Cukier waniliowy
Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić domowy cukier waniliowy. Taki cukier waniliowy powstaje ze zwykłego cukru z dodatkiem laski wanilii. Mój sposób jest dokładny, sprawdzony i niezawodny. Zapraszam!
- tylko dwa składniki
- zrobisz go w 5 minut
- tańszy i lepszy niż sklepowy
Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania do spożycia: 7 dni
Liczba porcji: 256 gramów cukru waniliowego
Kaloryczność kcal: 19 w 5 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka drobnego cukru - 250 g
- 3 laski wanilii
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia cukru waniliowego użyłam drobnego cukru do wypieków. Jest to cukier odrobinę drobniejszy niż klasyczny, jednak nie jest to cukier puder.
Domowy cukier waniliowy to coś co musisz mieć w swojej kuchni. Przygotowanie cukru z prawdziwą wanilią zajmie Ci tylko chwilę. Cukier waniliowy możesz potem wykorzystywać do najróżniejszych wypieków i deserów. Wyobraź sobie pyszny domowy budyń waniliowy z prawdziwymi nasionkami wanilii.. albo serniki i ciasta z aromatem prawdziwej wanilii..
Cukier waniliowy
Mój cukier waniliowy jest mocny i aromatyczny. Na jedną szklankę cukru daję aż trzy laski wanilii. Laski wanilii sprzedawane są zazwyczaj w saszetkach po jednej sztuce. Laska wanilii może kosztować około 8-10 zł za sztukę. Tak.. jest to spory wydatek, ale zapewniam że warto. Laski wanilii można też zakupić w większych paczkach lub ilościach hurtowych i podzielić się nimi ze Znajomymi. Wówczas będzie taniej.
Mamy to szczęście, że kwiaty wanilii zapylane są obecne ręcznie i nie są już już tak drogie jak kiedyś. Zanim laska wanilii trafi do sklepu musi przejść jeszcze proces suszenia. Zrywana jest jeszcze zielona torebka nasienna, która przypomina z wyglądu cienkie strączki fasoli. Dopiero po kilku tygodniach suszenia z laski wanilii wydobywa się ten pożądany przez wszystkich aromat.
A więc zaczynamy.. laski wanilii umieść na czystej i suchej desce.
Jak postępować z laską wanilii, by wykorzystać ją w całości? W pierwszej kolejności należy naciąć ją wzdłuż po całości przy pomocy cienkiego nożyka lub kuchennego skalpela (np. do nacinania pieczywa przed pieczeniem). Nacinasz jednak tylko jedną stronę skórki, by dostać się do nasionek. Uważaj, by nie przeciąć wanilii "na wylot". Po rozchyleniu skórki widać w środku nasionka.
Natnij tak i rozchyl wszystkie laski wanilii. Tępą stronę noża przyłóż do jednego końca laski wanilii i przeciągnij nożem przez całą długość laski wanilii. Mocno dociskaj tępą stronę noża, by zebrać ze środka wszystkie nasionka.
Na jednej "kupce" masz zatem nasionka a obok puste laski wanilii. Przygotuj sobie czyściutki i suchy słoik. Wsyp do niego całą szklankę drobnego cukru. Nie używam cukru pudru ponieważ jest zbyt miałki i za bardzo chłonie wilgoć z wanilii.
Do słoiczka z cukrem dodaj nasionka wanilii. Laski wanilii możesz pokroić na mniejsze kawałki lub umieścić w słoiku w całości. Wydrążone laski wanilii dodane do słoika dają również bardzo dużo aromatu.
Na koniec wystarczy bardzo dokładnie wymieszać cukier z nasionkami. Ja używam do tego małego widelczyka. Przez kilka minut mieszam i rozdzielam od siebie nasionka wanilii mieszając je z cukrem. Samo wstrząsanie zamkniętym słoikiem zazwyczaj mi nie wystarcza :)
Jeśli cukier jest już dobrze wymieszany z wanilią możesz zamknąć szczelnie słoik i odłożyć go do szafki z przyprawami. Przez pierwsze 2-3 dni polecam zdejmować nakrętkę i zamieszać cukier z wanilią. Cukier może nie być całkiem sypki, ponieważ chłonie wilgoć z lasek wanilii i nasion. Po przemieszaniu będzie znowu bardziej jednolity. Możesz też zauważyć, że cukier nie będzie śnieżnobiały, a zrobi się lekko kremowy.. szarawy. To również normalne.
Już po trzech dniach cukier waniliowy będzie miał świetny smak i aromat. Najlepiej jednak poczekać tydzień i po tym czasie używać go do udoskonalania swoich słodkości.
Mój domowy cukier waniliowy jest dość mocny. Możesz śmiało po zużyciu kilku łyżek uzupełnić zawartość słoiczka o parę łyżek drobnego cukru. Podczas podbierania cukru ze słoiczka uważaj tylko, by nie wyławiać lasek wanilii. Niech cały czas oddają aromat do cukru.
Inne zastosowanie dla wydrążonych lasek wanilii:
Możesz też nie umieszczać wydrążonych z nasionek lasek wanilii lub po jakimś czasie wyjąc je ze słoiczka i użyć do innych przepisów. Mam na nie kilka sposobów. Możesz je umieścić w rondelku z mlekiem i cukrem i gotować na małej mocy palnika do uzyskania pysznego mleka waniliowego. Wystarczy kawałek laski wanilii dodany do mleka z odrobiną cukru, by uzyskać pyszne mleko waniliowe.
Laski wanilii możesz też zalać wódką. W słoiku lub w butelce z korkiem lub zakrętką umieść laski wanilii i wlej wódkę. Wódka powinna całkowicie przykrywać laski wanilii. Z dnia na dzień ekstrakt waniliowy będzie coraz ciemniejszy i mocniejszy. Możesz go użyć po 7-14 dniach. Możesz też w miedzy czasie dokładać kolejne laski wanilii... również te niewydrążone. Bardzo dobry ekstrakt z wanilii wychodzi też z białym rumem.
Na zdjęciu ekstrakt waniliowy z białym rumem - kilkudniowy, specjalnie jeszcze nie wymieszany, by pokazać jak zmienia barwę.
Gotowy ekstrakt możesz dodawać w niewielkiej ilości do ciast pieczonych. Przy deserach na zimno oraz budyniach zwróć uwagę na to, że smak alkoholu będzie wyczuwalny oraz na to, czy dany deser będą jadły dzieci. Jeśli deser przeznaczony jest dla dzieci, to polecam użyć cukier waniliowy.
Robisz w domu własny cukier waniliowy, czy dopiero planujesz go zrobić?