Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Ciasto porzeczkowiec to jeden z pyszniejszych wypieków. Czekoladowe i wilgotne ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem twarogowym i śmietankowym. 

- można je piec w tortownicy 
- bez potrzeby nasączana ciasta
- popularne ciasto na Święta i na Sylwestra

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia ciasta: 35 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Liczba porcji: blaszka 24 x 35 cm

Kaloryczność kcal: 430 w 100 g

Składniki na czekoladowe ciasto

  • około 3/4 szklanki cukru - 160 g
  • około 3/4 szanki oleju - 160 g
  • 0,5 szklanki wody - 125 ml
  • 3 łyżki kakao w proszku - prawdziwe
  • 5 dużych lub 6 małych jajek
  • około 0,5 szklanki cukru - 130 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej - 240 g
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Składniki na warstwę serową

  • 500 g kremowego serka naturalnego typu Almette
  • około 3/4 szklanki drobnego cukru - 160 g
  • 200 g masła - klasyczna kostka

Składniki na warstwę śmietanową

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 ml
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 % - 250 ml
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 ml wrzątku do żelatyny

Pozostałe składniki

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • kilka kostek ulubionej czekolady do starcia

Porzeczkowiec

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: blaszka 24 x 35 cm lub inna forma o podobnych wymiarach.
Pieczenie ciasta czekoladowego: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - do 35-40 minut.

Śmietanki kremówki trzymaj schłodzone w lodówce. Resztę składników "lodówkowych" wyjmij wcześniej, by nabrały temperatury pomieszczenia. Masło trzeba wyjąć znacznie wcześniej, by naturalnie zmiękło. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta porzeczkowiec zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania ciasta.

Porzeczkowiec, 1

Porzeczkowiec przepis

Zacznij od upieczenia ciasta czekoladowego. Do rondelka wlej około 3/4 szanki oleju, czyli 160 gramów oleju o delikatnym smaku i pół szklanki wody z kranu. Wsyp trzy (nie czubate) łyżki surowego kakao oraz około 3/4 szklanki cukru np. o drobnej rafinadzie, czyli 160 gramów cukru. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika przez kilka minut ciągle mieszając masę. Składniki mogą się zagotować. Cukier powinien się rozpuścić. Po zagotowaniu odstaw rondelek na bok, do całkowitego przestudzenia. 

Porzeczkowiec, 2

Dopiero gdy czekoladowy płyn będzie całkiem przestudzony, możesz zacząć ubijać jajka z cukrem na puch. Do większego szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to 130 gramów cukru. Wbij 5 dużych lub 6 małych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut. 
Porzeczkowiec, 3

Do puchu jajecznego wlej całą zawartość rondelka i delikatnie wymieszaj obie masy. 
Porzeczkowiec, 4

Na koniec wsyp jeszcze 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (240 gramów mąki) przesianej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Ciasto mieszaj delikatnie szpatułką, aż do połączenia się wszystkich składników. 

Formę o wymiarach około  24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - do 40 minut. Po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. 

Porada: Jeśli użyjesz węższej formy, to ciasto upiecze się wyższe, ale będzie pewnie potrzebowało piec się o kilka minut dłużej. 

Porzeczkowiec, 5

Ciasto po przestudzeniu przekrój na dwa cieńsze blaty. Górny blat delikatnie odłóż na bok (można go umieścić na sztywnej i prostokątnej macie/ podkładce pod talerze). Dolny blat można dekorować w formie lub bez formy. Ja to ciasto wyjmuję z formy i umieszczam na kratce do studzenia wypieków. Jeśli jednak wolisz, to możesz spód ciasta ponownie umieścić w formie ze zdejmowanymi bokami (w formie, w której piekło się ciasto). 

Dolny blat ciasta wysmaruj po całej powierzchni połową dżemu z czarnej porzeczki (około 200 gramów). Na warstwę dżemu wykładasz krem serowy. Zauważ, że kładę najpierw po kleksie kremu w różne miejsca na cieście. Potem zje połączę i delikatnie rozsmaruję na całą powierzchnię. W ten sposób krem nie wymiesza się ze śliskim dżemem i otrzymasz odcinające się od siebie warstwy.

Trzeba najpierw jednak zrobić kem :)
Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż miękkie masło (200 gramów). Od razu wsyp tez około 3/4 szklanki drobnego cukru, czyli 160 gramów cukru (dla ułatwienia można użyć 160 gramów cukru pudru). Masło z cukrem obijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i jasna. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło z cukrem czekając na właściwą konsystencję. Zmniejsz moc miksera do trochę niższej niż średnia i zacznij dodawać kremowy i puszysty serek naturalny (typu Almette czy Turek). Łącznie wmiksuj 500 gramów takiego serka (serek nie z lodówki). Gdy konsystencja zrobi się jednolita, możesz wykładać krem na ciasto. 
Porzeczkowiec, 6

Na warstwie z serkiem kremowym ostrożnie umieść górny blat czekoladowego ciasta. Ciasto posmaruj resztą dżemu z czarnej porzeczki. Wyrównaj powierzchnię. Możesz śmiało dać nawet trochę więcej niż 200 gramów dżemu (jeśli np. masz go trochę więcej). 
Porzeczkowiec, 7

Pozostało jeszcze wyłożenie na ciasto porzeczkowiec drugiego kremu z bitej śmietany. Najpierw trzy łyżeczki żelatyny w proszku umieść w małej miseczce i zalej 50 ml wrzątku (dopiero co zagotowana woda). Całość od razu zacznij mieszać tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się z wodzie. Miseczkę z żelatyną odstaw na bok do przestudzenia (nie pozwól jej jednak zacząć tężeć). 

W wysokim naczyniu umieść szklankę śmietanki kremówki 30 % oraz szklankę śmietanki kremówki 36 %. Będzie to łącznie 500 ml śmietanki. Do naczynia ze śmietanką dodaj dwie płaskie łyżki cukru pudru.

Całość miksuj przez około 20 sekund, by połączyć śmietankę z cukrem pudrem. Naczynie z kremem ze śmietanki i cukru umieścić na 20 minut w zamrażalniku, by krem bardzo mocno się schłodził. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Dobrze schłodzoną słodką śmietankę wyjmij z zamrażalnika i natychmiast zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach.

Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywna. Może to trwać minutę lub trochę dłużej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubitą śmietankę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera. Do ubitej śmietany wlej przestudzoną żelatynę. Cały czas miksuj ją na niskich obrotach. Po chwili wyłącz mikser. Krem jest gotowy i można go wyłożyć na górę ciasta. 

Porzeczkowiec, 8

W tym momencie możesz też zetrzeć kilka kostek ulubionej czekolady. Wiórki rozsyp po całej powierzchni ciasta. Porzeczkowiec potrzebuje się jeszcze schłodzić przed podaniem. Umieść go w lodówce na minimum dwie godziny. 
Porzeczkowiec, 9

Ciasto porzeczkowiec najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Wszystkie warstwy idealnie się ze sobą łączą a ciasto robi się jeszcze bardziej wilgotne i tortowe. Pieczone w dużej tortownicy można podawać jako tort, ponieważ czekoladowe blaty nie wymagają nasączania. Ciasto można śmiało trzymać w lodówce cztery dni lub dłużej i nadal będzie świeże. Pamiętaj jednak o tym, by je przykryć. Inaczej będzie się wysuszać i "łapać" zapachy z lodówki. 

Zachęcam sprawdź też mój przepis karpatka ora na pyszny miodownik. Smakować będzie Ci też ciasto wiewiórka :)

Smacznego!

Źródło przepisu z moimi niewielkimi zmianami Kulinarna Wiola

Średnia 4.8 / 5 (979 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Porzeczkowiec

Porzeczkowiec to jedno z najpyszniejszych ciast czekoladowych przekładanych kremem. Ciasto wychodzi tak delikatne, puszyste i wilgotne, że absolutnie nie ma potrzeby go nasączać. Ciasto porzeczkowiec upieczone w tortownicy może śmiało zostać podane jako niesamowicie pyszny tort. Czemu jest to przepis na porzeczkowiec? Ponieważ blaty czekoladowe smarujemy grubą warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Jeśli jednak masz w domu jakiś inny, kwaśny dżem, to myślę, że śmiało możesz lekko zmodyfikować ten przepis. Bardzo dobrze sprawdzi się dżem z wiśni oraz dżem z czerwonej porzeczki. Do blatów czekoladowych z jasnym kremem rewelacyjnie pasuje też dżem z pomarańczy. Jeśli chcesz, by ciasto było słodkie, to każdy inny dżem tez będzie świetny. Morelowy lub truskawkowy też się nada. Mój przepis na porzeczkowiec podpatrzyłam u koleżanki i to na podstawie jej przepisu piekłam go pierwszy raz. Przepis był bardzo dobry, więc niewiele w nim zmieniłam. Takie ciasta porzeczkowiec lub orzechowiec to też wspaniałe ciasta na Święta. Porzeczkowiec ciasto możesz bowiem śmiało piec również zimą. Nie potrzebujesz do niego świeżych, sezonowych owoców. 

Ciasta porzeczkowiec

Na porzeczkowiec przepisy są różne i każdy ma swój sprawdzony sposób na warstwy kremu lub też na zdobienie, jakie znajdzie się na szczycie ciasta. Porzeczkwowiec to tak pięknie prezentujące się ciasto, że wystarczy oprószyć je tartą czekoladą od góry i już wygląda idealnie. Latem możesz śmiało wyłożyć owoce czarnej porzeczki. Porzeczkowiec przepis polecany właśnie głównie na Święta. Możesz go bowiem upiec śmiało na trzy lub nawet cztery dni przed planowanym podaniem. Ciasto porzeczkowiec przepis najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, kiedy wszystkie warstwy idealnie się ze sobą połączą a blaty czekoladowe wsiąkną wilgoć z dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto porzeczkowiec zawiera dwie warstwy jasnego kremu. Jedna warstwa jest twarogowa a druga już delikatniejsza, bo robimy ją na bazie bitej śmietany z żelatyną. Tak więc, jeśli lubisz ciasto czekoladowe z mojego przepisu, to to ciasto porzeczkowiec z pewnością również ci posmakuje. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto porzeczkowiec i życzę smacznego.