Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to król wśród serników. Tradycyjnie piecze się go bez spodu, z dużą ilością jajek i z tłustym twarogiem mielonym. A co najlepsze, ten wyjątkowo smaczny sernik prawie nie opada po upieczeniu.

Zapraszam po mój sprawdzony przepis, który polecam z całego serca. 

Czas przygotowania: 30 minut
null1 godzina 40 minut
Ilość porcji: 1500 gramów sernika

Kalorie: 300 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg dobrej jakości tłustego twarogu
  • kostka masła - 200 g
  • 8 większych jajek
  • łyżka mąki pszennej tortowej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • niepełna szklanka drobnego cukru - 200 g
  • 4 krople ekstraktu waniliowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika wiedeńskiego użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Kostkę masła roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. 

Do zrobienia sernika wiedeńskiego potrzebujesz: tortownica o średnicy 23 cm, papier do pieczenia, dobry mikser, maszynkę do mielenia, 2 miski

Sernik wiedeński to jeden z cudowniejszych i pyszniejszych serników pieczonych. Tradycyjnie szykuje się go bez spodu. Sernik wiedeński powinien być pieczony z tłustego, najwyższej jakości twarogu trzykrotnie mielonego oraz z dużej ilości jajek. Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada. Jest nieziemsko puszysty i aksamitny w smaku.. Gorąco polecam mój przepis. 

Sernik wiedeński , 1

Sernik wiedeński puszysty

Raz jeszcze przypominam o wyjęciu na blat kuchenny jajek oraz roztopieniu masła i odłożeniu go na bok do przestudzenia. Mój sernik wiedeński zawsze zaczynam szykować od sera. To dla mnie bardzo wyjątkowy sernik, więc podchodzę do niego z pietyzmem. Kupuję najlepszy twaróg tłusty i mielę do w maszynce.. zazwyczaj dwa lub trzy razy. Czasem twaróg jest tak tłusty, że wystarczy dwukrotne przepuszczenie go przez maszynkę. 

Uprzedzę pytania o sery z wiaderka. Bardzo często w moich przepisach na serniki używam sera z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Uważam, że to najlepsze jakościowo sery kubełkowe. Zaznaczę jednak, że do sernika wiedeńskiego nigdy ich nie używałam. Zawsze sama mielę twaróg. Podejrzewam, że z tych serów sernik wiedeński też się uda.

Sernik wiedeński , 2

Do miski ze zmielonych twarogiem dodaj również łyżkę mąki pszennej tortowej, łyżkę skrobi ziemniaczanej, kilka kropel aromatu waniliowego. 
Sernik wiedeński , 3

Dodaj też roztopione i przestudzone masło. 
Sernik wiedeński , 4

Masę serową bardzo dobrze wymieszaj lub użyj miksera ustawionego na niskie obroty.
Sernik wiedeński , 5

Połowa pracy już za Tobą. Teraz kolej na puszysty krem jajeczny z cukrem. Do sernika wiedeńskiego kupuję zawsze jajka od szczęśliwych kur. Jeśli tylko mogę, to zaopatruję się na super jajka u Cioci ze wsi. Przy okazji zdradzę Ci jaki jest mój prosty sposób na to, by sprawdzić, czy jajka kupowane na straganie pochodzą faktycznie od kur biegających po podwórku. Jajka powinny różnić się wielkością oraz kolorem.. to wszystko. 
Sernik wiedeński , 6

Do dużej metalowej lub szklanej miski wbij całe jajka. Wsyp też niepełną szklankę cukru. Do wypieków polecam zazwyczaj cukier drobny.

Sernik wiedeński , 7

Teraz najważniejsze.. jajka z cukrem należy ubijać na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. Cudownie jeśli masz mikser planetarny i nie musisz trzymać miksera w dłoniach. Tak czy siak... ubijać trzeba. Jajka z cukrem powinny bardzo "urosnąć" i zamienić się w jasny puch.

Sernik wiedeński , 8

Na koniec pozostaje połączenie puchu jajecznego z kremem serowym. Do miski z serem stopniowo dodawaj krem jajeczny. Dodawaj go w kilku partiach mieszając delikatnie masę serową. 

Sernik wiedeński , 9

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem i zapnij obręcz. Przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają. Ponieważ sernik bardzo rośnie, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Przypominam, że użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. 

Sernik wiedeński , 10

Całą masę serową przełóż ostrożnie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik wiedeński umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. 

Sernik wiedeński , 11

Przez cały czas pieczenia sernika wiedeńskiego nie zmieniaj temperatury pieczenia. Temperatura 150 stopni jest idealna dla tego sernika. Sernik wyrasta stopniowo i równo. Zaznaczę, że mój piekarnik jest duży, więc grzałki nie znajdują się blisko wypieków. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj piekarnika. 

Sernik wiedeński piekę równo 100 minut. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez pełną godzinę. Sernik opadnie tylko nieznacznie. Będzie jednak sporo wyższy niż przed pieczeniem. Sernik wiedeński wychodzi nieziemsko puszysty!

Mimo, że nie umieszczam na dnie piekarnika naczynia z wrzątkiem, mój sernik nie pęka w trakcie pieczenia. Sernik wiedeński nie pęka, ponieważ masa jest wilgotna i tłusta a temperatura w piekarniku jest stała i dość niska jak na słodkie wypieki.

Sernik wiedeński , 12

Sernik wiedeński , 13

Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki tortownicy i usuń paski papieru do pieczenia. Sernik przełóż na kratkę do studzenia. Sernik wiedeński po całkowitym przestudzeniu przechowuj w lodówce. Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem sernik wiedeński możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub polać czekoladą. Polecam mój krem ganache

Gorąco polecam Ci również mój przepis na sernik z rosą. To również bardzo wyjątkowy sernik pieczony na idealnym spodzie, z bezową pianką i magiczną rosą pojawiającą się na serniku na około 30 minut po upieczeniu. Zajrzyj też do kategorii proste ciasta i wybierz swoje ulubione.

Średnia 4.6 / 5 (339 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-08-03 09:48
Aniu, Twoje przepisy są rewelacyjne. Wczoraj po raz kolejny skorzystałam z Twojego przepisu właśnie na sernik wiedeński, ponieważ go uwielbiam. Popełniłam straszny błąd. Jajka zamiast ubijac oddzielnie i potem dodawac do sera to ja.... zagadałam się i jajka dodałam od razu do gotowego już sera z masłem i wszystko razem ubijałam. Zrobiła mi się płynna masa. Nie wiedziałam czy ją wylac, czy włożyc do piekarnika. Zaryzykowałam i upiekłam. Pomimo obaw wyszedł ładny i bardzo smaczny sernik :). Kolejnym razem zrobię go oczywiście zgodnie z przepisem(na pewno będzie jeszcze smaczniejszy), ale chciałam zaznaczyc, że układasz przepisy tak, aby było łatwo i niezwykle smacznie, Dziękuję 💐💐💐
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-03 16:16
Basiu, nic się nie martw... Wiesz ile razy zapomniałam dodać ważnego składnika do ciasta? Ha ha... wiele razy 😂 Pozdrawiam Cię cieplutko i ściskam super mocno! ❤️
2018-08-11 01:20
Kiedy miałam 10 lat upiekłam moje pierwsze w życiu ciasto, które było moim tortem urodzinowym. Jak na ówczesne doświadczenia z pieczeniem był to oczywiście biszkopt przełożony jakąś marmoladą. Wedlug mnie wszystko było dobrze. Aż do momentu kiedy podczas sprzątania po cukierniczych szalenstwach znalazłam... kubek z oddzielonymi żółtkami😂 mina mojej mamy bezcenna😀 goście zjedli zakalcowaty i gumowy tort ale nikt nie miał odwagi, żeby go skrytykować😂 do dziś mam z tego ubaw po pachy😂
-- Ania z AniaGotuje.pl Ha ha... rewelacyjne wspomnienie!! 😂
2018-08-28 14:46
Sernik wiedeński 😋👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-29 08:24
Jak pięknie.. sernik wiedeński w plenerze 😍
2018-09-03 14:12
Pani Aniu,

Sernik wyszedł przepyszny, to zdecydowanie najlepszy przepis na sernik wiedeński, odtąd z pewnością będzie moim faworytem :) Zwiększyłam jedynie nieznacznie ilość cukru - do 230 g, a i tak nie był zbyt słodki, optymalny.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 17:59
Wspaniałą wiadomość.. ja też uwielbiam sernik wiedeński! 🙂😍
2018-09-09 22:30
Zapomniałam wspomnieć, że do upieczenia tego sernika użyłam sera śmietankowego „Deliffko” - do kupienia w „Netto”, niestety nigdzie indziej go nie widzę. Za to gorąco polecam, sprawdza się doskonale, nie jest ani troche gorszy od Piątnicy, czy „Mojego ulubionego” z Wielunia. W sumie pieczęć sernik tylko trzem serom ufam 😊
2018-09-03 17:28
Dzien dobry. Nie mam doswiadczenia w pieczeniu ciast ale chetnie sie ucze. Co zrobic gdy nie ma sie dostepu do polskiego twarogu w bloku? Pani Aniu, czy piekla Pani taki sernik rowniez z miejscowych serow dostepnych w Niemczech? Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 19:59
Ja nie piekłam.. A jakie sery są tam dostępne? Chyba ricotta, prawda? Z tego sera mam przepis na sernik Sasetka
2018-10-18 10:30
Mozna uzyc albo "Quark nach russischer Art" z Lidla (jest niestety tylko z 4 albo 8% tluszczu dostepny) albo "Schicht Käse" dostepny wszedzie. Ser z Lidla jest twardszy a wiec tylko miksowanie nie wystarcza (zostaja grudki). Schicht-Käse ma wiecej wody w sobie a wiec albo na noc otarty na talezu pozostawic, woda sie odsaczy i ser jest twardszy albo go tak jak jest odrazu zmiksowac a stopien plynnosci uregulowac dodajac wiecej maki. Tak czy tak najwazniejszy jest proces pieczenia. Tutaj trzeba albo bardzo dobrze znac swoj piekarnik albo pare razy sprubowac az sie uda.
Pozdrawiam i przepraszam za pisownie (w Niemczech nie man polskiej tastatury 😞)
2018-09-12 12:06
Witam. Jesli nie odnajdzie Pan sera na sernik to proszę sie rozejrzec za jogurtem greckim i zrobic sobie sernik z jogurtów jest równie smaczny. Przepis znajdziemy w Internecie lub na Youtube. Pozdrawiam.
2019-04-29 11:31
Na targu w Niemczech jest super twaróg! W dużych kostkach i jest zwarty ale nie trzeba go mielić! Polecam.
2018-09-05 18:18
Witam, czy jak dodam bakalie typu rodzynki i skórkę pomarańcza to sernik mi opadnie? Chciałabym zrobić sernik miękki, puszysty, bez spodu i z bakaliami 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-05 19:30
Do tego sernika nie polecam. Za to w tym serniku możesz poszaleć z bakaliami - sernik z sera z wiaderka.
2018-09-15 15:43
Witam, mój sernik siedzi w piekarniku, dam znać jak wyszedł. Ser zrobiłam z jogurtów greckich.
2018-09-15 18:57
Niestety mój sernik piekłam w wyższej temperaturze i znacznie dłużej, bo wg przepisu po 90 min był zupełnie biały i nie wyrośnięty, dopiero jak zwiększyłam temperaturę zacząl nabierać koloru i podnosić się. Niestety po wyłączeniu piekarnika pomimo że był tam jeszcze godzinę....... opadł
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-16 10:30
Sernik wiedeński trzeba pic w niższej temperaturze od początku do końca.. Czy sprawdzałaś kiedyś przy pomocy termometru do piekarników jaką temperaturę ma komora po nagrzaniu do ustawionej? Być może to kwestia awarii którejś z grzałek?
2018-09-16 10:55
Obywam się bez termometru całe życie (kiedyś nawet człowiek nie wiedział o istnieniu takich termometrów) to i tak już zostanę, w końcu piekarniki też nastawia się na daną temperaturę, a ponad to piekę już prawie 40 lat i serniki też piekłam nie jeden raz, poprostu w dużej mierze zależy to od piekarnika. Piekłam ściśle wg przepisu ale widocznie u mnie trzeba dać większą temperaturę. Piekłam kiedyś taki sernik nowojorski (może znasz) już nie pamiętam w jakiej temperaturze się go piekło, ale ten wyszedł równiutki i nic nie opadł. Jak już wcześniej pisałam użyłam sera zrobionego z jogurtów i może tu leży problem? choć już też z takiego sera piekłam sernik wiedeński i wyszedł dobry.
2018-09-15 22:46
Opadł 😞 I wyszedł strasznie ciemny . Mój piekarnik właśnie piecze bardzo I muszę jednak chyba jeszcze zmniejszać temp .
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-16 10:32
Kasiu, kup sobie taki termometr do piekarnika i przymocuj na stałe wewnątrz komory. Zobaczysz jakie to pomocne.
2018-09-25 21:31
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem a nie wyrósł tak ładnie. Czy może tak być dlatego, że piekłam w blaszce 24.5 cm?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-26 10:59
Użyłaś niewiele większej blaszki. Jak dla mnie, to Twój sernik wiedeński wygląda super.
2018-09-30 13:40
Czy mogą być jajka wielkości M, czy dodać więcej niż 8?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-01 10:38
Tak, rozmiar M może być i osiem sztuk starczy. Ewentualnie możesz dać dziewięć, jeśli są to mniejsze M.
2018-10-05 13:43
Pani Aniu jeśli piekę sernik z 2 kg sera o ile mam wydłużyć czas pieczenia i temperaturę?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-05 16:15
A masz taką dużą formę? Jaki ma wymiar? Czas pieczenia zależy od jej wymiarów.
2018-10-05 21:16
Blacha jest o wymiarach 39x27cm
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-06 09:35
To spora blaszka, więc możesz piec sernik wiedeński z takim samym czasem jak ja.
2018-10-07 18:39
Bardzo chciałabym wydrukować sobie ten przepis lecz nie można kliknąć w opcję wydrukuj przepis. Czy mogłaby Pani to sprawdzić? 🙂 Może uda się to naprawić . Dziękuję ślicznie! 🍰❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-08 10:23
Sprawdziłam i wszystko działa.. Czy drukowałaś już wcześniej moje inne przepisy?
2018-10-07 19:38
Pierwszy raz spotykam przepis na sernik, w którym roztapia się masło. ✔️✔️✔️✔️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-08 10:23
Zawsze jest ten pierwszy raz..
2018-10-08 10:20
Zrobiłam i ja! Wyszedł wyśmienity! Oczywiście z sera wiejskiego od mojej mamusi😍 jedyne co zmieniłam to olejek cytrynowy zamiast waniliowego bo akurat taki miałam pod ręką... Cud!
Polecam bo bardzo łatwo się go robi a efekt powala zarówno smakowo jak i wizualnie.
Ps. Na zdjęciu jeszcze ciepły ( no bo jak się oprzeć???❤️)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-08 10:28
Super Bożenko! W sumie ciepły sernik też ma swój urok i smakuje cudnie 🙂
2018-10-15 16:32
Mój serniczek ale chyba znacznie opadł
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda pysznie Aniu 😍
2018-10-18 12:37
Pani Aniu czy mogę ten sernik upiec na blasze i czy wtedy muszę zmienić proporcje
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-18 14:50
Jeśli blaszka będzie zbliżona do wymiarów tortownicy, to nie trzeba zmieniać ilości składników.
2018-10-19 18:42
Sernik rewelacyjny, dawno takiego nie jadłam 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-19 18:55
Brawo Aga 👏️👏️ Piękny sernik wiedeński!!
2018-10-20 19:48
Nie wiem czy sie cieszyć... To miał być tort urodzinowy syna 😭
zdjecie uzytkownika
2018-11-08 15:32
Czy ser można zblendować zamiast zmielić? Nie mam maszynki do mielenia:(
-- Ania z AniaGotuje.pl Są tacy, co blendują więc da radę 🙂
2018-11-11 00:09
Sernik wychodzi bez problemu wg przepisu nawet ze starym mikserem. Użyłam sera z Wielunia i dodałam skórkę z cytryny. Sernik wyrósł ok 2 cm ponad formę (24,5 cm średnicy) potem opadł (podczas odpoczywania w piekarniku) tyle, że znów mieścił się w foremce. Podczas stygnięcia na zewnątrz ładnie odszedł od formy. Bardzo tłusty i wilgotny. Zastanawiam się czy następnym razem nie użyć mniej masła.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-11 10:13
Piękny sernik wiedeński!!! Brawo 👏️👏️ Oczywiście możesz poeksperymentować. Tylko zmniejszając ilość masła użyj tego samego sera co w tym serniku.
2018-12-19 09:41
Wow!!! Ale piękny!!! 👏️👌
2018-12-22 18:57
Wow piękny😍 mój jest właśnie w piekarniku
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-11-17 17:46
Witam. Niestety sernik opadł mi całkowicie... A robiłam wszystko dokładnie według przepisu.. Może nie mam ręki do serników.. Pozdrawiam wszystkich😉
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 10:21
Musiałabym stać obok Ciebie w trakcie robienia, by poznać przyczynę. A jak w smaku po przestudzeniu? Nawet jak opadł to powinien być pyszny 🙂
2018-11-23 10:03
Sernik należy piec na opcji Góra dół czy z termoobiegiem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-23 11:55
Opcja pieczenia - góra/dół bez termoobiegu. Wybierz środkową półkę w piekarniku.
2018-11-24 18:58
Aniu
Właśnie zrobiłam, udany wypiek👌A smak....mhhh, niebo w gębie. Dziękuję za przepis😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Aniu!! Brawo 👏️👏️
2018-12-12 15:12
*Aniu czy do sernika wiedeńskiego mogę dodać rodzynki ?😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie 🙂
2018-12-13 22:55
Jaki ser polecasz? 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-14 09:43
Z tych wiaderkowych to Piątnicy, ale lepszy będzie samodzielnie mielony twaróg tłusty z jakiejś dobrej spółdzielni mleczarskiej.
2018-12-14 14:34
Czy jak chcę upiec z podwójnej porcji (duża blacha 25x35) muszę wydłużyć czas pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-14 18:13
Tak Kasiu.. myślę, że o minimum 20 minut.
2018-12-15 17:27
Dziękuję za szybką odpowiedź 🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-12-15 16:23
Pani Aniu, a czy moge uzyc sera twarogowego President ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Wolałaby nie.. jest za kwaśny.
2018-12-16 15:14
Niestety mam tylko taki :( chyba ze dodam wiecej cukru moze zabije ta kwaskowatosc. Co Pani mysli ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-16 17:42
Asiu... do wiedeńskiego nie za bardzo.
2018-12-17 16:03
Rozumiem. Wiec jaki by Pani polecala A Twarog sernikowy Wloszczowa ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Ten polecam.
2018-12-15 22:15
Pani Aniu czy łyżka maki pszennej jest konieczna czy można ja czymś zastąpić,Dziecka ma alergie na gluten.
-- Ania z AniaGotuje.pl Możesz ją pominąć.
2018-12-18 14:34
Witam Pani Aniu, czy mając ser Piątnicy mogę zmniejszyć ilość masła? i czy mogę zastąpić skrobie budyniem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-18 16:02
Możesz dać o 50 gramów mniej masła, ale ja dawałam całą kostkę przy naprawdę tłustym twarogu i wychodzi super. Tak, możesz śmiało dać budyń.
2018-12-19 09:39
Chyba wypróbuję ten sernik. Piekłam serniki z innego blogu ale strasznie kusi mnie by upiec właśnie ten. Jeśli wyjdzie to didam zdjęcie. Pozdrawiam ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Trzymam kciuki! 👍😍
2018-12-19 12:21
Czy mozna uzyc tortownicy o srednicy 21?
2018-12-19 12:22
Czy lepiej wieksza 26?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-19 13:00
Jak będzie większa, to nie będzie ryzyka, że sernik ucieknie z formy. Będzie po prostu trochę niższy.
2018-12-19 22:09
Witam 🙂🙂
Można użyć sera z wiaderka? Niestety jeszcze nie dorobiłam sie maszynki do mielenia 😭
Pzdr 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-20 09:52
W ostateczności tak.. Tylko wybierz te najlepszej jakości np. Piątnica.
2018-12-20 19:34
Ok zobaczymy co wyjdzie 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2018-12-20 13:34
Pani Aniu czyli Ser twarogowy Wloszczowa moze byc tak ? Czy make pszenna mozna zastapic jakas inna ? Np. kukurydziana lub owsiana ? I czy moge uzyc cukru brazowego ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-20 14:23
Chyba ten ser da radę (jeśli nie jest słodki, bo coś kojarzę podobny ser już z dodatkami w środku). Może być ewentualnie mąka owsiana. Nie wiem jaki wyjdzie z cukrem trzcinowym..
2018-12-21 05:56
Jest bez dodatkow, wiec moge go uzyc ? A czy skorke pomaranczowa moge dac ? Czy lepiej nic ? Co Pani radzi ? W niedziele zabieram sie za pieczenie i wole dopytac.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-21 12:30
To dobrze.. do wiedeńskiego ja już nic nie daję 🙂
2018-12-21 18:02
Witam czy nie dodajemy do sernika proszku do pieczenia?? 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-22 09:17
Ja nie dodaję Łucjo 🙂
2018-12-21 20:58
A to mój serniczek z polewą chałwową. Niższy bo robiony w tortownicy 30 cm.🍏
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny serniczek! Brawo 🙂🙂
2018-12-22 11:51
Aniu nie wierzę, że mi udał ten sernik wiedeński, jest naprawdę wyjątkowy. Wesołych i smacznych świat 😚
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wesołych Świąt Iwonko 👍
2018-12-22 19:00
Witam mój jest właśnie w piekarniku niestety mam piekarnik z termoobiegiem i nie ma opcji wyłaczenia 😥 mam nadzieję że wyjdzie 🤞
-- Ania z AniaGotuje.pl Trzymam kciuki!🙂
2018-12-23 12:01
Witam sernik sek z termoobiegiem też wychodzi nie urósł może tak pięknie ale nie jest źle nie opadł prawie wigóle. Ja zamiast aromatu dodałam 2,5 laski wanilii🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda cudnie!🙂
2018-12-23 23:08
Dziękuję jutro poleje go czekoladą 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2018-12-22 20:56
Właśnie piecze się sernik ale w prostokątnej blaszce niestety nie mam tortownicy. Zdjęcie dodam potem.
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍👍👍
2018-12-23 14:39
Czy można użyć sera z wiaderka?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-23 20:24
Tylko najlepszego i tłustego.
2018-12-23 19:33
Proszę mi powiedzieć, jeśli robię sernik z podwójnej porcji sera to czas pieczenia też zwiększyć?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-23 20:31
Trochę z pewnością.. i to zależy też od tego, czy forma jest zwyczajnie szersza czy nie dużo większa a wysoka..
2018-12-24 00:00
Pani Aniu. Wyszedł super. Po upieczeniu miałam obawy że jest za rzadki ( robiłam z sera z wiaderka) ale po ostygnięciu stężał i jest ok. Zdrowych i pogodnych Świąt
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie! Zdrowych i szczęśliwych Świąt! 🎄🎄
2018-12-25 02:18
Mąż mi dzisiaj powiedział że taki sernik mam robić zawsze.👍👍😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło 👏️👏️❤️
2018-12-23 21:19
Niestety w trakcie pieczenia sernik BARDZO się urósł a po strasznie opadł i popękał 😞
2018-12-24 16:22
Mam pytanie a propos "Do miski z serem stopniowo dodawaj krem jajeczny. Dodawaj go w kilku partiach mieszając delikatnie masę serową." Mieszając delikatnie szpatułką czy miskerem na najniższych obrotach? I chciałbym wiedzieć, co to znaczy większe jajka? L? Jaka waga? Wydaje mi się, że jeśli dodamy 8 bardzo dużych jajek, to masy jajecznej może być na tyle dużo, że wpłynie to na konsystencję i być może nawet sprawi, że sernik opadnie. Proszę o odpowiedź. Dzięki.
2018-12-25 01:22
Ja mieszałam szpatułką (piekłam wczoraj). Jajka miałam duże L. Piekłam zgodnie z przepisem i sernik wyszedł super.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-25 12:36
Używam zazwyczaj jajek średniej wielkości. Kupuję jajka z wolnego wybiegu, które nigdy nie są bardzo duże, więc większe jajka, to bardziej rozmiar "M".

Mieszanie albo szpatułką albo mikserem na najniższej mocy (mój mikser na najniższym poziomie kręci się bardzo powoli.. jeden obór - 2 sekundy).
2018-12-25 01:19
Piekłam już serniki wiedeńskie z różnych przepisów ale ten jest IDEALNY!!!!!!!!!!. Puszysty, kremowy,pyszny. Będę wracała do tego przepisu na pewno. Dziękuję i życzę wesołych świąt :-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i wzajemnie! 😍😍
2018-12-26 20:14
Jakiego dokładnie sera Pani użyła?
2018-12-29 18:45
Robiłam sernik wiedeński z wielu przepisów ale ten wyszedł IDEALNY!!! I takiego idealnego, szczęśliwego i pełnego nowych ( na pewno wspaniałych ) pomysłów życzę w Nowym 2019 Roku :-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo, bardzo mi miło 🙂👏️
Reklama
2018-12-29 19:31
Najwspanialszy sernik jaki robiłam. Wspaniały środek. Polecam wszystkim szukającym przepisu na sernik wiedeński. Jest wspaniały. Polecam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-30 09:48
Dziękuję Iwonko.. bardzo miło czytać 👍❤️
2018-12-31 21:46
Serniczek pieczony z 2 kg sera, blacha 25×35 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudny sernik Emilio! 😍👏️
2019-01-13 18:15
Sernik strasznie popekal I opadł. Robiłam zgodnie z przepisem...
2019-02-11 09:36
Witam. Moj sernik jednak nieudany. Szkoda a piekłam wg.przepisu. wyszedł suchy i nie taki puszysty jak piszesz?? Za dlugi w piekarniku był. Pozdrawiam Dana.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-11 14:15
Proponuję sprawdzić faktyczną temperaturę w piekarniku (dodatkowy termometr do piekarników).
2019-02-16 06:21
Najlepszy sernik wychodzi z trzech serow grudkowany twarog, Philadelphia i serek zrobiony
z jogurtu piec jajek wanilia syrop ze skorek pomaranczy i cytryn, wszystko wymieszc za pomoca
robota kuchennego piec 175, wychodzi kremowy i zawsze udany, wykonczyc masa czekoladowa.
wymyslilem ten przepis bo z samego sera bialego sernik zazwyczaj nieudaje sie..
(proporcja serow mniejwiecej taka sama)
2019-02-16 06:34
..spod mozna zrobic z maki kokosowej maslo cukier wanilia..
2019-02-22 15:54
Wreszcie umiem piec sernik 😜 cudowny i prosty przepis , piekę go trzeci raz jak zwykle pięknie wyrósł. Drugim razem piekłem z twarogu z wiaderka wyszedł,ale był bardziej zbity , będę piekła wyłącznie ze zwykłego twarogu. Pyszności dziękuję za wspaniały przepis❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-22 17:42
Cudowna wiadomość Małgosiu.. Czasem trzeba coś zrobić , czy upiec kilka razy, by dopracować przepis. Też uważam, że sernik wiedeński najlepszy jest z prawdziwego twarogu, który samemu się zmieli. 🙂
2019-03-02 01:51
Witam Cie,
to wspanialy przepis i chcialabym juz zaraz piec, ale jakiego ja ma sera uzyc ?! Ja jestem w Niemczech i tu nie maja tekich serow. Moze Philadelphia?, albo Schichtkäse?
Ludzie ! Ja chyba zwariuje, ja musze TEN sernik upiec!
Serdecznie pozdrawiam, Iza.😞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-02 09:46
A robiłaś może ser z jogurtów grackich ?
2019-03-04 19:03
U mnie trochę wybuchowo😂😂😂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl wow!
2019-03-04 19:12
Wybuchowy sernik😂😂🍰
zdjecie uzytkownika
2019-03-06 23:07
Puszysty sernik zrobiony malakserem bez uzycia budyniu, ser z jogurtu, smitana,
jeszcze cieply twarog wlasnej roboty i biala czekolada a spod z maki kokosowej
i masla, moj sernik nigdy nie rosnie i nie opada zachowujac kremowa delikatna
konsystencje.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny sernik.. brawo!👏️
2019-03-09 19:00
Bez sensu, sernik opadł do wysokości 2cm, zdecydowanie czegoś brakuje w tym przepisie, nie polecam.
2019-03-10 10:15
Bardzo dobry sernik gratuluję i dziękuję za przepis.Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-03-23 17:09
Ten sernik jest przepyszny, właśnie wcinam, super przepis pani Aniu, udał się pięknie 👏️👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny sernik Izabelo! 👏️
2019-03-23 17:14
Ten sernik jest przepyszny, właśnie wcinam, super przepis pani Aniu, udał się super 👌👏️
zdjecie uzytkownika
2019-03-27 17:19
Czy można podwoić ilość cukru na 1 kg sera aby był bardziej słodszy?
2019-03-28 08:42
nie rozumiem żółtka osobno białka też
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-28 09:22
Nie placem. Lepiej polać go lukrem po przestudzeniu.
2019-03-29 23:37
Witam,
Zaczęłam piec od niedawna. Korzystając z Pani przepisów wszystkie ciasta wychodziły wspaniale :). Właśnie czekam na mój sernik wiedeński (piecze się w piekarniku) i już zaczynam szaleć, bo ciasto siedzi już w piekarniku 40 min. i nie zaczęło w ogóle wyrastać. Co mogłam zrobić źle?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-30 09:21
Sernik wiedeński zazwyczaj zaczyna rosnąć dopiero pod koniec pieczenia 👍
2019-04-01 20:21
Dziekuje za przepis 👍sernik wyszedł delikatny i puszysty i na pewno ten przepis za gości u mnie w domu na stałe 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-04-06 16:33
A mój wyszedł bardzo mokry dlaczego? Piekłam 100 minut Jak w przepisie 😞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-07 17:04
Nie wiem Kasiu.. sprawdzałaś piekarnik, czy dobrze grzeje? Jak po schłodzeniu?
2019-04-07 14:05
Czy zamiast mielenia mogę zblendować na gładki krem? Nie mam maszynki do mielenia, a chciałabym zrobić go z normalnego twarogu.
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Natalio. 👍
2019-04-09 10:38
Czy sernik wyjdzie z twarogu półtłustego?🍰
-- Ania z AniaGotuje.pl Jeśli jest dobry, to tak.
2019-04-09 12:51
Dziękuję za odpowiedź będę piekła jutro 🍰👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia👍
2019-04-10 22:33
Pani Aniu REWELACJA ! 🍰❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepiękny Marzenko 😍
2019-04-11 18:36
Aniu jutro planuję zabrać się za sernik z Twojego przepisu. Zakupiłam ser z piątnicy. Zdjęcie w załączniku. I zastanawiam się czy już nie dodawać do niego masła? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Aniu, dodaj masło tak jak w przepisie.
2019-04-17 09:13
Droga Aniu a czy ze względu na dietę bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenną np.budyniem waniliowym
-- Ania z AniaGotuje.pl Myślę, że tak 🙂
2019-04-17 10:38
Witam serdecznie.Mam pytanie-czy do tego sernika nie dodaje się proszku do pieczenia?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie 🙂
2019-04-17 13:35
O tak, ten sernik jest pyszny, robiłam go już wiele razy 😉👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️🌷🌷🌷
2019-04-18 21:59
Pani Aniu, czy na blachę 23x35 można zrobić sernik z 1.5 porcji i jaki wtedy powinien być czas pieczenia? Piekarnik jest gazowy, grzałka tylko z dołu.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-19 09:26
Śmiało z półtorej porcji.. Z podwójnej ilości składników sernik mógłby uciec z formy. Chyba, że podniesiesz ranty przy pomocy pasków papieru do pieczenia. Musisz sama ocenić w trakcie pieczenia ile wydłużyć czas... do 20 minut być może. Piekarnik gazowy może mocniej nagrzewać.
2019-04-19 10:18
Dziękuję za pomoc🍰🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-18 13:40
Pani Aniu, piekę równolegle chleb i pomyliłam liczbę jajek - muszę teraz zrobić z podwójnej porcji sernik. Jaki powinien być czas pieczenia w gazowym piekarniku na blaszce 23x35cm? Proszę o pomoc😍
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-18 18:16
Nie mam piekarnika gazowego. Jeśli dobrze znasz swój piekarnik, to postaraj się ustawić niższą moc palnika i piec sernik dosłownie 10-15 minut dłużej niż w przepisie.
2019-05-18 20:07
Dziękuję Pani Aniu. Podniosłam ranty, dałam naczynie z wodą i piekłam dość długo bo 2h20' - ładnie wyrósł, trochę opadł i lekko popękał ale wybaczam mu to na pewno będzie pyszny😊
Gazowy piekarnik jest trochę słaby ale nie wyszło najgorzej.
Pozdrawiam - również Ania
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale piękny Aniu!!😍😍
2019-04-19 14:28
Swietne przepisy ,sernik bardzo smaczny
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
2019-04-20 14:44
Też mam, z polewą cytrynowa 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo👍❤️
2019-04-20 16:58
Pani Aniu.
Robiłam sernik wg Pani przepisu ale chyba coś nie tak. Sernik wcale nie wyrósł góra jest lekko ciemnawa i oczywiście osiadł.
Co może być źle
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-20 19:01
Chyba za wysoka temperatura i ciasto za blisko grzałki.
2019-04-20 20:32
Sernik wyszedł jak marzenie 🙂 Ja zrobilam z polewą czekoladową. Tylko sera użyłam półtłustego.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-04-22 11:21
🍰🥚🐥🥚😀😀 a oto i mój urodny sernik 😄😄
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowny Olu 🥚🐇❤️
2019-04-22 11:23
🙂🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-04-22 13:03
Potwierdzam, upiekłam według przepisu I wyszedł super, nie opadł poza tym jest wilgotny, rozpływający się w ustach 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-04-24 22:46
Sernik bardzo smaczny, ale mi niestety opadł
2019-04-25 21:46
A rodzynki???
Sernik bez rodzynek :-(
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-26 11:16
Do sernika wiedeńskiego z założenia raczej nie dajemy rodzynek. Możesz rodzynki umieścić w serniku krakowskim. Ten sernik🙂 też można wzbogacić o rodzynki.
2019-04-28 19:57
Witam serdecznie. A co z mąką?kiedy ja dodajemy?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-28 20:06
Dodajesz ją ze skrobią razem z twarogiem.. wszystko jest opisane 👍
2019-05-27 22:47
Witam czy mozna na spod dac hetbatniki czy zbyt dlugi czas pieczenia I cos moze nie wyjsc ? Pozdrawiam 🌞
-- Ania z AniaGotuje.pl Do tego sernika nie daję.
2019-06-01 15:01
Rewelacja ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepysznie wygląda!😍
2019-06-08 13:05
Dziś upiekłam sernik wg Pani przepisu. Wygląda pięknie, nie popękał i jest równy. Na razie się studzi więc nie wiem jaki będzie w smaku, myślę jednak że będzie pycha:). Dodam, że zrobiłam go z sera półtłustego. 🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-08 19:24
Przepiękny sernik wiedeński! ❤️Brawo Beatko 👏️
2019-06-19 12:06
Hallo Ania, leider etwas komplizierte Übersetzung. Wirklich Hüttenkäse oder ist etwa Quark wie üblich gemeint?
2019-08-01 02:56
Aniu, pieklam Twoj sernik w duzej tortownicy, srednica 26cm, oblalam go czekolada. Jestem bardzo zadowolona, gosciom smakowal- byl przeznaczony na rocznice weselna. Serdecznie pozdrawiamy z cala moja rodzina
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️❤️
2019-08-19 18:38
Eh jestem zalałana najpierw zastanawiałam się który przepis będzie lepszy i w ostatniej chwili zdecydowałam się na przepis od Pani. Pół miasta objechalam aby znaleźć Ser tłusty z Piątnicy. Starannie wykonywałam krok po kroku wg przepisu w Piekarniku ciasto ładnie rosło i już się cieszylam. Po czym kiedy już ciasto się upięklo i odczekalo godzinę w zamkniętym piekarniku to się złamałam. Sernik strasznie płaski. Po krojeniu wypływal tłuszcz... W smaku po prostu nie dobry. Jestem taka zła a jednocześnie jest mi tak smutno.. Goście przychodzą za 20 min a tego ciasta po prostu nie podam;(
zdjecie uzytkownika
2019-08-19 21:55
Przecież tu nie o wybór przepisu chodzi. Czy Pani nie widzi tych zdjęć wyżej?? Ilu osobom wyszedł piękny sernik? I Pani uważa, ze wszystko zrobiła cud miód tylko przepis zły?? Trochę pokory by się przydało.
PS. Tego sernika akurat nie robiłam, ale piekłam sernik z mascarpone, sernik rosa i sernik z rocottą z tego Bloga i ja jestem zachwycona!
2019-08-19 23:52
A przepraszam, nie mam prawa do własnej opinii? Może faktycznie popełniła gdzieś błąd. Ale analizując jeszcze raz przepis i moje przygotowywanie go krok po kroku uważam że nic nie pominelam. Ser dokładnie taki jaki miał być, wszystkie składniki w temp pokojowej wszystko odmierzone od wagi. Czas pieczenia zgodny z przepisem. Moim zdaniem sernik był bardzo tłusty w ogóle nie puszysty i mało słodki. Spróbuję jeszcze zrobić sernik wiedeński z innego przepisu. Może się uda a może po prostu nie mam ręki do tego typu sernika
2019-08-24 17:32
Dzisiaj upiekłam sernik. Wyszedł przepyszny !!!👍👌😀
Tylko po ubiciu jajek z cukrem nie wyszła biała konsystencja. Nie wiem dlaczego ale i tak jest przepyszny!!!
Pozdrawiamy Panią serdecznie🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-08-30 17:16
Jeszcze ciepły 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny!👍👌
2019-08-31 13:55
Dziękuję za przepis. Uwielbiam serniki . Ja popełniłam błąd osobno dając żółtka a osobno pianę i zbyt napowietrzony sernik pękał . Muszę wypróbować też tą niższą i stałą temperaturę pieczenia . Pozdrawiam serdecznie . Mam nadzieję że sernik mi się tym razem uda
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-31 16:11
Tak, serniczek pęka przy wyższej temperaturze oraz wtedy,m gdy jest za mała wilgotność masy oraz komory.

Sernik wiedeński

Czym wyróżnia się sernik wiedeński? Tradycyjnie powinno się go piec bez żadnego spodu. Aby upiec sernik wiedeński potrzebujesz również bardzo dobrej jakości twaróg tłusty lub ewentualnie półtłusty. Do sernika wiedeńskiego kupuj zawsze jak najświeższy twaróg. Twaróg polecam przed użyciem zmielić przynajmniej dwa razy w maszynce z nakładką na małe oczka. Sernik wiedeński z wiaderka zapewne również się uda. Jednak zdecydowanie sięgaj wówczas po najlepsze sery kubełkowe. Polecam ser Piątnica oraz Mlekovita. Tak więc sernik wiedeński bez spodu, za to z dużą ilością jajek i najlepszym serem twarogowym.

Sernik wiedeński puszysty

Aby sernik wiedeński wyszedł wyjątkowo puszysty, bardzo ważne jest idealne i długie ubijanie jajek z cukrem. Powinien powstać jasny puch jajeczny. Czy jest możliwe, by sernik wiedeński nie opadł? Nie widziałam jeszcze sernika, który nie opadłby chociaż odrobinę. Mój sernik wiedeński opada bardzo mało. Pięknie wyrasta i jest super puszysty. A wszystko to dzięki dobrze napowietrzonej masie sernikowej oraz stałej i dość niskiej temperaturze pieczenia. Koniecznie zobacz też mój przepis na prosty sernik, który to szykuję właśnie z sera wiaderkowego. Świetny jest również sernik rosa. Idąc zaś tropem klasycznych przepisów.. szarlotka - królowa ciast jesiennych. Polecam też najlepszy przepis na sernik z wiśniami