Leczo z fasolą
Danie dla miłośników jednogarnkowych potraw, duszonych warzyw, delikatnego akcentu kiełbasy oraz fasoli. Leczo z fasolą jest delikatne, więc jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj papryczkę chilli i czosnek.
- proste danie jednogarnkowe
- bardzo sycące leczo z fasolą
- super pomysł na pyszny obiad
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 20 dag fasoli białej Jaś
- 200 ml przecieru z pomidorów - około 200 gramów
- 60 gramów papryki np. czerwonej - połowa średniej papryki
- 2 marchewki - około 100 gramów
- 2 duże pieczarki - około 100 gramów*
- 20 dag kiełbasy
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: po pół łyżeczki - majeranek, kolendra, pieprz czarny, kminek, gorczyca, papryka słodka, sól
Leczo z fasolą
Zamiast pieczarek możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Możesz również dodać cukinię bez usuwania z przepisu pieczarek.
Fasolę dzień wcześniej umieść w misce z wodą, by namoczyła się przez noc.
Przyprawy możesz umieścić w moździerzu i dodatkowo rozetrzeć (szczególnie, jeśli używasz pieprzu w ziarnach całej oraz gorczycy). Możesz je dodać do przygotowanej miarki z przecierem pomidorowym.
W dniu przygotowywania dania odlej wodę z fasoli. Umieść fasolę w garnku i wlej tyle wody, by całkowicie przykryła fasolę. Gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości.
W międzyczasie umyj, obierz i poszatkuj wszystkie warzywa. Każde odłóż osobno w inne miejsce na blacie obok deski.
Do woka lub głębszej patelni wlej olej i dodaj cebulę oraz marchewkę. Podgrzewaj około 10 minut. Kolejno dodawaj paprykę, pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Na koniec dodaj fasolę i przecier z przyprawami.
Całość podgrzewaj na małym ogniu około 30 minut. Co jakiś czas zamieszaj danie.
Leczo z fasolą podawaj samo, z ryżem, kaszą gryczaną lub pieczywem.
Polecam też mój przepis fasola w sosie pomidorowym.
Smacznego.