Sałatka z selera
Moja najlepsza sałatka z selera korzeniowego! Bardzo szybko się ją robi a do tego jest to niezwykle pyszna i prosta sałatka z bulwą selera w roli głównej. to przepis, który warto wypróbować i warto zapamiętać.
- uniwersalna sałatka do obiadu
- można ją szykować cały rok
- pyszna, prosta i tania w wykonaniu
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 760 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 140 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- pół dużego selera - 380 g
- 1 szklanka kukurydzy z puszki - 200 g
- kawałek żółtego sera - 100 g
- 1 małe jabłko - 150 g
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- garść koperku
- pół płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój ser żółty może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 760 gramów sałatki z selera.
Sałatka z selera z tartym żółtym serem i jabłkiem oraz dodatkiem kukurydzy z puszki... Przyznam, że robię ją od niedawna. Od niedawna też zakochałam się w smaku selera korzeniowego. Ważne jest bowiem to, by odpowiednio go przyrządzić. To nie jest ziemniak, którego smak jest tak delikatny i uniwersalny, że można z nim wyczarować milion przepisów. Seler jest bardziej wymagający :) Jeśli jednak właściwie się do niego podejdzie, to muszę przyznać, że to jest przepyszne, magiczne wręcz warzywo!
Sałatka z selerem
Wybierz dużą bulwę selera korzeniowego. Do przepisu na sałatkę potrzebujesz połowę korzenia. Jeśli trafi Ci się seler mały, o wadze do 400 gramów, to użyj całego warzywa. Mój seler był dorodny i użyłam połówki. Drugą połowę możesz wykorzystać np. do ugotowania zupy.
Selera obierz cienko i zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Obierz też i zetrzyj na tarce małe, winne jabłko. Wybierz odmianę twardą i soczystą.
Wszystko umieść w dużej misce. Dołóż też kawałek ulubionego żółtego sera. Ja ser o wadze 100 gramów ścieram na tarce, na grubych oczkach, ale możesz też pokroić go w drobną kostkę. Dorzuć szklankę kukurydzy z puszki. Potrzebujesz 200 gramów kukurydzy konserwowej. Skorzystaj z dużej puszki o wadze 400 gramów. Pozostałą kukurydzę użyj np. do innego przepisu. Sałatka z tortellini będzie super.
Dodaj dwie łyżki dobrego majonezu. Polecam Ci mój przepis na domowy majonez. Jeszcze trzy łyżki kwaśnej śmietany 18 %, która możesz też zamienić na jogurt naturalny. Będzie lżej i mniej kalorycznie. Całość oprósz szczyptą pieprzu oraz solą - na początek daj pół płaskiej łyżeczki soli. Jeśli sałatka wyda Ci się mało słona, to nie dosalaj jej póki nie dodasz koperku.
Całość wymieszaj i dodaj garść siekanego koperku. Sałatkę jeszcze raz wymieszaj i sprawdź jej smak. Po dodaniu koperku może się okazać, że sałatka z selera wyda Ci się bardziej słona, niż wcześniej. Jeśli smak jest idealny, to nic już nie dodawaj.Jeśli jednak chcesz, by sałatka była wyraźniejsza to dodaj albo trochę więcej soli, albo więcej koperku.
Smacznego!