Sernik z rosą

Sernik z rosą

Najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą jaki do tej pory udało mi się skomponować. Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna.. najpyszniejsza!

Cudowny, idealnie kruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!!

Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-)
To prawdziwy Hit! Polecam.

Uwielbiacie niezwykłe ciasta?
Zobaczcie koniecznie bajeczne ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Niezwykły sernik Sasetka, czy też ciasto bez pieczenia Narcyz!

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 25/38 cm

Składniki na kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie bez cukru - proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Składniki na bezową piankę

  • 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Jaki ser użyć do zrobienia sernika?
Do sernika ze złotą rosą polecam sery z kubełka. Wybieraj jednak sery tłuste i nie kwaśne. Do tego sernika bardzo sprawdził mi się ser kubełkowy z Włoszczowa. Jest dość drogi i specyficzny. Do sernika z rosą bardziej polecam jednak ser z Piątnicy oraz ser Mlekovita. Ser Pilos z Lidla jest dość rzadki, ale też będzie dobry, ponieważ nie jest kwaśny.

Jak powstaje "rosa" w serniku z rosą?
Rosa powstaje, gdy masa serowa jest mokra i zawiera tłuszcz. Dlatego też musi być rzadka a w składzie powinien się znaleźć olej. Dodatkowo pianka bezowa "piecze" się w temperaturze 150 stopni nie dłużej niż 15 minut. Cukier się skrapla i (po wyjęciu sernika z pieca i odłożeniu go w chłodne miejsce) ucieka na zewnątrz tworząc kropelki wyglądające jak poranna rosa. 

Jak zrobić ciasto kruche do sernika z rosą:


Wszystkie składniki na spód umieszczam w dużej, szerokiej misce i łączę ze sobą palcami. Chwile wyrabiam, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijam w torebkę foliową i odkładam do lodówki na 30 minut (najczęściej jednak wyrabiam je wieczorem, by rano zacząć już piec sernik). Pamiętaj o tym, by odłożyć dwa białka z jajek do osobnej miseczki - użyjesz ich do upicia pianki bezowej.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia - u mnie blacha o wymiarach 25/38 cm. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni ono całe dno formy. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni. 

Jak zrobić masę serową do sernika z rosą:

Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Nie obawiaj się dodawać aż 2 szklanki mleka (jeśli jednak Twój ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na całą godzinę - temperatura 170 stopni. Cały czas pieczemy sernik - góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę. 

Jak zrobić bezę do sernika:
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce. Pamiętaj o tym, że do białek nie może się dostać żółtko.. nawet odrobina. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Po godzinie pieczenia sernika uchyl drzwi pieca i ostrożnie wyjmij blachę na zabezpieczony blat. Temperaturę w piecu zmniejsz do 150 stopni. Na masę serową (może Ci się wydawać, ze jest niedopieczona i miękka) zacznij wykładać sztywną pianę bezową. Szybko i sprawnie wyrównaj powierzchnię. Postaraj się wypełnić wszystkie szczeliny. Możesz wykonać jeszcze wzorek na piance np. używając szpatułki z falami do zdobienia tortów. Jak najszybciej ponownie umieść sernik w piekarniku. Temperatura 150 stopni - 15 minut pieczenia. Po tym czasie od razu wyjmij formę z pieca i odłóż w chłodne miejsce - nawet na podłogę. 

Kropelki rosy pojawiają się na powierzchni pianki bezowej już po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca. Po 40-50 minutach będą już wszystkie. 

Sernik z rosą, 1

Sernik z rosą, 2

Sernik po przestudzeniu przechowuj w lodówce nawet do 7 dni bez uszczerbku na wyglądzie kropel rosy. Najlepiej kroić go po schłodzeniu. 
Jeśli lubisz serniki z bezą to gorąco polecam Ci również mój przepis na najlepszy sernik z brzoskwiniami!
Sernik z rosą, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (178 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-10-16 19:57
Aniu,jeśli to nie problem proszę podaj wagę budyni(spotkałam się 38g,68g)dziękuję i pozdrawiam'
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-16 20:48
Aniu, jeden proszek ważył 40 gramów.
2017-11-02 02:12
Czy mase serowa wylewamy na cieply czy zimny spod kruchy?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-02 14:03
Nie ma to żadnego znaczenia.
2017-11-09 22:14
Jutro robię :) Dam znać jak wyszedł :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-10 13:57
Super Basiu.. koniecznie ze zdjęciem ;-)
2017-11-10 18:07
Aniu mam i ja jestem w niebie :P Dalekie od ideału ale jak na pierwszy raz i tak myślę,że nieźle :) Dzięki za przepis :) Teraz czas na pierniczki świąteczne :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 02:56
Basiu, dziękuję Ci za super zdjęcie sernika. Piękna rosa Ci wyszła ;)
2017-11-12 08:37
Dzięki :) Też się cieszę,że po raz pierwszy robiony a wyszedł :) Pozdrawiam :)
2017-11-19 12:04
polecam rewelacja ,smak niebiański
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 13:26
Dziękuję Aniu :-)
2017-11-26 23:16
Zrobię na następny weekend....jadłam kiedyś taki u koleżanki....pychaaa ...może i mi się uda...Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-27 10:16
Sernik z rosą to piękny i pyszny sernik.. powodzenia Justyno.
2017-12-03 16:10
Zrobiłam....pyszny...dziękuję za przepis....ale zdj.nie mogę przesłać...jakoś odrzuca...A na kolację dziś naleśnik kukurydziane...jeszcze takich nie jedliśmy.Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-03 16:26
Justyno... sernik wyszedł Ci pierwsza klasa!!!!
2017-12-03 16:11
Oooo zdj.weszło 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-03 16:26
Ufff. super, bo szkoda by było go nie pokazać ;-) Śliczny!
2017-12-03 18:38
Dziękuję to dzieki Tobie....bo wszystko jest super opisane....😘
2017-12-10 10:35
Sernik nie był trudny w wykonaniu.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:18
Cudownie Marzenko.. widać śliczną rosę. Niestety program czasem źle przetwarza kolory na zdjęciach, ale już pracujemy nad odpowiednią poprawką :-)
2017-12-15 15:11
No tak, może wyrzuć to zdjęcie, a ja wstawię jeszcze raz...
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 16:52
Skasować już chyba nie mogę, ale możesz spróbować dodać jeszcze raz.
2017-12-13 10:35
mogę dać zwykłą mąkę czy musi być krupczatka ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-13 13:01
Gosiu, zwykła mąka też da radę :-)
2018-12-17 10:03
witam Pani Aniu pyszne pani przepisy chcialabyma na swieta zrobic sero mak ma pani przepis bardzo bym prosila zaznacze ze mam kupna mese makowa juz?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-17 15:11
Dzień dobry 🙂 Tutaj przepis na seromakowiec. Ogólnie nie polecam gotowych mas.. głównym składnikiem jest woda i cukier. Domowa masa makowa 👍
2017-12-21 10:20
Z przepisów Ani korzystam bardzo często, jest ona u mnie na 1 miejscu co do przepisów. Polecam Wam bardzo, są łatwe, sprawdzone i pycha !
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️🙂😍 Dziękuję❤️
2017-12-23 14:45
Wspaniały sernik ...i piernik również z przepisu p.Ani
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️🌼Brawo Moniko - oba ciasta wyglądają przepięknie
2017-12-23 16:41
czy może być cukier puder?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 16:55
Natalio, zapewne pytasz o to, czy możesz użyć cukru pudru pod bezę? Tak, tylko uważaj, by nie dodawać jej za szybko. ✔️
2017-12-23 17:30
❤️ dziękuję za odpowiedź
-- Ania z AniaGotuje.pl 💐Bardzo proszę Natalio
2017-12-23 19:37
Wyglada ok ale więcej piany niż sera.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼Można podwoić ilość składników na masę serową.
2017-12-23 20:03
Sernik pierwsza klasa 😊
Dziękuję za przepis 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Przecudna rosa.. jestem pod wrażeniem Aniu 👏️👏️
2017-12-23 20:15
Kolejny przepyszny przepis ❤️
Aniu dziękuje 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 20:16
Karolino, sernik z rosną wyszedł Ci pierwsza klasa! 👏️👏️
2017-12-24 00:08
Sernik chyba nie wyszedł, wydaje się ze będzie się rozlewal, czy to kwestia tego że wystygnje? I bd ok?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-24 09:46
Sernik po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce stężeje.
2017-12-26 14:30
Aniu, ten przepis już na stałe zagości w mojej rodzinie :) Nie dość, że naprawdę ładnie się prezentuje, to jest też idealny w smaku. Polecam każdemu :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍Przepiękny sernik Olu 👏️
2018-01-02 01:45
dziękuję Pani Aniu za przepis
nie piekłam tego sernika z 10 lat
naprawdę dobra receptura
będę z uwagą śledziła Pani wpisy bo widzę, że trafiłam na fachowy blog
pozdrawiam serdecznie
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny sernik Izo👏️❤️.. i dziękuję bardzo!
2018-01-07 21:08
;-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️pięknie!
2018-01-07 21:08
pycha
zdjecie uzytkownika
2018-01-18 09:51
Aniu,czy ten ser z Włoszczowa,to w takim żółtym /pomarańczowym kubełku?Twaróg na sernik?Pytam,bo czytałam o nim i nie miał najlepszych recenzji?
Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-18 10:15
Tak Małgosiu.. wiem, że jest specyficzny i do słodkich niewymagających deserów da radę. Faktycznie robiłam z niego jeszcze kilka serników i nie byłam potem do końca zadowolona. Skład też nie jest super, więc przyznam, że chyba dokonam edycji przepisu. Chociaż naprawdę byłam z niego zadowolona do tego sernika. Polecam Ci Piątnicę oraz Mlekovitę.
2018-01-18 20:16
Aniu, kupiłam jednak ser Włoszczowa,ale tylko dlatego,że sklep w którym robiłam dziś zakupy miał tylko taki kubełkowy. A że mieszkam w małej miejscowości nie miałam możliwości poszukać w innym sklepie :).Ale skoro Ty robiłaś ten sernik na tym serze i tak pięknie Ci wyszedł to ja też spróbuje :).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-18 21:10
Super.. jego konsystencja sprawdza się w tym serniku. czekam na zdjecia Małgosiu🌼
2018-01-21 13:46
Upiekłam-pyszny!!!Zrobiłam z sera Włoszczowa i wyszedł naprawdę fajnie,konsystencja i smak pychota.Rosa nie do końca wyszła tak jak bym chciała,ale za drugim razem będzie lepiej 🙂. I mam jeszcze pytanie,bo na powierzchni jest trochę "rosy",a reszta tak jakby się skoncentrowała między serem a pianką?Czy to znaczy,że np za długo piekłam?
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za ten i inne wspaniałe przepisy.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-21 16:23
Jeśli piekłaś tak długo jak ja i nie zwiększyłaś temperatury, to może to być tylko kwestia tego, że przeniosłaś sernik w inne miejsce (cieplejsze) zanim cała rosa nie pojawiła się na powierzchni. Sernik wygląda pysznie😍
2018-01-22 16:39
Hej Aniu, zrobiłam wszystko według przepisu, ciasto leżakuje w chłodnym miejscu już 40 minut i ani kropelki rosy :( co może być przyczyną?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-22 17:14
Nie ma pojęcia Olu.. To chyba pierwsze zgłoszenie z brakiem rosy. czasem komuś wyjdzie mniej, czasem więcej.. Musiałabym razem z Tobą piec sernik, by stwierdzić co zawiniło. Wiem, że pieczemy go z myślą o tym efekcie złotej rosy, ale nawet jeśli Ci się ona nie pojawi, to najważniejsze, by sernik smakował. Ps. A beza na górze nie spiekłą się za bardzo?
2018-01-22 21:22
Dziękuję za odpowiedź, jednak rosa się pojawiła, dopiero po 2 godzinach :) sugerowałam się Twoim wpisem że do 50 min wyłonią się wszystkie krople, jednak mój serniczek był bardziej oporny :) wyszło przepyszne, na pewno przepis zagości u mnie na dłużej, jedyne co mnie zmartwiło to że masa była trochę rzadka jak rozkroiłam, ale to chyba dlatego, że nie zdążyła się schłodzić. Dziękuję i pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-23 12:32
Świetna wiadomość Olu! a masa się ładnie zetnie, gdy sernik schłodzi się w lodówce 👌
2018-02-17 14:58
Aniu bardzo dziękuje za przepis,wyszedł doskonały 🙂 Polecam każdemu ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-17 15:08
Krysiu, Twój sernik z rosą wygląda jak z bajki!❤️❤️😍
2018-03-02 09:25
Sernik wyszedł przepyszny, zniknął w godzine👌, już planuje zrobić ponownie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-02 10:15
Twój sernik złota rosa wygląda jak obłoczek.. 😍
2018-03-05 22:04
Witam! Czy zrobilam cos zle, mianowicie po wyciagnieciu sernik nie ma zlotawej bezy tylko zalkowicie biala. Cos jest nie tak?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-06 09:31
Być może miałaś blaszkę niżej niż na środku pieca? Beza może być jaśniutka u góry. Czy odłożyłaś ją po upieczeniu w chłodne miejsce?
2018-03-07 16:03
Zaczynamy ! :)👩‍🍳
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia👍
2018-03-07 20:57
🙂🙂 troszkę beza opadła 🤔
Dlaczego?
Wszystko poza tym sie udało 😍😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-08 10:21
Sernik z rosą wygląda świetnie 👏️Beza mogła opaść jeśli długo rozprowadzałaś ją po serniku lub dlatego, że za szybko dodawałaś cukier.
2018-03-30 08:56
Łyżeczka mąki ziemniaczanej uratuje każdą bezę, bez niej każda rosa mi opada. I rosa tworzy się z rozpuszczonego cukru w będzie a nie z tłuszczu w serze.
2018-03-17 17:03
Żeby nie było że tylko panie pieką 😜🙈😂👨‍🍳
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 20:18
Wow! Piękny sernik z rosą!❤️👏️
2018-03-17 17:17
Pierwszy sernik jaki w życiu upiekłam. Przepis świetny! 👍👌 Dziękuję Pani Aniu ❤️ Będę tutaj częściej zaglądać 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 20:19
Piękny sernik z rosą !😍
2018-03-23 08:52
Mój sernik z rosą, rewelacja.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-23 09:22
Piękny sernik rosa ❤️❤️ Brawo Aniu!
2018-03-27 12:24
Witam,
chce się upewnić czy to ten ser nadaje się najlepiej ? Twaróg w kubełku z Włoszczowa.
Zamierzam zrobić pierwszy raz złotą rosę. Mam nadzieję, że będzie się czym pochwalić 😀
Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-27 12:42
Do zrobienia sernika z rosą ze zdjęcia użyłam właśnie sera z Włoszczowa. Sprawdził się bardzo dobrze mimo, że rzadko po niego sięgam.
2018-03-29 21:35
Polecam dodać gruby cukier rosa jest jeszcze lepsza uwielbiam ten sernik :-)
2018-03-30 21:04
Mój pierwszy sernik z rosą i jakże udany. Przepyszny. Dziękuję Pani Aniu za przepis. :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:25
Sernik rosa - perfekcyjny 👌❤️
2018-04-01 14:05
I ja również się pochwałę.Pierwszy raz robiony i z przepis Pani Ani.Dziekuję sernik skradł serce wszystkim moim gościom 🍰❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:21
Brawo! I jak dużo rosy Ci wyszło na serniku.. super!😍
2018-04-08 19:16
O tak 😚dziękuję za ten przepis.Nie mam zbyt dużego doświadczenia, w sumie zaczynam swoją przygodę z wypiekami wiem już jednak,że przepisy na Pani stronie są sprawdzane i na pewno nie raz z nich skorzystam 😉
2018-04-06 09:04
czy ser z biedronki prezydent się nada
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-06 09:36
Ja za tym serem nie przepadam. Już lepszy jest ser Pilos z Lidla.
2018-05-19 22:32
Witam. Czy zamiast wykładać blaszkę papierem do pieczenia można posmarować masłem i bułka?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-20 09:13
Do sernika z rosą używam zawsze tylko papieru do pieczenia Olu.
2018-05-25 17:34
Mam pytanie do p. Ani ew. kogoś z Państwa. Czy zamiast oleju (nie lubię w wypiekach) mogę dodać do sera masło? Pól kostki rozpuszczonego i wychłodzonego.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-26 10:01
Tak Jolu, można użyć masła zamiast oleju w serniku z rosą. Wydaje mi się jednak, że tej rosy jest wtedy zawsze mniej niż w wersji na oleju.
2018-05-26 17:01
Dzięki 🙂 Spróbuję zrobić go z masłem.
-- Ania z AniaGotuje.pl Daj znać jak wyszło!
2018-05-26 17:04
Co do sera...szczerze polecam wiaderkowy "Mój ulubiony" z Wielunia. Sprawdziłam i ten w sernikach sprawdza mi się najlepiej.🙂
2018-06-14 12:09
Dzisiaj piekłam sernik z rosą z Pani przepisu.
Rewelacja,jeszcze nigdy nie był tak wysoki.
Jak wystygnie to wrzucę fotkę.
Pizdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-14 18:49
Cudownie!!! Czekam z niecierpliwością na zdjęcia Twojego sernika z rosą. Polecam Ci też sernik z brzoskwiniami 🙂🙂
2018-06-24 08:51
Bylo trochę nerwowo z ogarnianiem ciasta w formie 😜 ale ostatecznie wszystko się udało ✔️ Pianka delikatna i puszysta, rosa cieszy oko 😍, a całość przepyszna! 👌Dziękuję za świetny przepis!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-24 19:24
Rewelacja!! Przepiękny sernik z rosą! Wygląda idealnie!
2018-07-01 21:26
Hallo Pani Aniu serniczek paluszki lizać .On bedzie u mnie stałym gościem ❤jak zresztą wiele innych przepisow z Pani blogu.Jestem pod wrażeniem.Moja rosa na serniczku raczej nie osiagnie pelnego rezultatu 😂bo znika sernik z blaszki jak komforta .Dziękuję pieknie za wspaniale przepisy i serdecznie pozdrawiam.🍰🌼😍Ps.troszkę go wzbogacilam dodajac rodzynek.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-02 10:53
Brawo Anja! Ależ super urosła beza. Sernik z rosą i do tego rodzynki.. pyszności 🌼🍰👏️
2018-07-01 21:32
👍🍰❤️pychotka👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼
2018-07-01 21:40
👌👌👌
zdjecie uzytkownika
2018-07-01 21:42
👍😍🧀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-02 10:54
To jeszcze musisz koniecznie upiec sernik z brzoskwiniami 👍
2018-07-01 21:43
🧀🧀
zdjecie uzytkownika
2018-07-08 18:58
Pani przepisy są najlepsze! Cieszę się że mogę z nich korzystać 😀a przede wszystkim są bardzo dobrze opisane. Sernik z rosą doskonały 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo ❤️
2018-08-06 18:36
Mój pierwszy sernik z rosą. Jeszcze nie próbowaliśmy. Rosa wygląda cudownie. Złote koraliki.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-07 11:22
Rewelacyjny sernik z rosą! Brawo 👏️
2018-09-17 21:03
Pani Aniu Blaszkę umieszczamy w piekarniku w pionie czy w poziomie? czy ma to jakieś znaczenie?? Każdy piekarnik piecze inaczej przetestowałam kilka przepisów i muszę ustawiać zawsze ciut mniejszą temperaturę. Bardzo bym chciała upiec ten sernik z Pani przepisu kiedyś piekłam z innego ale nie wyszedł i już nigdy nie piekłam...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-18 13:40
Nie ma to znaczenia.. choć zawsze kładę ją w równolegle do siebie. To prawda, że bardzo dużo zależy od piekarnika.. nawet od wielkości komory. Polecam zakup termometru do piekarnika. Będziesz wiedziała jak jest naprawdę w środku temperatura.
2018-09-17 21:06
Czy składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową czy prosto z lodówki miksować??
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-18 13:41
Zawsze najlepiej jest użyć składników o tej samej temperaturze pokojowej.
2018-09-18 16:02
Dziękuję za odpowiedź Pani Aniu
Czekam już na Rose 😄😄😄
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 👍
2018-10-26 15:23
Aniu, przepis rewelacyjny! sernik udal sie za pierwszym razem i wszystkim smakowal. Dziekuje, to bedzie moje "pokazowe" ciasto 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny sernik!!😍😍
2018-11-09 16:38
Kolejny wspaniały przepis. Co prawda ciasto troszkę się przypiekło i coś tam poszło nie tak ale smak wspaniały. Polecam😊 Sernik z rosą.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny sernik!😍
2018-11-10 15:03
Przeeepyszne Aniu 😀 Sernik rosa.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo👍
2018-11-10 18:09
Sernik z rosą. Jest pyszny, pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jakie ślicznym kolor 😍
2018-11-14 14:21
Jakie muszę uzuc masło zwykle czy może margarynę Kasie prosze o rade
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-14 16:41
Zdecydowanie polecam prawdziwe masło.
2018-11-16 20:28
zastanawiam sie czy do masy serowej daje sie proszek do pieczenia ?
2018-11-20 11:02
U mnie niestety rosa nie wychodzi,,,nieraz tak się zastanawiam, że może za mało czasu są zmiksowane białka z cukrem 😕
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-20 14:24
A robiłaś Małgosiu z mojego przepisu? Odkładasz sernik w chłodne miejsce po upieczeniu?
2018-11-24 17:26
Super przepis wychodzi za kazdym razem 😍😍
Pozdrowienia paniAniu😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
2018-12-11 21:11
No Anno, jeśli nie jesteś mężatką to składam propozycję. Bo taka kobietka z takim talentem....kocham serniki.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍😂
2018-12-13 20:38
Pyszności! ,,chodził,, za mną od kilku dni😃i jest bardzo lubie takie przepisy,krok po kroku
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-14 09:41
Śliczny sernik z rosą.. wspaniałą próba przedświąteczna 🙂🙂
2018-12-16 03:31
Witam 😊 planuję dziś zrobić ten pysznie wyglądający sernik i mam pytanie czy mleko, masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, czy to nie ma znaczenia? Pozdrawiam 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Muszą oczywiście.
2018-12-16 11:24
Dziękuje 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-12-16 12:13
Mam jeszcze jedno małe pytanie czy całe ciasto pieczemy na grzałce góra dół?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Aniu.
2018-12-16 21:03
Moja rosa 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie!😍
2018-12-18 18:06
Pokazałam rosę to teraz pora pokazać całość. 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. piękny sernik 😍
2018-12-23 12:01
Witam . Moj piekarnik nie ma funkcji gora dol . Wiec musze piec sernik z rosą na funkcji termoobieg . Roznie potem mi ciasta wychodza. Czy może mi Pani podpowiedziec w jakiej tmp i w ilu stopniach mozna upiec ten sernik z termoobiegiem ? Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-23 15:33
Ustaw Anetko przynajmniej o 10 stopni mniej niż podałam w przepisie.
2018-12-23 12:44
Nigdy mi nie wychodzil zaden sernik. Ale ten przepis jest rewelacyjny. Nie trudny do przygotowania i co najwazniejsze pyszny!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-23 18:13
Tym bardziej się cieszę! Brawo! Piękny sernik z rosą😍
2018-12-23 15:49
Wszystko się udało . Robię drugi raz w życiu i jak zwykle jest mega :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale piękne fale.. ❤️
2018-12-23 18:31
Przekrój :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Idealny 😍
2018-12-24 10:05
A to sernik z rosą ale z połowy porcji
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 💐❤️
2018-12-24 13:52
A u mnie wyszło ok, prócz rosy. Znajdzie sie kilka kropelek, jednak większość pływa między sernikiem, a pianką. Co zrobiłam źle? Mimo, że wydaje mi się, że zrobiłam wszystko jak jest napisane :(
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-25 12:33
Niestety nie wiem.. musiałabym obok Ciebie stać, by stwierdzić co poszło nie do końca tak, jak powinno.
2018-12-28 13:41
Ja wczoraj upiekłam jest przepyszny taki delikatny 😋😋😋 Sernik złota rosa
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2018-12-30 17:15
Świetny. Polecam bardzo. I opis bardzo pomógł. Dziękuję ;)👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👌
2019-01-02 16:38
Cudowny 😍🤣
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!😍😍
2019-01-10 12:29
Zrobiłam sernik. Super❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!!😀
2019-01-17 19:47
Witam.
Pani Aniu chciałabym spróbować upiec ten sernik tylko gdybym go chciała zrobić w tortownicy (widziałam zdjęcie w jednym komentarzu) to o jakiej mniej wiecej średnicy???
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-18 10:59
Kasiu, tortownica 26-28 cm z wysokimi rantami.
2019-01-18 18:43
👍Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂 Pozdrawiam ciepło!
2019-01-18 19:59
Pani Aniu niestety z braku dostępu do większej ilości sklepów dziś wieczorem (od niedawna mieszkam na wsi 😀) byłam zmuszona kupić w biedronce kilogram takiego sera... I pytanie... wyjdzie sernik z takiego? czy nie ryzykować? A jeśli robić to ilukrotnie go zmielić?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-19 09:29
Krajanka jest dość sucha. Jeśli zmielisz ten ser przynajmniej dwa razy i dodasz masło to będzie dobrze.
2019-01-19 10:02
Pani Aniu ile dodać tego masła do tej krajanki? I stopić je w kąpieli wodnej?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-19 20:34
Dałabym minimum 100 gramów. Polecam je upić na krem z cukrem i wymieszać ze zmielonym serem, ale jak dodasz miękkie to też będzie dobrze.
2019-01-19 18:37
Sernik w trakcie pieczenia 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-01-19 20:04
Jeszcze nie wiem jak w smaku ale chyba udał się!!! Super! 👍👌Rosa wyszła po około 25 minutach ale wystawiłam sernik przed dom na taras. A na zewnątrz jest teraz -1 stopni. Dziękuję i pozdrawiam!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna rosa Kasiu!❤️
2019-01-21 11:28
Sernik się udał... Jest pyszny 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudny Kasiu! 😀😍
2019-01-26 20:24
Ja dzis robie pierwszy raz z tego przepisu. Zobaczymy jak wyjdzie... Jutro mam urodzinki wiec mam nadzieje ze sie uda :D swoj sprawdzony przepis gdzies zgubilam wiec szukalam nowego i zobaczymy :)
2019-01-26 22:42
Wyszedl mi taki :) mam nadzieje ze smakowal bedzie tak samo jak wyglada :D ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-27 09:57
Super Kingo! Piękny sernik z rosą.. wiedziałam, że się uda 👍
2019-01-31 14:39
Witam. Sernik wygląda bardzo pysznie... a czy jest opcja proporcji na małą blaszke? Czy ten sernik można zrobić na herbatnikach?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-31 15:59
Na mniejszą blaszkę musisz zmniejszyć ilość składników. Na herbatnikach go nie robiłam, ale oczywiście można. Sernik nowojorski ma świetny ciasteczkowy spód i taki polecam.
2019-02-03 20:27
myślałam o herbatnikach, ale ten spód jest częścią sernika, dodaje mu smaku, herbatnik to herbatnik . Spód ma wspaniały smak
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🙂
2019-02-03 20:25
Ten sernik to doskonałą doskonałość. Pierwszy raz zrobiłam, trochę za długo piekłam spód (zapomniałam nastawić timer) ale było to tak dobre że mąż poprosił mnie, żebym w tym roku zamiast pączków upiekła ten sernik i weźmie go do pracy, żeby pochwalić się koleżankom.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Brawo dla Ciebie !🙂
2019-02-09 23:28
Sernik wyszedł pyszny, tylko co robię źle, że pianka oddziela się od sera?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie wiem Aniu..
2019-02-14 10:12
Aniu tylko dno formy wyłożyć papierem, czy boki też?i jeszcze jedno spod pieczemy też z funkcją gora/dol?w sobotę będę piekła..😊😊pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-14 16:39
Pieczenie góra/dół. Wyłożenie boków zależy od Ciebie.. ja czasem to robię a czasem nie.
2019-02-27 13:57
Sernik z rosa piekłam pierwszy raz , ale przepisy Pani Ani jak zawsze sprawdzone , wyszło pysznie .
Z początku rosa była na połowie, ale po nocy w lodówce zrobila się wszędzie ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-03-09 19:11
Aniu,jest przepyszny!Dziękuję za świetny przepis👍👍😊😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂Brawo! 👏️
2019-03-16 13:17
Ciasto pyszne! Ale mam jeden problem. Mianowicie chodzi mi o bezową piankę. Po upieczeniu i wystudzeniu nie chce się masy serowej. Jest na to jakiś sposób? 😊 Co robię źle? 😞
2019-03-16 13:19
*Po upieczeniu i wystudzeniu nie chce się trzymać masy serowej.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-16 15:43
Nie przytrafiło mi się to jeszcze.. Czy może za długo kładłaś masę bezową i zaczęła się lekko rozpływać przy serze przed ponownym, włożeniem do piekarnika?
2019-03-17 11:09
No mogło tak być. Czyli to tak szybko trzeba rozłożyć i z powrotem do piekarnika, tak?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-17 11:16
Z pewnością w miarę sprawnie Elu.. to tylko jedno z moich przypuszczeń. Może nie ubiłaś też dokładnie bezy.. może za szybko dodawałaś cukier..
2019-03-16 21:01
Obłędny ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍brawo! Super rosa!
2019-03-31 21:28
Czy rosa może wyjść przezroczysta? Mam wątpliwości czy masa białkowa się dopiekla :(
-- Ania z AniaGotuje.pl Rosa może być jasna.
2019-03-31 21:32
W sumie to już widzę po waszych zdjęciach, że się nie dopiekla bo jest nadal biała a nie brązowa jak Wasza. Tylko czy mogę coś jeszcze zrobić gdy już od godziny mi stygnie?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-01 17:50
Napisz jak po przestudzeniu i schłodzeniu.
2019-04-02 10:01
Zdecydowałam się jednak dopiac do zarumienienia piany. Rosa nie wyszła, piana była bardzo słodka i nie trzymała się sernika, widać było i czuć, że cały cukier został w masie bialkowej. Ale sernik wszystkim bardzo smakował :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-02 13:11
Następnym razem będzie lepiej. Musisz popracować nad ubiciem bezy. Ważne jest, by się nie spieszyć i bardzo powoli dodawać cukier w trakcie ubijania. 👍🙂
2019-04-14 18:16
Też uwielbiam sernik z rosą 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-04-19 13:01
A, taki mój Aniu z Twojego przepisu, piękna rosa wyszła 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️🐇
2019-04-20 12:40
Witam, robiłam sernik z tego przepisu już kilkanascie razy i zawsze wychodził, ale dzisiaj to niewiem co z tego wyjdzie. Mianowicie podpiekłam kruchy spód (ponakłówany żeby sie nie zrobił baniaty) 12 minut i wylewając masę serową na niego poprostu poszedł do góry. Cała masa wymieszala sie z kawałkami tego kruchego ciasta :( moze Pani będzie wiedziec co z tym jest nie tak. Bo nigdy mi sie tak nie zdażyło i niewiem teraz co z tego wyjdzie po upieczeniu.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-20 18:53
Nie mam pojęcia Karolino.. Może jesteś zmęczona Świątecznymi wypiekami i o czymś zapomniałaś..
2019-04-20 20:33
Pierwszy raz robiłam sernik :) ze względu na nietolerancje laktozy u córki musiałam zrobić z sera bez laktozy kilkakrotnie przeciśnięty przez praskę. Moja 5 latka zjadła 3 kawałki jak tylko stężał. Nawet na kolację go jadła 😉 dziękuje za wspaniały przepis na pewno na dłużej tu zostanę 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-04-21 15:50
Przepyszny sernik. Wszystkim smakował. I rosa również się udała 😁 Bardzo dobrze opisany przepis. Dziękuję
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-04-22 09:47
Przepyszny👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️🐇
2019-04-28 12:54
Ja dzisiaj eksperymentuje i dodałam zamiast mleka sok z brzoskwiń. Jak wyjdzie nie wiem bo sernik jeszcze w piekarniku.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-04-30 13:08
Klasyka jeśli chodzi o serniki. Nie nazwałabym jednak masy z kubełka serem. Raczej masą seropodobną i osobiście nie używam takich tworów do robienia serników.
2019-05-09 21:11
Ja zgubiłam swój przepis i chyba szczęście bo ten przepis jest dużo lepszy <3
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-05-10 11:09
Pyszny 😋 👌❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-05-11 14:43
Dziękuję za przepis, pierwszy raz robiłam sernik i jest pyszny👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny Aga!❤️
2019-05-18 22:58
Idealna receptura!
To nie pierwsze ciasto z Pani przepisu i napewno nie ostatnie!
Ciasto pyszne!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna rosa na serniku Kasiu 😍
2019-05-19 12:02
🍰🍰👍👍👍witaj Aniu. U mnie jak w kazda niedziele gosci Twoj przepyszny sernik z rosa. Jest naprawde rewelacyjny. Ja sobie go troche uproscilam 😂 i zamiast kruchego spodu robie spod z ciasteczek zbożowych ktore blenduje i podsmazam na oleju. Wszystko inne robie wedlug Twojego przepisu. ❤️Dziekuje za ten serniczek jestem Ci bardzo wdzięczna.pozdrawiam serdecznie Aniu. ❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jaki piękny!😍😍
2019-05-19 12:04
👍👍👍❤❤❤super polecam serniczek mniam mniam.
zdjecie uzytkownika
2019-05-19 12:51
❤️❤️❤️❤️ Nr 1 przepisy Ani . 👍👍👍
🍰Z przepisów Ani korzystam bardzo często, jest ona u mnie na 1 miejscu co do przepisów. Polecam Wam bardzo, są łatwe, sprawdzone i pycha !❤️❤️🍰❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale pięknie i pysznie Madziu 😍
2019-06-15 10:07
Witam. Spod wyszedł fajny ale masa serowa jest bardzo rzadka.. Tak ma być? Mam taką rzadka masę wylać na upieczony spod?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-15 18:42
To może trochę zależeć od użytego sera. Tak, trzeba wylać takie, jakie powstało.
2019-06-21 17:08
Mój sernik z rosą. Najlepszy😍sernik jaki jadłam 😁😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło i brawo dla Ciebie!🙂
2019-06-30 11:02
Moja pierwsza rosa 🙂
Aniu, przepis jest bardzo łatwy choć dość czasochłonny (przy niemowlęciu robi się go na raty 😂😂😂)
Smakuje obłędnie, jest bardzo lekki, puszysty i nie smakuje jak typowy sernik. Świetne ciacho. Kolejny raz Twój przepis okazał się niezawodny!! Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Aż miło czytać Ewo 😍
2019-08-21 08:45
Aniu, co może być przyczyną,że ser jest żółtawo-brązowy a nie lekko żółty.mógł się spalić?? czy mógł zawinić tu ser bez laktozy, który zmieliłam?😞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-21 12:59
Raczej nie ser a piekarnik. Czy masz małą komorę i wierzch był blisko grzałki? A może piekarnik piecze mocniej, niż powinien, mimo, że ustawiasz właściwą temperaturę.. Czy sprawdzałeś kiedyś ile jest stopni po nagrzaniu przy pomocy termometru do piekarników (taki mały, który można umieścić w komorze piekarnika) ?
2019-09-07 20:08
Super przepis, tylko następnym razem zrobię ciasto kruche z połowy porcji bo nie lubie grubego spodu.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍cudo!
2019-09-08 16:26
Pyszny i zawsze się udaje 😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny sernik 👍
2019-09-15 21:43
Co moze byc przyczyna tego, ze wierzchnia pianka nie trzyma sie masy serowej? Robilam juz kilka razy i zawsze to samo oddziela sie ze ciezko kroic. Poza tym jest przepyszny 👌😍👍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-16 10:03
Może za krótko ubijasz piankę lub dajesz za mało cukru..

Sernik z rosą z wiaderka

Pyszny sernik z rosą to idealny deser nie tylko na Święta, ale i na co dzień. Sernik na kruchym spodzie z pyszną masą serową oraz piękną bezową pianką robi wrażenie. Ten sernik można odrobinę zmodyfikować i upiec sernik z rosą i brzoskwiniami. Polecam jednak sięgnąć po przepis na klasyczny sernik z brzoskwiniami

Sernik złota rosa 

Nazwa sernika jest niezwykle lekka, wręcz poetycka. Sam sernik też jest bardzo lekki i cudownie się go zjada ;-) Wszystkie warstwy są idealnie dobrane. Sernik z rosą jest idealnie słodki i kremowy. Jeśli lubisz piec serniki, to zachęcam do sprawdzenia moich innych przepisów na proste serniki