Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik Oreo

Sernik Oreo

Zobacz jak upiec najlepszy sernik Oreo. Spraw sobie i bliskim niezapomnianą przyjemność, piekąc ten pyszny deser, którego warstwy kuszą wyglądem i smakiem. Zapraszam po przepis.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: forma 24 cm - 1700 g sernika
W 100 g sernika: Wartość energetyczna 315 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki na spód Oreo [ więcej ]

  • 150 g ciasteczek Oreo - około 18 sztuk
  • 20 g prawdziwego masła

Składniki na sernik

  • 1kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
  • 150 g śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %
  • 4 duże jajka lub 5 małych - do 240 g po rozbiciu
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
  • 120 g ciasteczek Oreo - lub więcej

Ewentualna dekoracja

Sernik Oreo
Sernik Oreo, 1

Sernik Oreo, 2

Krok 1: Umieść spód w formie

Do miski malaksera włóż 150 gramów ciasteczek Oreo (same ciastka - bez kremu) oraz 20 g masła (może być prosto z lodówki). Zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Potem łączysz je z masłem. 

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia). 

Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym lub odłóż do lodówki.

Porada: Masło można zamienić na kostkę roślinną do pieczenia. 

Umieść spód w formie

Krok 2: Ubij jajka z cukrem

Do dużej miski wbij cztery duże lub pięć małych jajek (u mnie łącznie 240 gramów po rozbiciu) i wsyp około 150 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 15 minut (z dobrym mikserem do 5-8 minut). 

Ubij jajka z cukrem

Krok 3: Połącz resztę składników

W osobnej misce umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek) lub samodzielnie (dwukrotnie) zmiel tyle samo półtłustego twarogu. Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Dodaj 150 gramów śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %. Całość zmiksuj tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Dzięki temu łatwiej Ci będzie wmieszać masę w puch jajeczny. 

Połącz resztę składników

Krok 4: Połącz puch z masą serową

Do masy serowej zacznij dodawać puch jajeczny. Najlepiej jest robić to w kilku turach. Po każdej porcji miksuj chwilkę całość na najniższych obrotach, a na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki. 

Porada: Jeśli chcesz, by Twój sernik miał w masie więcej ciasteczek, to pokrusz garść Oreo i wmieszaj dodatkowo w masę. 

Połącz puch z masą serową

Krok 5: Wyłóż masę do formy

Całą masę ostrożnie wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek i masła. Moja masa serowa wyszła gęsta, o konsystencji zbliżonej do stygnącego budyniu. 

Wyłóż masę do formy

Krok 6: Dodaj ciasteczka

Na wierzch sernika wyłóż ciasteczka Oreo (u mnie również kilka rurek). Ponieważ moja masa wyszła gęsta, musiałam je lekko zatapiać w masie. 

Dodaj ciasteczka

Krok 7: Upiecz sernik

Sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia (albo wcale nie popęka - jeśli masa była rzadsza).

Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez 80 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 10 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik Oreo. Przestudzony sernik umieść w lodówce pod kloszem na minimum cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Idealną strukturę osiąga bowiem po schłodzeniu.

Porada: Jeśli góra sernika będzie za blisko grzałek i w połowie pieczenia zacznie się za mocno podpiekać, to zredukuj moc palnika o 10 stopni.

Upiecz sernik

Krok 8: Udekoruj i podawaj

Sernik Oreo najlepiej jest dekorować w dniu podania. Polecam krem ze śmietanki oraz mascarpone lub też zwykłą bitą śmietanę. Na krem wyłóż ciasteczka Oreo. Bitą śmietanę można tez posypać pokruszonymi ciasteczkami. 

Udekoruj i podawaj

Sernik Oreo, 11

Upieczony i schłodzony sernik Oreo przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (223 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik Oreo

Pieczenie sernika Oreo ze spodem z ciasteczek Oreo i dekoracją z ciasteczek Oreo to prawdziwa uczta dla wielbicieli tego kultowego smaku. Jedną z głównych zalet tego sernika jest właśnie jego niesłychany smak. Sernik z Oreo jest idealnie kremowy. Super łączy się z intensywną nutą czekoladową, charakterystyczną dla ciasteczek Oreo. Kiedy do tego dochodzi chrupiąca, słodka dekoracja z ciasteczek, efekt jest po prostu nieodparty, a kontrast tekstur dostarcza prawdziwej przyjemności podczas degustacji. Z pewnością jednym z najbardziej spektakularnych elementów tego deseru jest jego wygląd. Czarno-biała kolorystyka, inspirowana wyglądem samych ciasteczek, sprawia, że sernik prezentuje się niezwykle elegancko i z pewnością przyciągnie wzrok na każdej imprezie lub rodzinnej uroczystości. Dekoracja z ciasteczek Oreo umieszczonych na wierzchu czy okruszków ciasteczek posypanych z wyczuciem doda dodatkowego uroku i charakteru. Sernik Oreo, ze względu na swoje walory smakowe i wizualne, można przygotowywać na wiele różnych okazji. Jest to idealna propozycja na urodziny, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, którzy cenią sobie nowoczesne i modne desery. Sernik Oreo pieczony świetnie sprawdzi się też jako słodki punkt na bufecie podczas przyjęć czy świąt. Nie ma przeszkód, by podać go również podczas mniej formalnych spotkań przy kawie czy herbacie, zapewniając swoim gościom niezapomniany doświadczenie kulinarne. Jest to zatem deser wszechstronny, mogący uświetnić różnorodne wydarzenia, a jednocześnie dostarczyć ogromną przyjemność każdemu miłośnikowi połączenia serka i ciasteczek Oreo. Na sernik Oreo przepis jest bardzo prosty i uniwersalny. To przepis na sernik Oreo, który daje dużo możliwości jeśli chodzi o dekorację. Mój sernik oreo pieczony przepis, z którym można poszaleć. Polecam bowiem dodać np. do masy serowej pokruszone ciasteczka. To, opcja dla miłośników Oreo. Pieczony sernik Oreo można robić przez cały rok. To sernik, który śmiało upieczesz nawet na kilka dni przed planowanym podaniem. Koniecznie zobacz też jak zrobić najlepsze faworki oraz pyszny deser Panna Cotta. Bardzo ciekawy i pyszny jest też sernik kokosowy z wiórkami. Zobacz też przepis na urocze cake pops, idealna na wiele okazji. Na lato najlepszym przepisem jest sernik na zimno z galaretkami na biszkoptach.