Leczo z kiełbasą i fasolą Jaś

Leczo z kiełbasą i fasolą Jaś

Danie dla miłośników jednogarnkowych potraw, duszonych warzyw, delikatnego akcentu kiełbasy oraz fasoli...
Leczo jest delikatne, więc jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj papryczkę chilli lub czosnek - albo i to i to ;-)

Ilość porcji: 4

Składniki:
• 20 dag fasoli białej Jaś
• 200 ml przecieru z pomidorów - około 200 gramów
• 60 gramów papryki np. czerwonej - połowa średniej papryki
• 2 marchewki - około 100 gramów
• 2 duże pieczarki - około 100 gramów*
• 20 dag kiełbasy
• 1 cebula
• 3 łyżki oliwy

Przyprawy:
po pół łyżeczki - majeranek, kolendra, pieprz czarny, kminek, gorczyca, papryka słodka, sól

* Zamiast pieczarek możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Możesz również dodać cukinię bez usuwania z przepisu pieczarek.

Fasolę dzień wcześniej umieść w misce z wodą, by namoczyła się przez noc.

Przyprawy możesz umieścić w moździerzu i dodatkowo rozetrzeć (szczególnie, jeśli używasz pieprzu w ziarnach całej oraz gorczycy). Możesz je dodać do przygotowanej miarki z przecierem pomidorowym.

W dniu przygotowywania dania odlej wodę z fasoli. Umieść fasolę w garnku i wlej tyle wody, by całkowicie przykryła fasolę. Gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości.

W międzyczasie umyj, obierz i poszatkuj wszystkie warzywa. Każde odłóż osobno w inne miejsce na blacie obok deski.

Do woka lub głębszej patelni wlej olej i dodaj cebulę oraz marchewkę. Podgrzewaj około 10 minut. Kolejno dodawaj paprykę, pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Na koniec dodaj fasolę i przecier z przyprawami.

Całość podgrzewaj na małym ogniu około 30 minut. Co jakiś czas zamieszaj danie.

leczo-z-kielbasa-i-fasola-jas-1

Podawaj samo, z ryżem, kaszą gryczaną lub pieczywem.

Smacznego ;-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl