Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Najlepsza potrawka z kurczaka, którą zrobisz z mięsa i warzyw z rosołu. Przepis jest prosty i sprawdzony a potrawka przepyszna i łatwa w przygotowaniu. Polecam szykować ją na drugie danie. Jest świetna!

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 1200 g potrawki

Kaloryczność kcal: 115 w 100 g potrawki [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 400 - 500 g mięsa z kurczaka z rosołu
  • 2 marchewki z rosołu - 180 g
  • 1 pietruszka z rosołu - 170 g
  • niecałe 2,5 szklanki odlanego rosołu
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po szczypcie soli i pieprzu

Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka, 1

Krok 1: Przygotuj warzywa i mięso

Z gotowego rosołu drobiowego wyjmij całe mięso i warzywa. Z kurczaka zdejmij całe mięso, zaś skóry oraz chrząstki i kości wyrzuć. Po obraniu całego kurczaka otrzymałam około 400-500 gramów samego mięsa. 

Do potrawki możesz też wykorzystać jeden, obrany korzeń pietruszki, jednak możesz go pominąć i nie dodawać do potrawki z kurczaka. Warto jednak dodać jak najwięcej marchewki z rosołu. Ja użyłam około 180 gramów gotowanej marchewki. Były to dwie średnie sztuki. Z rosołu odlej tez 2,5 szklanki samego bulionu. 

W składnikach znajduje się mięso z kurczaka, marchew oraz pietruszka - wyjęte z rosołu. Zawsze szykując potrawkę, najpierw gotuję rosół z kurczaka, a tego samego lub następnego dnia mięso i warzywa wykorzystuję do zrobienia tej właśnie potrawki. A tutaj przepis na rosół z kury - właśnie na podstawie tego rosołu powstała potrawka. 

Przygotuj warzywa i mięso

Krok 2: Zrób sos

Na średniej wielkości patelni roztop dwie łyżki masła klarowanego (może być też olej roślinny). Ustaw średnią moc palnika. Gdy masło będzie już dobrze rozgrzane, wsyp też dwie pełne, ale nie czubate łyżki mąki pszennej. Całość energicznie mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Do pieniącej się na patelni mąki wlej dwie i pół szklanki, czyli nie więcej niż 625 ml odlanego z rosołu bulionu. Całość mieszaj delikatnie, aż sos ponownie się zagotuje. Wsyp 100 gramów mrożonego groszku (może być też świeży. Zanim dodam mrożony groszek na patelnię, zawsze najpierw zalewam go przez sitko wodą z kranu. Pozbywam się w ten sposób ewentualnej zamrożonej glazury, która pojawia się na groszku. Sitko trzymam nad zlewem). Groszek gotuje się błyskawicznie. Jest miękki już po 3-4 minutach gotowania w sosie. 

Sos przed dodaniem reszty składników lekko gęstnieje, ale może sprawiać wrażenie mało zawiesistego. Nic się nie martw.. po dodaniu marchewki i mięsa będzie miał idealną konsystencję. 

Zrób sos

Krok 3: Połącz składniki

Na patelnię, z prawie gotowy sosem, wyłóż też pokrojone na mniejsze kawałki - marchew oraz pietruszkę z rosołu. Mięso kurczaka wyjęte z rosołu podziel w dłoniach na mniejsze kawałki i również dodaj do sosu. Całość zamieszaj i posyp odrobiną soli i pieprzu. Po ponownym zagotowaniu sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy chcesz do niego dodać więcej soli, czy pieprzu. 

Porada: Przed wyłączeniem sosu czasem dodaję do niego jeszcze kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz dwie łyżki śmietanki kremówki 30 %.

Połącz składniki

Krok 4: Dopraw potrawkę

Dzięki śmietance sos jest bardziej aksamitny i kremowy. Sok z cytryny wyostrza wszystkie inne smaki i sprawia, że potrawka jest bardziej wyrazista. Zawsze polecam też posiekać świeżą natkę pietruszki lub też koperek. 

Dopraw potrawkę

Potrawka z kurczaka, 6

Potrawka z kurczaka świetnie smakuje podana z ryżem. Do potrawki pasują tez ziemniaki oraz kasza pęczak lub wstążki z makaronu ryżowego.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (2330 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Potrawka z kurczaka

Co to jest potrawka z kurczaka? Jest to danie, które szykujemy zazwyczaj z wykorzystaniem mięsa oraz warzyw z rosołu. Ponieważ w polskiej tradycyjny rosół zazwyczaj podajemy w formie esencjonalnego bulionu z dodatkiem makaronu lub klusek lanych, zostają nam warzywa oraz mięso. Zarówno mięso, jak i warzywa też można w niewielkich ilościach dodać na talerz z rosołem. Nawet jeśli trochę dodamy ich do rosołu, to zostaje jeszcze bardzo dużo warzyw i mięsa. Jest kilka sposobów na to, by je wykorzystać. Bardzo dobry jest pasztet drobiowy domowy z dodatkiem takich warzyw i mięsa ze skórą. Jeśli gotujmy wyłącznie rosół z kury lub z kurczaka, ale bez dodatku mięsa wołowego, to świetna będzie potrawka z kurczaka z rosołu. Oczywiście nie trzeba się wówczas ograniczać, więc polecam użyć jak najwięcej składników po rosole. Potrawka z kurczaka z warzywami jest świetnym pomysłem na drugie danie. A do tego praktycznie nic się nie marnuje. Bardzo dobre danie z kurczakiem, to też mój przepis na risotto z kurczakiem i kolorową papryką. Przy okazji zapraszam też po przepis na pyszny, staropolski bigos szykowany przez kilka dni. Zapraszam również po super przepis na pyszne kołduny z mięsem wołowym lub mieszanym. 

Potrawka

Można też specjalnie ugotować kawałki Sammie kurczaka z dodatkiem marchewki i zrobić z nich potrawkę z kurczaka. Nie musi to być od razu cały rosół, jednak to się bardzo opłaca. Jeśli zatem chcesz ugotować kurczaka i marchew a wywar wykorzystać do potrawki, to śmiało. Polecam wówczas ugotować podudzia a na koniec dodać jeszcze delikatną pierś z kurczaka. Potrawka z kurczaka z rosołu to jednak coś, co polecam bardziej. Taka potrawka z kurczaka gotowanego jest delikatna, więc śmiało możesz ją podać swoim dzieciom np. od wieku przedszkolnego. Potrawka z kurczaka z marchewką i dodatkiem groszku jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo apetycznie wygląda. Potrawka z pierś kurczaka wystarczy, ale polecam użyć też innych fragmentów kurczaka. Moja potrawka z mięsa z rosołu jest bardzo smaczna i super szybka do zrobienia. Polecam spróbować. 

Potrawka z kurczaka przepis

Są różne wersje tego dania... potrawka z kurczaka przepisy z groszkiem lub bez. Ja jednak zawsze daję sporo groszku mrożonego. A to dlatego, że po pierwsze błyskawicznie się gotuje. Mięknie w wywarze już po trzech minutach. A do tego jest zdrowy, psuje do konsystencji i smaków dania oraz sprawia, że całe danie ma piękne kolory. Wówczas potrawka z kurczaka z warzywami wygląda bardzo apetycznie. Z czym podać potrawkę z kurczaka? Bardzo lubię ją jeść samą, tak prosto z patelni. Świetna i chyba najbardziej popularna jest potrawka z kurczaka z ryżem jasnym. Możesz ją też podać z ulubioną kaszą lub nawet z gotowanymi ziemniakami. Pyszna jest też moja sałatka z kurczakiem. Co jeszcze pysznego z dodatkiem mięsa drobiowego.. z całą pewnością będą to też tortille z kurczakiem, które można zabrać nawet na obiad do szkoły. Jeśli lubisz gotować, to zapraszam też po inne moje przepisy. Znajdziesz u mnie nie tylko dania obiadowe i zupy, ale całą masę pysznych słodkości. Polecam!