Chińszczyzna z Pak Choi i mlekiem kokosowym

Chińszczyzna z Pak Choi i mlekiem kokosowym

Dostępność kapusty Pak Choi w ostatnich latach bardzo wzrosła. Śmiało więc mogę Wam pokazać kilka propozycji z jej wykorzystaniem.

Jedną z nich jest ten obiad w orientalnym stylu :-)

Jakiego smaku się spodziewać? Mleko kokosowe łączy słodycz cukru trzcinowego, słony smak sosu sojowego i ostrość papryczki chilli :-)

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • duża pierś z kurczaka
  • 3 kapustki Pak Choi
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 200 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka trawy cytrynowej
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka sezamu, bazylii i imbiru
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • szczypta: kurkumy, oregano i chilli

Pierś umyj, osusz i oczyść z włókien. Pokrój na dowolne kawałki wielkości 2/3 cm. Nagrzej patelnię z 4 łyżkami oleju kokosowego i podsmażaj mięso z dodatkiem trawy cytrynowej, sezamem oraz cukrem trzcinowym. Po 10 minutach dodaj również sos sojowy. Zdejmij mięso do miski.

Na patelni umieść teraz 2 łyżki oleju kokosowego, marchewkę pokrojoną w plasterki, drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki i czosnek w plasterkach. Zamieszaj i dodaj łyżeczkę imbiru, szczyptę kurkumy, oregano i chilli.

Kapustki Pak Choi umyj i odetnij około 5 cm odcinki od strony korzenia. Teraz z łatwością zdejmiesz liście. Wszystkie liście w całości dodaj do patelni z warzywami. Dodaj łyżeczkę bazylii lub garść świeżej oraz mleko kokosowe. Wymieszaj wszytko i duś 10 minut pod przykryciem.

Dodaj odłożonego wcześniej kurczaka i gotuj całość jeszcze 5 minut pod przykrywką.

Podawaj z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym.

Chińszczyzna z Pak Choi i mlekiem kokosowym, 1

Chińszczyzna z Pak Choi i mlekiem kokosowym, 2

Zamiast suszonego chilli możesz użyć świeżych papryczek. Ja dodałam ich więcej, ponieważ lubimy ostre smaki.

Możesz również na koniec posypać każdą porcję prażonym sezamem.
Ryż zaś warto posypać świeżym szczypiorkiem :-)

Jeśli masz inne propozycje i dodatki, pisz :-)

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (13 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷