Ciasto pszczółka

Ciasto pszczółka

Ciasto pszczółka to piękne i bardzo wiosenne ciasto. Przepis ten sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Można je śmiało zrobić nawet w formie urodzinowego tortu. 

- kakaowy spód biszkoptowy
- puszysty i delikatny sernik na zimno
- super proste pszczółki z połówek brzoskwiń

Czas przygotowania: 4 godziny
Czas chłodzenia ciasta: 6 godzin
Liczba porcji: forma minimum 24 x 24 cm

Kaloryczność kcal: 145 w 100 g ciasta

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 50 g mąki pszennej tortowej - około 3 łyżki (nie płaskie i nie czubate)
  • 4 średniej wielkości jajka - 200 g bez skorupki
  • 80 g drobnego cukru - około 7 płaskich łyżek
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru - około 40-45 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
  • 500 ml wrzątku - 2 szklanki
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 ml
  • 60 g cukru pudru - około 3 łyżki (nie płaskie i nie czubate)

Pozostałe składniki

  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
  • 200 ml wrzątku - około 4/5 szklanki
  • 13 brzoskwiń z syropu - około 1,5 puszki
  • 125 ml odlanego syropu z brzoskwiń - pół szklanki
  • do dekoracji pszczółek: płatki migdałowe; 1 kostka białej czekolady; 30 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Ciasto pszczółka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Szklankę śmietanki kremówki 30 % (to ta rzadka śmietanka) trzymaj schłodzoną w lodówce. 

Forma na ciasto: U mnie była to forma 24/24 cm z odpinanymi bokami i rantami podniesionymi do 10 cm (paski papieru do pieczenia). Sprawdzą się też większe foremki o wymiarach minimum 20/30 cm lub też tortownice o średnicy 26-30 cm z wysokimi rantami.  

Pieczenie kakaowego spodu: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 20-25 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto pszczółka o wadze około 3100 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Można bowiem pominąć pieczony biszkopt, zaś na spód wyłożyć gotowe biszkopty lub czekoladowe herbatniki. 

Ciasto pszczółka, 1

Ciasto pszczółka przepis

Zacznij od kakaowego spodu. W mniejszej misce wymieszaj razem: 50 gramów mąki pszennej tortowej; saszetkę/opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru; łyżeczkę proszku do pieczenia. Sypkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie. Najlepiej zrobić to dowolną rózgą kuchenną. 

Porada: Proszek budyniowy można zamienić na dwie łyżki kakao wymieszane z dwiema łyżkami skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. 

Ciasto pszczółka, 2

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około 7 płaskich łyżek drobnego cukru, czyli 80 gramów cukru (może być też tyle samo cukru pudru). Wbij cztery, średniej wielkości jajka (jajka trzymane w temperaturze pokojowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Po wlaniu dwóch łyżek oleju możesz wyłączyć mikser. 

Do misy ze słodkim puchem jajecznym zacznij dodawać mieszankę suchych składników. Mąkę dodawaj partiami, aż wsypiesz całą mieszankę. Delikatnie mieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite. Osoby wprawione mogą użyć miksera na najniższych oborach (miksujemy ciasto tylko chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza). 
Ciasto pszczółka, 3

Dno formy o wymiarach minimalnych około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj tylko lekko olejem i wylej ciasto. 
Ciasto pszczółka, 4

Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura 175 stopni; czas pieczenia wynosi około 20-25 minut. Po około 20 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że spód jest już upieczony. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać biszkoptu kakaowego. Po upieczeniu lekko tylko uchyl drzwi piekarnika, a po kilku minutach otwórz drzwiczki całkiem i chwilę potem wyjmij formę z kakaowym spodem. 

Porada: Jeśli używasz większej formy, by ciasto pszczółka było niższe, ale szersze, to Twój spód też będzie niższy. Zapewne czas pieczenia będzie wynosił około 15-20 minut. 
Ciasto pszczółka, 5

Wystudzony spód obkrój cienkim nożem przy samych wewnętrznych rantach formy. Pomiędzy ciastem, a bokami umieść wysokie paski papieru do pieczenia. Ponieważ użyłam dość małej formy jak na tak wysokie ciasto, to moje paski miały ponad 10 cm wysokości (aby zrobić zapas na masę serową, mus i pszczółki z brzoskwiń). 

Swojego spody nie nasączam, ponieważ wychodzi bardzo delikatny i puszysty. Można to jednak zrobić. Polecam np. słodką kawą zbożową lub czekoladę na gorąco. Biszkopt można też nasączyć odrobiną rozcieńczonego syropu z brzoskwi z puszki. 

Porada: Spód pieczony można zastąpić gotowymi biszkoptami (okrągłe lub podłużne) lub też dobrej jakości czekoladowymi herbatnikami. Polecam tez spód jak w przepisie na Ciasto Filadelfia
Ciasto pszczółka, 6

Czas na masę serową. Zagotuj 500 ml wody. Do miski z wrzątkiem wsyp dwa opakowania galaretki brzoskwiniowej, pomarańczowej lub cytrynowej i wymieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny. Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w 500 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Odstaw go do przestudzenia.

W dużej misce umieść jeden kilogram zmielonego, tłustego lub półtłustego sera twarogowego lub też kilogram dobrej jakości sera twarogowego mielonego z wiaderka (u mnie Piątnica). 

Ciasto pszczółka, 7

Przestudzoną galaretkę (może być jeszcze lekko ciepła) wlej do zmielonego twarogu. Całość od razu bardzo dokładnie wymieszaj. Zazwyczaj używam go tego blendera ręcznego typu żyrafa, ponieważ mieszadła miksera za mocno rozchlapują rzadką masę. Gdy masa zrobi się idealnie gładka możesz odstawić miskę na bok. Rzadka jeszcze galaretka w połączeniu z zimnym twarogiem bardzo szybko zacznie tężeć (miskę trzymaj na blacie kuchennym).  
Ciasto pszczółka, 8

Od razu zabierz się za ubijanie na sztywno śmietanki z cukrem pudrem. W wysokim naczyniu umieść dobrze schłodzoną szklankę śmietanki kremówki 30 %. Do naczynia ze śmietanką dodaj trzy łyżki cukru pudru, czyli około 60 gramów cukru. Całość od razu ubijaj mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywna. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubitą śmietankę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.

Ubitą śmietanę umieść w misce z tężejącą już masą serową. Całość wymieszaj przy użyciu szpatułki lub ewentualnie użyj miksera na najniższych obrotach. Miskę z gotową już masą serową odstaw na bok, by zaczęła powoli tężeć. 

Ciasto pszczółka, 9

Lekko tężejącą masę serową wylej do formy ze spodem. Na czas szykowania górnej dekoracji z musu i brzoskwiń, polecam odłożyć ciasto do lodówki, by masa serowa zaczęła już tężeć. 
Ciasto pszczółka, 10

Otwórz dwie puszki/słoiki z brzoskwiniami w syropie. Do zrobienia pszczółek wybierz najładniejsze połówki brzoskwiń i odłóż je na osobny talerz. Na formę 24 x 24 cm postanowiłam odłożyć dziewięć połówek brzoskwiń.

Cztery połówki brzoskwiń oraz pół szklanki odlanego syropu odłóż do osobnego naczynia. Galaretkę brzoskwiniową lub pomarańczową zalej 200 ml wrzątku. Całość mieszaj do momentu, gdy żelatyna rozpuści się w gorącej wodzie. Rozpuszczoną galaretkę (może być gorąca) wlej do naczynia z czterema połówkami brzoskwiń i syropem. Wszystko razem zmiksuj na gładko benderem ręcznym typu żyrafa. Gotowy mus odstaw do przestudzenia. Gdy zacznie już lekko gęstnieć, wylej go do formy z masą serową, która zdążyła już stężeć na tyle, by obie masy nie wymieszały się ze sobą. Formę z ciastem ponownie odłóż do lodówki. 

Porada: Pozostały syrop i ewentualne brzoskwinie odłóż do szklanego naczynia i wykorzystaj do innych przepisów. Polecam zrobić z nich koktajl. Koktajl brzoskwiniowy to świetny przepis. 
Ciasto pszczółka, 11

W trakcie tężenia warstwy musu z galaretki i brzoskwiń przygotuj pszczółki. W pierwszej kolejności delikatnie przetrzyj z wierzchu połówki brzoskwiń (kawałek ręcznika papierowego). Po usunięciu syropu, czekoladowa dekoracja będzie się lepiej trzymała. 

Około 30 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej (może być tez dobrej jakości czekolada mleczna) roztop w kąpieli wodnej lub w małym rondelku na minimalnej mocy palnika. Płynną czekoladę umieść w malutkim woreczku jednorazowym cukierniczym z niewielkim otworem lub nawet w zwykłym spożywczym worku strunowym z odciętym końcem (mała dziureczka). Na każdą połowę wyciśnij w poprzek po kilka pasków z czekolady. Woreczek odłóż na chwilkę, by odrobiną czekolady dokończyć oczka pszczółek.  

Na oczka pszczółek wystarczy Ci tylko jeden kafelek roztopionej białej czekolady. Czekam, aż czekolada zacznie lekko gęstnieć i przy pomocy patyczka do szaszłyków lub wykałaczki robię białe oczka. Na środku każdego białka umieszczam kropkę z resztek czekolady ciemnej. 

Aby zrobić skrzydełka natnij od góry fragment brzoskwini (cienkim nożykiem), a następnie w zagłębieniu umieść po dwa płatki migdałowe. Skrzydełka z płatków migdałów umieszczaj blisko siebie. 
Ciasto pszczółka, 12

Gotowe pszczółki delikatnie przekładaj na warstwę z musem. Używam do tego szpatułki do tortów. Pszczółki można wykładać na jeszcze nie do końca sztywny mus, by były w nim lekko zatopione lub też na mus, który stężał całkowicie. Gotowe ciasto odłóż do lodówki, już do całkowitego stężenia wszystkich warstw. Zapewne wystarczą cztery godziny, ale dla pewności zalecam poczekać przynajmniej sześć godzin. Ciasto pszczółka można też odłożyć do lodówki na całą noc. 

Ciasto w formie 24 x 24 cm wychodzi wysokie na około 9 cm (nie licząc pszczółek). 

Ciasto pszczółka, 13

Ciasto pszczółka, 14

Ciasto pszczółka trzymaj w lodówce. Świeżość zachowa przez minimum 5 dni lub dłużej.  
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (235 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto pszczółka

Domowe ciasto pszczółka to niesamowicie śliczne ciasto, które samym wyglądem sprawia, że każdy się uśmiecha. Placek pszczółka polecam szykować na wiosnę oraz na Wielkanoc. Na ciasto pszczółka przepisy są bardzo różne, jednak z wyglądu ciasto pszczółka jest już łatwe do rozpoznania i większość ciast wygląda dość podobnie. Ciasto pszczółka z wyglądu i sposobu szykowania przypomina ciasto jajko sadzone, które również robię na Wielkanoc. Zarówno pszczółka ciasto, jak i jajko sadzone składa się z masy serowej bez pieczenia oraz z brzoskwiń z puszki. Przepis na ciasto pszczółka wyróżnia pieczony wcześniej biszkopt kakaowy lub czekoladowy. Sam zdecydowałam się na to by wymyślić nowy przepis na taki spód pod ciasto pszczółka. Chciałam, by ciasto pszczółka miało spód bardzo puszysty, lekki i w nucie kakaowej, dlatego też nie jest to taki typowy biszkopt. Ciasto pszczółka na biszkopcie kakaowym z dodatkiem czekoladowego budyniu oraz oleju smakuje rewelacyjnie. Na moje ciasto pszczółka przepis jest naprawdę prosty. Trzeba tylko krok po kroku szykować wszystko dokładnie tak, jak to podałam. Gorąco polecam też pyszny i popularny przepis nam ciasto chlebek bananowy. Bardzo pięknym ciastem, które również robi wrażenie jest ciasto Fale Dunaju

Sernik pszczółka 

Ponieważ po części ciasto pszczółka jest ciastem, a po części sernikiem zimno, to było dość ciężko wybrać dla niego odpowiednią kategorię. Tak więc ciasto pszczółka to też sernik na zimno pszczółka. Można go śmiało zrobić i bez pieczenia. Wówczas biszkopt kakaowy zastępujesz gotowymi okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami lub też na dnie formy wykładasz czekoladowe herbatniki. Masa serowa z dodatkiem śmietanki kremówki wychodzi super pyszna i delikatna, zaś sama góra to już nie tylko poezja smaków, ale i śliczna jadalna dekoracja. Ciasto pszczółka z brzoskwiniami z puszki udekorowanymi tak, by przypominały tłuste pszczółki, to fantastyczny pomysł na deser dla dzieci. Tak naprawdę można ciasto pszczółka przygotować w tortownicy i podać jako tort urodzinowy. Dla tych co szukają jeszcze innych inspiracji na słodkości wielkanocne polecam post ciasta na Wielkanoc, gdzie czeka lista ponad 30 deserów idealnych na stół wielkanocny.