Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Wilgotne, proste i niezwykle pyszne ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej i kakao. To najlepszy, perfekcyjny przepis na ciasto czekoladowe z gęstą polewą. Możesz je przełożyć kremem i podać nawet jako tort.

- zawsze wychodzi
- super wyrasta
- niezwykle czekoladowe
- wilgotne i puszyste

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: tortownica 25 cm - 2100 g

Kalorie: 285 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe dwie szklanki
  • 200 g gorzkiej czekolady - 2 tabliczki
  • 250 g masła - cała kostka i 1/4 kostki
  • 5 średnich jajek
  • 250 g cukru - około 1 szklanka
  • 250 ml mleka - 1 szklanka
  • 30 g kakao - 3 łyżki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa czekoladowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem polewy czekoladowej na cieście. 

Przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe, które dopracowałam do perfekcji. Idealnie czekoladowe, słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Nawet polewa czekoladowa jest dobrana tak, by lekko przenikała do ciasta i zatrzymywała wewnątrz wilgoć wypieku. 

Ciasto czekoladowe, 1

Ciasto czekoladowe

W mniejszej misce umieść razem sypkie składniki. Będzie to 300 gramów mąki pszennej tortowej, 3 łyżki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykła łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków. 

Ciasto czekoladowe, 2

Do małego rondelka lub garnka wlej szklankę mleka - 250 ml. Dodaj też całą kostkę masła plus 1/4 kostki, czyli łącznie 250 gramów. Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewaj na małej mocy palnika. Niech całe masło powoli roztopi się w mleku. Postaraj się jednak, by nie zagotować mleka z masłem.
Ciasto czekoladowe, 3

Wymieszaj roztopione masło z mlekiem i zdejmij z palnika. Dodaj do rondelka pokruszoną gorzką czekoladę. Wybierz dobrej jakości czekoladę gorzką min. 60 %. 
Ciasto czekoladowe, 4

Całość mieszaj cierpliwie i powoli za pomocą łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w maślanym mleku i połączyć w jednolity płyn. Rondelek z płynem czekoladowym odstaw do przestudzenia.
Ciasto czekoladowe, 5

W tym czasie przygotuj sobie piankę z jajek i cukru. W dużej, metalowej lub szklanej misce umieść szklankę drobnego cukru i wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły możesz zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Ciasto czekoladowe, 6

Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym. 
Ciasto czekoladowe, 7

Do puchu jajecznego wlej przestudzony płyn czekoladowy z rondelka. Wlewaj płyn cienką stróżką. Podczas wlewania płynu czekoladowego miksuj puch jajeczny na najniższych obrotach miksera lub użyj trzepaczki kuchennej. 
Ciasto czekoladowe, 8

Na koniec wsyp też mieszankę sypkich składników i powoli wymieszaj ciasto trzepaczką. 
Ciasto czekoladowe, 9

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj od wewnątrz również boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Gęste ciasto czekoladowe wylej do przygotowanej tortownicy.
Ciasto czekoladowe, 10

Formę z ciastem czekoladowym umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Po przestudzeniu ciasto czekoladowe możesz pokryć polewą czekoladową. 


Polewa czekoladowa z mojego przepisu będzie idealna do ciasta czekoladowego z tortownicy o średnicy 25 cm. Gotowe ciasto można trzymać w pod kloszem w chłodnym miejscu do około 5 dni.
Ciasto czekoladowe, 12

Ciasto czekoladowe, 13

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (74 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/164457

Komentarze

2018-11-15 14:37
Aniu, z jednym się nie zgodzę. Ciasta nie można przechowywać do 5 dni...nie da rady. Jest takie pyszne, że nie ma takiej opcji 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl Ha ha 😜❤️❤️
2018-11-18 19:03
P. ANIU. JAKIŚ ŚWIETNY ALE PROSTY PRZEPIS PANI PROPONUJE. OCZYMA WYOBRAŹNI JUŻ JE JEM. ZROBIĘ CIASTO Z PEWNOŚCIĄ . PREZENTACJA PRZEPISU DOSKONAŁA. DZIĘKUJĘ.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo Ci dziękuję Iwonko 🙂
2018-11-18 09:54
Aniu naprawdę dobry a ta polewa rewelacyjna !!!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 10:24
Super pasuje do ciasta czekoladowego.. też tak uważam 😀
2018-11-18 08:13
❤️👍pyszne
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2018-11-17 20:38
Ciasto wspaniałe dzisiaj zrobiłam polecam bo warto
Aniu masz świetne przepisy 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 10:22
Dziękuję bardzo! Ciasto czekoladowe wyrosło przepięknie! 💐
2018-11-17 15:07
Super przepis. Ciasto zrobione dwie godziny temu i juz prawie go nie ma. Na pewno nie raz do niego wrócę ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍🌼🌼
2018-11-17 11:16
Dziś robiłam Aniu ciacho ☺️
Wyszło mega ( załączam foto )
Jest przepyszne nie za słodkie ale tez nie gorzkie 😁jednym słowem mega 🤗🤗
Polecam!!!
Dziękuje Aniu za super przepis 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-17 12:24
Brawo!!! Piękne ciasto czekoladowe 😍😍
2018-11-16 17:24
Czy do ciasta czekoladowego zamiast masła można dać margaryne?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-16 17:39
Mona Olu użyć margarynę do ciasta czekoladowego. Zawsze jednak polecam masło ze względu na smak i dlatego, że jest zdrowsze.
2018-11-16 16:26
Czy to ciasto czekoladowe nadaje się do zamrożenia?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie wiem.. nie mroziłam go nigdy.
2018-11-18 20:53
Czy mozna te ciasto przełożyć kremem czy będzie za slodkie ?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-19 11:53
Moje przepisy ogólnie uważane są za te mniej słodkie, więc myślę, że krem będzie super. 🙂
2018-11-14 20:40
Mam takie pytanko, zamiast sody oczyszczonej można dać po prostu dwie łyżeczki proszku i też wyjdzie? :)
Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-15 10:17
Sodę oczyszczoną stosuje się po to, by już na początku "dać ciastu kopa", czyli po to by ruszył proces wyrastania. Proszek do pieczenia włącza się po chwili i podtrzymuje wyrastanie. Stosuje się go przy cięższych masach oraz dla większej puszystości wypieku. Proszę się jej nie obawiać w tym przepisie. Smaku sody nie czuć, ale bez sody też się uda.
2018-11-14 15:00
Pani Aniu, zrobiłam na wieczór więc jeszcze nie kroiłam, czekam na gości. Ale znowu zapytam, jakiej mąki użyć żeby zrobić bezglutenowe? Robiła Pani to ciasto bezglutenowe? Uwielbiam Pani przepisy!👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-14 16:40
Będzie pyszne ciasto... pięknie Ci polewa wyszła. Jeśli chodzi o ciasto czekoladowe bezglutenowe, to zapewne się za nie wezmę, ale teraz nie podam Ci zamiennika i proporcji, ponieważ muszę przetestować wchłanialność płynu przez mąkę. . Proszę zatem o cierpliwość 🌼🌼
2018-11-14 18:06
Czekam zatem cierpliwie i gorąco pozdrawiam 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 💐❤️
2018-11-14 10:59
A czy można to ciasto wykonać z innego rodzaju mąki, czy tylko pszenna wchodzi w grę?
-- Ania z AniaGotuje.pl Marto.. zapiszę Twoją prośbę o przepis.
2018-11-12 14:14
Oto moja wersja ciasta wg Twojego przepisu😉 bez polewy, z garścią orzechów włoskich i zamiast 250g cukru dałam 180g. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe. Fotka jest z następnego dnia po upieczeniu więc nie widać już tej jego wilgotności😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 👏️❤️
2018-11-12 15:54
Wygląda super Ale czy można dac 1 czekoladę mleczną? Pani ciasta są raczej mało słodkie a my lubimy slodziutkie. Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, śmiało Jolu.. lub więcej cukru.
2018-11-11 21:09
Moje ciacho ale bez polewy pyszne 👍😘 Ciasto czekoladowe
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2018-11-11 13:00
Dziękuję.. ciasto czekoladowe.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne!
2018-11-11 11:29
Musi byc mąka tortowa?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-11 12:42
Nie, możesz użyć zwykłej mąki pszennej.
2018-11-10 20:22
Wygląda perfekcyjnie. Czy jest bardzo "gorzkie" od czekolady? Uwielbiamy ciasta czekoladowe ❤️ ale niezbyt wykwintne.
Pozdrawiam ciepło 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie jest gorzkie 👍
Reklama

Ciasto czekoladowe

Jedno z najczęściej i najchętniej pieczonych ciasto.. niezwykłe i pyszne ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe wilgotne i super puszyste to deser, który bardzo chętnie pieczemy od jesieni do wiosny. Czekolada poprawia nastrój i dosłownie rozgrzewa w chłodne dni. Ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej cudownie smakuje do mleka lub filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto czekoladowe to ciasto dla zakochanych, więc polecam je piec na Walentynki. 

Proste ciasto czekoladowe

Moje pyszne ciasto czekoladowe to ciasto, które zawsze wychodzi. Jeśli tylko będziesz podążać za przepisem, to za każdym razem upieczesz perfekcyjne ciasto czekoladowe brownie. Ciasto czekoladowe polewam polewą czekoladową. Polewa czekoladowa to również super krem, którym można przełożyć ciasto czekoladowe. Zrobisz wtedy ciasto czekoladowe z kremem. Do ciasta czekoladowego dodaję też kakao. Smak ciasta jest wówczas bardzo głęboki. Ciasto czekoladowe z kakao i czekolady gorzkiej to najprostsze ciasto czekoladowe o tak wykwintnym smaku. Zobacz też przepis na ciasto murzynek oraz ciastka orzechowe. Babka piaskowa to również jeden z cenniejszych przepisów na domowe ciasto.