Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku

Mój przepis na pyszne śledzie po kaszubsku opiera się na dobrej jakości śledziku oraz czerwonej cebuli. Ta bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa jest idealna na świąteczny stół.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 1 kg

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - około 350 g
  • 3 czerwone cebule - 300 g
  • garść suszonych śliwek - 50 g
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego - lub więcej
  • łyżka octu winnego czerwonego
  • przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku

Śledzie po kaszubsku
Śledź po kaszubsku, 1

Krok 1: Przygotuj śledzie

Filety śledziowe ze słonej zalewy można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie można też moczyć je mleku przez jedną do dwóch godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm. 

Porada: Można też sięgnąć po tyle samo filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Nie trzeba ich już moczyć. Wystarczy oczyścić je z oleju przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić. 

Przygotuj śledzie

Krok 2: Podsmaż cebule

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją kilka minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć, nie przysmażyć. 

Podsmaż cebule

Krok 3: Dodaj śliwki i przyprawy

Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru (raczej płaską) oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Majeranek jest opcjonalny - czasem go nie dodaję. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut (do 4-5) na niskiej mocy palnika. 

Porada: Śliwki lub ich część można zamienić na rodzynki. Polecam jednak same suszone śliwki (nie wędzone).  

Dodaj śliwki i przyprawy

Krok 4: Dołóż koncentrat i ocet

Na koniec dodaj też łyżkę octu z czerwonego wina i koncentrat pomidorowy. Jeśli wolisz, by całość miała delikatniejszy, smak, to polecam dać 2 łyżki koncentratu oraz dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju. Całość zamieszaj i podgrzewaj do dwóch minut. 

Dołóż koncentrat i ocet

Krok 5: Całość przełóż do słoika

Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi, na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do zjedzenia już na drugi dzień. W lodówce można je trzymać do 10 dni. 

Całość przełóż do słoika

Śledź po kaszubsku, 7

Śledź po kaszubsku, 8

Śledzie po kaszubsku są świetne, ponieważ można je przygotować nawet na siedem, czy nawet dziesięć dni przed Świętami i trzymać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką kalifornijską polecam wszystkim miłośnikom śledzia w sosie słodko kwaśnym.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (3049 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Śledź po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to jedna z moich prostszych sałatek śledziowych, które szykuję na Wigilię. Ta pyszna sałatka śledziowa z dodatkiem suszonej śliwki i czerwonej cebuli spodoba się osobom lubiącym sos słodko kwaśny. Śledzie po kaszubsku bardzo często szykuje się również z rodzynkami. Zamiast śliwki suszonej możesz użyć rodzynek i zrobić śledzie po kaszubsku przepis z rodzynkami. Rewelacyjny jest też śledź w śmietanie, czyli klasyczka dań ze śledziem. A do tego jeszcze drugi tradycyjny przepis, czyli śledź w oleju z cebulką. Na śledzie po kaszubsku zapewne jest bardzo dużo różnych przepisów. Ja jednak od lat szykuję je właśnie tak, jak to opisałam. Pyszny śledź po kaszubsku przepis czerwoną cebulą i suszoną śliwką, to coś co uwielbiam. Zawsze na Święta mam spory dylemat, który polega na tym, które sałatki ze śledziem wybrać, by podać na świąteczny stół. Sama bardzo lubię szykować i zajadać rozmaite sałatki ze śledziem, zatem wiem,  że mogę przygotować ich tylko kilka. Mam na to jednak sposób. Szykuję kilak sałatek na jeden dzień, za to w mniejszej ilości oraz stawiam na sałatki śledziowe, które kogę dłużej poleżeć w lodówce. Zatem śledzie po kaszubsku przepisy sprawdzają się tu idealnie. 

Śledź po kaszubsku przepis

Jeśli nie chcesz wcześniej podsmażać składników, to gorąco polecam mój przepis na sałatkę śledziową z żurawiną -  śledzie z żurawiną, bądź przepis na śledzia w śmietanie. Super tradycyjna i przepyszna będzie również moja ulubiona sałatka śledziowa z ziemniakami. Jeśli lubisz sałatki to polecam zerknąć na moje pozostałe przepisy na sałatki i surówki do obiadu. Na śledź po kaszubsku przepisy różnią się zazwyczaj proporcjami składników i przypraw. Sama czasem zmieniam coś w swoim śledziu po kaszubsku. Ostatnio dość często mieszam koncentrat z przecierem pomidorowym, by uzyskać nieco więcej, bardziej jednolitego sosu. Jeśli chodzi o rodzynki, to wolę jednak suszone śliwki. Zwróć jednak uwagę na to, by raczej nie dawać śliwek suszonych wędzonych, tylko te klasyczne. Nie polecam też używać innej cebuli niż czerwona, która sprawdza się w tej przekąsce perfekcyjnie. Śledź po kaszubsku z odrobiną octu z czerwonego wina to u mnie również podstawa. śledź po kaszubsku musi zawierać odrobinę octu. Dla niektórych jest ona niewyczuwalna. Ja jednak wiem kiedy ocet znajduje się w tym daniu, a kiedy nie. Śledzie po kaszubsku szykuję nie tylko na Święta, ale i na Sylwestra oraz większe imprezy rodzinne. Zapraszam pom mój super sprawdzony, idealny przepis na śledzie po kaszubsku.