Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to dla wielu z nas pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na to wspaniałe danie na słodko, które zaskoczy Cię niezwykłym smakiem.
- pyszny również podany na zimno
- świetny pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia
- można go szykować również z mrożonymi truskawkami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania ryżu minimum: 25 minut
Liczba porcji: około 1400 g dania
Kaloryczność kcal: 80 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- około pół szklanki ryżu - 130 g (waga przed ugotowaniem)
- 500 ml mleka - 2 szklanki
- 500 ml wody - 2 szklanki
- 20 g masła - pełna łyżka
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 1 łyżka cukru lub miodu - około 15 g
- 500 g dojrzałych truskawek + odrobina cukru
Ryż z truskawkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ze 130 gramów suchego ryżu basmati gotowanego na wodzie i mleku otrzymałam dokładnie 970 gramów dania, jeszcze przed dodaniem truskawek. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ryżu z truskawkami zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Ryż z truskawkami przepis
Potrzebujesz około pół szklanki, czyli 130 gramów suchego ryżu. Ja używam ryżu basmati, ale może być też inny biały ryż.
Do ugotowania ryżu wybierz swój sprawdzony garnek, który się nie przypala. Wlej do niego dwie szklanki (500 ml) mleka oraz tyle samo wody, a następnie wsyp też cały ryż. Dodaj łyżkę, czyli 20 gramów prawdziwego masła i wsyp niewielką szczyptę soli. Zagotuj płyn z ryżem i zmniejsz moc palnika do takiej, by ryż tylko lekko mrugał. Nie przykrywaj garnka przykrywką. Co parę minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.
Zapewne już około 15-20 minutach ryż będzie idealnie miękki. U Ciebie może to trwać trochę krócej lub dłużej, w zależności od użytego ryżu. Polecam jednak gotować ryż nieco dłużej, by lekko się rozgotował. Swój ryż gotowałam 25 minut, by otrzymać ulubioną konsystencję oraz odparować nadmiar wody. Pod koniec gotowania wsyp saszetkę cukru wanilinowego, czyli 16 gramów cukru oraz dodatkową łyżkę cukru zwykłego. Zamieszaj całość i wyłącz. Cukier rozpuści się w gorącym ryżu. Może Ci się wydawać, że litr płynu na 130 gramów ryżu to za dużo. W trakcie gotowania ryż wchłonie większość mleka z wodą, a reszta ładnie zgęstnieje. Po lekkim przestudzeniu całość jeszcze stężeje.
Porady: Masło można zastąpić tą samą ilością oleju kokosowego. Mleko można zamienić na mleczko kokosowe, niesłodzony napój migdałowy lub sojowy albo też użyć wyłącznie samą wodę. Jeśli posiadasz tylko ryż w torebkach, to użyj niecałe półtorej torebki ryżu (pakowane po 100 gramów). Ryż wysypujesz z torebek do garnka z mlekiem. Taki ryż może zmięknąć znacznie szybciej, niż klasyczny, sypki ryż. Kontroluj zatem czas gotowania, by nie był też za długi.
Cukier wanilinowy można zastąpić zwykłym cukrem z dodatkiem nasion z laski wanilii lub też pasty waniliowej albo esencji waniliowej. Można go też zastąpić miodem lub erytrolem. Jeśli chodzi o miód, to będzie on jeszcze podgrzewany, więc dajemy go raczej dla smaku, niż ze względu na właściwości zdrowotne. Oprócz cukru i miodu, ryż można też posłodzić ulubionym syropem np. klonowym.

Umyte pod zimną, bieżącą wodą i odszypułkowane truskawki pokrój na mniejsze kawałki i umieść w małym garnku/rondelku. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj je przez pięć minut, co jakiś czas mieszając owoce przy pomocy drewnianej łyżki. Nie trzeba zagotowywać truskawek. Wystarczy, ze będą ciepłe lub gorące. Jeśli truskawki nie są bardzo słodkie, to dosypuję do nich odrobinę cukru. Truskawki na ciepło lepiej komponują się z gorącym ryżem, a do tego mają też odrobinę inny, lekko "dżemowy", wyraźniejszy smak.
Porada: Nie trzeba podgrzewać, czy gotować truskawek przed podaniem ich na ryż. Można też śmiało umieścić gorący ryż w miseczkach, a na ryż wyłożyć umyte, odszypułkowane i ugniecione widelcem, czy też pokrojone drobno truskawki. Za dawnych czasów na truskawkach lądowała też łyżka cukru o grubszej rafinadzie.

Truskawki na ciepło lub też na zimno, tylko ugniecione widelcem, wyłóż na porcje ryżu i od razu podawaj. To danie równie wspaniale smakuje po przestudzeniu. Czasem gotowe porcje odkładam do lodówki, by np. następnego dnia zjadać ryż z tryskawkami na zimno.


Z letnich dań polecam też przepis zupa owocowa, a z ciast pyszne sernikobrownie z truskawkami.
Smacznego.