Pak choi z kurczakiem
Dostępność kapusty Pak Choi w ostatnich latach bardzo wzrosła. Śmiało więc mogę Wam pokazać kilka propozycji z jej wykorzystaniem. Jedną z nich jest ten obiad w orientalnym stylu czyli pak choi z kurczakiem.
Jakiego smaku się spodziewać? Mleko kokosowe łączy słodycz cukru trzcinowego, słony smak sosu sojowego i ostrość papryczki chilli :-)
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa
- duża pierś z kurczaka
- 3 kapustki Pak Choi
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 200 ml mleka kokosowego
- łyżeczka trawy cytrynowej
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka sezamu, bazylii i imbiru
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- szczypta: kurkumy, oregano i chilli
Pak choi z kurczakiem
Pierś umyj, osusz i oczyść z włókien. Pokrój na dowolne kawałki wielkości 2/3 cm. Nagrzej patelnię z 4 łyżkami oleju kokosowego i podsmażaj mięso z dodatkiem trawy cytrynowej, sezamem oraz cukrem trzcinowym. Po 10 minutach dodaj również sos sojowy. Zdejmij mięso do miski.
Na patelni umieść teraz 2 łyżki oleju kokosowego, marchewkę pokrojoną w plasterki, drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki i czosnek w plasterkach. Zamieszaj i dodaj łyżeczkę imbiru, szczyptę kurkumy, oregano i chilli.
Kapustki Pak Choi umyj i odetnij około 5 cm odcinki od strony korzenia. Teraz z łatwością zdejmiesz liście. Wszystkie liście w całości dodaj do patelni z warzywami. Dodaj łyżeczkę bazylii lub garść świeżej oraz mleko kokosowe. Wymieszaj wszytko i duś 10 minut pod przykryciem.
Dodaj odłożonego wcześniej kurczaka i gotuj całość jeszcze 5 minut pod przykrywką.
Podawaj z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym.


Zamiast suszonego chilli możesz użyć świeżych papryczek. Ja dodałam ich więcej, ponieważ lubimy ostre smaki.
Możesz również na koniec posypać każdą porcję prażonym sezamem.
Ryż zaś warto posypać świeżym szczypiorkiem :-)
Jeśli masz inne propozycje i dodatki, pisz :-)
Polecam sprawdź też mój przepis chińszczyzna ze szparagami.
Smacznego!