Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Prosty przepis na sernik pieczony z jogurtów greckich lub gęstych jogurtów naturalnych.

- spód z herbatników
- z dodatkiem moreli
- delikatny i puszysty

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni polecam Ci również sernik kawowy bez spodu, sernik krówkowy z ricotty oraz sernik z koziego sera :-)

Czas pieczenia: 2 godziny
Ilość porcji: 10

Składniki na masę serową

  • 600 g jogurtów greckich
  • 4 średnie jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 6 dojrzałych moreli - można pominąć

Składniki na spód

  • 8-10 herbatników np. kakaowych
  • 40 g masła

Użyłam okrągłej, wysokiej formy (tortownicy) o średnicy 22 cm.
Jajka oraz jogurty i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

Spód z herbatników
Kakaowe herbatniki pokrusz na "piasek". Możesz do tego użyć melaksera. Dodaj miękkie masło i wymieszaj całość. Herbatniki z masłem będą miały konsystencję mokrego żwirku. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż mokrą masą z herbatników. Masę wyrównaj i ubij np. łyżką lub szpatułką do tortów. 

Masa serowa
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w wysokim, najlepiej szklanym naczyniu. Żółtka umieść w sporej misce razem z jogurtami, mąką ziemniaczaną oraz rozpuszczonym masłem. Całość dobrze wymieszaj.

Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. 1 łyżka cukru to do 1 minuty ubijania. 

Porcjami dodawaj ubite białka do masy serowej. Za każdym razem delikatnie mieszaj całość. Masę przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż połówki moreli - można pominąć ten etap.

Pieczenie
Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Jeśli zdecydujesz się dodać na wierz morele, Twój sernik i tak będzie pękał na obrzeżach owoców. Sernik piecz na środkowej półce, nie dłużej niż 2 godziny w temperaturze 150 stopni.

Sernik z wierzchu będzie ścięty, jednak po dotknięciu palcem zacznie się zachowywać jak galaretka. nie martw się - jest upieczony. Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na 20 minut (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw go na ponownie 20 minut. 
Po całkowitym przestudzeniu sernik przechowuj w lodówce do 7 dni. 

sernik-z-jogurtow-greckich-1

sernik-z-jogurtow-greckich-2

PORADY
- Jeśli masz zwykłe maślane herbatniki a chcesz, by spód był kakaowy zmielonych/skruszonych herbatników dodaj łyżeczkę kakao. 
- Spodu z masy herbatnikowej nie uklepuj dłońmi. Palce są ciepłe i masa będzie się do nich przyklejała. Użyj zimnego, najlepiej metalowego narzędzia.
- Możesz pominąć użycie moreli w przepisie. Wówczas sernik mniej opada lub nie opadnie wcale. Nawet jeśli sernik wróci do pozycji wyjściowej będzie puszysty i delikatny. 

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (14 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl