Sernik z rosą

Sernik z rosą

Najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą jaki do tej pory udało mi się skomponować. Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna.. najpyszniejsza!

Cudowny, idealnie kruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!!

Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-)
To prawdziwy Hit! Polecam.

Uwielbiacie niezwykłe ciasta?
Zobaczcie koniecznie bajeczne ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Niezwykły sernik Sasetka, czy też ciasto bez pieczenia Narcyz!

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 25/38 cm

Składniki na kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie bez cukru - proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Składniki na bezową piankę

  • 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Jaki ser użyć do zrobienia sernika?
Do sernika ze złotą rosą polecam sery z kubełka. Wybieraj jednak sery tłuste i nie kwaśne. Do tego sernika bardzo sprawdził mi się ser kubełkowy z Włoszczowa. Jest dość drogi i specyficzny. Do sernika z rosą bardziej polecam jednak ser z Piątnicy oraz ser Mlekovita. Ser Pilos z Lidla jest dość rzadki, ale też będzie dobry, ponieważ nie jest kwaśny.

Jak powstaje "rosa" w serniku z rosą?
Rosa powstaje, gdy masa serowa jest mokra i zawiera tłuszcz. Dlatego też musi być rzadka a w składzie powinien się znaleźć olej. Dodatkowo pianka bezowa "piecze" się w temperaturze 150 stopni nie dłużej niż 15 minut. Cukier się skrapla i (po wyjęciu sernika z pieca i odłożeniu go w chłodne miejsce) ucieka na zewnątrz tworząc kropelki wyglądające jak poranna rosa. 

Jak zrobić ciasto kruche do sernika z rosą:


Wszystkie składniki na spód umieszczam w dużej, szerokiej misce i łączę ze sobą palcami. Chwile wyrabiam, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijam w torebkę foliową i odkładam do lodówki na 30 minut (najczęściej jednak wyrabiam je wieczorem, by rano zacząć już piec sernik). Pamiętaj o tym, by odłożyć dwa białka z jajek do osobnej miseczki - użyjesz ich do upicia pianki bezowej.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia - u mnie blacha o wymiarach 25/38 cm. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni ono całe dno formy. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni. 

Jak zrobić masę serową do sernika z rosą:

Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Nie obawiaj się dodawać aż 2 szklanki mleka (jeśli jednak Twój ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na całą godzinę - temperatura 170 stopni. Cały czas pieczemy sernik - góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę. 

Jak zrobić bezę do sernika:
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce. Pamiętaj o tym, że do białek nie może się dostać żółtko.. nawet odrobina. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Po godzinie pieczenia sernika uchyl drzwi pieca i ostrożnie wyjmij blachę na zabezpieczony blat. Temperaturę w piecu zmniejsz do 150 stopni. Na masę serową (może Ci się wydawać, ze jest niedopieczona i miękka) zacznij wykładać sztywną pianę bezową. Szybko i sprawnie wyrównaj powierzchnię. Postaraj się wypełnić wszystkie szczeliny. Możesz wykonać jeszcze wzorek na piance np. używając szpatułki z falami do zdobienia tortów. Jak najszybciej ponownie umieść sernik w piekarniku. Temperatura 150 stopni - 15 minut pieczenia. Po tym czasie od razu wyjmij formę z pieca i odłóż w chłodne miejsce - nawet na podłogę. 

Kropelki rosy pojawiają się na powierzchni pianki bezowej już po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca. Po 40-50 minutach będą już wszystkie. 

Sernik z rosą, 1

Sernik z rosą, 2

Sernik po przestudzeniu przechowuj w lodówce nawet do 7 dni bez uszczerbku na wyglądzie kropel rosy. Najlepiej kroić go po schłodzeniu. 
Jeśli lubisz serniki z bezą to gorąco polecam Ci również mój przepis na najlepszy sernik z brzoskwiniami!
Sernik z rosą, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (79 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

anna
2017-10-16 19:57
Aniu,jeśli to nie problem proszę podaj wagę budyni(spotkałam się 38g,68g)dziękuję i pozdrawiam'
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-16 20:48
Aniu, jeden proszek ważył 40 gramów.
iza
2017-11-02 02:12
Czy mase serowa wylewamy na cieply czy zimny spod kruchy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-02 14:03
Nie ma to żadnego znaczenia.
Barbara
2017-11-09 22:14
Jutro robię :) Dam znać jak wyszedł :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-10 13:57
Super Basiu.. koniecznie ze zdjęciem ;-)
Basia
2017-11-10 18:07
Aniu mam i ja jestem w niebie :P Dalekie od ideału ale jak na pierwszy raz i tak myślę,że nieźle :) Dzięki za przepis :) Teraz czas na pierniczki świąteczne :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 02:56
Basiu, dziękuję Ci za super zdjęcie sernika. Piękna rosa Ci wyszła ;)
Basia
2017-11-12 08:37
Dzięki :) Też się cieszę,że po raz pierwszy robiony a wyszedł :) Pozdrawiam :)
anka
2017-11-19 12:04
polecam rewelacja ,smak niebiański
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:26
Dziękuję Aniu :-)
Dżastina
2017-11-26 23:16
Zrobię na następny weekend....jadłam kiedyś taki u koleżanki....pychaaa ...może i mi się uda...Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-27 10:16
Sernik z rosą to piękny i pyszny sernik.. powodzenia Justyno.
Dżastina
2017-12-03 16:10
Zrobiłam....pyszny...dziękuję za przepis....ale zdj.nie mogę przesłać...jakoś odrzuca...A na kolację dziś naleśnik kukurydziane...jeszcze takich nie jedliśmy.Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-03 16:26
Justyno... sernik wyszedł Ci pierwsza klasa!!!!
Dżastina
2017-12-03 16:11
Oooo zdj.weszło 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-03 16:26
Ufff. super, bo szkoda by było go nie pokazać ;-) Śliczny!
Dżastina
2017-12-03 18:38
Dziękuję to dzieki Tobie....bo wszystko jest super opisane....😘
Marzena
2017-12-10 10:35
Sernik nie był trudny w wykonaniu.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 15:18
Cudownie Marzenko.. widać śliczną rosę. Niestety program czasem źle przetwarza kolory na zdjęciach, ale już pracujemy nad odpowiednią poprawką :-)
Marzena
2017-12-15 15:11
No tak, może wyrzuć to zdjęcie, a ja wstawię jeszcze raz...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-15 16:52
Skasować już chyba nie mogę, ale możesz spróbować dodać jeszcze raz.
Gosia
2017-12-13 10:35
mogę dać zwykłą mąkę czy musi być krupczatka ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-13 13:01
Gosiu, zwykła mąka też da radę :-)
Sylvia Borowski
2017-12-21 10:20
Z przepisów Ani korzystam bardzo często, jest ona u mnie na 1 miejscu co do przepisów. Polecam Wam bardzo, są łatwe, sprawdzone i pycha !
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️🙂😍 Dziękuję❤️
Monika
2017-12-23 14:45
Wspaniały sernik ...i piernik również z przepisu p.Ani
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️🌼Brawo Moniko - oba ciasta wyglądają przepięknie
natalia
2017-12-23 16:41
czy może być cukier puder?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-23 16:55
Natalio, zapewne pytasz o to, czy możesz użyć cukru pudru pod bezę? Tak, tylko uważaj, by nie dodawać jej za szybko. ✔️
natalia
2017-12-23 17:30
❤️ dziękuję za odpowiedź
-- Ania z AniaGotuje.pl 💐Bardzo proszę Natalio
Mania
2017-12-23 19:37
Wyglada ok ale więcej piany niż sera.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼Można podwoić ilość składników na masę serową.
Anna
2017-12-23 20:03
Sernik pierwsza klasa 😊
Dziękuję za przepis 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Przecudna rosa.. jestem pod wrażeniem Aniu 👏️👏️
Karolina Stęsicka
2017-12-23 20:15
Kolejny przepyszny przepis ❤️
Aniu dziękuje 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-23 20:16
Karolino, sernik z rosną wyszedł Ci pierwsza klasa! 👏️👏️
Natalja
2017-12-24 00:08
Sernik chyba nie wyszedł, wydaje się ze będzie się rozlewal, czy to kwestia tego że wystygnje? I bd ok?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-24 09:46
Sernik po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce stężeje.
Ola
2017-12-26 14:30
Aniu, ten przepis już na stałe zagości w mojej rodzinie :) Nie dość, że naprawdę ładnie się prezentuje, to jest też idealny w smaku. Polecam każdemu :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍Przepiękny sernik Olu 👏️
iza
2018-01-02 01:45
dziękuję Pani Aniu za przepis
nie piekłam tego sernika z 10 lat
naprawdę dobra receptura
będę z uwagą śledziła Pani wpisy bo widzę, że trafiłam na fachowy blog
pozdrawiam serdecznie
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny sernik Izo👏️❤️.. i dziękuję bardzo!
Reklama
Natalia Monika Kmieć
2018-01-07 21:08
;-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️pięknie!
Natalia Monika Kmieć
2018-01-07 21:08
pycha
zdjecie uzytkownika
małgosia
2018-01-18 09:51
Aniu,czy ten ser z Włoszczowa,to w takim żółtym /pomarańczowym kubełku?Twaróg na sernik?Pytam,bo czytałam o nim i nie miał najlepszych recenzji?
Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-18 10:15
Tak Małgosiu.. wiem, że jest specyficzny i do słodkich niewymagających deserów da radę. Faktycznie robiłam z niego jeszcze kilka serników i nie byłam potem do końca zadowolona. Skład też nie jest super, więc przyznam, że chyba dokonam edycji przepisu. Chociaż naprawdę byłam z niego zadowolona do tego sernika. Polecam Ci Piątnicę oraz Mlekovitę.
małgosia
2018-01-18 20:16
Aniu, kupiłam jednak ser Włoszczowa,ale tylko dlatego,że sklep w którym robiłam dziś zakupy miał tylko taki kubełkowy. A że mieszkam w małej miejscowości nie miałam możliwości poszukać w innym sklepie :).Ale skoro Ty robiłaś ten sernik na tym serze i tak pięknie Ci wyszedł to ja też spróbuje :).
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-18 21:10
Super.. jego konsystencja sprawdza się w tym serniku. czekam na zdjecia Małgosiu🌼
małgosia
2018-01-21 13:46
Upiekłam-pyszny!!!Zrobiłam z sera Włoszczowa i wyszedł naprawdę fajnie,konsystencja i smak pychota.Rosa nie do końca wyszła tak jak bym chciała,ale za drugim razem będzie lepiej 🙂. I mam jeszcze pytanie,bo na powierzchni jest trochę "rosy",a reszta tak jakby się skoncentrowała między serem a pianką?Czy to znaczy,że np za długo piekłam?
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za ten i inne wspaniałe przepisy.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-21 16:23
Jeśli piekłaś tak długo jak ja i nie zwiększyłaś temperatury, to może to być tylko kwestia tego, że przeniosłaś sernik w inne miejsce (cieplejsze) zanim cała rosa nie pojawiła się na powierzchni. Sernik wygląda pysznie😍
Ola
2018-01-22 16:39
Hej Aniu, zrobiłam wszystko według przepisu, ciasto leżakuje w chłodnym miejscu już 40 minut i ani kropelki rosy :( co może być przyczyną?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-22 17:14
Nie ma pojęcia Olu.. To chyba pierwsze zgłoszenie z brakiem rosy. czasem komuś wyjdzie mniej, czasem więcej.. Musiałabym razem z Tobą piec sernik, by stwierdzić co zawiniło. Wiem, że pieczemy go z myślą o tym efekcie złotej rosy, ale nawet jeśli Ci się ona nie pojawi, to najważniejsze, by sernik smakował. Ps. A beza na górze nie spiekłą się za bardzo?
Ola
2018-01-22 21:22
Dziękuję za odpowiedź, jednak rosa się pojawiła, dopiero po 2 godzinach :) sugerowałam się Twoim wpisem że do 50 min wyłonią się wszystkie krople, jednak mój serniczek był bardziej oporny :) wyszło przepyszne, na pewno przepis zagości u mnie na dłużej, jedyne co mnie zmartwiło to że masa była trochę rzadka jak rozkroiłam, ale to chyba dlatego, że nie zdążyła się schłodzić. Dziękuję i pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-23 12:32
Świetna wiadomość Olu! a masa się ładnie zetnie, gdy sernik schłodzi się w lodówce 👌
Krysia
2018-02-17 14:58
Aniu bardzo dziękuje za przepis,wyszedł doskonały 🙂 Polecam każdemu ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-17 15:08
Krysiu, Twój sernik z rosą wygląda jak z bajki!❤️❤️😍
Lucyna
2018-03-02 09:25
Sernik wyszedł przepyszny, zniknął w godzine👌, już planuje zrobić ponownie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-02 10:15
Twój sernik złota rosa wygląda jak obłoczek.. 😍
Zuzanna
2018-03-05 22:04
Witam! Czy zrobilam cos zle, mianowicie po wyciagnieciu sernik nie ma zlotawej bezy tylko zalkowicie biala. Cos jest nie tak?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-06 09:31
Być może miałaś blaszkę niżej niż na środku pieca? Beza może być jaśniutka u góry. Czy odłożyłaś ją po upieczeniu w chłodne miejsce?
Paula
2018-03-07 16:03
Zaczynamy ! :)👩‍🍳
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia👍
Paula
2018-03-07 20:57
🙂🙂 troszkę beza opadła 🤔
Dlaczego?
Wszystko poza tym sie udało 😍😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-08 10:21
Sernik z rosą wygląda świetnie 👏️Beza mogła opaść jeśli długo rozprowadzałaś ją po serniku lub dlatego, że za szybko dodawałaś cukier.
M
2018-03-30 08:56
Łyżeczka mąki ziemniaczanej uratuje każdą bezę, bez niej każda rosa mi opada. I rosa tworzy się z rozpuszczonego cukru w będzie a nie z tłuszczu w serze.
Arni
2018-03-17 17:03
Żeby nie było że tylko panie pieką 😜🙈😂👨‍🍳
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-17 20:18
Wow! Piękny sernik z rosą!❤️👏️
Gosia
2018-03-17 17:17
Pierwszy sernik jaki w życiu upiekłam. Przepis świetny! 👍👌 Dziękuję Pani Aniu ❤️ Będę tutaj częściej zaglądać 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-17 20:19
Piękny sernik z rosą !😍
Anja Garczynska
2018-03-23 08:52
Mój sernik z rosą, rewelacja.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-23 09:22
Piękny sernik rosa ❤️❤️ Brawo Aniu!
Monika
2018-03-27 12:24
Witam,
chce się upewnić czy to ten ser nadaje się najlepiej ? Twaróg w kubełku z Włoszczowa.
Zamierzam zrobić pierwszy raz złotą rosę. Mam nadzieję, że będzie się czym pochwalić 😀
Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-27 12:42
Do zrobienia sernika z rosą ze zdjęcia użyłam właśnie sera z Włoszczowa. Sprawdził się bardzo dobrze mimo, że rzadko po niego sięgam.
Monika
2018-03-29 21:35
Polecam dodać gruby cukier rosa jest jeszcze lepsza uwielbiam ten sernik :-)
Joanna
2018-03-30 21:04
Mój pierwszy sernik z rosą i jakże udany. Przepyszny. Dziękuję Pani Aniu za przepis. :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-31 10:25
Sernik rosa - perfekcyjny 👌❤️
Naralia
2018-04-01 14:05
I ja również się pochwałę.Pierwszy raz robiony i z przepis Pani Ani.Dziekuję sernik skradł serce wszystkim moim gościom 🍰❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-01 16:21
Brawo! I jak dużo rosy Ci wyszło na serniku.. super!😍
Natalia
2018-04-08 19:16
O tak 😚dziękuję za ten przepis.Nie mam zbyt dużego doświadczenia, w sumie zaczynam swoją przygodę z wypiekami wiem już jednak,że przepisy na Pani stronie są sprawdzane i na pewno nie raz z nich skorzystam 😉
monia
2018-04-06 09:04
czy ser z biedronki prezydent się nada
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-06 09:36
Ja za tym serem nie przepadam. Już lepszy jest ser Pilos z Lidla.
Ola
2018-05-19 22:32
Witam. Czy zamiast wykładać blaszkę papierem do pieczenia można posmarować masłem i bułka?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-20 09:13
Do sernika z rosą używam zawsze tylko papieru do pieczenia Olu.

Sernik z rosą z wiaderka

Pyszny sernik z rosą to idealny deser nie tylko na Święta, ale i na co dzień. Sernik na kruchym spodzie z pyszną masą serową oraz piękną bezową pianką robi wrażenie. Ten sernik można odrobinę zmodyfikować i upiec sernik z rosą i brzoskwiniami. Polecam jednak sięgnąć po przepis na klasyczny sernik z brzoskwiniami

Sernik złota rosa 

Nazwa sernika jest niezwykle lekka, wręcz poetycka. Sam sernik też jest bardzo lekki i cudownie się go zjada ;-) Wszystkie warstwy są idealnie dobrane. Sernik z rosą jest idealnie słodki i kremowy. Jeśli lubisz piec serniki, to zachęcam do sprawdzenia moich innych przepisów na proste serniki