Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

To mój ulubiony przepis na sernik z brzoskwiniami. Idealne ciasto kruche, pyszna masa serowa z dodatkiem kawałków brzoskwiń oraz wysoka pianka bezowa. Brzoskwinie możesz też zastąpić morelami z puszki.

Jeśli lubisz takie delikatne ciasta, to z pewnością spodoba Ci się również mój przepis na sernik nowojorski.

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki na ciasto kruche

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka (białka do pianki bezowej)
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka
  • 1 budyń śmietankowy - proszek
  • 100 ml roztopionego masła
  • 1 żółtko (białko do pianki bezowej)
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń - 400 g

Składniki na piankę bezową

  • 6 białek jaj
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jak zrobić ciasto kruche do sernika z brzoskwiniami

Wszystkie składniki na ciasto umieść w szerokiej misce. Jajka, masło.. mogą być prosto z lodówki. Trzy białka z jajek odłóż do osobnej miski (wykorzystasz je do ubicia piany bezowej). Masło możesz wcześniej pokroić w krostkę - będzie wygodniej wyrobić ciasto. Ciasto po wyrobieniu (ja robię to zawsze ręcznie) podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Z mniejszego kawałka ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i odłóż do zamrażarki. Większym kawałkiem wyłóż spód. Możesz odrobinę dać również na bloki. Widelcem zrób dziurki. Formę odłóż do lodówki na 20 minut. Możesz wcześniej wyłożyć formę papierem do pieczenia. Łatwiej jest potem wyjąć ciasto z formy. 

Sernik z brzoskwiniami, 1

Po schłodzeniu, formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 minut. Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika. 

Jak zrobić masę serową do sernika z brzoskwiniami

Masę serową możesz przygotować w trakcie chłodzenia w lodówce formy ze spodem. Tym razem użyłam twarogu mielonego z wiaderka. Polecam Piątnicę lub ser z Włoszczowa. Do miski, oprócz sera, dodaj również proszek budyniowy, roztopione masło, jedno całe jajko oraz jedno żółtko (białko dodaj do wcześniej odłożonych białek), oraz cukier. Całość dobrze wymieszaj i wylej na podpieczony spód ciasta kruchego. 

Na wierzch sera wyłóż pokrojone w kawałki połówki brzoskwiń wyjęte z syropu, z puszki. Możesz również użyć moreli z puszki.

Sernik z brzoskwiniami, 2

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Sernik piecz 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie ubitą pianę bezową. 

Jak zrobić bezową piankę do sernika

Pianę bezową zacznij szykować na 10 minut przed upieczeniem sernika ze spodem i masą serową. Do miski z czterema białkami dołóż jeszcze dwa białka jajek (możesz też użyć 4 białek - pianka będzie niższa niż u mnie na zdjęciach. Wówczas daj pół szklanki cukru, zamiast 3/4 szklanki). Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało łącznie do 10 minut. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. 

Surową bezę wyłóż na podpieczoną masę serową z kawałkami brzoskwiń. Wyrównaj powierzchnię. Z zamrażalnika wyjmij kulę ciasta kruchego. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Najlepiej bezpośrednio na bezę. Ponownie umieść formę z ciastem umieść w piekarniku. Sernik piecz ostatnie 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Sernik z brzoskwiniami, 3

Sernik najlepiej podawać schłodzony. Wówczas idealnie się kroi. Sernik przechowuj w chłodnym miejscu.

Polecam też mój przepis na karpatkę z kremem budyniowym - karpatka przepis.

Smacznego. 

Średnia 4.6 / 5 (165 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepisy na sernik z brzoskwiniami

To wspaniałe ciasto można przygotować bardzo szybko. Sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka.. Do tego, jeśli posiadasz maszynę typu thermomix, bardzo szybko przygotujesz masę serową oraz kruchy spód do sernika. Taki sernik z brzoskwiniami jest po prostu rewelacyjny. Wszystko pasuje do siebie idealnie. Jeśli nie masz brzoskwiń w puszce, możesz też użyć moreli czy nawet innych egzotycznych owoców z syropu. 

Przepis na sernik z brzoskwinia

Tych kilka warstw bardzo często odstrasza niektórych amatorów słodkich wypieków. Sernik z brzoskwiniami jest jednak bardzo prosty do zrobienia. Spód wychodzi idealnie kruchy i super przypieczony. Masa serowa jest puszysta i aromatyczna.. pianka z białek delikatna. Na szczycie jeszcze chrupiąca kruszonka. Lubisz serniki? Polecam zajrzeć i sprawdzić także moje pomysły na serniki na zimno. Zimą zaś coś wspaniałego.. cudowny serniki pieczone! A coś tradycyjnego? Może niesamowity, ale bardzo prosty do zrobienia sernik królewski