Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Leczo z fasolą

Leczo z fasolą

Danie dla miłośników jednogarnkowych potraw, duszonych warzyw, delikatnego akcentu kiełbasy oraz fasoli. Leczo z fasolą jest delikatne, więc jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj papryczkę chilli i czosnek.

- proste danie jednogarnkowe
- bardzo sycące leczo z fasolą
- super pomysł na pyszny obiad

Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 20 dag fasoli białej Jaś
  • 200 ml przecieru z pomidorów - około 200 gramów
  • 60 gramów papryki np. czerwonej - połowa średniej papryki
  • 2 marchewki - około 100 gramów
  • 2 duże pieczarki - około 100 gramów*
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: po pół łyżeczki - majeranek, kolendra, pieprz czarny, kminek, gorczyca, papryka słodka, sól

Leczo z fasolą

Zamiast pieczarek możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Możesz również dodać cukinię bez usuwania z przepisu pieczarek.

Fasolę dzień wcześniej umieść w misce z wodą, by namoczyła się przez noc.

Przyprawy możesz umieścić w moździerzu i dodatkowo rozetrzeć (szczególnie, jeśli używasz pieprzu w ziarnach całej oraz gorczycy). Możesz je dodać do przygotowanej miarki z przecierem pomidorowym.

W dniu przygotowywania dania odlej wodę z fasoli. Umieść fasolę w garnku i wlej tyle wody, by całkowicie przykryła fasolę. Gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości.

W międzyczasie umyj, obierz i poszatkuj wszystkie warzywa. Każde odłóż osobno w inne miejsce na blacie obok deski.

Do woka lub głębszej patelni wlej olej i dodaj cebulę oraz marchewkę. Podgrzewaj około 10 minut. Kolejno dodawaj paprykę, pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Na koniec dodaj fasolę i przecier z przyprawami.

Całość podgrzewaj na małym ogniu około 30 minut. Co jakiś czas zamieszaj danie.



Leczo z fasolą, 1

Leczo z fasolą podawaj samo, z ryżem, kaszą gryczaną lub pieczywem.
Polecam też mój przepis fasola w sosie pomidorowym
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (163 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Leczo z fasolą

Oto jedna z moich propozycji na ciekawe, domowe leczo. tym razem jest to leczo z fasolą suszoną. Możesz też użyć fasoli z puszki. Wówczas taką fasolę wystarczy, że dodasz na samym końcu szykowania leczo z fasolą. Możesz też zrobić leczo z fasolki szparagowej. Dodajesz ją wówczas zamiast fasoli suszonej. Zapraszam Cię też po przepis na leczo z cukinii. Konieczne do wypróbowywania jest też najbardziej klasyczne leczo z dużą ilością papryki i pomidorów, które polecam każdemu. 

Leczo z fasolą przepis

Do tego leczo z fasolą dodaję też kiełbasę. Takie leczo jest bardzo smaczne. Jeśli jednak wolisz wersję z kiełbasą, ale bez fasoli to polecam Ci mój przepis na leczo z kiełbasą. Mam też przepis na świetne leczo warzywne, do którego nie daję już dodatku mięs, za to dużo pysznych warzyw. Zapraszam Cię na moje leczo z fasolą. Jeśli zaś masz ochotę na to, by przygotować sobie zapas pysznego leczo na zimę, to wypróbuj też przepis na leczo do słoików