Sernik z rosą

Sernik z rosą

Najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą jaki do tej pory udało mi się skomponować. Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna.. najpyszniejsza!

Cudowny, idealnie kruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!!

Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-)
To prawdziwy Hit! Polecam.

Uwielbiacie niezwykłe ciasta?
Zobaczcie koniecznie bajeczne ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Niezwykły sernik Sasetka, czy też ciasto bez pieczenia Narcyz!

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 25/38 cm

Składniki na kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie bez cukru - proszek (śmietankowe lub waniliowe)
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Składniki na bezową piankę

  • 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Jaki ser użyć?
Do sernika ze złotą rosą polecam sery z kubełka. Wybieraj jednak sery tłuste i nie kwaśne. Do tego sernika najcudowniejszy pod słońcem jest jak dla mnie ser kubełkowy z Włoszczowa. Jest dość drogi, ale wart swojej ceny. Do sernika z rosą jest idealny. Jako drugi w kolejności jest u mnie ser z Piątnicy.

Jak powstaje rosa?
Rosa powstaje, gdy masa serowa jest mokra i zawiera tłuszcz. Dlatego też musi być rzadka a w składzie powinien się znaleźć olej. Dodatkowo pianka bezowa "piecze" się w temperaturze 150 stopni nie dłużej niż 15 minut. Cukier się skrapla i (po wyjęciu sernika z pieca i odłożeniu go w chłodne miejsce) ucieka na zewnątrz tworząc kropelki wyglądające jak poranna rosa. 

CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki na spód umieszczam w dużej, szerokiej misce i łączę ze sobą palcami. Chwile wyrabiam, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijam w torebkę foliową i odkładam do lodówki na 30 minut (najczęściej jednak wyrabiam je wieczorem, by rano zacząć już piec sernik). Pamiętaj o tym, by odłożyć dwa białka z jajek do osobnej miseczki - użyjesz ich do upicia pianki bezowej.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia - u mnie blacha o wymiarach 25/38 cm. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni ono całe dno formy. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni. 

MASA SEROWA
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Nie obawiaj się dodawać aż 2 szklanki mleka (jeśli jednak Twój ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na całą godzinę - temperatura 170 stopni. Cały czas pieczemy sernik - góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę. 

BEZOWA PIANKA
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce. Pamiętaj o tym, że do białek nie może się dostać żółtko.. nawet odrobina. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Po godzinie pieczenia sernika uchyl drzwi pieca i ostrożnie wyjmij blachę na zabezpieczony blat. Temperaturę w piecu zmniejsz do 150 stopni. Na masę serową (może Ci się wydawać, ze jest niedopieczona i miękka) zacznij wykładać sztywną pianę bezową. Szybko i sprawnie wyrównaj powierzchnię. Postaraj się wypełnić wszystkie szczeliny. Możesz wykonać jeszcze wzorek na piance np. używając szpatułki z falami do zdobienia tortów. Jak najszybciej ponownie umieść sernik w piekarniku. Temperatura 150 stopni - 15 minut pieczenia. Po tym czasie od razu wyjmij formę z pieca i odłóż w chłodne miejsce - nawet na podłogę. 

Kropelki rosy pojawiają się na powierzchni pianki bezowej już po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca. Po 40-50 minutach będą już wszystkie. 

sernik-z-rosa-1

sernik-z-rosa-2

Sernik po przestudzeniu przechowuj w lodówce nawet do 7 dni bez uszczerbku na wyglądzie kropel rosy. Najlepiej kroić go po schłodzeniu.

Inspiracja do przepisu: slodkafabryka.blox.pl
Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (21 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

anna
2017-10-16 19:57
Aniu,jeśli to nie problem proszę podaj wagę budyni(spotkałam się 38g,68g)dziękuję i pozdrawiam'
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-16 20:48
Aniu, jeden proszek ważył 40 gramów.
iza
2017-11-02 02:12
Czy mase serowa wylewamy na cieply czy zimny spod kruchy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-02 14:03
Nie ma to żadnego znaczenia.
Barbara
2017-11-09 22:14
Jutro robię :) Dam znać jak wyszedł :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-10 13:57
Super Basiu.. koniecznie ze zdjęciem ;-)
Basia
2017-11-10 18:07
Aniu mam i ja jestem w niebie :P Dalekie od ideału ale jak na pierwszy raz i tak myślę,że nieźle :) Dzięki za przepis :) Teraz czas na pierniczki świąteczne :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 02:56
Basiu, dziękuję Ci za super zdjęcie sernika. Piękna rosa Ci wyszła ;)
Basia
2017-11-12 08:37
Dzięki :) Też się cieszę,że po raz pierwszy robiony a wyszedł :) Pozdrawiam :)
anka
2017-11-19 12:04
polecam rewelacja ,smak niebiański
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:26
Dziękuję Aniu :-)
Dżastina
2017-11-26 23:16
Zrobię na następny weekend....jadłam kiedyś taki u koleżanki....pychaaa ...może i mi się uda...Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-27 10:16
Sernik z rosą to piękny i pyszny sernik.. powodzenia Justyno.
Dżastina
2017-12-03 16:10
Zrobiłam....pyszny...dziękuję za przepis....ale zdj.nie mogę przesłać...jakoś odrzuca...A na kolację dziś naleśnik kukurydziane...jeszcze takich nie jedliśmy.Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-03 16:26
Justyno... sernik wyszedł Ci pierwsza klasa!!!!
Dżastina
2017-12-03 16:11
Oooo zdj.weszło 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-03 16:26
Ufff. super, bo szkoda by było go nie pokazać ;-) Śliczny!
Dżastina
2017-12-03 18:38
Dziękuję to dzieki Tobie....bo wszystko jest super opisane....😘
Marzena
2017-12-10 10:35
Sernik nie był trudny w wykonaniu.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 15:18
Cudownie Marzenko.. widać śliczną rosę. Niestety program czasem źle przetwarza kolory na zdjęciach, ale już pracujemy nad odpowiednią poprawką :-)
Marzena
2017-12-15 15:11
No tak, może wyrzuć to zdjęcie, a ja wstawię jeszcze raz...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-15 16:52
Skasować już chyba nie mogę, ale możesz spróbować dodać jeszcze raz.
Gosia
2017-12-13 10:35
mogę dać zwykłą mąkę czy musi być krupczatka ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-13 13:01
Gosiu, zwykła mąka też da radę :-)

Sernik z rosą z wiaderka

Pyszny sernik z rosą to idealny deser nie tylko na Święta, ale i na co dzień. Sernik na kruchym spodzie z pyszną masą serową oraz piękną bezową pianką robi wrażenie. Ten sernik można odrobinę zmodyfikować i upiec sernik z rosą i brzoskwiniami. Polecam jednak sięgnąć po przepis na klasyczny sernik z brzoskwiniami

Sernik złota rosa 

Nazwa sernika jest niezwykle lekka, wręcz poetycka. Sam sernik też jest bardzo lekki i cudownie się go zjada ;-) Wszystkie warstwy są idealnie dobrane. Sernik z rosą jest idealnie słodki i kremowy.