Leczo z kiełbasą i fasolą Jaś

Leczo z kiełbasą i fasolą Jaś

Danie dla miłośników jednogarnkowych potraw, duszonych warzyw, delikatnego akcentu kiełbasy oraz fasoli. Leczo jest delikatne, więc jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj papryczkę chilli i czosnek.

Ilość porcji: 4

Reklama

Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 20 dag fasoli białej Jaś
  • 200 ml przecieru z pomidorów - około 200 gramów
  • 60 gramów papryki np. czerwonej - połowa średniej papryki
  • 2 marchewki - około 100 gramów
  • 2 duże pieczarki - około 100 gramów*
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: po pół łyżeczki - majeranek, kolendra, pieprz czarny, kminek, gorczyca, papryka słodka, sól

* Zamiast pieczarek możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Możesz również dodać cukinię bez usuwania z przepisu pieczarek.

Fasolę dzień wcześniej umieść w misce z wodą, by namoczyła się przez noc.

Przyprawy możesz umieścić w moździerzu i dodatkowo rozetrzeć (szczególnie, jeśli używasz pieprzu w ziarnach całej oraz gorczycy). Możesz je dodać do przygotowanej miarki z przecierem pomidorowym.

W dniu przygotowywania dania odlej wodę z fasoli. Umieść fasolę w garnku i wlej tyle wody, by całkowicie przykryła fasolę. Gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości.

W międzyczasie umyj, obierz i poszatkuj wszystkie warzywa. Każde odłóż osobno w inne miejsce na blacie obok deski.

Do woka lub głębszej patelni wlej olej i dodaj cebulę oraz marchewkę. Podgrzewaj około 10 minut. Kolejno dodawaj paprykę, pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Na koniec dodaj fasolę i przecier z przyprawami.

Całość podgrzewaj na małym ogniu około 30 minut. Co jakiś czas zamieszaj danie.

Leczo z kiełbasą i fasolą Jaś, 1

Podawaj samo, z ryżem, kaszą gryczaną lub pieczywem.

Smacznego ;-)

Średnia 4.6 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10343

Komentarze

2018-01-20 13:34
Leczo na dzisiejszy obiad gotowe pychotka👏️👌😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Asiu 🌼
Reklama