Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Wilgotne, proste i niezwykle pyszne ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej i kakao. To najlepszy, perfekcyjny przepis na ciasto czekoladowe z gęstą polewą. Możesz je przełożyć kremem i podać nawet jako tort.

- zawsze wychodzi
- super wyrasta
- niezwykle czekoladowe
- wilgotne i puszyste

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: tortownica 25 cm - 2100 g

Kaloryczność kcal: 350 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe dwie szklanki
  • 200 g gorzkiej czekolady - 2 tabliczki
  • 250 g masła - cała kostka i 1/4 kostki
  • 5 średnich jajek
  • 250 g cukru - około 1 szklanka
  • 250 ml mleka - 1 szklanka
  • 30 g kakao - 3 łyżki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa czekoladowa

Ciasto czekoladowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem polewy czekoladowej na cieście. 

Przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe, które dopracowałam do perfekcji. Idealnie czekoladowe, słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Nawet polewa czekoladowa jest dobrana tak, by lekko przenikała do ciasta i zatrzymywała wewnątrz wilgoć wypieku. 

Ciasto czekoladowe, 1

Szybkie ciasto czekoladowe

W mniejszej misce umieść razem sypkie składniki. Będzie to 300 gramów mąki pszennej tortowej, 3 łyżki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykła łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków. 

Ciasto czekoladowe, 2

Do małego rondelka lub garnka wlej szklankę mleka - 250 ml. Dodaj też całą kostkę masła plus 1/4 kostki, czyli łącznie 250 gramów. Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewaj na małej mocy palnika. Niech całe masło powoli roztopi się w mleku. Postaraj się jednak, by nie zagotować mleka z masłem.
Ciasto czekoladowe, 3

Wymieszaj roztopione masło z mlekiem i zdejmij z palnika. Dodaj do rondelka pokruszoną gorzką czekoladę. Wybierz dobrej jakości czekoladę gorzką min. 60 %. 
Ciasto czekoladowe, 4

Całość mieszaj cierpliwie i powoli za pomocą łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w maślanym mleku i połączyć w jednolity płyn. Rondelek z płynem czekoladowym odstaw do przestudzenia.
Ciasto czekoladowe, 5

W tym czasie przygotuj sobie piankę z jajek i cukru. W dużej, metalowej lub szklanej misce umieść szklankę drobnego cukru i wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły możesz zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Ciasto czekoladowe, 6

Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Ciasto czekoladowe, 7

Do puchu jajecznego wlej przestudzony płyn czekoladowy z rondelka. Wlewaj płyn cienką stróżką. Podczas wlewania płynu czekoladowego miksuj puch jajeczny na najniższych obrotach miksera lub użyj trzepaczki kuchennej.
Ciasto czekoladowe, 8

Na koniec wsyp też mieszankę sypkich składników i powoli wymieszaj ciasto trzepaczką.
Ciasto czekoladowe, 9

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj od wewnątrz również boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Gęste ciasto czekoladowe wylej do przygotowanej tortownicy.
Ciasto czekoladowe, 10

Formę z ciastem czekoladowym umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Po przestudzeniu ciasto czekoladowe możesz pokryć polewą czekoladową. 


Polewa czekoladowa z mojego przepisu będzie idealna do ciasta czekoladowego z tortownicy o średnicy 25 cm. Gotowe ciasto można trzymać w pod kloszem w chłodnym miejscu do około 5 dni.
Ciasto czekoladowe, 12

Ciasto czekoladowe, 13

To najlepsze ciasto czekoladowe jakie tylko mo zna upiec!
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (3174 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto czekoladowe

Jedno z najczęściej i najchętniej pieczonych ciasto.. niezwykłe i proste ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe wilgotne i super puszyste to deser, który bardzo chętnie pieczemy od jesieni do wiosny. Czekolada poprawia nastrój i dosłownie rozgrzewa w chłodne dni. Ciasto z czekolady gorzkiej cudownie smakuje do mleka lub filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto czekoladowe to ciasto dla zakochanych, więc polecam je piec na Walentynki. Koniecznie zrób też mój tradycyjny blok czekoladowy

Przepis na ciasto czekoladowe

Moje pyszne ciasto czekoladowe to ciasto, które zawsze wychodzi. Jeśli tylko będziesz podążać za przepisem, to za każdym razem upieczesz perfekcyjne ciasto czekoladowe brownie. Ciasto czekoladowe polewam polewą czekoladową. Polewa czekoladowa to również super krem, którym można przełożyć ciasto czekoladowe. Zrobisz wtedy ciasto czekoladowe z kremem. Do ciasta czekoladowego dodaję też kakao. Smak ciasta jest wówczas bardzo głęboki. Ciasto czekoladowe z kakao i czekolady gorzkiej to najprostsze ciasto czekoladowe o tak wykwintnym smaku. Zobacz też przepis na ciasto murzynek oraz ciasteczka orzechowe. Babka piaskowa to również jeden z cenniejszych przepisów na domowe ciasto. Ciasto pomarańczowe też jest rewelacyjne! Babeczki czekoladowe to coś co musisz upiec.. one zawsze wychodzą!

Szybkie ciasto czekoladowe

Moje ciasto czekoladowe wychodzi niezwykle wilgotne i puszyste. Tanie ciasto czekoladowe wilgotne idealnie sprawdzi się jako baza pod tort. To ciasto czekoladowe duża blacha, więc starczy na wiele pysznych kawałków. Możesz to ciasto czekoladowe upiec nawet w formie małych babeczek. Oczywiście czas pieczenia będzie wtedy znacznie krótszy. Zapraszam Ci po moje najlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto czekoladowe dla miłośników słodkich wypieków.