Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to król wśród serników. Tradycyjnie piecze się go bez spodu, z dużą ilością jajek i z tłustym twarogiem mielonym. A co najlepsze, ten wyjątkowo smaczny sernik prawie nie opada po upieczeniu.

Zapraszam po mój sprawdzony przepis, który polecam z całego serca. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas : 1 godzina 40 minut
Ilość porcji: 1500 gramów sernika

Kalorie: 300 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg dobrej jakości tłustego twarogu
  • kostka masła - 200 g
  • 8 większych jajek
  • łyżka mąki pszennej tortowej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • niepełna szklanka drobnego cukru - 200 g
  • 4 krople ekstraktu waniliowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika wiedeńskiego użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Kostkę masła roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. 

Do zrobienia sernika wiedeńskiego potrzebujesz: tortownica o średnicy 23 cm, papier do pieczenia, dobry mikser, maszynkę do mielenia, 2 miski

Sernik wiedeński to jeden z cudowniejszych i pyszniejszych serników pieczonych. Tradycyjnie szykuje się go bez spodu. Sernik wiedeński powinien być pieczony z tłustego, najwyższej jakości twarogu trzykrotnie mielonego oraz z dużej ilości jajek. Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada. Jest nieziemsko puszysty i aksamitny w smaku.. Gorąco polecam mój przepis. 

Sernik wiedeński , 1

Sernik wiedeński puszysty

Raz jeszcze przypominam o wyjęciu na blat kuchenny jajek oraz roztopieniu masła i odłożeniu go na bok do przestudzenia. Mój sernik wiedeński zawsze zaczynam szykować od sera. To dla mnie bardzo wyjątkowy sernik, więc podchodzę do niego z pietyzmem. Kupuję najlepszy twaróg tłusty i mielę do w maszynce.. zazwyczaj dwa lub trzy razy. Czasem twaróg jest tak tłusty, że wystarczy dwukrotne przepuszczenie go przez maszynkę. 

Uprzedzę pytania o sery z wiaderka. Bardzo często w moich przepisach na serniki używam sera z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Uważam, że to najlepsze jakościowo sery kubełkowe. Zaznaczę jednak, że do sernika wiedeńskiego nigdy ich nie używałam. Zawsze sama mielę twaróg. Podejrzewam, że z tych serów sernik wiedeński też się uda.

Sernik wiedeński , 2

Do miski ze zmielonych twarogiem dodaj również łyżkę mąki pszennej tortowej, łyżkę skrobi ziemniaczanej, kilka kropel aromatu waniliowego. 
Sernik wiedeński , 3

Dodaj też roztopione i przestudzone masło. 
Sernik wiedeński , 4

Masę serową bardzo dobrze wymieszaj lub użyj miksera ustawionego na niskie obroty.
Sernik wiedeński , 5

Połowa pracy już za Tobą. Teraz kolej na puszysty krem jajeczny z cukrem. Do sernika wiedeńskiego kupuję zawsze jajka od szczęśliwych kur. Jeśli tylko mogę, to zaopatruję się na super jajka u Cioci ze wsi. Przy okazji zdradzę Ci jaki jest mój prosty sposób na to, by sprawdzić, czy jajka kupowane na straganie pochodzą faktycznie od kur biegających po podwórku. Jajka powinny różnić się wielkością oraz kolorem.. to wszystko. 
Sernik wiedeński , 6

Do dużej metalowej lub szklanej miski wbij całe jajka. Wsyp też niepełną szklankę cukru. Do wypieków polecam zazwyczaj cukier drobny.
Sernik wiedeński , 7

Teraz najważniejsze.. jajka z cukrem należy ubijać na najchyższych obrotach przez minimum cztery minuty. Cudownie jeśli masz mikser planetarny i nie musisz trzymać miksera w dłoniach. Tak czy siak... ubijać trzeba. Jajka z cukrem powinny bardzo "urosnąć" i zamienić się w jasny puch. 
Sernik wiedeński , 8

Na koniec pozostaje połączenie puchu jajecznego z kremem serowym. Do miski z serem stopniowo dodawaj krem jajeczny. Dodawaj go w kilku partiach mieszając delikatnie masę serową. 
Sernik wiedeński , 9

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem i zapnij obręcz. Przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają. Ponieważ sernik bardzo rośnie, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Przypominam, że użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. 
Sernik wiedeński , 10

Całą masę serową przełóż ostrożnie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik wiedeński umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. 
Sernik wiedeński , 11

Przez cały czas pieczenia sernika wiedeńskiego nie zmieniaj temperatury pieczenia. Temperatura 150 stopni jest idealna dla tego sernika. Sernik wyrasta stopniowo i równo. Zaznaczę, że mój piekarnik jest duży, więc grzałki nie znajdują się blisko wypieków. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj piekarnika. 

Sernik wiedeński piekę równo 100 minut. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez pełną godzinę. Sernik opadnie tylko nieznacznie. Będzie jednak sporo wyższy niż przed pieczeniem. Sernik wiedeński wychodzi nieziemsko puszysty!

Mimo, że nie umieszczam na dnie piekarnika naczynia z wrzątkiem, mój sernik nie pęka w trakcie pieczenia. Sernik wiedeński nie pęka, ponieważ masa jest wilgotna i tłusta a temperatura w piekarniku jest stała i dość niska jak na słodkie wypieki.
Sernik wiedeński , 12

Sernik wiedeński , 13

Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki tortownicy i usuń paski papieru do pieczenia. Sernik przełóż na kratkę do studzenia. Sernik wiedeński po całkowitym przestudzeniu przechowuj w lodówce. Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem sernik wiedeński możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub polać czekoladą. Polecam mój krem ganache

Gorąco polecam Ci również mój przepis na sernik z rosą. To również bardzo wyjątkowy sernik pieczony na idealnym spodzie, z bezową pianką i magiczną rosą pojawiającą się na serniku na około 30 minut po upieczeniu..
Sernik wiedeński , 14

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (81 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-08-03 09:48
Aniu, Twoje przepisy są rewelacyjne. Wczoraj po raz kolejny skorzystałam z Twojego przepisu właśnie na sernik wiedeński, ponieważ go uwielbiam. Popełniłam straszny błąd. Jajka zamiast ubijac oddzielnie i potem dodawac do sera to ja.... zagadałam się i jajka dodałam od razu do gotowego już sera z masłem i wszystko razem ubijałam. Zrobiła mi się płynna masa. Nie wiedziałam czy ją wylac, czy włożyc do piekarnika. Zaryzykowałam i upiekłam. Pomimo obaw wyszedł ładny i bardzo smaczny sernik :). Kolejnym razem zrobię go oczywiście zgodnie z przepisem(na pewno będzie jeszcze smaczniejszy), ale chciałam zaznaczyc, że układasz przepisy tak, aby było łatwo i niezwykle smacznie, Dziękuję 💐💐💐
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-03 16:16
Basiu, nic się nie martw... Wiesz ile razy zapomniałam dodać ważnego składnika do ciasta? Ha ha... wiele razy 😂 Pozdrawiam Cię cieplutko i ściskam super mocno! ❤️
2018-08-11 01:20
Kiedy miałam 10 lat upiekłam moje pierwsze w życiu ciasto, które było moim tortem urodzinowym. Jak na ówczesne doświadczenia z pieczeniem był to oczywiście biszkopt przełożony jakąś marmoladą. Wedlug mnie wszystko było dobrze. Aż do momentu kiedy podczas sprzątania po cukierniczych szalenstwach znalazłam... kubek z oddzielonymi żółtkami😂 mina mojej mamy bezcenna😀 goście zjedli zakalcowaty i gumowy tort ale nikt nie miał odwagi, żeby go skrytykować😂 do dziś mam z tego ubaw po pachy😂
-- Ania z AniaGotuje.pl Ha ha... rewelacyjne wspomnienie!! 😂

Sernik wiedeński

Czym wyróżnia się sernik wiedeński? Tradycyjnie powinno się go piec bez żadnego spodu. Aby upiec sernik wiedeński potrzebujesz również bardzo dobrej jakości twaróg tłusty lub ewentualnie półtłusty. Do sernika wiedeńskiego kupuj zawsze jak najświeższy twaróg. Twaróg polecam przed użyciem zmielić przynajmniej dwa razy w maszynce z nakładką na małe oczka. Sernik wiedeński z wiaderka zapewne również się uda. Jednak zdecydowanie sięgaj wówczas po najlepsze sery kubełkowe. Polecam ser Piątnica oraz Mlekovita. Tak więc sernik wiedeński bez spodu, za to z dużą ilością jajek i najlepszym serem twarogowym.

Sernik wiedeński puszysty

Aby sernik wiedeński wyszedł wyjątkowo puszysty, bardzo ważne jest idealne i długie ubijanie jajek z cukrem. Powinien powstać jasny puch jajeczny. Czy jest możliwe, by sernik wiedeński nie opadł? Nie widziałam jeszcze sernika, który nie opadłby chociaż odrobinę. Mój sernik wiedeński opada bardzo mało. Pięknie wyrasta i jest super puszysty. A wszystko to dzięki dobrze napowietrzonej masie sernikowej oraz stałej i dość niskiej temperaturze pieczenia. Koniecznie zobacz też mój przepis na prosty sernik, który to szykuję właśnie z sera wiaderkowego. Świetny jest również sernik rosa. Idąc zaś tropem klasycznych przepisów.. szarlotka - królowa ciast jesiennych.