Kurczak curry

Kurczak curry

Kurczak curry to jeden z pyszniejszych przepisów kuchni indyjskiej. Zobacz jak w prosty sposób przygotować to smaczne danie. To idealne kawałki piersi z kurczaka w aksamitnym sosie curry z warzywami. Polecam!

- świetny pomysł na obiad
- dokładny przepis i wiele porad
- kilka pomysłów na podanie kurczaka curry

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia dania: 25 minut
Ilość porcji: 1220 g kurczaka w curry

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g kurczaka curry

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka - 650 g
  • 1 spora czerwona papryka - 280 g
  • 1 spora cebula - 250 g
  • 1 średnia marchewka - 140 g
  • 3 duże ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru - 4 cm
  • 1 szklanka mleczka kokosowego - 250 ml
  • pół szklanki bulionu drobiowego - 125 ml
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • 2 łyżki łagodnej pasty curry
  • 1 łyżka przyprawy curry

Kurczak w sosie curry

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wychodzi około 1220 g kurczaka w curry (bez ryżu). Jeśli podasz go np. z ryżem, to będzie to aż sześć do ośmiu porcji pysznego dania.

Kurczak curry to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Moja wersja zawiera sporo warzyw oraz wysokoprocentowe mleczko kokosowe. Curry z kurczakiem podaję zazwyczaj z ryżem basmati. Bardzo dobrze smakuje również z chlebkami naan oraz z upieczonymi ziemniakami.

Kurczak curry, 1

Curry z kurczaka

Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj łyżkę przyprawy curry w proszku lub też skomponuj własną mieszankę łącząc ze sobą: kolendrę młotkowaną, chilli, pieprz, cynamon, goździki mielone, gałkę muszkatołową, kardamon oraz kminek. Czosnku i imbiru nie musisz dodawać, ponieważ używasz ich w formie świeżej. Całość wymieszaj i odstaw. 

Porada: Zamiast piersi możesz też użyć oczyszczone ze skóry, kości i włókien podudzia z kurczaka. 

Na zdjęciu poniżej kawałki kurczaka jeszcze przed dodaniem przyprawy.

Kurczak curry, 2

Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem i z wysokimi rantami. Wlej cztery łyżki delikatnej (nie gorzkiej) oliwy (może być też zwykły olej do smażenia). Po chwili wyłóż też obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez pięć minut. 

Następnie dodaj obraną i pokrojoną w krótkie i cienkie słupki marchewkę. Zaraz potem dodaj też oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj i podsmażaj dalej na średniej mocy palnika przez 10 minut. Cały czas bez przykrywki. 
Kurczak curry, 3

Po 10 minutach na patelnię wyłóż też kawałki kurczaka w przyprawie curry, obrany i pokrojony w plasterki kawałek imbiru oraz obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Ponownie wymieszaj całość i smaż przez kolejne pięć minut. Ta sama moc i również bez przykrywki.

Porada: Jeśli nie masz świeżego imbiru, to dodaj pół łyżeczki imbiru w proszku. 
Kurczak curry, 4

Na koniec wlej jeszcze pół szklanki bulionu drobiowego (może być też warzywny lub w ostateczności sama woda). Dodaj jedną szklankę mleczka kokosowego (im gęstsze tym lepiej) oraz dwie pełne łyżki pasty curry (jeśli masz ostrą pastę, to daj tylko jedną łyżkę. W razie potrzeby zawsze możesz dołożyć więcej pasty przed samym podaniem dania). 

Pastę możesz zastąpić też dwiema płaskimi łyżkami przyprawy curry w proszku lub też mieszanką przypraw i ziół, które wymieniłam wyżej. Pasty mają często trochę inny skład niż mieszanki w proszku, dlatego też jeśli nie masz pasty, to warto dodać jeszcze po szczypcie kozieradki, kminu rzymskiego oraz tamaryndowiec lub trawę cytrynową. 

Wymieszaj całe danie i podgrzewaj ostatnie pięć minut. 
Kurczak curry, 5

Zanim podasz kurczaka curry, sprawdź smak dania. Jeśli jest dla Ciebie za ostre, to możesz dodać więcej mleczka kokosowego lub tez wlać kilka łyżek śmietanki 30 %. 

Jeśli danie jest za łagodne, to dodaj więcej imbiru oraz chili. Jeśli brakuje Ci kwasowości, to dodaj sok z limonki. Dla lekkiej słodyczy dodaj odrobinę jasnego syropu.

Kurczak curry wyśmienicie smakuje podany z ryżem basmati lub z ryżem jaśminowym. Bardzo dobry będzie też podany z chlebkiem naan a nawet z pieczonymi ziemniakami. Tutaj przepis na chleb naan. U mnie obowiązkowo musi się też pojawić świeża kolendra, którą dekoruję obficie całe danie. 
Kurczak curry, 6

Kurczak curry, 7

Z czym Wy najchętniej jadacie kurczaka w sosie curry z warzywami?
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (162 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kurczak curry

Pyszny kurczak w sosie curry to chyba najczęściej szykowane danie z tą mieszanką przypraw. Curry z kurczaka jest daniem, które pochodzi z subkontynentu indyjskiego. Jest to bardzo popularny pomysł na obiad szykowany również w Azji Południowo-Wschodniej, w Wielkiej Brytanii oraz np. na Karaibach. Takie najbardziej typowe curry z subkontynentu indyjskiego składa się z kurczaka (podudzie lub pierś) duszonego w sosie składającego się głównie z cebuli i pomidorów. Taki kurczak curry przepis zawiera jeszcze korzeń imbiru, ząbki czosnku, przetarte pomidory, papryczek chilli oraz bardzo dużo różnych przypraw. Najczęściej są to: kurkuma, kminek, cynamon kolendra oraz kardamon. Cudownie smaczna i szybka na obiad jest też moja zapiekanka makaronowa, którą szykuję z mięsem mielonym. Z dodatkiem kurczaka cudownie pyszna jest też potrawka z kurczaka. Koniecznie zobacz też mój pyszny przepis na kotlety z soczewicy i warzyw. 

Kurczak w sosie curry

Poza Azją Południową curry z kurczaka jest często przygotowywane z gotowej mieszanki przypraw zwanej curry w proszku. Taka mieszanka przypraw jest dość popularna u nas w Polsce. W naszym kraju piers z kurczaka w sosie curry szykowana jest właśnie z takiej gotowej mieszanki przypraw lub też z wykorzystaniem pasty curry ze słoiczka. Można zakupić pastę curry w wersji łagodnej lub też ostrej. Mamy do wyboru pastę curry czerwoną oraz żółtą. Podstawowe przyprawy są takie same, zaś do pasty czerwonej dodawane jest np. więcej koncentratu z pomidorów oraz papryczki chili. I nie ma w tym nic złego, że zazwyczaj szykujemy curry z kurczakiem z dodatkiem gotowych mieszanek przypraw oraz past. Większość przypraw użytych w przepisie na kurczak w curry i tak musimy sprowadzać do naszego kraju. Mieszanki tych przypraw są według mnie bardzo dobrej jakości. Mają też świetne proporcje. Tak samo zresztą jak pasta curry ze słoiczka. Jeśli miałabym coś jeszcze pysznego zaproponować z kurczakiem, to będzie to oczywiście moja ulubiona sałatka z kurczakiem

Curry z kurczaka

Co zatem jest najważniejsze, gdy szykujemy przepis na kurczaka curry.. Zacznijmy od samego mięsa. Ja sięgam zazwyczaj po pierś z kurczaka lub ewentualnie podudzie z kurczaka oczyszczone ze skóry, kości oraz chrząstek. Mój kurczak curry zazwyczaj ma też sporo różnych warzyw. Najpyszniejszy przepis to według mnie kurczak curry z mlekiem kokosowym. Zawsze dodaję na pod koniec wysokoprocentowe mleczko lub krem kokosowy oraz bulion drobiowy lub warzywny, by lekko rozrzedzić danie. Kurczak curry z mleczkiem kokosowym smakuje wybornie a samo mleczko kokosowe idealnie łączy wszystkie przyprawy oraz lekko łagodzi ich smak. Niektórzy dodają jeszcze dodatkowo śmietankę słodką 30 %. To bardzo dobry dodatek i sama czasem też ją dodaję, jeśli akurat mam otwartą śmietankę. Taka śmietanka sprawia, że kurczak curry z warzywami ma bardziej gładką konsystencję sosu. Kurczak curry z ryżem to chyba najczęściej szykowana przeze mnie wersja kurczaka w sosie curry. Zatem kurczak curry przepis prosty i sprawdzony. A jeśli do tego sięgniemy po gotową mieszankę przypraw, to idzie nam jeszcze szybciej. Jeśli lubisz dania z dodatkiem piersi z kurczaka to zapraszam też po mój przepis na pyszne kaszotto z kaszą gryczaną i warzywami.