Sernik z brzoskwiniami
To mój ulubiony przepis na sernik z brzoskwiniami. Idealne ciasto kruche, pyszna masa serowa z dodatkiem kawałków brzoskwiń oraz wysoka pianka bezowa. Brzoskwinie możesz też zastąpić morelami z puszki.
- proste wykonanie
- delikatny i pyszny sernik
- idealny sernik na każdą okazję
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka (białka do pianki bezowej)
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy - proszek
- 100 ml roztopionego masła (do 130 g)
- 1 żółtko (białko do pianki bezowej)
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- puszka brzoskwiń - 400 g
Składniki na piankę bezową
- 6 białek jaj
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Sernik z brzoskwiniami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: 20/30 cm
Wszystkie składniki na ciasto umieść w szerokiej misce. Jajka, masło.. mogą być prosto z lodówki. Trzy białka z jajek odłóż do osobnej miski (wykorzystasz je do ubicia piany bezowej). Masło możesz wcześniej pokroić w krostkę - będzie wygodniej wyrobić ciasto. Ciasto po wyrobieniu (ja robię to zawsze ręcznie) podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Z mniejszego kawałka ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i odłóż do zamrażarki. Większym kawałkiem wyłóż spód. Możesz odrobinę dać również na boki. Widelcem zrób dziurki. Formę odłóż do lodówki na 20 minut. Możesz wcześniej wyłożyć formę papierem do pieczenia. Łatwiej jest potem wyjąć ciasto z formy.
Po schłodzeniu, formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika.
Masę serową możesz przygotować w trakcie chłodzenia w lodówce formy ze spodem. Tym razem użyłam twarogu mielonego z wiaderka. Polecam Piątnicę lub ser z Włoszczowa. Do miski, oprócz sera, dodaj również proszek budyniowy, roztopione masło, jedno całe jajko oraz jedno żółtko (białko dodaj do wcześniej odłożonych białek), oraz cukier. Całość dobrze wymieszaj i wylej na podpieczony spód ciasta kruchego.
Na wierzch sera wyłóż pokrojone w kawałki połówki brzoskwiń wyjęte z syropu, np. z puszki. Polecam też domowe brzoskwinie w syropie. Możesz również użyć moreli z puszki.
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra/dół). Sernik piecz 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie ubitą pianę bezową.
Pianę bezową zacznij szykować na 10 minut przed upieczeniem sernika ze spodem i masą serową. Do miski z czterema białkami dołóż jeszcze dwa białka jajek (możesz też użyć 4 białek - pianka będzie niższa niż u mnie na zdjęciach. Wówczas daj pół szklanki cukru, zamiast 3/4 szklanki). Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało łącznie do 10 minut. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Surową bezę wyłóż na podpieczoną masę serową z kawałkami brzoskwiń. Wyrównaj powierzchnię. Z zamrażalnika wyjmij kulę ciasta kruchego. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Najlepiej bezpośrednio na bezę. Ponownie umieść formę z ciastem umieść w piekarniku. Sernik piecz ostatnie 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzaniem góra/dół.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz je całkiem i za chwile wyjmij sernik z brzoskwiniami z pieca.
Sernik najlepiej podawać schłodzony. Wówczas idealnie się kroi. Sernik przechowuj w chłodnym miejscu.
Polecam też mój przepis na karpatkę z kremem budyniowym - karpatka.
Smacznego.