Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik pieczony z duża ilością jajek. Przepis na sernik z kruszonką sprawdzi się na każde Święta. 

- prosty sposób na ciasto kruche
- idealnie puszysta masa serowa
- przepyszny serniczek na dużą blachę

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas podpiekania spodu: 20 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: forma 24 x 34 (wym. wewnętrzne)

Kaloryczność kcal: 250 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska

Składniki na kruszonkę

  • 500 g mąki pszennej - np. typ 500
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 130 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 120 g śmietany kwaśnej 18 % - 3 pełne łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na sernik

  • 1,5 kg mielonego twarogu np. półtłustego
  • 6 średniej wielkości jajek - około 330 g po rozbiciu
  • 220 g drobnego cukru - niecała szklanka
  • 340 g gęstego jogurtu np. skyru lub jogurtu bałkańskiego - 1 opakowanie
  • 100 g masła - pół klasycznej kostki
  • 1 budyń waniliowy bez cukru - 40 g
  • 100 g rodzynek - dwie garście

Sernik na kruchym spodzie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Twaróg oraz jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Mają mieć temperaturę pokojową. 
Forma na sernik: u mnie była to forma 24 x 34 (wym. wewnętrzne).

Czas podpiekania spodu: do 20 minut z temperaturą 200 stopni. 
Czas pieczenia całego sernika: około 80 minut.
Temperatura pieczenia: 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik z kruszonką o wadze około 3200 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Sernik na kruchym spodzie, 1

Sernik na kruchym spodzie, 2

Sernik na kruchym spodzie przepis

Na początku warto przygotować ciasto kruche i podpiec spód. W dużej misce umieść razem: 500 gramów mąki pszennej np. uniwersalnej; 130 gramów cukru drobnego; 200 gramów zimnego masła, czyli standardowa kostka o wadze 200 gramów; 120 gramów śmietany kwaśnej 18 %, czyli 3 pełne łyżki: 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz symboliczną szczyptę soli. 

Porada: Sprawdzi się też mieszanka mąki pszennej klasycznej z krupczatką w proporcji 400 gramów mąki zwykłej i 100 gramów krupczatki. Idealna będzie też mąka pszenna luksusowa typ. 550. Do składników można też dodać małą saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów) lub też dać pół łyżeczki pasty lub aromatu waniliowego. 

Sernik na kruchym spodzie, 3

Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Rozcieraj masło z mąką i cukrem, by w ostateczności otrzymać kruszonkę. Całość rozcierasz tak długo, by w misce nie było widać "luźnej/sypkiej" mąki. Odrobinę mniejszą część powstałej kruszonki odłóż do lodówki w misce, zaś większą część wyłóż do formy z wpuszczonym w spód papierem do pieczenia. Spodem łyżki stołowej postaraj się lekko wyrównać powierzchnię i doklepać kruszonkę tak, by w miarę równo pokrywała dno formy. 

Porada: Ja tego nie zrobiłam, ale paskami papieru do pieczenia można też wyłożyć od środka boki formy (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy).
Sernik na kruchym spodzie, 4

Formę ze spodem z kruszonki umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Spód z kruszonki piecz w ten sposób do 20 minut. Upieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika i odstawić na bok w formie. 
Sernik na kruchym spodzie, 5

Pora na masę serową. W dużej misie miksera umieść 1,5 kilograma dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu lub też dobrej jakości sera twarogowego mielonego z kubełka (nie za rzadki i nie kwaśny). Sama użyłam kilogram sera twarogowego z wiaderka Piątnica oraz zmieliłam w maszynce pół kilograma twarogu półtłustego z Garwolina. Do twarogu dodaj 340 gramów (u mnie było to jedno opakowanie) jogurtu bałkańskiego lub też skyru albo ewentualnie bardzo gęstego jogurtu greckiego. 

Do miski wsyp jedną saszetkę/opakowanie proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 35-40 gramów proszku. Wlej 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła, zaś na koniec dodaj jeszcze 100 gramów rodzynek (można je pominąć). Całość wymieszaj bardzo dokładnie lub też użyj miksera na niskich obrotach. 

Porada: Proszek budyniowy można zamienić na 30 gramów (3 płaskie łyżki) skrobi ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej, czy też kilak kropli olejku, np. śmietankowego. 
Sernik na kruchym spodzie, 6

Osobno zmiksuj na puch jajka z cukrem. Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp niecałą szklankę drobnego cukru, czyli 220 gramów (może być troszkę mniej lub więcej). Wbij sześć, średniej wielkości jajek (jajka trzymane w temperaturze pokojowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).
Sernik na kruchym spodzie, 7

Porcjami dodawaj puch jajeczny do masy serowej (powinno wyjść bardzo dużo puchu). Całość mieszaj delikatnie szpatułką. Pod koniec można przez chwilę użyć miksera na niskich obrotach. Masę przełóż do formy z podpieczonym spodem. Wyrównaj powierzchnię. 

Porada: Jeśli rodzynki zostały pominięte, to na wierzch masy serowej można wyłożyć cienkie plasterki brzoskwiń z puszki. 
Sernik na kruchym spodzie, 8

Z lodówki wyjmij miskę z odłożoną wcześniej mniejszą porcją kruszonki. Rozłóż ją równo po całej powierzchni wyrównanej masy serowej. 
Sernik na kruchym spodzie, 9

Formę z sernikiem umieść troszkę niżej niż na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciasto piecz tak około 80 minut, do ładnego zarumienienia się kruszonki. Następnie bez sprawdzania ciasta patyczkiem wyłącz piekarnik. Po 5 minutach uchyl odrobinę drzwi pieca, a po 20 minutach powolnego wytracania temperatury możesz już wyjąć sernik z piekarnika. Sernik na kruchym spodzie możesz uwolnić z foremki dopiero po całkowitym przestudzeniu, ponieważ jeszcze ciepła masa serowa będzie miękka i delikatna.
Sernik na kruchym spodzie, 10

Sernik na kruchym spodzie, 11

Całkowicie przestudzony sernik z kruszonką można dodatkowo oblać ulubionym lukrem lub tylko oprószyć lekko cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu. To ciasto trzymamy w lodówce pod przykryciem/kloszem. Jeśli góra ciasta nie będzie stykała się z folią oraz lukier nie był zbyt rzadki, to nie powinien od spływać, ani rozpuszczać przynajmniej przez dwie doby. Z czasem jednak lukier może zacząć spływać. Sernik na kruchym spodzie długo zachowuje świeżość. Nawet po pięciu dniach był pyszny. 
Inspirowałam się jednym z przepisów Kulinarnej Wioli z Facebooka. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (651 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik na kruchym spodzie

Jedni wolą bardzo zwarte serniki, a inni preferują puszystą strukturę. Ja nie należę do żadnego zespołu, ponieważ uwielbiam wszystkie serniki pieczone i serniki na zimno. Tym razem mam dla moich Czytelników przepis na sernik na kruchym cieście bez jajek. Ponieważ lubię eksperymentować w kuchni, postanowiłam zrobić trochę inny niż zawsze spód. Tak powstała specyficzna kruszonka, która jest pomiędzy ciastem kruchym, a kruszonką. Mój sernik na kruchym spodzie jest bardzo prosty do zrobienia. Nie trzeba nawet formować spody, ponieważ na dół wykładam warstwę kruszonki. Trzeba ją tylko dobrze rozłożyć na dnie i lekko wyrównać grubość. Ten właśnie sernik na kruchym spodzie z kruszonką piekę z dużej ilości twarogu, ponieważ jest to sernik idealny na duże imprezy. Długo zachowuje świeżość i bardzo wszystkim zawsze smakuje. Zazwyczaj wciągu kilku dni znika cały i można myśleć o tym, by upiec nowy puszysty sernik na kruchym spodzie. Polecam też przepis na idealny mazurek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na Święta. Koniecznie zobacz też inne ciasta na Wielkanoc. Zapraszam też po przepis na bardzo wiosenne i wesołe ciasto pszczółka w formie serniczka na zimno na pieczonym spodzie. 

Sernik z kruszonką

Skoro już na dno idzie kruszonka, to koniecznie warto zostawić połowę na górę. Ten bardzo łatwy sernik na kruchym spodzie z dodatkiem kruszonki na górze jest idealny. Sernik na kruchym ciescie szykuję zazwyczaj z dodatkiem solidnej porcji rodzynek. Można je jednak śmiało pominąć lub nawet wyłożyć na masę serową plasterki brzoskwiń z puszki. Dopiero na brzoskwinie zaś wyłożyć kruszonkę. Ten prosty przepis na sernik na kruchym cieście polecam na rodzinne imprezy oraz na Święta. Na Wielkanoc będzie również idealnym sernikiem. Masa serowa ma bardzo ciekawą, delikatną i puszystą strukturę. Sernik na kruchym spodzie piekę z dużą ilością jajek, zatem sama masa przypomina trochę sernik wiedeński. Jeśli zaś wolisz serniki bez kruszonek i spodów z kruchego ciasta, to polecam mój przepis na sernik wielkanocny. Bardzo dobry jest też sernik z brzoskwiniami, do którego dopiekam jeszcze piankową bezę. Warto spróbować wszystkich propozycji. Tymczasem zapraszam po przepis na sernik z kruszonką i życzę udanego wypieku.