Sałatka śledziowa na wigilię
Sałatka śledziowa na wigilię i ie tylko. Jest oczywiście wiele przepisów na sałatkę ze śledziem w roli głównej. Ta jednak sałatka śledziowa z majonezem jest moim pysznym faworytem.
- super pyszna i kolorowa
- bez dodatków żadnych przypraw
- gotowa w 20 minut
- bez gotowania czy smażenia składników
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 750 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 160 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 3 filety śledziowe - 200 g
- pół czerwonej papryki - 100 g
- 1/3 ogórka świeżego - 150 g
- mała cebula - do 90 g
- mała puszka kukurydzy - poj. 212 ml
- kawałek żółtego sera - 100 g
- 2 łyżki majonezu
Warzywa ważone były przed obraniem.
Z podanych składników otrzymasz sześć porcji sałatki śledziowej.
Zamiast majonezu możesz użyć jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. Smak sałatki będzie wówczas łagodniejszy a sama sałatka mniej kaloryczna. Polecam jednak sięgnąć po majonez. Najlepiej o wyraźnym smaku, np. majonez Kielecki.
Do zrobienia sałatki śledziowej możesz użyć filetów śledziowych, z których należy zdjąć skórę. Ja użyłam filetów śledziowych a'la Matjas z oleju. Filety osuszyłam z oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Możesz też użyć filetów ze śledzia atlantyckiego z zalewy octowej. Sałatka śledziowa jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy pokroić drobniej wszystkie składniki i wymieszać w jednej misce.
Sałatka śledziowa z majonezem
Przygotuj sobie filety śledziowe o łącznej wadze 200 gramów. Filety nie powinny mieć skóry. Każdy filet pokrój w poprzek na kawałki o szerokości około 1,5 cm.
Niewielką, zwykłą cebulę obierz i poszatkuj drobno. Możesz też użyć cebulę czerwoną albo też cebulkę szalotkę razem ze szczypiorkiem.
Pół większej, czerwonej papryki pokrój w kostkę. Możesz też oczywiście użyć papryki żółtej, białej czy zielonej, jednak papryka czerwona ładnie łączy się z innymi składnikami kolorystyczne. Jest też słodsza od papryki żółtej i zielonej.
Myślę, że dla niektórych Czytelników dodatek świeżego ogórka będzie nietypowy. Proszę mi jednak zaufać. Sałatka śledziowa ze świeżym ogórkiem będzie super pyszna. Zimą trzeba sięgnąć po ogórki węże. Kawałek ogórka obierz delikatnie ze skórki. Przekrój na pół i jeszcze w podłużne ćwiartki. Wykrój nasiona (nie dodajesz do sałatki mokrego środka z nasionami). Kawałki ogórka pokrój w paski, a następnie w kostkę.
Otwórz małą puszkę kukurydzy konserwowej o pojemności 212 ml. W takiej puszce będzie około 140 gramów kukurydzy. Możesz też użyć większej puszki i odważyć 140 gramów kukurydzy do sałatki śledziowej. Pamiętaj o tym, by odsączyć kukurydzę z zalewy. Nie używasz jej do sałatki.
Kawałek ulubionego żółtego sera o wadze 100 gramów pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm.
Co jeszcze oprócz majonezu można dodać do tej sałatki? Możesz pokusić się dodanie połowy małego jabłka pokrojonego w kostkę. Mały ogórek kiszony lub kawałek sparzonego pora albo też posiekana natka pietruszki też pasują do sałatki śledziowej. Ja pozostałam jednak przy wersji podstawowej.
Wszystkie składniki umieść razem w jednej misce. Na samym końcu dodaj dwie łyżki dobrego majonezu. Pisałam już wcześniej, że majonez można ewentualnie zamienić na jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. Polecam jednak dodać majonez lub też dać jedną łyżkę majonezu i jedną łyżkę śmietany.
Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Sałatka śledziowa jest już gotowa i nawet od razu po zrobieniu będzie super smaczna. Warto odłożyć ją jednak na 20-30 minut do lodówki. Po schłodzeniu jest jeszcze lepsza.
Koniecznie zobacz też: sałatka śledziowa z jajkiem.
Przepis ten znalazłam na Blogu slodkoslodka83.