Śledź po kaszubsku
Mój przepis na pyszne śledzie po kaszubsku opiera się na dobrej jakości śledziku oraz czerwonej cebuli. Ta bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa jest idealna na świąteczny stół.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 1 kg
Kaloryczność kcal: 160 w 100 g
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - około 350 g
- 3 czerwone cebule - 300 g
- garść suszonych śliwek - 50 g
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju roślinnego - lub więcej
- łyżka octu winnego czerwonego
- przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku
Śledzie po kaszubsku
Filety śledziowe ze słonej zalewy można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie można też moczyć je mleku przez jedną do dwóch godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm.
Porada: Można też sięgnąć po tyle samo filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Nie trzeba ich już moczyć. Wystarczy oczyścić je z oleju przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją kilka minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć, nie przysmażyć.
Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru (raczej płaską) oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Majeranek jest opcjonalny - czasem go nie dodaję. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut (do 4-5) na niskiej mocy palnika.
Porada: Śliwki lub ich część można zamienić na rodzynki. Polecam jednak same suszone śliwki (nie wędzone).
Na koniec dodaj też łyżkę octu z czerwonego wina i koncentrat pomidorowy. Jeśli wolisz, by całość miała delikatniejszy, smak, to polecam dać 2 łyżki koncentratu oraz dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju. Całość zamieszaj i podgrzewaj do dwóch minut.
Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi, na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do zjedzenia już na drugi dzień. W lodówce można je trzymać do 10 dni.
Śledzie po kaszubsku są świetne, ponieważ można je przygotować nawet na siedem, czy nawet dziesięć dni przed Świętami i trzymać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką kalifornijską polecam wszystkim miłośnikom śledzia w sosie słodko kwaśnym.
Smacznego.