Kopiec kreta

Kopiec kreta

Domowy kopiec kreta to piękne i super pyszne ciasto, które warto upiec na specjalne okazje i na Święta. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na wilgotne ciasto czekoladowe i prosty krem. 

- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku
- krem śmietanowy bez użycia żelatyny
- wilgotne ciasto czekoladowe

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas chłodzenia ciasta: 3 godziny
Liczba porcji: tortownica 26 cm

Kaloryczność kcal: 315 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na czekoladowe ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej - 240 g
  • około 3/4 szklanki cukru - 160 g
  • około 3/4 szanki oleju - 160 g
  • 0,5 szklanki wody - 125 ml
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 5 dużych lub 6 małych jajek
  • około 0,5 szklanki cukru - 130 g
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Składniki na krem śmietankowy z czekoladą

  • 750 ml śmietanki kremówki 36 % - około 2,5 szklanki
  • 50 g cukru pudru - około 3 łyżki
  • 50-60 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Pozostałe składniki

  • 4 średniej wielkości banany - lub więcej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto kopiec kreta

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Śmietankę kremówkę trzymaj schłodzoną w lodówce. Resztę składników "lodówkowych" wyjmij wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. 

Forma do pieczenia: u mnie była to tortownica o średnicy 26 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzi się tu również tortownica większa, o średnicy 28 cm. 
Pieczenie ciasta czekoladowego: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 60 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta kopiec kreta zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania ciasta.

Kopiec kreta, 1

Kopiec kreta, 2

Kopiec kreta przepis

W pierwszej kolejności pieczemy ciasto czekoladowe. Do tego deseru skorzystałam ze sprawdzonego ciasta, które znajdziesz w przepisie na ciasto porzeczkowiec. Jest to wspaniały przepis, ponieważ ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, więc nie trzeba go nawet nasączać.

Do rondelka wlej około 3/4 szanki oleju, czyli 160 gramów oleju o delikatnym smaku i pół szklanki wody z kranu. Wsyp trzy (nie czubate) łyżki kakao oraz około 3/4 szklanki cukru np. o drobnej rafinadzie, czyli 160 gramów cukru. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika przez kilka minut ciągle mieszając masę. Składniki mogą się zagotować. Cukier powinien się rozpuścić. Po zagotowaniu odstaw rondelek na bok, do całkowitego przestudzenia. 

Kopiec kreta, 3

Dopiero gdy czekoladowy płyn będzie całkiem przestudzony, możesz zacząć ubijać jajka z cukrem na puch. Do większego szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to 130 gramów cukru. Wbij 5 dużych lub 6 małych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut. 
Kopiec kreta, 4

Do puchu jajecznego wlej całą zawartość rondelka i delikatnie wymieszaj obie masy. 
Kopiec kreta, 5

Na koniec wsyp jeszcze 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (240 gramów mąki) przesianej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Ciasto mieszaj delikatnie szpatułką, aż do połączenia się wszystkich składników. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki również wyłóż wyższymi paskami pergaminu). Wlej ciasto.
Kopiec kreta, 6

Tortownicę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 60 minut. Po około 55 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. 

Po przestudzeniu odkrój całą górę ciasta. Zastaw blat ciasta o wysokości około 3 cm, zaś odkrojone ciasto odłóż na potem (Pokruszone wyłożysz na warstwę masy śmietanowej). Ostrożnie usuń (np. używając małej łyżki lub krótkiego nożyka) odrobinę ciasta na głębokość około 1 cm. Zostaw jednak wolny brzeg/rant o szerokości około 2 cm. W powstałym wgłębieniu umieść kilka obranych i posmarowanych sokiem z cytryny bananów. W razie potrzeby przytnij banany, by wypełnić nimi jak najwięcej przestrzeni w wyznaczonym zagłębieniu. 
Kopiec kreta, 7

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (można ją przed ubijaniem umieścić dodatkowo na 20 minut w zamrażalniku) umieść w wysokim naczyniu. Będzie to 750 ml śmietanki 36%. Od razu dodaj też około 50 gramów cukru pudru. Śmietankę ubijaj na początku na niższych obrotach, by nie pochlapać nią całej kuchni. Gdy zacznie lekko gęstnieć, zwiększ obroty do maksymalnych. Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywna. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie się  warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubitą i sztywną śmietankę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.

Do ubitej na sztywno śmietanki dodaj około 50-60 gramów startej na tarce czekolady deserowej lub gorzkiej (mleczna też może być). Ja wybieram drobne oczka w tarce, ale mogą być też te większe. Startą czekoladę wymieszaj delikatnie ze śmietanką przy pomocy szpatułki.

Porada: Używając śmietanki 36 % nie ma potrzeby dodawania ani żelatyny, ani też śmietan fix. Jeśli jednak zdecydujesz się na śmietankę 30 %, to na podaną ilość śmietanki należy dodać 3 saszetki śmietan fix lub też 30 gramów glukozy w proszku + do 5 gramów skrobi ziemniaczanej. 
Kopiec kreta, 8

Ubitą na sztywno śmietankę z dodatkiem startej czekolady wyłóż na ciasto z bananami. Postaraj się na początku wypełnić nią wszystkie wolne przestrzenie między bananami a ciastem, a następnie zacząć formować kopczyk. Stwórz półokrąg z ubitej śmietany. Wyrównaj go szpatułką. 
Kopiec kreta, 9

Odłożone wcześniej ciasto (z odciętej góry) pokrusz w dłoniach i zacznij wykładać je na półokrąg z bitej śmietany. Delikatnie "doklep" pokruszone ciasto. Wyłóż nim całą zewnętrzną stronę kopca kreta tak, by nie było widać bitej śmietany. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, to polecam je po prostu zjeść. Jest przepyszne. 

Gotowy kopiec kreta umieść w lodówce na minimum trzy godziny, a nawet na całą noc i dopiero podawaj. Ciasto kopiec kreta przechowuj w lodówce pod kloszem. Wyjmuj je tylko przed podaniem. Świeżość i wspaniały smak zachowa śmiało przez 3-4 dni. 

Kopiec kreta, 10

Kopiec kreta, 11

Banany zastępuję czasem borówkami lub brzoskwiniami z puszki. W sezonie wykładam zaś jagody leśne, truskawki, czy maliny.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (328 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kopiec kreta

Ciasto kopiec kreta to niesamowicie piękne ciasto, które przed przekrojeniem przypomina idealny kopczyk, jaki tworzą krety na łąkach i polach. Ciasto kopiec kreta można zakupić w formie ciasta z torebki, gdzie po dodaniu określonych składników oraz podążając za instrukcją na opakowaniu, samodzielnie szykuje się kopiec kreta. O ile wszystko wykona się zgodnie z instrukcją, to będzie to raczej udany wypiek. Kiedyś cista z torebki były bardzo popularne. W większości jednak zawierają one w składzie bardzo dużo cukru. Zazwyczaj i tak trzeba do nich dodać praktycznie wszystkie składniki oprócz mąki, cukru i proszku do pieczenia, czy aromatów. Na kopiec kreta przepisy są różne, ale z wyglądu są wszystkie są do siebie podobne. Najbardziej znany i szykowany na początku był oczywiście kopiec kreta z bananami. Ciasto kopiec kreta szykowane było z ciasta czekoladowego klasycznego lub biszkoptowego. Po odkrojeniu góry ciasta należało wykonać wgłębienie i umieścić w nim banany. Następnie szykowało się krem śmietankowy z kawałkami czekolady i ewentualnie żelatyną lub galaretką cytrynową. Tym kremem należało uformować połowę piłki, czyli kopczyk. Odcięte ciasto było kruszone, a następnie wyłożone na kopczyk z kremu. Ciasta kopiec kreta zawsze należało i należy schłodzić przed podaniem. Super ciekawym ciastem, które robi wrażenie jest ciasto Fale Dunaju. Bardzo gorąco polecam ten przepis. 

Kopiec kreta przepis

Dokładnie tak samo szykuję swój przepis na kopiec kreta. Szykuję czekoladowe ciasto, ale korzystam wyłącznie swojego ulubionego przepisu na ciasto czekoladowe lub sięgam po przepis na wilgotne ciasto czekoladowe, które używam do ciasta porzeczkowiec. Tak samo piekę ciasto z mascarpone, które robi na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje niesamowitą ciastową karierę. Tak więc na kopiec kreta ciasto nie jest tylko jedno i można upiec ciasto kopiec kreta na czekoladowym biszkopcie lub na innym czekoladowym cieście. Bardzo popularne jest ostatnio ciasto kopiec kreta pieczone z użyciem czarnego kakao. W lecie zaczęła się też pojawiać wersja na kopiec kreta przepis z użyciem zielonego ciasta oraz truskawek zamiast bananów. Wykorzystuje się wówczas przepis na ciasto leśny mech, a truskawki można też zamienić na borówki, czy maliny. Dokładnie tak samo szykuje się nawet babeczki kopiec kreta. Trzeba tylko ciasto czekoladowe piec w formie babeczek i tworzyć malutkie koczyki kreta. 

Kopiec kreta przepisy

Zatem ciasto kopiec kreta można piec w klasycznej formie, tak jak u mnie. Ciekawy będzie kopiec kreta czarny oraz kopiec kreta zielony z ciasta szpinakowego. Kopiec kreta to ciasto, które warto upiec na specjalne okazje takie jak Wielkanoc, czy Wigilia oraz inne Święta. Coraz częściej kopiec kreta pieczony jest na imprezy oraz na urodziny. Ciasto kopiec kreta zawsze robi ogromne wrażenie po przekrojeniu, zatem zdecydowanie należy do ciast z efektem wow. Zapraszam po mój ulubiony przepis na super wilgotne ciasto kopiec kreta, z super prosty kremem śmietanowym bez dodatku żelatyny. Ciasto kopiec kreta należy trzymać w lodówce. Będzie naprawdę długo świeże i pyszne. Udanego pieczenia i smacznego.