Sernik Oreo
Zobacz jak upiec najlepszy sernik Oreo. Spraw sobie i bliskim niezapomnianą przyjemność, piekąc ten pyszny deser, którego warstwy kuszą wyglądem i smakiem. Zapraszam po przepis.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: forma 24 cm - 1700 g sernika
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
315 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na spód Oreo [ więcej ]
- 150 g ciasteczek Oreo - około 18 sztuk
- 20 g prawdziwego masła
Składniki na sernik
- 1kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
- 150 g śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %
- 4 duże jajka lub 5 małych - do 240 g po rozbiciu
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 120 g ciasteczek Oreo - lub więcej
Ewentualna dekoracja
- pół porcji kremu do tortu - lub inny
- ciasteczka Oreo
Sernik Oreo
Do miski malaksera włóż 150 gramów ciasteczek Oreo (same ciastka - bez kremu) oraz 20 g masła (może być prosto z lodówki). Zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Potem łączysz je z masłem.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym lub odłóż do lodówki.
Porada: Masło można zamienić na kostkę roślinną do pieczenia.
Do dużej miski wbij cztery duże lub pięć małych jajek (u mnie łącznie 240 gramów po rozbiciu) i wsyp około 150 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 15 minut (z dobrym mikserem do 5-8 minut).
W osobnej misce umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek) lub samodzielnie (dwukrotnie) zmiel tyle samo półtłustego twarogu. Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Dodaj 150 gramów śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %. Całość zmiksuj tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Dzięki temu łatwiej Ci będzie wmieszać masę w puch jajeczny.
Do masy serowej zacznij dodawać puch jajeczny. Najlepiej jest robić to w kilku turach. Po każdej porcji miksuj chwilkę całość na najniższych obrotach, a na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki.
Porada: Jeśli chcesz, by Twój sernik miał w masie więcej ciasteczek, to pokrusz garść Oreo i wmieszaj dodatkowo w masę.
Całą masę ostrożnie wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek i masła. Moja masa serowa wyszła gęsta, o konsystencji zbliżonej do stygnącego budyniu.
Na wierzch sernika wyłóż ciasteczka Oreo (u mnie również kilka rurek). Ponieważ moja masa wyszła gęsta, musiałam je lekko zatapiać w masie.
Sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia (albo wcale nie popęka - jeśli masa była rzadsza).
Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez 80 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 10 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik Oreo. Przestudzony sernik umieść w lodówce pod kloszem na minimum cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Idealną strukturę osiąga bowiem po schłodzeniu.
Porada: Jeśli góra sernika będzie za blisko grzałek i w połowie pieczenia zacznie się za mocno podpiekać, to zredukuj moc palnika o 10 stopni.
Sernik Oreo najlepiej jest dekorować w dniu podania. Polecam krem ze śmietanki oraz mascarpone lub też zwykłą bitą śmietanę. Na krem wyłóż ciasteczka Oreo. Bitą śmietanę można tez posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Upieczony i schłodzony sernik Oreo przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień.
Smacznego.