Sernik złota rosa

Sernik złota rosa

To mój najlepszy przepis na sernik złota rosa. Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!!

- cudowny, idealnie kruchy spód
- miękka, budyniowa masa serowa
- delikatna, bezowa pianka

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 25/38 cm

Składniki na półkruchy spód

  • 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie bez cukru - proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Składniki na bezową piankę

  • 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru

Sernik z rosą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Poniżej bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia. To prawdziwy Hit! Polecam.

Jaki ser użyć do zrobienia sernika?
Do sernika ze złotą rosą polecam sery z kubełka. Wybieraj jednak sery tłuste i nie kwaśne. Do tego sernika bardzo sprawdził mi się ser kubełkowy z Włoszczowa. Jest dość drogi i specyficzny. Do sernika z rosą bardziej polecam jednak ser z Piątnicy oraz ser Mlekovita. Ser Pilos z Lidla jest dość rzadki, ale też będzie dobry, ponieważ nie jest kwaśny.

Jak powstaje "rosa" w serniku z rosą?
Rosa powstaje, gdy masa serowa jest mokra i zawiera tłuszcz. Dlatego też musi być rzadka a w składzie powinien się znaleźć olej. Dodatkowo pianka bezowa "piecze" się w temperaturze 150 stopni nie dłużej niż 15 minut. Cukier się skrapla i (po wyjęciu sernika z pieca i odłożeniu go w chłodne miejsce) ucieka na zewnątrz tworząc kropelki wyglądające jak poranna rosa. 

Sernik złota rosa, 1

Sernik złota rosa

Jak zrobić ciasto kruche do sernika z rosą:
Wszystkie składniki na spód umieszczam w dużej, szerokiej misce i łączę ze sobą palcami. Chwile wyrabiam, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijam w torebkę foliową i odkładam do lodówki na 30 minut (najczęściej jednak wyrabiam je wieczorem, by rano zacząć już piec sernik). Pamiętaj o tym, by odłożyć dwa białka z jajek do osobnej miseczki - użyjesz ich do upicia pianki bezowej.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia - u mnie blacha o wymiarach 25/38 cm. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni ono całe dno formy. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni. 

Jak zrobić masę serową do sernika z rosą:
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Nie obawiaj się dodawać aż 2 szklanki mleka (jeśli jednak Twój ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na całą godzinę - temperatura 170 stopni. Cały czas pieczemy sernik - góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę. 

Jak zrobić bezę do sernika:
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce. Pamiętaj o tym, że do białek nie może się dostać żółtko.. nawet odrobina. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Po godzinie pieczenia sernika uchyl drzwi pieca i ostrożnie wyjmij blachę na zabezpieczony blat. Temperaturę w piecu zmniejsz do 150 stopni. Na masę serową (może Ci się wydawać, ze jest niedopieczona i miękka) zacznij wykładać sztywną pianę bezową. Szybko i sprawnie wyrównaj powierzchnię. Postaraj się wypełnić wszystkie szczeliny. Możesz wykonać jeszcze wzorek na piance np. używając szpatułki z falami do zdobienia tortów. Jak najszybciej ponownie umieść sernik w piekarniku. Temperatura 150 stopni - 15 minut pieczenia. Po tym czasie od razu wyjmij formę z pieca i odłóż w chłodne miejsce - nawet na podłogę. 

Kropelki rosy pojawiają się na powierzchni pianki bezowej już po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca. Po 40-50 minutach będą już wszystkie. 

Sernik złota rosa, 2

Sernik po przestudzeniu przechowuj w lodówce nawet do 7 dni bez uszczerbku na wyglądzie kropel rosy. Najlepiej kroić go po schłodzeniu. 
Jeśli lubisz serniki z bezą to gorąco polecam Ci również mój przepis na sernik z brzoskwiniami!

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (667 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik z rosą

Pyszny sernik z rosą to idealny deser nie tylko na Święta, ale i na co dzień. Sernik na kruchym spodzie z pyszną masą serową oraz piękną bezową pianką robi wrażenie. Ten sernik można odrobinę zmodyfikować i upiec sernik z rosą i brzoskwiniami. Polecam jednak sięgnąć po przepis na klasyczny sernik wiedeński. Sernik złota rosa nazywany jest też czasem sernik łzy Wałęsy - taka śmieszna ciekawostka. Mój sernik rosa jest delikatny i puszysty. Niesamowite jest to, jak idealnie każda warstwa do siebie pasuje. Najpierw półkruchy spód. Potem super pyszna warstwa sernikowa. Na końcu zaś idealna bezowa pianka, na której powstaje ta magiczna rosa. A rosa ta nie pokazuje się od razu. Trzeba sernik po upieczeniu odłożyć w chłodne miejsce. Najlepiej, gdy podłoże też jest zimne. Trzeba poczekać potem minimum 30 minut i rosa zaczyna się pokazywać. Zapraszam też po przepis na sernik krakowski

Sernik złota rosa 

Nazwa sernika jest niezwykle lekka, wręcz poetycka. Sam sernik też jest bardzo lekki i cudownie się go zjada ;-) Wszystkie warstwy są idealnie dobrane. Sernik z rosa jest idealnie słodki i kremowy. Jeśli lubisz piec serniki, to zachęcam do sprawdzenia moich innych przepisów na proste serniki. W sieci jest bardzo dużo różnych - sernik złota rosa przepisy. Zachęcam do sprawdzenia mojego przepisu. Jeśli tylko będziesz podążać krok za krokiem za przepisem, to Twoja rosa wyjdzie idealna. Oczywiście są też inne przepisy na sernik z rosą. Wybór należy do Ciebie. 

Sernik rosa

Mój przepis na sernik z rosą jest wbrew pozorom bardzo prosty do zrobienia. Zawsze piekę sernik złota rosa na idealnym półkruchym spodzie. Nie jest to spód bardzo tłusty, więc świetnie komponuje się z kolejnymi warstwami sernika złota rosa. Do upieczenia sernika z rosą używam dość dużej blaszki w stosunku do ilości masy serowej. Jeśli więc wolisz, gdy w serniku złota rosa jest więcej serowej warstwy, to możesz nawet podwoić ilość składników masy serowej. Sernik z rosą przepisy krążą już po internecie w najróżniejszych wersjach. Ja mam swój sprawdzony sernik z rosą przepis, który polecam serdecznie.