Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Sprawdzony i zwyczajnie najlepszy przepis na ciasto jogurtowe, które zawsze się udaje. To ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką, które polecam nawet osobom, które rzadko pieką ciasta. Gorąco polecam!

- idealnie puszyste i wilgotne ciasto
- ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi
- jest super proste i długo zachowuje świeżość
- możesz je piec z różnymi owocami

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 1700 gramów ciasta

Kalorie: 300 w 100 g ciasta

Składniki na ciasto jogurtowe

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej - 360 g
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru - 180 g
  • 70 ml oleju roślinnego - ponad 1/5 szklanki
  • pełna szklanka jogurtu naturalnego - 300 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g owoców: maliny i borówki

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 45 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam również kruszonkę. 
Wszystkie składniki "lodówkowe: jajka, jogurt" wyjmij wcześniej, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia. 

Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie. Kruszonkę możesz przygotować w pierwszej kolejności i odłożyć ją w chłodne miejsce lub do lodówki. 

Ciasto jogurtowe to bardzo dobre i wilgotne ciasto, do którego wracam bardzo często. Piekę je bez owoców w formie placka i kroję do kawy lub też z ulubionymi owocami i kruszonką, jak w tym właśnie przepisie. To bardzo proste ciasto, do którego upieczenia chyba nie muszę nikogo zachęcać :)

Ciasto jogurtowe, 1

Ciasto jogurtowe przepis

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 160 stopni. 

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 180 gramów cukru. Wbij trzy średniej wielkości jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Ciasto jogurtowe, 2

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Wlewaj go cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Olej możesz zamienić na roztopiony i przestudzony olej kokosowy lub masło w tych samych proporcjach co zwykły olej. 

Zmniejsz obroty miksera i dodaj cały jogurt naturalny. Będzie to 300 gramów kremowego jogurtu naturalnego trzymanego wcześniej w temperaturze pokojowej. Jogurt nie może być zimny. Możesz w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, pomarańczowy, cytrynowy..). Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 
Ciasto jogurtowe, 3

Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju i obsyp bułką tartą.
Ciasto jogurtowe, 4

Ciasto jogurtowe, 5

Pora na owoce. U mnie były to świeże maliny i borówki. 200 gramów malin oraz 200 gramów borówek amerykańskich. Możesz też użyć innych owoców. Polecam: truskawki, poziomki, jagody leśne, kawałki dojrzałych moreli, brzoskwiń lub gruszek. Owoce powinny być umyte i osuszone ręcznikiem papierowym. Rozłóż je równo na cieście.
Ciasto jogurtowe, 6

Na ciasto jogurtowe z owocami rozłóż kruszonkę, która warto przygotowywać sobie wcześniej. Kruszonkę do tego ciasta zrobiłam przed rozpoczęciem miksowania jajek i odłożyłam na ten czas do lodówki.

Jak zrobić kruszonkę? Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Zobacz mój dokładny przepis - kruszonka. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego. Warto też użyć mąkę pszenną zwykłą pół na pół wymieszaną z krupczatką.  Postaraj się o to, by kruszonka była rozłożona równomiernie po cieście i składała się z małych grudek. 
Ciasto jogurtowe, 7

Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jogurtowe jest już upieczone. Moje było upieczone po 45 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto jogurtowe, 8

Ciasto jogurtowe, 9

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (74 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-05-10 12:24
Czy mogę użyć mrożonych owoców???
2019-05-10 12:30
Też jestem ciekawa, mam mrożone malinki 🍰
2019-05-10 13:21
Ewentualnie wiśni z kompotu lub brzoskwiń z puszki?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, owoce z puszki mogą być.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-10 15:00
Tak, ale owoce należy wcześniej rozmrozić i odlać ewentualną glazurę. Najlepiej, gdyby owoce nie wyglądały jak papka po rozmrożeniu. Świetne będą owoce z puszki.
2019-05-10 15:28
Dziękuję ❤️
2019-05-12 11:07
Maliny mrożone dały radę 🙂
Trzeba dłużej pięć, dać pod koniec termobieg na górę
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🍓👌👏️
2019-05-10 15:07
Świetny przepis. Dziekuję😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-05-10 17:00
Pierwsza! Upiekłam z truskawkami. Niestety nie umiem dodać zdjęcia, ale jest mega!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-10 17:49
A rabarbar też można dodać?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 👍👍
2019-05-11 18:15
Super przepis!! Wczoraj było z rabarbarem a dzisiaj z brzoskwiniami. 🙂🍒
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl pysznie!
2019-05-10 18:02
👍super przepis super smakuje😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️❤️
2019-05-10 18:37
Pucek Bez kruszonki ale pyszny wyszedł dzięki za przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-05-10 18:38
Ależ pachnie 😀 mniam :-) kolejny przepis zaliczony. Dziękuję Aniu :-) Ciasto jogurtowe..
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne!🙂
2019-05-11 20:41
Dziękuję za przepis. Jutro będę piekła, bo dziś już późno. Pozdrawiam serdecznie życzę miłego wieczoru. Pięknych kolorowych snów. Dobranoc
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-05-10 19:16
Takie pyszne ciasto
Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!🙂
2019-05-10 19:37
Będzie na weekend. Jest Pani moja mistrzynią🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-05-10 19:39
To było moje pierwsze w życiu ciasto jogurtowe. Dopisuje ten przepis razem z Twoim Aniu naukowcem i bezami.👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-05-11 08:17
Pyyyyszneeeee i udane! :) 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Asiu 👏️❤️
2019-05-11 16:03
Ooooojee Pycha ciasto z owocami. A jakaś dobra nie jestem w wypiekach😂 a tu niespodzianka i wyszło👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
Reklama
2019-05-11 18:35
Bardzo dobre ciasto, dziękuję
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-05-11 20:35
Wyszło i to super. Goście zachwalali aż mnie rumieniec oblał. Wszystko jest takie super u Ciebie 😊👍 zawsze najpierw szukam przepisu u Ciebie Aniu.
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo👌👏️
2019-05-12 11:04
Pyszne, z mrożonych malin
👏️
zdjecie uzytkownika
2019-05-12 13:10
Dziękuję za pyszny przepis. :*
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-05-12 14:14
Idealne gdy pomaga 3 letnia córka 👌
Łatwe, szybkie, PYSZNE !!!
😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂super
2019-05-12 20:08
👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super😀
2019-05-14 21:02
Ciasto jest pyszne i proste🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️❤️
2019-05-15 13:26
Moje pierwsze ciasto jogurtowe. Cudowne! Dziękuję za te przepisy. To majstersztyk!
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję🙂
2019-05-15 13:55
No wzięło i my wyszło! Jak nigdy, ilekroć biorę się za przepis pierwszy raz. Przepyszne, bez zakalca, wyrosło! Na owocowy sezon idealne, do wielokrotnego powtarzania!! Dziękuje !
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aga👏️👏️❤️
2019-05-15 23:32
Nie wiem co ja robię źle ale wyszedł mi zakalec😞 jakoś nie mam ręki do ciast😭 na pocieszenie dodam że nawet zakalec smakował😂
-- Ania z AniaGotuje.pl 😜🙂
2019-05-18 23:43
Ja użylam mrozononych wiśni, dalam ok 300 gram...zamiast maki zwyklej - tortowa, a jogurtu mialam tylko 180 gr, szok, ale ciasto wyszlo 💪 🍰🔥
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo kochana🙂
Reklama

Ciasto jogurtowe

Moje wymarzone ciasto jogurtowe jest idealnie puszyste i wyrośnięte a przy tym wilgotne, pachnące i długo zachowuje świeżość. Przepis na ciasto jogurtowe powinien być prosty i szybki i oczywiście sprawdzony. Taki jest właśnie przepis na moje ulubione ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką. To niesamowicie pyszne ciasto z jogurtem naturalnym piekę dość często. Zazwyczaj zaczynam piec je już wiosną, gdy pojawiają się tańsze owoce typu maliny i borówki oraz truskawki. Połączenie jagód i malin lub truskawek jest niesamowite. Grana i czerwień idealnie się komponują w tym cieście. Smaki obi typów owoców idealnie do siebie pasują. 

Ciasto jogurtowe przepis

Przepis na ciasto jogurtowe w moim wydaniu jest super prosty i sprawdzony. Do ciasta jogurtowego używam oleju roślinnego, ponieważ ciasto jogurtowe będzie dłużej świeże niż te pieczone na maśle. Poza tym ciasto jogurtowe z kruszonką szykuję z kruszonką na maśle, wiec piękny maślany zapach, który łączy się z zapachem pieczonych owoców mam zapewniony. Oczywiście olej roślinny można śmiało zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem. Dodajesz wówczas tyle samo masła co oleju. Kupuję jajka zerówki lub jedynki, są to więc małe lub średnie z rozmiaru jajka. Ja dodaję trzy jajka, jeśli jednak masz bardzo duże jajka, to możesz dodać tylko dwa. Moje ciasto jogurtowe  nie jest mega słodkie, ale 3/4 szklanki cukru to też nie jest mało i wydaje mi się, że jest to idealna ilość cukru na tę wielkość ciasta jogurtowego. Ja używam cukier zwykły, ale możesz też sięgnąć po cukier trzcinowy. Czasem dostaję zapytania o rodzaj używanego do ciasta jogurtu. U mnie jest to zawsze ciasto z jogurtem naturalnym, ale jeśli masz ochotę użyć jogurtu owocowego słodzonego, to możesz zakupić taki jogurt. Sugeruję dodać wówczas trochę mniej cukru do ciasta. 

Ciasto jogurtowe z malinami

Czemu najczęściej piekę to ciasto jogurtowe z malinami? Maliny to cudownie pyszne owoce, które są jednocześnie słodkie i kwaśne. W ich towarzystwie bardzo dobrze sprawdzą się owoce o delikatniejszym smaku, jak borówki amerykańskie. Borówki możesz zamienić na jagody leśne i upiec ciasto jogurtowe z jagodami i malinami lub też samymi jagodami. Ciasto jogurtowe to świetny deser na weekend. Mój Mąż twierdzi, że moje ciasto jogurtowe jest nawet lepsze na drugi dzień po upieczeniu. Przepis na ciasto jogurtowe polecam wszystkim miłośnikom dobrych ciast. Cudownie pyszne jest też ciasto kruche ze śliwkami, które polecam piec na jesieni. Zapraszam też po mój najlepszy przepis na sernik oraz na cudowne naleśniki, które są hitem mojego Bloga Kulinarnego. Jeśli lubisz mieć przepisy na dobre bazy, to zapraszam po przepis na ciasto półkruche.