Śledzie w sosie musztardowym
Pyszne i bardzo szybkie do zrobienia śledzie w sosie musztardowym z dodatkiem śmietany i majonezu. To przepyszna przekąska idealna na Świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję. Tę sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie.
Polecam również świetną i bardzo tradycyjną sałatka śledziowa z jabłkiem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 4 godziny
Liczba porcji: 6-8
Składniki
- 4 filety śledziowe z oleju - matiasy
- mała cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka majonezu
- szczypta pieprzu
Śledzie w musztardzie
Filety śledziowe wyjmij z oleju. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki szerokości do 2 cm. W misce wymieszaj ze sobą majonez, śmietanę oraz obie musztardy. Dodaj drobno poszatkowaną cebulkę i szczyptę pieprzu. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe śledzie w musztardzie przełóż do słoika. Po paru godzinach są już gotowe do zjedzenia. W lodówce trzymaj je nie dłużej niż 4 dni.. takie są najsmaczniejsze.
Smacznego.