Kostka biszkoptowa z truskawkami

Kostka biszkoptowa z truskawkami

To ciasto jest kwintesencją sezonu na truskawki :-)

- delikatny i puszysty biszkopt
- akcent masy śmietanowej
- galaretka z truskawkami

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: 10-12

Składniki na biszkopt

  • 4 średnie jajka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru - 70 g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Składniki na masę śmietanową

  • 200 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątu

Składniki na galaretkę z truskawkami

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wrzątku
  • 500 g truskawek

Przepis na tortownicę o średnicy do 22 cm lub blaszkę o wymiarach 20/30 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Biszkopt z olejem - dokładny przepis na ten właśnie spód do ciasta.

Galaretka z truskawkami
Galaretkę należy przygotować i odstawić do przestudzenia od razu po wyjęciu ciasta z pieca.Obie galaretki wsyp do dużej, szklanej miski. Zalej je wrzątkiem - 800 ml i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do przestudzenia. Galaretka powinna zacząć gęstnieć. Może mieć nawet konsystencję kisielu. 

Masa śmietanowa
Już w trakcie pieczenia ciasta przygotuj żelatynę pod masę śmietanową. Żelatynę rozpuść z 1/4 szklanki wrzątku. Możesz ją też przez chwilę podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając aż do rozpuszczenia. Pamiętaj jednak, że płyn nie może się zagotować. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Śmietankę ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cienką strużką wlej wystudzoną żelatynę. Zamieszaj całość delikatnie.

Biszkopt ponownie umieść w formie i zapnij boki (jeśli takowe posiada). Biszkopt ma być odwrócony na drugą stronę, czyli spodem do góry. Spód po pieczeniu jest bowiem idealnie równy. Dół ciasta wyrówna się pod jego ciężarem. Wyłóż masę śmietanową i wygładź powierzchnię. Formę wstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na sztywną już masę śmietanową wyłóż umyte, odszypułkowane i pokrojone w kawałki truskawki. Całość zalej gęstą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Powinny wysterczać już nie więcej niż 2 godziny. 

kostka-biszkoptowa-z-truskawkami-1

kostka-biszkoptowa-z-truskawkami-2
Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-06-25 12:20
Jedno z naszych ulubionych letnich ciast :D
Agata
2017-06-27 10:22
Ciasto z dzieciństwa, najlepsze letnie ciasto idealne na podwieczorek do ciepłej herbatki zaparzonej na zdrowej przefiltrowanej wodzie.
Ilona
2017-07-11 09:41
Ciasto pyszne. Bałam się , że może coś mi nie wyjść, bo raczej złotą rączką pieczenia nie jestem. A tu rewelacja! Moim najbliższym strasznie smakowało. Będę korzystać z Pani przepisów. Dziekuje za świetny przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Ania
2017-07-11 11:07
Bardzo się cieszę Ilono! I dziękuję, że napisałaś ;-)