Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Przepyszny, wysoki, niezwykle elegancki, a do tego naprawdę prosty do zrobienia. Taki jest właśnie sernik z białą czekoladą, który polecam każdemu. Jest rewelacyjny!

- z białą czekoladą w masie serowej
- prosty i szybki sposób na apetyczną dekorację 
- bardzo dokładny opis wykonania i zdjecia kroków

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 30 minut
Czas chłodzenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 2 kg

Kaloryczność kcal: 260 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasteczkowy spód

  • 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g

Składniki na masę serową

  • 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
  • 5 małych jajek (lub 4 duże) - około 250 g po rozbiciu
  • 200 g śmietanki słodkiej 30 % - 200 ml
  • 100 g dobrej jakości białej czekolady - 1 tabliczka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - do 40 g
  • 100 g drobnego cukru - około 10 płaskich łyżek
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g

Składniki na polewę z białej czekolady

  • 150 g dobrej jakości białej czekolady
  • 70 g śmietanki słodkiej 30 % - około 7 łyżek

Sernik z białą czekoladą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. 

Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. Jajka, twaróg i masło pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam dekoracji z rurek i bezików. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik pieczony z białą czekoladą o wadze około 2000 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Sernik z białą czekoladą, 1

Sernik z białą czekoladą, 2

Sernik z białą czekoladą przepis

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia). 

Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Nie daję więcej masła, ponieważ z masy serowej i tak przejdzie sporo wilgoci. 

Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Zależało mi tym razem na tym, by spód lekko zachodził na ranty, wiec uklepałam go przy pomocy małego słoika. Formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym, na czas szykowania masy serowej. 

Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Sama użyłam tym razem ciasteczek zbożowych Krakuski. 

Sernik z białą czekoladą, 3

Do dużej miski wbij pięć małych jajek (u mnie łącznie 250 gramów po rozbiciu) i wsyp około 100 gramów cukru drobnego lub cukru pudru oraz saszetkę cukru wanilinowego. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Do słodkiego puchu jajecznego dodaj kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek). Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Całość zmiksuj krótko i na wolnych obrotach miksera. Masa nie musi być idealnie gładka. 

Porady: Cukier wanilinowy możesz zamienić na domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej. 

Sernik z białą czekoladą, 4

Osobno połącz białą czekoladę ze śmietanką. Do rondelka wlej 200 ml śmietanki kremówki 30 %. Po zagotowaniu śmietanki wyłącz płytę. Do jeszcze wrzącej śmietanki dodaj 100 gramów połamanej na małe kawałki białej czekolady. Całość mieszaj tak długo, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance. Garnuszek odstaw do całkowitego przestudzenia, a następnie jego zawartość przelej do misy masą serową. Całość wymieszaj szpatułką. 
Sernik z białą czekoladą, 5

Całą masę ostrożnie wylej/wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek i masła. 
Sernik z białą czekoladą, 6

Tego sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia. Wystarczy wówczas ustawić 160 stopni i piec sernik przez maksymalnie 90 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Tak więc formę z sernikiem umieść umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Wybierz środkową lub nieco niższą półkę. Sernik piecz do 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 30 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik. Aby można było dekorować sernik świąteczny, musi on całkowicie przestygnąć. 
Sernik z białą czekoladą, 7

Aby zrobić polewę, do rondelka wlej około 70 gramów śmietanki kremówki 30 %. Od razu dodaj też 150 gramów połamanej na kawałki lub posiekanej, czy też startej na tarce białej czekolady. Ustaw minimalną moc palnika. Całość mieszaj (najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki) tak długo, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance. Garnuszek z polewą odstaw na kilka minut, by polewa lekko przestygła. Sernik oblewam nią, gdy jest jeszcze ciepła, ponieważ idealnie rozprowadza się po powierzchni sernika. 
Sernik z białą czekoladą, 8

Sernik z białą czekoladą zaczynam dekorować jeszcze zanim polewa zastygnie. Tym razem użyłam rurek z masą kokosową. Wyłożyłam też mini beziki, a kilka sztuk pokruszyłam. Sprawdzi się też popcorn oraz precelki, czy kawałki batona Lion. Wszelkie białe wafle oraz pralinki w białej czekoladzie również tu pasują. 

Sernik z białą czekoladą, 9

Sernik z białą czekoladą, 10

Sernik z białą czekoladą polecam podawać po całkowitym schłodzeniu. Sernik idealnie się kroi. Możesz zatem śmiało upiec go na kilka dni przed planowanym przyjęciem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej cztery dni. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik z białą czekoladą

Jak wszyscy dobrze już wiedzą, serniki pieczone to rodzaj ciasta na bazie twarogu. Według mnie sernik to super prosty wypiek, ponieważ niezależnie od tego jak się upiecze, nie widać u niego zakalca. Składniki serników pieczonych to przede wszystkim twaróg, jajka, oraz cukier i mąka. Dodatki takie jak owoce, kakao czy orzechy mogą być wykorzystywane do urozmaicenia smaku sernika. I w takim  też celu dodałam tym razem białą czekoladę. Serniki pieczone są popularnym deserem w Polsce, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Można je podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi dodatkami i polewami. Zalecam jednak prawie zawsze najpierw schłodzić sernik, a potem go podawać. Nawet tak pyszny sernik, jak sernik pieczony z białą czekoladą musi ostygnąć, by idealnie się kroił. Sernik z biała czekolada to prawdziwe rarytas dla wszystkich miłośników słodkości i oczywiście serników! Jego delikatny, kremowy smak twarogu łączy się z subtelnym i delikatnym smakiem białej czekolady, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Biała czekolada dodaje sernikowi z białą czekoladą lekkości i orzeźwienia, a jednocześnie nadaje mu wyjątkowości i elegancji. Sernik z białej czekolady to idealny deser na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy rocznice, ale również na co dzień. Sernik z białą czekoladą to połączenie tradycji i nowoczesności, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. 

Sernik z białą czekoladą przepis

Aby mój sernik z białą czekoladą był delikatniejszy, dodaję do masy serowej również słodką śmietankę. Rezygnuję jednak wówczas z dodatku masła do masy serowej. Mój przepis na sernik z białą czekoladą spodoba się każdemu, kto gustuje w białej czekoladzie i lubi takie śmietankowe akcenty. Spód pod sernik z białą czekoladą jest bardzo prosty do zrobienia i składa się z ciasteczek z masłem. Sam sernik wychodzi super pyszny, a do tego jeszcze podkręciłam jego smak, przed dodanie pysznej plewy z białej czekolady i śmietanki. Ten sernik pieczony z białą czekoladą piekę w jednej, niższej temperaturze, ale bez funkcji pary i bez kąpieli wodnej. Ten sernik raczek lekko popęka w trakcie pieczenia, jednak nie przeszkadza mi to, ponieważ polewam go polewą i dekoruję słodkościami, które pasują do tego sernika. Wybrałam tym razem rurki z masą kokosową oraz białe bezy. Można też wyłożyć na sernik kawałki białej czekolady lub też zetrzeć białą czekoladą na dużych oczkach. Do udekorowania sernika z białą czekoladą sprawdzą się wszelkie ciasteczka, wafle, batoniki, czy praliny oblane białą czekoladą. Przy okazji bardzo gorąco polecam też kilka innych super przepisów, a każdy inny. Zupa zalewajka jest pyszna i sprawdzi się głównie zimą. Przekąski z ciasta francuskiego to zbiór przepisów są super przekąski na każdą okazję. Sałatka z zielonych pomidorów do słoików, to przepis na lato. A ciasto rabarbarowe to idealny wybór na rozpoczęcie ciepłego sezonu.