Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Wilgotne, proste i niezwykle pyszne ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej i kakao. To najlepszy, perfekcyjny przepis na ciasto czekoladowe z gęstą polewą. Możesz je przełożyć kremem i podać nawet jako tort.

- zawsze wychodzi
- super wyrasta
- niezwykle czekoladowe
- wilgotne i puszyste

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: tortownica 25 cm - 2100 g

Kalorie: 285 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe dwie szklanki
  • 200 g gorzkiej czekolady - 2 tabliczki
  • 250 g masła - cała kostka i 1/4 kostki
  • 5 średnich jajek
  • 250 g cukru - około 1 szklanka
  • 250 ml mleka - 1 szklanka
  • 30 g kakao - 3 łyżki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa czekoladowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem polewy czekoladowej na cieście. 

Przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe, które dopracowałam do perfekcji. Idealnie czekoladowe, słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Nawet polewa czekoladowa jest dobrana tak, by lekko przenikała do ciasta i zatrzymywała wewnątrz wilgoć wypieku. 

Ciasto czekoladowe, 1

Ciasto czekoladowe

W mniejszej misce umieść razem sypkie składniki. Będzie to 300 gramów mąki pszennej tortowej, 3 łyżki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykła łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków. 

Ciasto czekoladowe, 2

Do małego rondelka lub garnka wlej szklankę mleka - 250 ml. Dodaj też całą kostkę masła plus 1/4 kostki, czyli łącznie 250 gramów. Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewaj na małej mocy palnika. Niech całe masło powoli roztopi się w mleku. Postaraj się jednak, by nie zagotować mleka z masłem.
Ciasto czekoladowe, 3

Wymieszaj roztopione masło z mlekiem i zdejmij z palnika. Dodaj do rondelka pokruszoną gorzką czekoladę. Wybierz dobrej jakości czekoladę gorzką min. 60 %. 
Ciasto czekoladowe, 4

Całość mieszaj cierpliwie i powoli za pomocą łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w maślanym mleku i połączyć w jednolity płyn. Rondelek z płynem czekoladowym odstaw do przestudzenia.
Ciasto czekoladowe, 5

W tym czasie przygotuj sobie piankę z jajek i cukru. W dużej, metalowej lub szklanej misce umieść szklankę drobnego cukru i wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły możesz zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Ciasto czekoladowe, 6

Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Ciasto czekoladowe, 7

Do puchu jajecznego wlej przestudzony płyn czekoladowy z rondelka. Wlewaj płyn cienką stróżką. Podczas wlewania płynu czekoladowego miksuj puch jajeczny na najniższych obrotach miksera lub użyj trzepaczki kuchennej.
Ciasto czekoladowe, 8

Na koniec wsyp też mieszankę sypkich składników i powoli wymieszaj ciasto trzepaczką.
Ciasto czekoladowe, 9

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj od wewnątrz również boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Gęste ciasto czekoladowe wylej do przygotowanej tortownicy.
Ciasto czekoladowe, 10

Formę z ciastem czekoladowym umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Po przestudzeniu ciasto czekoladowe możesz pokryć polewą czekoladową. 


Polewa czekoladowa z mojego przepisu będzie idealna do ciasta czekoladowego z tortownicy o średnicy 25 cm. Gotowe ciasto można trzymać w pod kloszem w chłodnym miejscu do około 5 dni.
Ciasto czekoladowe, 12

Ciasto czekoladowe, 13

To najlepsze ciasto czekoladowe jakie tylko mo zna upiec!
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (518 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2018-11-10 20:22
Wygląda perfekcyjnie. Czy jest bardzo "gorzkie" od czekolady? Uwielbiamy ciasta czekoladowe ❤️ ale niezbyt wykwintne.
Pozdrawiam ciepło 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie jest gorzkie 👍
2018-11-11 11:29
Musi byc mąka tortowa?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-11 12:42
Nie, możesz użyć zwykłej mąki pszennej.
2018-11-11 13:00
Dziękuję.. ciasto czekoladowe.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne!
2018-11-11 21:09
Moje ciacho ale bez polewy pyszne 👍😘 Ciasto czekoladowe
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2018-11-12 14:14
Oto moja wersja ciasta wg Twojego przepisu😉 bez polewy, z garścią orzechów włoskich i zamiast 250g cukru dałam 180g. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe. Fotka jest z następnego dnia po upieczeniu więc nie widać już tej jego wilgotności😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 👏️❤️
2018-11-12 15:54
Wygląda super Ale czy można dac 1 czekoladę mleczną? Pani ciasta są raczej mało słodkie a my lubimy slodziutkie. Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, śmiało Jolu.. lub więcej cukru.
2018-11-14 10:59
A czy można to ciasto wykonać z innego rodzaju mąki, czy tylko pszenna wchodzi w grę?
-- Ania z AniaGotuje.pl Marto.. zapiszę Twoją prośbę o przepis.
2018-11-14 15:00
Pani Aniu, zrobiłam na wieczór więc jeszcze nie kroiłam, czekam na gości. Ale znowu zapytam, jakiej mąki użyć żeby zrobić bezglutenowe? Robiła Pani to ciasto bezglutenowe? Uwielbiam Pani przepisy!👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-14 16:40
Będzie pyszne ciasto... pięknie Ci polewa wyszła. Jeśli chodzi o ciasto czekoladowe bezglutenowe, to zapewne się za nie wezmę, ale teraz nie podam Ci zamiennika i proporcji, ponieważ muszę przetestować wchłanialność płynu przez mąkę. . Proszę zatem o cierpliwość 🌼🌼
2018-11-14 18:06
Czekam zatem cierpliwie i gorąco pozdrawiam 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 💐❤️
2018-11-30 22:45
Oo.. ja również czekam na to ciasto w wersji bezglutenowej 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-11-14 20:40
Mam takie pytanko, zamiast sody oczyszczonej można dać po prostu dwie łyżeczki proszku i też wyjdzie? :)
Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-15 10:17
Sodę oczyszczoną stosuje się po to, by już na początku "dać ciastu kopa", czyli po to by ruszył proces wyrastania. Proszek do pieczenia włącza się po chwili i podtrzymuje wyrastanie. Stosuje się go przy cięższych masach oraz dla większej puszystości wypieku. Proszę się jej nie obawiać w tym przepisie. Smaku sody nie czuć, ale bez sody też się uda.
2018-11-15 14:37
Aniu, z jednym się nie zgodzę. Ciasta nie można przechowywać do 5 dni...nie da rady. Jest takie pyszne, że nie ma takiej opcji 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl Ha ha 😜❤️❤️
2018-11-16 16:26
Czy to ciasto czekoladowe nadaje się do zamrożenia?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie wiem.. nie mroziłam go nigdy.
2019-03-09 18:51
Ja mroziłam, ale straciło dużo na smaku :/
2018-11-16 17:24
Czy do ciasta czekoladowego zamiast masła można dać margaryne?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-16 17:39
Mona Olu użyć margarynę do ciasta czekoladowego. Zawsze jednak polecam masło ze względu na smak i dlatego, że jest zdrowsze.
2018-12-18 17:42
Pani Olu, proszę w ogóle nie używać do niczego margaryny. To zupełnie sztuczny twór powstały wskutek uwodornienia- utwardzenia tłuszczy. Przy podgrzewaniu nienasycone wiązania rozpadają się i powstają wolne rodniki które są niesamowicie szkodliwe dla organizmu.. A masełko to masełko, zawsze zdrowe i nie należy bać się tego tłuszczu.. Można dużo poczytać o tym w internecie. Pozdrawiam
2018-11-17 11:16
Dziś robiłam Aniu ciacho ☺️
Wyszło mega ( załączam foto )
Jest przepyszne nie za słodkie ale tez nie gorzkie 😁jednym słowem mega 🤗🤗
Polecam!!!
Dziękuje Aniu za super przepis 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-17 12:24
Brawo!!! Piękne ciasto czekoladowe 😍😍
2018-11-17 15:07
Super przepis. Ciasto zrobione dwie godziny temu i juz prawie go nie ma. Na pewno nie raz do niego wrócę ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍🌼🌼
2018-11-17 20:38
Ciasto wspaniałe dzisiaj zrobiłam polecam bo warto
Aniu masz świetne przepisy 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 10:22
Dziękuję bardzo! Ciasto czekoladowe wyrosło przepięknie! 💐
2018-11-18 08:13
❤️👍pyszne
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2018-11-18 09:54
Aniu naprawdę dobry a ta polewa rewelacyjna !!!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 10:24
Super pasuje do ciasta czekoladowego.. też tak uważam 😀
2018-11-18 19:03
P. ANIU. JAKIŚ ŚWIETNY ALE PROSTY PRZEPIS PANI PROPONUJE. OCZYMA WYOBRAŹNI JUŻ JE JEM. ZROBIĘ CIASTO Z PEWNOŚCIĄ . PREZENTACJA PRZEPISU DOSKONAŁA. DZIĘKUJĘ.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo Ci dziękuję Iwonko 🙂
2018-11-18 20:53
Czy mozna te ciasto przełożyć kremem czy będzie za slodkie ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-19 11:53
Moje przepisy ogólnie uważane są za te mniej słodkie, więc myślę, że krem będzie super. 🙂
2018-11-21 00:10
Polecam, super blog ciasto przepyszne , palce lizać!!!!! pozdrawiam kochana 😊👌👏️👏️👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ściskam mocno 😀❤️
2018-11-21 19:13
P. Aniu ciasto super szybkie dziękuję 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję 👍
2018-11-23 16:04
Rewelacja, super przepis, ciasto pięknie wyrosło :) ja dodałam jedną tabliczkę gorzkiej i jedną mlecznej czekolady i wyszedł w sam raz słodki.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2018-11-25 11:05
Ciasto przepyszne 😘😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super wyrosło!!
2018-11-30 01:25
Pięknie wygląda 👌 Bardzo ciemne jak na tylko 3 łyżki kakao 😀 Jakiego używałas? Pewnie musi być jakieś dobre typu decoMorreno?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-30 09:48
Tak, to DECOMORRENO Kakao ciemne 👍
2018-11-30 08:13
czy można dodać dwie czekolady mleczne zamiast gorzkiej?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, dobrej jakości mleczną czekoladę.
2018-11-30 13:49
czy zamiast gorzkiej czekolady można dodać dwie mleczne?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, dobrej jakości.
2018-11-30 21:01
Ubicie jajek z cukrem na jasny puch ozacza, że trzeba z tych składników ubić pianę? Czy po prostu utrzeć do momentu połączenia się w jednolitą masę?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-01 13:58
Marto.. ubijaj jajka z cukrem przez cztery minuty na wysokich obrotach miksera. Niech cukier całkowicie się rozpuści. Wszystko widać dodatkowo na zdjęciach.
2018-12-02 18:32
Pierwszy raz piekłam ciasto czekoladowe. Pyszne i proste w wykonaniu. Szkoda że tak mało zostało😃
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍👏️👏️
2018-12-02 22:19
Ciasto jest cudowne , przepis jest idealny 🙂.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pysznie Kasiu 😍
2018-12-04 15:30
To ja też czekam z niecierpliwością na bezglutenowa wersję.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2018-12-04 23:25
Zrobiłam z tego przepisu-wyszło idealne jak w opisie i na zdjęciach chociaż przez zapomnienie dałam tylko 1 czekoladę to było naprawdę PYSZNE👌
-- Ania z AniaGotuje.pl To świetnie Aniu!! Buziaki!😍
2018-12-07 17:03
Czy można do niego dodać owoce mrożone - wisnie lub maliny?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, ale raczej symboliczną ilość.
2018-12-08 14:39
A ja upiekłem wczoraj ciasto czekoladowe z Pani przepisu jest super sernik też zrobię bo przepisy są bardzo dobre pozdrawiam serdecznie i miłego dnia.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂👏️👏️
2018-12-08 18:41
👌pyszne po prostu dodałam dobra czekoladę 74 % kakao i dodałam ciut mniej cukru bo nie lubię takich bardzo słodkich przepis rewelacja !!! ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo!!😍
2018-12-10 00:06
Można użyć innej formy?? Np. keksowej?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-10 09:49
Oczywiście. Jak keksowa to dwie.. chyba, że mas sporą i długą keksówkę.
2018-12-11 16:03
Czy z blachy 23 cm ciasto mi ucieknie? U Pani jest tak pięknie wyrośnięte- mam obawy że te 2 cm spowodują ze wyleje się za blachę.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-11 18:29
Taka tortownica może być za mała..
2018-12-16 22:15
Aniu czy ta mase można wykorzystać na babeczki z masa maślana czy będzie za ciężkie ? Jesli tak to jak długo piec ?
Z góry dziekuje za odpowiedz
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-17 09:33
Krem czekoladowy? Tak, możesz wyłożyć cienką warstwę na babeczki.
2018-12-21 11:53
Niebiańskie 😍A córka dekorowała :))) Ciasto czekoladowe
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍🌼🌼
2018-12-21 14:59
Czy ciasto wyjdzie, jesli nie dodam kakao? Czy mozna je zastapic wieksza iloscia czekolady?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-21 17:47
Nie wiem.. nie próbowałam 🙂
2018-12-23 21:55
Wyszlo bez dodatku kakao. Dodalam tez orzechy i migdaly i jedną gorzką czekoladę zastąpilam mleczną. Czekolady dalam trochę wiecej niz w przepisie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pysznie wygląda🙂
2018-12-22 13:30
a składnikach przepisu nie ma kakao
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-22 15:27
Jest Aniu:
30 g kakao - 3 łyżki
2018-12-24 09:43
Ciasto czekoladowe z twojego przepisu 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda świetnie!👍😍
2018-12-26 17:31
Witaj Aniu mam pytanie co mogę zrobić aby ciasto czekoladowe mi nie pękło ? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam świątecznie Anita
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-26 18:52
Trochę niższa temperatura.. może kilka minut krócej piec (oczywiście musi być dopieczony)... niższa półka w piekarniku... keksówka z odrobiną wrzątku na dole piekarnika..
2018-12-27 09:10
Spróbuje z niższa temperatura o 5 stopni
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. powodzenia!
2018-12-30 01:23
Ciasto wyszło rewelacyjne❤️ znikło prawie od razu po upieczniu👌 W końcu mam przepis na idealne czekoladowe. Dziękuję!😍 Zapisuję w moim prywatnym przepiśniku😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-30 09:49
Super Sylwio! Ja osobiście też uwielbiam to ciasto czekoladowe 🙂🙂
2018-12-30 21:40
jak zwiększyć proporcje na blaszkę 25x38 cm ? Wyjdzie na takiej dużej blaszce ? mam obawy czy się dobrze całe upiecze :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-31 19:13
Zwiększyłbym proporcje składników o połowę. Jeśli zostawisz tę samą ilość, to ciasto będzie niższe i szybciej się upiecze.
2019-01-01 21:53
a czy można zrobić w foremce takiej jak do babki??:-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie!👍
2019-01-05 08:55
🙂 Dziś zrobiłam ciasto czekoladowe , dziękuję za przepis jest pyszne 😊😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
Reklama
2019-01-05 08:56
Ciasto czekoladowe w przekroju.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie wyrosło.
2019-01-05 17:26
witam :) a czy jest wersja tego ciasta dla cukrzykow :?
-- Ania z AniaGotuje.pl Jeszcze nie, ale pomyślę o tym by ją dodać.
2019-01-06 13:44
Upieczony na niedzielę. Ciasto czekoladowe!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍❤️
2019-01-07 22:16
Aniu czy chcąc zrobić je w keksówce wystarczy jeśli dam połowę składników?
Wygląda przepysznie 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Mileno 🙂
2019-01-09 21:00
Witam. Nie robiłam jeszcze ciasta czekoladowego,ale patrząc na zdjęcia i czytając opinie jestem już głodna.Natomiast piekłam szarlotkę z Twojego przepisu Aniu.Jest po prostu GENIALNA , nigdy taka nie wyszła.Polecam.Super blog i świetnie opisane przepisy.👌👏️
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-10 10:41
Ślicznie Ci dziękuję Danusiu.. a to ciasto czekoladowe.. musisz je upiec 😀😀
2019-01-10 16:12
witam,
czy jezeli zrobie ciasto dzisiaj, wystudzę i przekroję, zeby jutro nałożyc krem smietankowy to czy czasto nie bedzie juz suche? Nie mam możliwości upieczenia jutro :(
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie, będzie dobrze Olu. 👍
2019-01-10 18:20
Aniu,chciałabym zrobić pączki drożdżowe ale nie mam przepisu. Robiłam pączki serowe ,wyszły świetnie i oponki ,też dobre a teraz chce zrobic pączki ,podaj proszę przepis.Pozdrawiam.🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-10 20:17
Danusiu, gorąco polecam Ci przepis na pączki drożdżowe z ziemniakami albo tradycyjne mini pączki drożdżowe 👍👍
2019-01-10 21:26
Dziękuję Aniu.Czy do tych pączków można dodać marmoladę?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Danusiu.
2019-01-11 19:35
Bardzo czekoladowe. Smaczne. Chociaż troszkę jak dla nas mało słodkie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-01-12 17:41
Pyszne ciasto czekoladowe :) Pani Aniu uwielbiam pani przepisy, a szczególnie te na pierogi, które teraz wychodzą perfekcyjnie bo wcześniej nigdy ciasto nie wychodziło :) Pozdrawiam serdecznie :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ściskam mocno Moniko 🙂
2019-01-12 19:16
W sumie to można by je także potraktować jako podkład do tortu czekoladowego 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-01-13 15:51
Dzisiejszy poczęstunek na odwiedziny rodzinki 😉☺️Ciasto czekoladowe.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-01-14 08:15
Nie pierwszy raz pieķłam, bardzo smaczne 👍 Dziękuję za przepis ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-01-20 16:52
Ale smacznie wygląda :)
2019-01-16 15:55
Robiłam ciasto czekoladowe m-c temu wg przepisu p. Ani i wyszło SUPER tak jak pani Ania obiecuje, że powinno być takie i takie- to takie było. Mąż zachwycony- dziś jestem w trakcie robieniu po raz drugi i jeszcze zdjęcia nie mogę dodać. Postaram się następnym razem. Pozdrawiam i Dziękuję.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-16 18:05
Strasznie mi miło Madziu. Ciasto czekoladowe to jedno z moich ulubionych ❤️
2019-01-17 20:45
Zrobiłam. Lepszego ciasta czekoladowego nie jadłam👌. Pychotka 🍰🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo się cieszę 🙂
2019-01-18 19:21
Super ciasto,ja rowniez lepszego nie jadlam .Dziekuje Aniu i pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-01-20 13:56
Hej,
dzięki za inspirację i super przepis bardzo przejrzyście opisany :)
Ciasto wyszło, a ja miałam frajdę je robiąc :)
Upiekłam w okrągłej 25 cm blaszce i cała została zjedzona:)
Ciacho pachniało pysznie masłem, mlekiem i czekoladą :)
Jakość produktów przy jego wyrobie ma ogromne znaczenie.
Dolączam fotkę :)
Nie miałam wystarczająco czekolady na polewę to wyszła własna inwencja twórcza :)
Pozdrawiam 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-20 16:22
Brawo Marto! To ciasto czekoladowe, które ja również uwielbiam 👍🙂
2019-01-22 13:19
Aniu kochana twoje ciasto jest najlepsze na swiecie a polewa do niego to wspanialy dodatek smaczne i pieknie wyglada dziekuje ci za ten przepis pozdrawiam serdecznie😍👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-01-26 17:11
Właśnie siedzi w piekarniku, zapach unosi się po całym domu, syn już przebiera nogami i wciąż powtarza "kiedy się w końcu upiecze"😂. O efektach napisze później 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl To czekam na zdjęcia! 😀
2019-01-26 17:53
Ciasto super ale co zrobić aby ciasto nie popękało na górze
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-26 19:16
Troszkę się wysuszyło, to dlatego. Jeśli będziesz je piekła w trochę niższej temperaturze plus dasz na dno miseczkę w gorącą wodą to nie popęka lub popęka, ale mniej.
2019-01-26 20:51
Dziękuję za odpowiedź następnym razem tak spróbuję 😊pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Pozdrawiam ciepło 👏️
2019-01-30 20:29
Ciasto czekoladowe. Dzis zrobione.....mega💪😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍 piękne
2019-02-03 09:40
Aniu ciasto WSPANIAŁE !!!!!!! Goście się zajadali ! Lepszego czekoladowego nie jadłam ☺️☺️☺️ A piekłam w prodiżu 👍🏻
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂🙂
2019-02-05 21:58
Coś dla fanów, a nawet "fanatyków" czekolady 🙂. Idealne na tort ! Robiłam pierwszy raz z tego przepisu, ale ciasto podzieliłam i piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm. Wyrosło pięknie,chociaż z lekkim " garbem" 😉. Każde z ciast przekroiłam na dwa blaty, przełożyłam ganache z gorzkiej czekolady + wiśnie w spirytusie.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-06 10:29
Przepiękny torcik zrobiłaś Kasiu. tak, to ciasto czekoladowe jest wręcz stworzone do robienia tortów!😀😍😍
2019-02-10 11:13
Dlaczego mi sie zrobila dziura na srodku? 😞
2019-02-18 11:26
Witam Pani Aniu, czy mogę mieć prośbę w kwestii dodawanych przez Panią przepisów na ciasta? W moim piekarniku istnieje tylko opcja pieczenia na termoobiegu ( reszta funkcji umarła 😞 ) i chciałabym prosić u umieszczanie w przepisach temperatury i czasu pieczenia również dla termoobiegu, jeśli to oczywiście nie problem 🙂. Dziękuję i pozdrawiam 💐
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-18 14:20
Każdy piekarnik jest inny, ale sugeruję wówczas umieszczać ciasta na półce środkowej lu bo piętro niżej. Jeśli chodzi o temperaturę to ustawiaj o 10-20 stopni mniej niż w przepisie. 👍
2019-02-18 20:08
Ciasto przepyszne na pewno będę wracała do tego przepisu!!!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
2019-02-19 12:19
Hej Aniu czy można dodać malutkie kawałki czekolady na koniec do masy ? Czy to zepsuje całe ciasto i nie wyrośnie ? ❤️🎂🍩🍰🎉
-- Ania z AniaGotuje.pl Możesz spróbować 🙂
2019-02-19 19:41
Ciasto czekoladowe z Twojego przepisu w moim wykonaniu :) Zdecydowanie moje ulubione 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-02-20 16:08
Mam pytanie czy ciasto można wzbogacić dżemem np. wiśniowym albo malinowym? Marzy mi się takie czekoladowe z dżemem owocowym :) chciałahym na tym przepisie robić ale czy nie zepsuję?
pozdrawiam
Marta :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-20 16:59
Możesz dać trochę dżemu na wierzch ciasta przed pieczeniem. Polecam ciasto czekoladowe przełożyć dżemem po upieczeniu👌.
2019-02-21 10:12
Kolejny super przepis!
Ja przełożyłam kremem śmietankowym (na 30% śmietance) i potraktowałam jako tort 😀
Wyszło pyszne, dziękuję za przepis na świetną bazę dla moich tortów 🎂
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Beatko!👏️
2019-02-21 10:16
Mocno czekoladowy smak ciasta z delikatną śmietankową masą 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-02-21 14:13
❤️pyszny
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👏️
2019-02-21 17:58
Dobry wieczór 😉
Mam pytanie, czy ta ilość sody będzie wyczuwalna w cieście? Moja mama kiedyś często robiła tzw "szybkie ciasto" na sodzie, nie lubiłam go bo soda dawała taki dziwny smak. Chciałabym zrobić te ciasto, ale boje się że później się nim nie najem przez te sodę właśnie i będę musiałam go oddać rodzinie 😞😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-21 18:28
W tych proporcjach soda nie jest wyczuwalna Kamilo. Spróbuj🙂
2019-02-21 18:54
Właśnie upiekłam.Wyszło wspaniałe!!!
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo👏️
2019-02-22 18:13
Bardzo smaczne, nie za słodkie i nie za gorzkie, polecam ☺️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-02-22 23:00
Aniu, na Twojego bloga trafiłam wczoraj, dziś wypróbowałam pierwszy przepis. Ciasto jest BA-JECZ-NE!!! Naprawdę opracowałaś tę recepturę do perfekcji! W kolejce czekają kolejne Twoje propozycje 😊 Doceniam bardzo to, co i jak robisz, bo niezwykle dokładne przepisy ze zdjęciami z każdego etapu ich przygotowywania wymagają ogromnej pracy! Za to Ci dziękuję - najchętniej korzystam z takich właśnie blogów, gdzie mogę porównać to, co robię z oryginałem sporządzanym przez Mistrza! Jesteś Mistrzem 😘 Pozdrawiam czekoladowo 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-23 09:28
Dziękuję Ci Gosiu 🙂 Zależy mi na tym, by każdy Czytelnik miał szansę i mógł skorzystać z przepisu.. by nie tylko obejrzeć zdjecia, ale i podjąć próbę zrobienia dania. 😍
2019-02-28 09:34
Witam będę robiła dzisiaj z maka owsiana zamiast cukru dam daktyle ewentualnie banana odzywke białkowa o smaku czekoladowym też chce dodać i będzie idealnie Brownie:)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-02-28 11:35
👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️❤️
2019-02-28 16:51
to jest cudo!!!!❤️
zdjecie uzytkownika
2019-03-09 17:45
Karolina. Jaki rozmiar miałas blaszki do pieczenia??
2019-03-06 19:59
Witam , jakiego użyć do tego masła ?🎂
-- Ania z AniaGotuje.pl Prawdziwe masło na śmietance.
2019-03-09 17:43
A czy dodać więcej składników jak moja brytwanke ma rozmiar 23× 30 cm??
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-10 09:59
Możesz zostać przy podanej ilości i ciasto będzie niższe (będzie się też trochę krócej piec) lub dać o 1/3 więcej składników.
2019-03-10 20:35
Aniu ciasto jest super. Piekłam 10 minut krócej bo miałam większą blaszkę. Dziękuję bardzo. Gorąco polecam wszystkim ten przepis 🎂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-03-10 20:37
Ja z tego ciasta wycinalam numer 5 dla mojego synka jak tort na urodziny. Wyszedl super:-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie!👌
2019-03-12 15:49
Pani Aniu, czy korzysta Pani z przeliczników form do ciast? Do upieczenia ciasta czekoladowego chciałabym wykorzystać formę 30x12 cm zamiast tortownicy 25cm i po obliczenia proporcji uzyskuję wynik 0.75 jako wartość do pomnożenia przez ilość składników. Zastanawiam się, jak bardzo miarodajne są te kalkulatory i czy warto zmieniać wymiary form z oryginalnych przepisów?

Pozdrawiam 😉
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-12 18:44
Nie używam (na tę chwilę) przelicznika. Jeśli podaję inne foremki, to w przybliżeniu i na wyczucie.
2019-03-15 22:13
Miałam ochotę na coś czekoladowego i jest wyszedł super a smakuje jeszcze lepiej😋😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-03-16 14:06
Ja ranek rozpoczynam właśnie tak😋🙂☕🍫
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-03-16 16:59
Zrobiłam ciasto twojego przepisu i muszę napisac że jest boskie 👌🍰🙂!
Gorąco polecam przepis 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-03-17 08:29
Fantastyczne ciasto. Wilgotne, pięknie wyrośnięte. Dziękuję za ten przepis. Polecam wszystkim.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-03-18 17:23
Pyszne ciasto! 👌Szczerze polecam ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
Reklama

Ciasto czekoladowe

Jedno z najczęściej i najchętniej pieczonych ciasto.. niezwykłe i pyszne ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe wilgotne i super puszyste to deser, który bardzo chętnie pieczemy od jesieni do wiosny. Czekolada poprawia nastrój i dosłownie rozgrzewa w chłodne dni. Ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej cudownie smakuje do mleka lub filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto czekoladowe to ciasto dla zakochanych, więc polecam je piec na Walentynki. 

Ciasto czekoladowe przepis

Moje pyszne ciasto czekoladowe to ciasto, które zawsze wychodzi. Jeśli tylko będziesz podążać za przepisem, to za każdym razem upieczesz perfekcyjne ciasto czekoladowe brownie. Ciasto czekoladowe polewam polewą czekoladową. Polewa czekoladowa to również super krem, którym można przełożyć ciasto czekoladowe. Zrobisz wtedy ciasto czekoladowe z kremem. Do ciasta czekoladowego dodaję też kakao. Smak ciasta jest wówczas bardzo głęboki. Ciasto czekoladowe z kakao i czekolady gorzkiej to najprostsze ciasto czekoladowe o tak wykwintnym smaku. Zobacz też przepis na ciasto murzynek oraz ciastka orzechowe. Babka piaskowa to również jeden z cenniejszych przepisów na domowe ciasto. Ciasto pomarańczowe też jest rewelacyjne! Babeczki czekoladowe to coś co musisz upiec.. one zawsze wychodzą!