Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Mój przepis na pyszne śledzie po kaszubsku opiera się na dobrej jakości śledziku oraz czerwonej cebuli. Ta bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa bardzo często pojawia się na moim stole wigilijnym. Jest świetna, ponieważ można ją przygotować na tydzień do 10 dni przed Świętami i trzymać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką kalifornijską polecam wszystkim miłośnikom śledzia w sosie słodko kwaśnym. 

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - matiasów
  • 3 czerwone cebule - 300 g
  • garść suszonych śliwek - 50 g
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • łyżka octu winnego
  • przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku

Jak przygotować matiasy z ze słonej zalewy?
Filety śledziowe można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie mo zna też moczyć je mleku przez 1-2 godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm. 

Wykonanie
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją kilka minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć, nie przysmażyć. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Majeranek jest opcjonalny - czasem go nie dodaję. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut.

Na koniec dodaj też łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. Jeśli wolisz, by całość miała delikatniejszy smak, to polecam dać 2 łyżki koncentratu oraz dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju.. jest to kwestia gustu.

Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi - na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do zjedzenia już na drugi dzień. W lodówce można je trzymać do 10 dni. 

Śledzie po kaszubsku, 1

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (146 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-12-06 18:44
Na zdjęciu widzę też paprykę, czy też mogę dodać? Rybka wygląda znakomicie
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-07 10:26
Na zdjęciu jest czerwona cebula. . faktycznie wygląda ona trochę jak papryka. Ja nie dodaję.
2018-12-07 13:10
Dziękuję za odpowiedź 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2018-12-12 11:40
Zaprosiłam gości i przygotowałam śledzie, 3 moje koleżanki poprosiły o przepis. No cóż, co zrobić jak są takie smaczne👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Ooo! Super 👍🙂
2018-12-16 07:30
Czy w tym przepisie te filety sledziowe to podwójne czy pojedyncze? U nas są sprzedawane podwójne. To zasadnicza różnica przy dodatkach, oby potem nie były za mało przyprawione.
-- Ania z AniaGotuje.pl Masz rację.. pojedyncze Emilko.
2018-12-16 14:19
Pytanie odnośnie śledzi. Śledzie w zalewie slonej kupowane były już gotowe w zwykłym sklepie czy w rybnym można dostać?
-- Ania z AniaGotuje.pl Sama możesz zdecydować.
Reklama
2018-12-21 19:25
Jeden z lepszych przepisów na śledzie. Fajną baza do eksperymentów z dodatkami 😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂🙂
2018-12-30 17:39
Witam serdecznie:) w tym roku na Święta skusiłam się na kilka potraw z Pani przepisów i jednym z nich były własnie te śledziki:):):) Palce lizać, śledziki zniknęły bardzo szybko i wszystkim bardzo smakowały! Z pewnością do nich wrócę:) Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-30 20:46
Super Ewelinko!!! Bardzo mi miło 🙂🙂
2019-01-30 13:58
Witam, dodałem żurawinę bo nie miałem śliwek :) i kapary. Wyszły wyśmienite, delikatne i słodko_kwaśne. Polecam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-30 17:29
Świetny pomysł! Wyobrażam sobie ten smak.. brawo za kreatywność 👏️👏️
2019-11-01 15:53
Witam Pani Anno!
Przed chwilą zrobiłem śledziki (z małymi modyfikacjami).
Z racji że mieszkam i gotuję sam to zrobiłem wszystko w większej ilości aby mieć je na dłuższy czas i pewnie komuś jeszcze słoiczek podaruje... :)
Całość zrobiłem z kilograma śledzi, dodałem sporo cebulki czerwonej i białej którą zeszkliłem a następnie znów dodałem cebuli, więc miałem poprzednia prawie rozmiekczoną a drugą normalnie zeszkliłem dziki temu mam fajną konsystencję, dodałem więcej octu winnego i zamiast śliwek daktyle (akurat je miałem) :) i dołożyłem dużo koncentratu który trochę dłużej przytrzymałem na patelni. Całość wyszła przepyszne słodka i rześka dzięki octowi, nie wiem czy w oryginale również jest tak słodko, ale super to się skomponowało że śledziem.

Dziękuję, pozdrawiam i na pewno będę wpadał na kolejne przepisy. :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂😀

Śledź po kaszubsku przepis

Śledzie po kaszubsku to jedna z moich prostszych sałatek śledziowych, które szykuję na Wigilię. Ta pyszna sałatka śledziowa z dodatkiem suszonej śliwki i czerwonej cebuli spodoba się osobom lubiącym sos słodko kwaśny. Śledzie po kaszubsku bardzo często szykuje się również z rodzynkami. Zamiast śliwki suszonej możesz użyć rodzynek i zrobić śledzie z rodzynkami i cebulą

Sałatka śledziowa na Wigilię

Jeśli nie chcesz wcześniej podsmażać składników, to gorąco polecam mój przepis na sałatkę śledziową z żurawiną, bądź przepis na śledzia w śmietanie. Super tradycyjna i przepyszna będzie również moja ulubiona sałatka śledziowa z ziemniakami. Jeśli lubisz sałatki to polecam zerknąć na moje pozostałe przepisy na sałatki i surówki do obiadu