Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Super pyszne i proste do zrobienia kotlety z soczewicy, to świetny pomysł na kotlety bez mięsa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na warzywne kotleciki, które zrobisz z soczewicy czerwonej, lub też zielonej.

- świetne kotlety bezmięsne
- dokładny opis wykonania krok po kroku
- kilka pomysłów na ciekawe podanie kotlecików

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowani soczewicy: 10 minut
Ilość porcji: 17 kotletów

Kaloryczność kcal: 120 w 1 kotlecie
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej lub zielonej - 250 g
  • 2 średnie cebule zwykłe - 300 g
  • 1 spora marchewka - 170 g
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 6 łyżek mąki pszennej, ryżowej lub orkiszowej - 100 g
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili
  • niecałe pół szklanki bułki tartej (może być bezglutenowa) - 50 g

Kotlety z soczewicy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 17 sporych kotletów z soczewicy. 

Kotleciki z soczewicy to świetny zamiennik do klasycznych, mięsnych kotletów. Możesz je dodać do sałatki, burgerów, czy też podać z sosem czosnkowym. Jeśli zastanawiasz się jakiej soczewicy użyć, to nic się nie martw. Możesz bowiem zrobić zarówno kotlety z soczewicy czerwonej, jak i zielonej. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowe kotlety z soczewicy, to mąkę pszenną zamień np. na mąką owsianą bezglutenową, zaś do obtoczenia kotlecików użyj bułki tartej bezglutenowej. 

Kotlety z soczewicy, 1

Kotlety z soczewicy, 2

Kotlety z soczewicy przepis

Jedna szklanka dowolnej soczewicy (u mnie czerwona) waży przed ugotowaniem około 250 gramów. Soczewicę umieść na sitku w zlewie i przepłucz ją dokładnie zimną wodą. Soczewicę umieść w garnku. Wlej niecałe 1,5 szklanki wody i wsyp płaską łyżeczkę soli. Ustaw wysoką moc palnika i poczekaj, aż soczewica zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała.

Jeśli na powierzchni pojawi się biała piana, to zbierz ją łyżką i wyrzuć a następnie przykryj garnek przykrywką. Po 10 minutach gotowania na małej mocy palnika soczewica będzie już miękka i wchłonie większość wody. Możesz odkryć przykrywkę i mieszać soczewicę przed 2-3 minuty, by odparować resztę wody. Podczas mieszania soczewicy możesz zwiększyć moc palnika. Soczewica zgęstnieje. 

Ugotowana soczewica waży około 290 gramów. Ponieważ woda była solona, to soczewica ma już lekko słony smak. Nawet taka bez dodatków jest już bardzo smaczna. Jeśli na tym etapie dodasz do niej łyżkę pasty curry oraz mleka kokosowego, to otrzymasz pyszną soczewicę curry.. jednak to nie ten przepis... wracamy do kotletów z soczewicy :)

Kotlety z soczewicy, 3

Dwie średnie cebule obierz i posiekaj bardzo drobno. Obierz też marchewki. Zetrzyj je na tarce, na dużych oczkach. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki, przepuść przez praskę lub posiekaj.

Nagrzej patelnię i wlej trzy łyżki oleju do smażenia. Na patelni umieść razem rozdrobnioną cebulę, marchew i czosnek. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika przez 20 minut. Co jakiś czas zmieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. 

Porada: Jeśli robisz kotlety z soczewicy zielonej, to zamiast marchewki możesz użyć dużej, zielonej papryki. Paprykę należy wówczas bardzo drobno posiekać lub nawet zetrzeć na tarce. 
Kotlety z soczewicy, 4

Do usmażonych warzyw dodaj dwie płaskie łyżki koncentratu oraz pół płaskiej łyżeczki soli, płaską łyżeczkę słodkiej papryki a także pół płaskiej łyżeczki pieprzu i ewentualnie szczyptę chili. Całość wymieszaj i zdejmij patelnię z palnika. 

Porada: Jeśli robisz kotlety z soczewicy zielonej, to zamiast wymienionych wyżej przypraw możesz dodać płaską łyżkę przyprawy curry lub też czubricy zielonej. 
Kotlety z soczewicy, 5

Ugotowana soczewica jeszcze gęstnieje po całkowitym przestudzeniu. W jednym naczyniu umieść ugotowaną soczewicę; warzywa z patelni; jedno małe jajko lub też samo żółtko z dużego jajka; sporą garść drobno siekanej natki pietruszki lub też świeżego oregano; 100 gramów, czyli około sześciu łyżek mąki pszennej, orkiszowej, owsianej, ryżowej lub też kukurydzianej.

Całość wymieszaj bardzo dokładnie.
Kotlety z soczewicy, 6

Kotlety z soczewicy, 7

Masa pod kotlety nie powinna być luźna, ale może być lekko klejąca. Ponieważ moja masa nie była bardzo gęsta, to kotlety z soczewicy smażyłam obtoczone wcześniej w bułce tartej. Sporą łyżkę masy umieszczałam w głębszym talerzu wypełnionym bułką tartą. Trochę bułki sypałam na górę i zdejmowałam kotleta z miski a następnie formowałam w dłoniach lekko spłaszczone, okrągłe kotlety. Każdy kotlecik ważył u mnie około 70 gramów. 

Porada: Jeśli Twoja masa jest na tyle gęsta, że możesz bez problemu formować z niej kotleciki, to możesz pominąć obtaczanie kotletów z soczewicy w bułce tartej (zwykłej lub bezglutenowej). 
Kotlety z soczewicy, 8

Nagrzej patelnię i wlej olej. Poczekaj chwilę, by olej był rozgrzany i kładź kotlety. Ustaw średnią lub trochę niższą niż średnia moc palnika i smaż kotlety po około 4-5 minut na stronę. Nie przewracaj ich na drugą stronę, póki się nie zarumienią. Jeśli rumienią się za szybko, to mniesz moc palnika. Jeśli po kilku minutach są nadal blade i miękkie od spodu, to zwiększ moc palnika. 
Kotlety z soczewicy, 9

Kotlety z soczewicy, 10

Usmaż tak wszystkie kotlety. Jeśli myślisz o tym, by zrobić kotlety z soczewicy z piekarnika, to polecam umieścić je na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia i piec na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Ustaw temperaturę 180 stopni i piecz kotlety po około 8-10 minut na stronę (polecam w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę). 

Ja swoje kotleciki z soczewicy usmażyłam na patelni i podałam na świeżych listkach bazylii. Do takich kotletów idealnie pasuje sos czosnkowy. Polecam też najprostszą wersję, czyli śmietana kwaśna 18 % wymieszana z drobno siekanym ogórkiem kiszonym... pycha!
Kotlety z soczewicy, 11

Kotlety z soczewicy, 12

Jakie są Twoje ulubione kotlety warzywne?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (251 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety z soczewicy

Ostatnio bardzo polubiłam się z soczewicą. Po wycieczce na Sri Lankę lubię ją jeszcze bardziej. Na Sri Lance soczewica jest używana do wielu dań. Faszeruje się nią najróżniejsze krokiety. Według nas najpyszniejsze było curry z soczewicy zielonej. Być może niedługo takie własnie curry pojawi się na Blogu Kulinarnym AniaGotuje :) Tymczasem mogę Cię zaprosić po przepis na moje klasyczne curry z kurczakiem, czyli kurczak curry.  Wracając jednak do samej soczewicy. Bardzo lubię używać jej w kuchni. Zupa z soczewicy to jeden z popularniejszych przepisów z jej użyciem. Bardzo gorąco mogę też polecić przepis na pasztet z soczewicy. Mam jeszcze sałatki, pasty, pierogi z soczewicą.. Poszperaj na stronie a znajdziesz mnóstwo inspiracji z użyciem soczewicy. Wracając jednak do aktualnie opisywanego przepisu.. kotleciki z soczewicy można przygotować bardzo szybko. Możesz zrobić zarówno kotlety z soczewicy zielonej, jak i kotleciki z soczewicy czerwonej

Kotleciki z soczewicy

W moim przepisie na kotleciki z soczewicy jest użyta soczewica czerwona i to pod nią przygotowałam też przyprawy oraz warzywa. Tak więc kotlety z soczewicy czerwonej będą miały kolor pomarańczowo czerwony i smak lekko paprykowy. Jeśli zaś chcesz przygotować kotleciki z soczewicy zielonej, to polecam użyć do nich mieszanki przypraw curry oraz marchewkę zastąpić zieloną papryką. Są różne kotlety z soczewicy przepisy, jednak mój polecam bardzo gorąco. Kotlety z soczewicy to bardzo dobre warzywne kotleciki. Możesz je podać na bardzo dużo różnych sposobów. Kotlety z soczewicy smakują świetnie podane z ulubionym sosem oraz sałatką. Takie kotlety z soczewicy sprawdzą się też jako jeden ze składników burgerów. Moje kotlety z soczewicy możesz nawet pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki. Kotlety z soczewicy czerwonej lub zielonej śmiało zastępują dowolne mięsne kotlety podawane z klasycznym obiadem. Jeśli szukasz inspiracji na dania obiadowe, to gorąco zachęcam do szukania ich na moim Blogu. Blog Kulinarny AniaGotuje to też pyszne przepisy na ciasta, desery, czy też koktajle. Zapraszam.