Seromakowiec tradycyjny

Seromakowiec tradycyjny

Mój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu.
Polecam na Święta :-)

Czas przygotowywania: około 60 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 18 cm

Składniki na masę serową:
500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej)
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 80 g rozpuszczonego masła
• łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżka mąki pszennej tortowej

Składniki na ciasto makowe:
• 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu
• 3 białka jajek
• łyżka mąki pszennej tortowej

Reklama

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Wysmaruj ją od środka niewielką ilością masła lub oleju.

Jajka oraz ser wyjmij wcześniej z lodówki. Masło rozpuść w małym rondelku. W jednej misce umieść wszystkie składniki na masę serową (białka odłóż do drugiej miski). Wszystko dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Masę wylej do tortownicy.

Białka ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie w masę makową wymieszaną z mąką. Gęste ciasto wyłóż na masę serową. Najlepiej wykładać ją po jednej łyżeczce, by równo przykryć całą powierzchnię masy serowej.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 90 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Przed odpięciem boków lekko oddziel ciasto od formy przy użyciu np. cienkiej szpatułki (jeśli jest taka konieczność).

Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ?

Seromakowiec tradycyjny, 1

Seromakowiec tradycyjny, 2

Seromakowiec tradycyjny, 3

Po całkowitym wystudzeniu możesz obsypać ciasto czekoladową posypką lub oblać odrobiną masy czekoladowej.

W rondelku podgrzej odrobinę śmietanki 30 %, dodaj dwie kostki gorzkiej czekolady i mieszaj aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzoną masą polewaj ciasto.

Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (19 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-12-09 16:44
Jest piękny! Bez spodu, tym lepiej. Zrobię na Święta :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-09 18:36
Super :-)
2016-12-09 23:26
Wygląda jak sernik z oreo :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-10 12:45
Może troszkę :-) :-)
2016-12-11 19:09
Uwielbiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-12 10:04
Bardzo mi miło ;-)
W ubiegłym roku po raz pierwszy robiłyśmy seromakowiec i się w nim zakochałyśmy :D W tym roku nam o nim przypomniałaś i też musimy upiec :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-12 15:26
Polecam mój przepis :-)
2016-12-16 19:12
co ciasto to bajka, właśnie szukałam jakiś czas temu sernika z makiem i zaczynałam próby stworzenia sobie przepisu, a tu <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-17 09:54
:-) Bardzo mi miło Magdo.. ten seromakowiec jest fantastyczny.. polecam Ci gorąco!
2017-01-05 11:35
czy można użyć sernika z wiaderka?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-05 13:24
Jak najbardziej Agnieszko. Polecam użyć sernika dobrej jakości.. gęstego, tłustego i nie kwaśnego.
2017-01-05 15:26
Dzięki za informację, na pewno wypróbuję przepis, nie wydaje się trudny, a ciasto wygląda smakowicie.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-05 16:59
Dziękuję. Napisz proszę jak Ci się upiekł :-)
2017-12-17 00:18
To jaki np? Ten z biedronki będzie ok?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-17 10:06
Z serów z wiaderka polecam: Piątnica, Mlekovita.
2017-01-06 11:32
Dzień dobry, czym zastąpić mąkę pszenna, żeby upiec wersję bezglutenową?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-06 14:20
Izo, możesz użyć dobrze zmielonej mąki jaglanej lub kokosowej :-)
2017-01-09 12:00
Tortownica 18 cm to jest taka mała?
A czy można zrobić podwójną porcję na dużą tortownicę?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-09 12:09
Tak, taka mała :-) Jak najbardziej możesz upiec go w większej tortownicy. Odpowiadając na Twoje kolejne pytanie.. lubię, gdy seromakowiec jest bardziej wypieczony (zwarty) dlatego taki czas pieczenia. Możesz piec ten sernik właśnie 90 minut przy dużej formie i też będzie dobrze. Przy wilgotniejszym serniku z małej formy można skrócić czas pieczenia o 10-20 minut.
2017-01-09 12:05
I jeszcze mam pytanie odnośnie długości pieczenia. Dlaczego należy piec aż 1,5 godziny?
2017-10-08 18:02
Sernik jest rzeczywiście pyszny tylko.. 5 łyżek cukru to zdecydowanie za malo dla mnie. Użyłam gotowej masy makowej Bakaland i masa po wymieszaniu z białkami wyszła bardzo rzadka (wylałam ja na ser, nie było potrzeby wykładania łyżka po łyżce). Niestety w piekarniku wyrosła po sam sufit i następnie opadła tworząc krater na powierzchni:) nie wiem czym mogło być to spowodowane?? mimo to smak cudowny:))) przepis również, a pewno będę do niego wracać i to nie raz!! Dodam że robiłam z podwójnej porcji w tortownicy 25cm i czas pieczenia 90min był idealny. Pozdrawiam
2017-11-24 14:31
Napewno zrobie 😊 !
2017-11-24 15:46
Mam malutki mętlik odnośnie gotowej masy.Napisz prosze Aniu ile trzeba dokładnie dodać składników i czy wogule trzeba coś dodawać dziękuje pozdrawiam 😍😍
2017-11-24 17:49
Używasz albo gotowej masy - 300 g lub tyle samo z tego przepisu:
https://aniagotuje.pl/przepis/masa-makowa-do-wypiekow
(możesz też 500 g.. będzie po prostu więcej masy na górze).
2017-11-24 23:29
Czym mozna czyms zastapic mak ? Nie dostane Go tutaj a Tak mi sie marzy sernik bez spodu 💖💖💖
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-25 19:56
Asiu, w kategorii "serniki" znajdziesz bardzo dużo przepisów na takie pieczone bez spodu np. Sernik waniliowo czekoladowy
2018-04-01 16:24
Aniu rewelacyjny 😉
Bałam się robić bez spodu ale wyszedł jak na pierwszy raz super 😊
I jaki smaczny 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aniu👏️
Reklama