Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Prosty przepis na sernik pieczony z jogurtów greckich lub gęstych jogurtów naturalnych. To najlepszy przepis na sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami.

Ten serniczek przygotowałam ze spodem z herbatników. Możesz też śmiało użyć biszkoptów lub zrobić kruchy spód. Sernik z jogurtów naturalnych jest niezwykle delikatny i puszysty. 

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni polecam Ci również sernik kawowy bez spodu, sernik krówkowy z ricotty oraz sernik z koziego sera.

Reklama

Czas pieczenia: 2 godziny
Ilość porcji: tortownica 22 cm

Składniki na masę serową

  • 600 g jogurtów greckich
  • 4 średnie jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 6 dojrzałych moreli - można pominąć

Składniki na spód

  • 8-10 herbatników np. kakaowych
  • 40 g masła

Użyłam okrągłej, wysokiej formy (tortownicy) o średnicy 22 cm.
Jajka oraz jogurty i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

Spód z herbatników do sernika:
Kakaowe herbatniki pokrusz na "piasek". Możesz do tego użyć melaksera. Dodaj miękkie masło i wymieszaj całość. Herbatniki z masłem będą miały konsystencję mokrego żwirku. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż mokrą masą z herbatników. Masę wyrównaj i ubij np. łyżką lub szpatułką do tortów. 

Masa serowa do sernika z jogurtów greckich:
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w wysokim, najlepiej szklanym naczyniu. Żółtka umieść w sporej misce razem z jogurtami, mąką ziemniaczaną oraz rozpuszczonym masłem. Całość dobrze wymieszaj.

Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. 1 łyżka cukru to do 1 minuty ubijania. 

Porcjami dodawaj ubite białka do masy serowej. Za każdym razem delikatnie mieszaj całość. Masę przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż połówki moreli - można pominąć ten etap.

Pieczenie sernika
Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Jeśli zdecydujesz się dodać na wierz morele, Twój sernik i tak będzie pękał na obrzeżach owoców. Sernik piecz na środkowej półce, nie dłużej niż 2 godziny w temperaturze 150 stopni.

Sernik z wierzchu będzie ścięty, jednak po dotknięciu palcem zacznie się zachowywać jak galaretka. nie martw się - jest upieczony. Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na 20 minut (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw go na ponownie 20 minut. 
Po całkowitym przestudzeniu sernik przechowuj w lodówce do 7 dni. 

Sernik z jogurtów greckich, 1

Sernik z jogurtów greckich, 2

- Jeśli masz zwykłe maślane herbatniki a chcesz, by spód był kakaowy zmielonych/skruszonych herbatników dodaj łyżeczkę kakao. 
- Spodu z masy herbatnikowej nie uklepuj dłońmi. Palce są ciepłe i masa będzie się do nich przyklejała. Użyj zimnego, najlepiej metalowego narzędzia.
- Możesz pominąć użycie moreli w przepisie. Wówczas sernik mniej opada lub nie opadnie wcale. Nawet jeśli sernik wróci do pozycji wyjściowej będzie puszysty i delikatny. 
Smacznego.

Średnia 4.4 / 5 (43 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-08-20 16:22
Ciekawy pomysł:) taki sernik bez sera...warto przetestować:)
2017-12-20 22:28
Czy jeśli dodam zamiast moreli na wierzch do środka rodzynki to mniej wyrośnie ?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 10:05
Jeśli nie dasz ich za dużo, to pewnie nie będzie to zauważalne, jednak może mniej wyrosnąć.
2018-05-13 09:07
Mój sernik to kompletna katastrofa! Płaski jak deska,wierzch prawie spalony.Być może powodem było zbyt krótkie ubijanie piany i cukier się nie rozpuścił. A może dlatego,że nie dodałam masła?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-13 11:05
Tak Aneto.. to zdecydowanie są powody tego, że sernik wyszedł bardziej zwarty.

Sernik z jogurtów greckich na herbatnikach

To mój ulubiony przepis na sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami. Użyłam do niego brzoskwiń suszonych. Możesz jednak dodać kawałki moreli świeżych. Bardzo fajnie sernik z jogurtów naturalnych smakuje tez z morelami czy rodzynkami. 

Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach

Spod do takiego sernika jest dowolny. Możesz dno foremki wyłożyć biszkoptami czy też zrobić ciasto kruche np. z tego przepisu na sernik z brzoskwiniami. Sernik z jogurtów greckich na kruchym spodzie będzie smakował wybornie. Jeśli lubisz robić takie serowe wypieki, to polecam Ci też pozostałe moje przepisy na serniki