Sernik piernikowy
Sernik piernikowy to połączenie kruchego ciasta pierniczkowego z delikatnym sernikiem pieczonym. Zapraszam po przepis, który idealnie sprawdzi się nie tylko na Święta.
- prosta masa serowa
- bardzo aromatyczne, korzenne ciasto
- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia ciasta piernikowego: 2 godziny
Czas pieczenia całego ciasta: 1 godzina
Liczba porcji: 2200 g sernika - forma 20/30 cm
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
350 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na kruche ciasto piernikowe
- 380 g mąki pszennej tortowej - niecałe 2,5 szklanki
- 300 g masła - 1,5 klasycznej kostki
- 150 g cukru pudru - około 3/4 szklanki
- 3 małe żółtka jajek - łącznie 50 g
- 40 g przyprawy do piernika - 2 saszetki po 20 g
- 1 łyżeczka kakao - około 5 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
- 120 g cukru pudru lub cukru drobnego
- 1 saszetka cukru wanilinowego 16 g
- 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki
- 2 małe jajka i trzy białka, które zostały z ciasta kruchego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - do 40 g
Sernik pierniczkowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy prostokątnej o wymiarach: 20 x 30 cm.. Możesz użyć takiej samej formy lub większej. Mniejsza foremka będzie za mała i sernik pierniczkowy się nie zmieści. Możesz go też upiec w tortownicy o średnicy 26-28 cm (wysokie ranty).
Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. Jajka, twaróg i masło pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki. Masło pod ciasto kruche ma być zimne.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować piernikosernik, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Pierniczkowy sernik to zmodyfikowany przepis na sernik królewski, który również znajdziesz na moim Blogu.
Sernik piernikowy przepis
Zacznij od przygotowania piernikowego kruchego ciasta. W większej misce umieść razem: 380 gramów mąki pszennej tortowej (niecałe 2,5 szklanki); 150 gramów cukru pudru (około 3/4 szklanki); 40 gramów przyprawy do piernika (2 saszetki po 20 gramów lub przyprawa z mojego przepisu, która jest mocna, więc polecam dać jej maksymalnie 30 gramów); 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; małą łyżeczkę kakao. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Porady: Jeśli kupujesz gotową przyprawę do piernika, to wybieraj taką, która nie ma w składzie: cukru, mąki, kakao. Proszek można zastąpić sodą lub tez dać płaską łyżeczkę proszku i płaską sody. Jeśli nie możesz lub nie chcesz dodawać kakao, to sprawdzi się też rozpuszczalna kawa zbożowa inka lub klasyczna kawa rozpuszczalna (w proszku, nie w granulkach).
Do miski dodaj kolejno trzy żółtka małych jajek (u mnie o łącznej wadze około 50 gramów) oraz 300 gramów zimnego masła. Masło pokrój wcześniej w kostkę. Całość wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Najpierw warto rozetrzeć składniki dłońmi. Potem możesz użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Możesz też wyrobić masę na stolnicy lub w misce, od początku do końca wyłącznie ręcznie. Z podanej ilości składników ciasto powinno wyjść idealnie plastyczne. Jeśli jednak zapowiada się, że Twoje ciasto będzie mocno zbite, to dodaj odrobinę zimnej wody lub kwaśnej śmietany.
Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc - jeśli szykujesz sobie ciasto wieczorem i będziesz je piec rano, następnego dnia. Po schłodzeniu ciasto pod sernik pierniczkowy jest zwarte i nie lepi się. Bryłę ciasta podziel na dwie równe części. Jedną zawiń z powrotem w folię i odłóż do zamrażalnika. Drugą część ciasta użyjesz do wyłożenia dna formy.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam formy prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Zostawioną połówkę ciasta polecam zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i rozłożyć równo na całej powierzchni dna formy (tak zrobiłam ja). Można też pokroić ciasto nożem na plastry nie grubsze niż 1 cm. Plastry ciasta układaj na dnie formy. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca, a na koniec połącz ciasto, wyrównaj powierzchnię i ponakłuwaj ją widelcem.
Spód do tego sernika podpiekam najpierw w piekarniku. Formę z surowym spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Opcja pieczenia góra/dół. Wybierz środkową półkę i piecz go przez 12 minut. Po tym czasie od razu wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok (na czas szykowania masy serowej).
Na zdjęciu poniżej spód pierniczkowy już po lekkim podpieczeniu.
Masę serową można przygotować już w trakcie studzenia piernikowego ciasta kruchego. Wystarczy bowiem umieścić w naczyniu wszystkie składniki, a następnie dokładnie zmiksować na gładką masę. W misie miksera umieszczam: cały kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek); 120 gramów cukru pudru (około 10 łyżek lub tyle samo cukru drobnego (niecałe pół szklanki); małą saszetkę cukru wanilinowego lub domowy cukier waniliowy w tej samej ilości; 50 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła; 1 opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów; 2 małe jajka oraz trzy białka, które zostały z ciasta kruchego. Całość miksuj kilka minut, by otrzymać jednolitą, gładką masę serową.
Porady: Masę serową można wzbogacić o dodatek dwóch łyżek skórki otartej z cytryny lub z pomarańczy. Jeśli masz tylko budyń z cukrem, to możesz go dodać. Zalecam wówczas zmniejszyć ilość dodawanego cukru, np. do 100 gramów. Jeśli nie masz żadnego budyniu, to wsyp trzy łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej i dodaj kilka kropel aromatu/olejku waniliowego lub śmietankowego.
Gotową masę serową wylej/wyłóż na podpieczony kruchy spód pierniczkowy. Spód może być jeszcze lekko ciepły.
Z zamrażalnika wyjmij drugą połówkę piernikowego ciasta kruchego i zetrzyj je na tarce, na grubych oczkach. Starte ciasto rozłóż równo na całej powierzchni sernika. Formę z gotowym do pieczenia sernikiem piernikowym umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Wybierz środkową półkę. Sernik piecz pełne 60 minut (może być 5 minut dłużej).
Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 20 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik. Sernik piernikowy należy przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub w innym, chłodnym miejscu. Tak samo należy go przechowywać.
Pierniczkowy sernik najpyszniejszy jest po całkowitym schłodzeniu. Ciasto przechodzi wilgocią sernika zachowując nadal swą kruchość. Sernik idealnie się kroi. Możesz zatem śmiało upiec go na kilka dni przed przyjęciem lub przed Świętami. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni) świeżość zachowa przynajmniej pięć dni.
Smacznego.