Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku

Mój przepis na pyszne śledzie po kaszubsku opiera się na dobrej jakości śledziku oraz czerwonej cebuli. Ta bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa jest idealna na świąteczny stół.

Jest świetna, ponieważ można ją przygotować nawet na siedem - dziesięć dni przed Świętami i trzymać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką kalifornijską polecam wszystkim miłośnikom śledzia w sosie słodko kwaśnym. 

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - matiasów
  • 3 czerwone cebule - 300 g
  • garść suszonych śliwek - 50 g
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • łyżka octu winnego czerwonego
  • przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku

Śledzie po kaszubsku

Jak przygotować matiasy z ze słonej zalewy?
Filety śledziowe można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie mo zna też moczyć je mleku przez 1-2 godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm. 

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją kilka minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć, nie przysmażyć. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Majeranek jest opcjonalny - czasem go nie dodaję. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut.

Na koniec dodaj też łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. Jeśli wolisz, by całość miała delikatniejszy smak, to polecam dać 2 łyżki koncentratu oraz dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju.. jest to kwestia gustu.

Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi - na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do zjedzenia już na drugi dzień. W lodówce można je trzymać do 10 dni. 

Śledź po kaszubsku, 1

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (2414 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledź po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to jedna z moich prostszych sałatek śledziowych, które szykuję na Wigilię. Ta pyszna sałatka śledziowa z dodatkiem suszonej śliwki i czerwonej cebuli spodoba się osobom lubiącym sos słodko kwaśny. Śledzie po kaszubsku bardzo często szykuje się również z rodzynkami. Zamiast śliwki suszonej możesz użyć rodzynek i zrobić śledzie po kaszubsku z rodzynkami. Rewelacyjny jest też śledź w śmietanie, czyli klasyczka dań ze śledziem. A do tego jeszcze drugi tradycyjny przepis, czyli śledź w oleju z cebulką. 

Śledź po kaszubsku przepis

Jeśli nie chcesz wcześniej podsmażać składników, to gorąco polecam mój przepis na sałatkę śledziową z żurawiną -  śledzie z żurawiną, bądź przepis na śledzia w śmietanie. Super tradycyjna i przepyszna będzie również moja ulubiona sałatka śledziowa z ziemniakami. Jeśli lubisz sałatki to polecam zerknąć na moje pozostałe przepisy na sałatki i surówki do obiadu.