Seromakowiec tradycyjny

Seromakowiec tradycyjny

Mój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu.
Polecam na Święta :-)

Czas przygotowywania: około 60 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 18 cm

Składniki na masę serową:
500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej)
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 80 g rozpuszczonego masła
• łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżka mąki pszennej tortowej

Składniki na ciasto makowe:
• 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu
• 3 białka jajek
• łyżka mąki pszennej tortowej


Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Wysmaruj ją od środka niewielką ilością masła lub oleju.

Jajka oraz ser wyjmij wcześniej z lodówki. Masło rozpuść w małym rondelku. W jednej misce umieść wszystkie składniki na masę serową (białka odłóż do drugiej miski). Wszystko dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Masę wylej do tortownicy.

Białka ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie w masę makową wymieszaną z mąką. Gęste ciasto wyłóż na masę serową. Najlepiej wykładać ją po jednej łyżeczce, by równo przykryć całą powierzchnię masy serowej.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 90 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Przed odpięciem boków lekko oddziel ciasto od formy przy użyciu np. cienkiej szpatułki (jeśli jest taka konieczność).

Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ?

seromakowiec-tradycyjny-1

seromakowiec-tradycyjny-2

seromakowiec-tradycyjny-3

Po całkowitym wystudzeniu możesz obsypać ciasto czekoladową posypką lub oblać odrobiną masy czekoladowej.

W rondelku podgrzej odrobinę śmietanki 30 %, dodaj dwie kostki gorzkiej czekolady i mieszaj aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzoną masą polewaj ciasto.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

alicja
2016-12-09 16:44
Jest piękny! Bez spodu, tym lepiej. Zrobię na Święta :-)
Ania
2016-12-09 18:36
Super :-)
Jud
2016-12-09 23:26
Wygląda jak sernik z oreo :)
Ania
2016-12-10 12:45
Może troszkę :-) :-)
Sosna
2016-12-11 19:09
Uwielbiam :)
Ania
2016-12-12 10:04
Bardzo mi miło ;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-12 14:52
W ubiegłym roku po raz pierwszy robiłyśmy seromakowiec i się w nim zakochałyśmy :D W tym roku nam o nim przypomniałaś i też musimy upiec :D
Ania
2016-12-12 15:26
Polecam mój przepis :-)
Magda
2016-12-16 19:12
co ciasto to bajka, właśnie szukałam jakiś czas temu sernika z makiem i zaczynałam próby stworzenia sobie przepisu, a tu <3
Ania
2016-12-17 09:54
:-) Bardzo mi miło Magdo.. ten seromakowiec jest fantastyczny.. polecam Ci gorąco!
AGA
2017-01-05 11:35
czy można użyć sernika z wiaderka?
Ania
2017-01-05 13:24
Jak najbardziej Agnieszko. Polecam użyć sernika dobrej jakości.. gęstego, tłustego i nie kwaśnego.
AGA
2017-01-05 15:26
Dzięki za informację, na pewno wypróbuję przepis, nie wydaje się trudny, a ciasto wygląda smakowicie.
Ania
2017-01-05 16:59
Dziękuję. Napisz proszę jak Ci się upiekł :-)
Iza
2017-01-06 11:32
Dzień dobry, czym zastąpić mąkę pszenna, żeby upiec wersję bezglutenową?
Ania
2017-01-06 14:20
Izo, możesz użyć dobrze zmielonej mąki jaglanej lub kokosowej :-)
AGA
2017-01-09 12:00
Tortownica 18 cm to jest taka mała? A czy można zrobić podwójną porcję na dużą tortownicę?
Ania
2017-01-09 12:09
Tak, taka mała :-) Jak najbardziej możesz upiec go w większej tortownicy. Odpowiadając na Twoje kolejne pytanie.. lubię, gdy seromakowiec jest bardziej wypieczony (zwarty) dlatego taki czas pieczenia. Możesz piec ten sernik właśnie 90 minut przy dużej formie i też będzie dobrze. Przy wilgotniejszym serniku z małej formy można skrócić czas pieczenia o 10-20 minut.
AGA
2017-01-09 12:05
I jeszcze mam pytanie odnośnie długości pieczenia. Dlaczego należy piec aż 1,5 godziny?