Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą to świetne danie bezmięsne, które polecam szykować nie tylko na Święta. Przepis jest bardzo prosty a pierogi smakują i dzieciom i dorosłym. Okraszone cebulką podsmażoną na oleju są pyszne.

- tanie składniki i proste wykonanie
- pyszne pierogi bezmięsne
- super pomysł na danie wigilijne

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania: 6 minut
Ilość porcji: 50 pierogów

Kalorie: 75 w 1 pierogu
Dieta: wegetariańska

Składniki na farsz z soczewicy

  • 1 szklanka zielonej soczewicy - 200 g
  • duża cebula - 250 g
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka wody
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Składniki na ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej typ. 500 - 480 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
W przepisie użyłam soczewicy zielonej. Możesz jednak śmiało sięgnąć po soczewicę czerwoną, która jest delikatniejsza i drobniejsza od zielonej. Soczewica czerwona szybciej się też gotuje. 
Kalorie policzone zostały bez okrasy w postaci cebulki podsmażonej na oleju.

Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do pierogów lub szklankę średnica około 7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak.  

Pierogi z soczewicą to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych szykowanych na Podlasiu. Ponieważ coraz częściej sięgamy w kuchni po soczewicę, pierogi z zieloną czy też czerwoną soczewicą zaczęliśmy szykować coraz częściej, nie tylko na Święta i nie tylko na Podlasiu. 

Pierogi z soczewicą

Odmierz pełną szklankę suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. To naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. U mnie nigdy nie gotuje się dłużej niż 10 minut. Po zdjęciu  garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia. 

Na patelnię wlej cały olej. Polecam olej z pestek winogron lub olej ryżowy. Dużą cebulę obierz i drobno poszatkuj. Umieść ją na nagrzanej patelni i podsmażaj na swojej płycie przez 10 minut, na średniej mocy palnika. Do podsmażonej cebulki dodaj też ugotowaną soczewicę oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Całość zamieszaj. Farsz polecam dodatkowo w maszynce na średnich oczkach. Polecam też przygotować farsz do pierogów z soczewicy w wolnowarze.  

Pierogi z soczewicą, 1

Aby zrobić ciasto do pierogów z soczewicą do dużej miski wsyp trzy szklanki mąki pszennej. Będzie to około 480 gramów mąki typ. 500. Dodaj też dwa żółtka jajek, łyżeczkę soli oraz dwie łyżki oleju. Zamiast oleju możesz dodać roztopione masło. Możesz pominąć żółtka jajek i dać o jedną łyżkę więcej oleju lub masła.
Pierogi z soczewicą, 2

Do miski wlej również pełną szklankę gorącego mleka. Mleko możesz zastąpić gorącą wodą. Wszystkie składniki zamieszaj najpierw łyżką, a potem wyrabiaj dłońmi na jednolite ciasto.
Pierogi z soczewicą, 3

Ciasto na pierogi możesz wyrabiać w misie miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Jednolite ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut, na  blat kuchenny. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania i zrobi się plastyczne. 

Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp trochę mąki. Obok postaw farsz z soczewicy oraz wykrawaczkę do pierogów i wałek.
Pierogi z soczewicą, 4

Ciasto podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj folią lub wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę możesz dodatkowo rozciągać jeszcze lekko w dłoniach.
Pierogi z soczewicą, 5

Na środek nakładaj farsz z soczewicy. W jednym pierogu zmieści się pełna łyżeczka farszu. Jeśli Twój farsz wyszedł wilgotny, to nakładaj go łyżką. Jeśli jest bardziej zwarty, to formuj z porcji kulkę i lekko ją wydłuż. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo zrobić na każdym pierogu falbanki. 
Pierogi z soczewicą, 6

Pierogi układaj obok siebie na desce. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 
Pierogi z soczewicą, 7

Każdą serię umieszczaj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno bulgonić. Po około 2 minutach pierogi z soczewicą wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyławiaj po około 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów.

Ugotowane pierogi z soczewicą można przed podaniem polać podsmażoną na oleju cebulką. 
Pierogi z soczewicą, 8

Pierogi z soczewicą, 9

Smacznego. 

Średnia 4.6 / 5 (138 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pierogi z soczewicą

Pierogi są fantastyczne! Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń co do doboru farszu. Możemy szykować pierogi na słodko, słono, ostro. Mogą to być pierogi z serem lub pierogi ze szpinakiem, czy też pierogi ruskie. Domowe pierogi z soczewicą to bardzo stary, tradycyjny przepis z Podlasia. Pierogi z soczewicą można szykować na wiele sposobów. Niesamowite są pierogi tzw. będzwały, pewnie zwane Ci bardziej pod nazwą kartacze. To wielkie kluski z ziemniaków gotowanych i surowych. 

Pierogi z soczewicą zieloną

Bardzo lubię szykować pierogi z soczewicą zieloną. Zielona soczewica jest większa od czerwonej i trudniej ją rozgotować. Ciasto na pierogi możesz zrobić dowolne. Bardzo dobrze sprawdzi się do pierogów z soczewicą moje ulubione ciasto na pierogi ruskie. Pierogi z soczewicą polecam szykować przez cały rok a w szczególności na Święta. Pierogi z soczewicą są wspaniałe jako jedno z dań postnych na Wigilię. Na słodko za to polecam pierogi z serem. A z sałatek polecam śledzie po królewsku, czyli śledzika z groszkiem konserwowym i jajkami na twardo.