Ciasto mleczna kanapka
Ciasto mleczna kanapka to nie lada gradka dla miłośników wilgotnego, czekoladowe ciasta i super mleczno-maślanej masy w środku. Gorąco polecam mój ulubiony, sprawdzony i polecany przepis.
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina
Czas chłodzenia minimum : 2 godziny
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 2000 g ciasta
Kaloryczność kcal: 420 w 100 g ciasta
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na czekoladowe ciasto [ więcej ]
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej - 240 g
- około 3/4 szklanki cukru pudru - 160 g
- około 3/4 szanki oleju - 160 g
- 0,5 szklanki wody - 125 ml
- 3 łyżki ciemnego kakao - około 25 g
- 5 dużych lub 6 małych jajek - do 300 g po rozbiciu
- około 0,5 szklanki cukru - 130 g
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Składniki na krem z mlekiem w proszku
- 300 g prawdziwego masła 82 % - bardzo miękkie
- 200 g pełnotłustego mleka w proszku - niecałe 2 szklanki
- 250 ml mleka - 1 szklanka
- 100 g cukru pudru - około pół szklanki
Składniki na czekoladową polewę
- 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
- 30 g prawdziwego masła 82 %
Mleczna kanapka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 26-28 cm.
W pierwszej kolejności pieczemy ciasto czekoladowe. Do tego deseru skorzystałam ze sprawdzonego ciasta, które znajdziesz w przepisie na ciasto z mascarpone. Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Jeśli planujesz podać je w formie tortu, to nie trzeba go nawet nasączać.
Do rondelka wlej około 3/4 szanki oleju, czyli 160 gramów oleju o delikatnym smaku i pół szklanki wody z kranu. Wsyp trzy (nie czubate) łyżki kakao oraz około 3/4 szklanki cukru pudru, czyli 160 gramów cukru. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika przez kilka minut ciągle mieszając masę. Składniki mogą się zagotować, ale wystarczy je podgrzać i dobrze wymieszać. Odstaw rondelek na bok, do całkowitego przestudzenia.
Dopiero gdy czekoladowy płyn będzie całkiem przestudzony, możesz zacząć ubijać jajka z cukrem na puch. Do większego szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to 130 gramów cukru. Wbij 5 dużych lub 6 małych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut.
Do puchu jajecznego wlej całą zawartość rondelka i delikatnie wymieszaj obie masy.
Na koniec wsyp jeszcze 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (240 gramów mąki) przesianej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia i płaską łyżeczką sody oczyszczonej. Ciasto mieszaj delikatnie szpatułką, aż do połączenia się wszystkich składników. Formę o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (spód i boki). Wlej ciasto.
Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 60 minut. Po około 55 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta.
Ciasto po przestudzeniu przekrój na dwa cieńsze blaty. Górny blat delikatnie odłóż na bok (można go umieścić na sztywnej i prostokątnej macie/ podkładce pod talerze). Dolny blat można dekorować w formie lub bez formy. Spód ciasta ponownie umieść w formie ze zdejmowanymi bokami (w formie, w której piekło się ciasto). Możesz też użyć nowych pasków papieru do pieczenia, by wyłożyć nimi od środka boki formy. Boki można też wyłożyć folią rantową.
Porada: Prawidłowo upieczone i nie przesuszone ciasto powinno być wilgotne. Ja nie nasączam go niczym. Można to jednak śmiało zrobić. Do ponczowania polecam rozcieńczoną nalewkę wiśniową, kawę, kakao, sok z czarnej porzeczki, a nawet zwykłą herbatę lub wodę.
300 gramów bardzo miękkiego masła (wyjęte z lodówki na 4 h przed użyciem) umieść w misie stojącego miksera. Wsyp również od razu 100 gramów cukru pudru. Całość ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż masło zrobi się puszyste i bardzo jasne. Ważne jest to, by cierpliwie ubijać masło z cukrem czekając na właściwą konsystencję. Nie podam dokładnego czasu, ponieważ dużo zależy od samej mocy miksera. U mnie trwa to minimum 10 minut. Co jakiś czas wyłączam mikser, szpatułką zbieram masło z boków i ponownie miksuję.
Porada: Użyj dobrej jakości masła o zawartości tłuszczu 82 %. Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz je dodatkowo pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Nie podgrzewaj go. Masło powinno naturalnie zmięknąć. Nie zostawiaj go również na słońcu.
W trakcie ubijania masła z cukrem pudrem przygotuj gęstą masę z mleka i mleka w proszku. 250 ml dowolnego mleka (może być i chude i tłuste, a nawet roślinne) podgrzej lekko w rondelku. Rondelek zdejmij z palnika. Mleko ma być ciepłe, np. 40-50 stopni. Łyżka po łyżce wsypuj do niego odważone wcześniej 200 gramów pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach). Cały czas mieszaj i rozcieraj masę np. szpatułką. Dodaj tak całe mleko w proszku. Masa wyjdzie dość gęsta. Rondelek odstaw do przestudzenia.
Porada: Jeśli masa mimo długiego rozcierania ma grudki, to zmiksuj ją przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Zajmie to chwilę, ale masa będzie idealnie gładka. Jeśli wyszła bardzo gęsta, to dolej odrobinę mleka i raz jeszcze wymieszaj całość.
Przestudzoną masę mleczną zacznij dodawać (łyżka po łyżce) do gotowego, napuszonego masła z cukrem pudrem. Po każdej porcji kremu mlecznego, całość miksuj tylko chwilę (5-10 sekund). Wmiksuj tak cały krem. Gotową masę od razu wyłóż na spód ciasta i wyrównaj jego powierzchnię.
Na warstwę kremu ostrożnie wyłóż górny blat ciasta. Ja zsuwam go ze sztywnej podkładki, której standardowo używa się na stół. Ciasto odstaw do lodówki.
W rondelku umieść 100 gramów czekolady gorzkiej 80 % oraz 30 gramów masła. Czekoladę warto wcześniej posiekać lub połamać na mniejsze kawałki. Ustaw najniższą moc palnika. Wystarczy już tylko cierpliwie i powoli mieszać całość za pomocą szpatułki. W ciągu kilku minut czekolada połączy się z masłem w gęsta polewę.
Im cieplejsza będzie polewa czekoladowa, tym będzie rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie gęstnieć. Dlatego też polecam wylewam ją na górę ciasta jeszcze lekko ciepłą. Po wylaniu całej polewy ponownie odłóż ciasto do lodówki.
Porada: Polewę można też zrobić w kąpieli wodnej. Aby polewa była nieco rzadsza, można do niej wlać 1-2 łyżki śmietanki kremówki 30 %. Czekolada 60-70 % lub deserowa też się sprawdzi.
Ciasto mleczna kanapka należy przed podaniem schłodzić w lodówce (minimum 2h), by krem stężał i ładnie się kroił. Polewa zastygnie, jednak nie będzie się kruszyć w trakcie krojenia, tylko będzie idealnie miękka i plastyczna. Ciasto udekorowałam mlekiem w proszku i miętą.
Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli ma stać dłużej niż dobę, to w lodówce pod przykryciem. Świeżość zachowa przez przynajmniej 6 dni.
Smacznego.