Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik Izaura

Sernik Izaura

Sernik Izaura to bardzo piękne i super smaczne ciasto, które zostało wymyślone jeszcze w latach 80 tych. Ciasto Izaura powstało na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. 

- świetny i sprawdzony przepis
- połączenie ciasta czekoladowego i sernika
- ciasto polecane na Święta oraz rodzinne imprezy

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 5 minut
Czas szykowania polewy: 10 minut
Liczba porcji: forma 24 x 35 cm

Kaloryczność kcal: 350 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 1 szklanka cukru - 230 g
  • 5 średnich jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek wody

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera twarogowego np. z wiaderka
  • 4 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru - 180 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru - saszetka 40 g

Składniki na polewę czekoladową

  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
  • garść płatków migdałowych

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: duża blaszka o wymiarach 24 x 35 cm i wysokich rantach.
Pieczenie: 160 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 65 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam polewy oraz płatków migdałowych. Wszystkie składniki "lodówkowe" wyjmij wcześniej, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia. 

Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie. 

Ciasto poduszkowiec oraz sernik Izaura to bardzo podobne do siebie ciasta. Jeśli miałabym wybrać, które z nich jest lepsze, to nie umiałabym się zdecydować. Oba ciasta są pyszne i myślę, że warto spróbować każdego przepisu :)

Sernik Izaura, 1

Sernik Izaura

Szykowanie sernika zacznij od ciasta czekoladowego. Ze składników na ciasto czekoladowe w jednym rondelku umieść razem: kostkę masła, trzy łyżki kakao oraz szklankę cukru. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika, aż cukier i masło się rozpuszczą i połączą z kakao. Ja dodałam jeszcze łyżkę domowego cukru waniliowego. Cukier waniliowy nie jest jednak konieczny. 

Sernik Izaura, 2

Krem czekoladowy może się zagotować. Odstaw go do przestudzenia. 
Sernik Izaura, 3

Do rondelka z przestudzonym kremem czekoladowym dodaj siedem łyżek wody oraz pięć żółtek jajek (białka odłóż do osobnej miski). Krem wymieszaj tylko łyżką a następnie dodaj dwie szklanki mąki pszennej przesiane z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.

W osobnej, szklanej lub metalowej misce ubij na sztywną pianę z odłożonych białek jajek. Możesz je ubić na sztywno ze szczyptą soli. Białka ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Potrwa to tylko chwilę. Nie ubijaj ich za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Szpatułka po szpatułce dodawaj ubite białka do ciasta czekoladowego. Delikatnie mieszaj ciasto za każdym razem. W ten sposób dodaj całe ubite białka. 
Sernik Izaura, 4

Dużą blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają. Ciasto czekoladowe wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. 
Sernik Izaura, 5

Pora na warstwę sernika. Do miski wbij cztery średniej wielkości jajka. Wsyp też 3/4 szklanki drobnego cukru. Całość miksuj na wysokich obrotach miksera przez około cztery minuty. Ciągle miksując masę na wysokich obrotach zacznij powoli wlewać masło. Pół kostki masła należy wcześniej roztopić np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i przestudzić do temperatury nie wyższej niż 30 stopni. 

Do jajecznej masy dodawaj porcjami mielony twaróg. Do zrobienia sernika Izaura polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Bardzo dobre są sery marki Piątnica oraz Mlekovita. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Twaróg nie powinien być rzadki i kwaśny. Masę miksuj przez chwilę na małych obrotach miksera.
Sernik Izaura, 6

Na koniec wsyp jeszcze saszetkę budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru. Saszetka o wadze 40 gramów. Proszek budyniowy możesz też zastąpić skrobią ziemniaczaną. Dodaj wówczas cztery płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego. Całość wymieszaj tylko do połączenia się masy serowej ze skrobią. 
Sernik Izaura, 7

Masę serową wylej na warstwę ciasta czekoladowego. 
Sernik Izaura, 8

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek. 

Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik Izaura piekę równo 65 minut. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez dwadzieścia minut. Następnie uchyl drzwi pieca i po chwili wyjmij ciasto.

Sernik najlepiej smakuje po przestudzeniu i schłodzeniu. Jeśli planujesz dodać też polewę czekoladową, to ciasto musisz najpierw całkowicie przestudzić.

Sernik Izaura, 9

Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki tortownicy i usuń paski papieru do pieczenia. Sernik przełóż na kratkę do studzenia. Pół szklanki śmietanki kremówki umieść w małym rondelku lub garnuszku i zagotuj a następnie zdejmij z palnika. Do gorącej śmietanki dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę gorzką lub dobrej jakości czekoladę mleczną. Mieszaj całość, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance i zamieni w aksamitną polewę. 

Polewę wylewaj łyżką na przestudzony sernik. 
Sernik Izaura, 10

Na płynną jeszcze polewę możesz wyłożyć płatki migdałów lub też inne ulubione posiekane na drobno orzechy. Sernik przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Sernik Izaura, 11

Inspiracja do przepisu pochodzi z Bloga Kulinarna Wiola
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1891 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik Izaura

Sernik Izaura to bardzo ciekawa nazwa dla ciasta. Nie każdy jednak wie skąd wzięła się taka właśnie nazwa. Otóż w latach 80 tych w Polsce coraz bardziej popularne było oglądanie brazylijskich telenowel. Sernik Isaura powstał na cześć jednej z bohaterek oglądanej wtedy telenoweli. Ten dwukolorowy sernik składający się z ciasta czekoladowego oraz warstwy sernika do dziś budzi kontrowersje ze względu na nazwę oraz wygląd. Zostańmy jednak przy walorach smakowych ciasta, bo to o to chodzi w tym przepisie. 

Ciasto Izaura

Ten pyszny placek Izaura można piec przez cały rok. To bardzo dobre ciasto zarówno na Święta, jak i na co dzień. Połączenie pysznego ciasta kakaowego oraz sernika przeciągnie każdego łasucha. Mój przepis na ciasto izaura jest bardzo prosty i sprawdzony. To typowy deser dla osób które lubią czekoladę i serniki w jednym. Wiem, że wiele osób obawia się tego, że ciasto pod masą serową nie wyrośnie. Z tym jednak przepisem sernik Izaura wychodzi super za każdym razem. Gorąco polecam Ci też mój najpopularniejszy przepis na sernik oraz na najlepsze w sieci ciasto czekoladowe. Wielkim hitem mojego bloga kulinarnego jest też pyszna i polecana szarlotka. Wspaniałe jest też ciasto jogurtowe, które piekę z owocami i kruszonką.