Chińszczyzna z Pak Choi i mlekiem kokosowym

Chińszczyzna z Pak Choi i mlekiem kokosowym

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Dostępność kapusty Pak Choi w ostatnich latach bardzo wzrosła. Śmiało więc mogę Wam pokazać kilka propozycji z jej wykorzystaniem.

Jedną z nich jest ten obiad w orientalnym stylu :-)

Jakiego smaku się spodziewać? Mleko kokosowe łączy słodycz cukru trzcinowego, słony smak sosu sojowego i ostrość papryczki chilli :-)

Łączny czas przygotowywania: 50 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
• duża pierś z kurczaka
• 3 kapustki Pak Choi
• 1 marchewka
• 4 ząbki czosnku
• 3 pieczarki
• 1 cebula
• 200 ml mleka kokosowego

• łyżeczka trawy cytrynowej
• łyżka cukru trzcinowego
• łyżka sezamu, bazylii i imbiru
• 6 łyżek oleju kokosowego
• 6 łyżek sosu sojowego
• szczypta: kurkumy, oregano i chilli

Pierś umyj, osusz i oczyść z włókien. Pokrój na dowolne kawałki wielkości 2/3 cm. Nagrzej patelnię z 4 łyżkami oleju kokosowego i podsmażaj mięso z dodatkiem trawy cytrynowej, sezamem oraz cukrem trzcinowym. Po 10 minutach dodaj również sos sojowy. Zdejmij mięso do miski.

Na patelni umieść teraz 2 łyżki oleju kokosowego, marchewkę pokrojoną w plasterki, drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki i czosnek w plasterkach. Zamieszaj i dodaj łyżeczkę imbiru, szczyptę kurkumy, oregano i chilli.

Kapustki Pak Choi umyj i odetnij około 5 cm odcinki od strony korzenia. Teraz z łatwością zdejmiesz liście. Wszystkie liście w całości dodaj do patelni z warzywami. Dodaj łyżeczkę bazylii lub garść świeżej oraz mleko kokosowe. Wymieszaj wszytko i duś 10 minut pod przykryciem.

Dodaj odłożonego wcześniej kurczaka i gotuj całość jeszcze 5 minut pod przykrywką.

Podawaj z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym.

chinszczyzna-z-pak-choi-i-mlekiem-kokosowym-1

chinszczyzna-z-pak-choi-i-mlekiem-kokosowym-2

Zamiast suszonego chilli możesz użyć świeżych papryczek. Ja dodałam ich więcej, ponieważ lubimy ostre smaki.

Możesz również na koniec posypać każdą porcję prażonym sezamem.
Ryż zaś warto posypać świeżym szczypiorkiem :-)

Jeśli masz inne propozycje i dodatki, pisz :-)

Smacznego!

Ziołami Malowane
2016-04-16 22:05
Wiele razy zrezygnowałam w sklepie z pak choi ze względu na brak pomysłu, jak ją wykorzystać... Ale zainspirowałaś mnie - zastępuję tylko kurczaka roślinnym odpowiednikiem i robię :)
Ania
2016-04-18 10:36
Super Weroniko.. życzę Ci smacznego!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-17 11:09
My z daniami orientalnymi jakość nie szalejemy ale Twoją propozycję bardzo byśmy chciały spróbować :)
Ania
2016-04-18 10:36
Świetnie Dziewczyny.. polecam :-)
Matylda Stępień
2016-04-17 11:45
Nigdy nie używałam mleka kokosowego do swoich potraw - a naprawdę lubię gotować :) I myślę, że podpytam mojego dietetyka, czy możemy gdzieś to mleczko wmieszać :) ciekawa jestem kompozycji smakowej :)
Ania
2016-04-18 10:37
Mleko kokosowe jest świetne zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów.. smacznego Matyldo :-)
l
2016-04-18 11:29
Wygląda pysznie, jeszcze mleka kokosowego nie używałam do takich dań ;) tylko do deserów :) muszę spróbować, dawno u nas chińszczyzny nie było :) Pozdrawiam.
Ania
2016-04-18 11:53
Super.. zachęcam.
Siostry Dają Radę- Justyna
2016-04-18 11:48
Mmmm wygląda pysznie :) Uwielbiam dania orientalne, będę musiała się skusić na przygotowanie takiego dania u siebie :) Pozdrawiam :)
Ania
2016-04-18 11:53
Polecam.. jest pysznie i kolorowo!
Smiley Project
2016-04-18 11:48
Zdecydowanie coś co będzie mi smakować :D
Ania
2016-04-18 11:53
:-)
Sylwia Kamińska (Matczysko.pl)
2016-04-18 12:13
O tej kapuście jeszcze nigdy nie słyszałam, a na naszej wsi ciężko będzie ją zdobyć niestety, nie mniej jednak przepis na chińszczyznę kradnę, trochę modyfikując go przyrządzę. Zjadłabym monitor patrząc na te zdjęcia :)
Ania
2016-04-18 12:28
Dziękuję Sylwio.. ja zamawiam czasem przez internet. A kapustę Pak Choi możesz zastąpić np. pekińską :-)
Gaba - Turlu Tutu
2016-04-18 12:55
Najbardziej kuszące zdjęcie chińskiego danie jakie widziałam:) Super! Bardzo lubię chińszczyznę, więc bankowo wykorzystam Twój przepis już wkrótce:)
Ania
2016-04-18 17:10
Ooo, dziękuję bardzo ;)
Mała Pyza
2016-04-18 14:39
Fajny i smaczny pomysł.
Ania
2016-04-18 17:10
:-)
rabarbarowo
2016-04-18 14:39
Ach uwielbiam takie słodko ostre smaki :)
Ania
2016-04-18 17:10
Smacznego!
Sosna
2016-04-18 15:22
Zapowiada się pysznie :>
Ania
2016-04-18 17:10
:-)