Potrawka z kurczaka
Najlepsza potrawka z kurczaka, którą zrobisz z mięsa i warzyw z rosołu. Przepis jest prosty i sprawdzony a potrawka przepyszna i łatwa w przygotowaniu. Polecam szykować ją na drugie danie. Jest świetna!
- super ekonomiczny obiad
- uwielbiana nawet przez małe dzieci
- najczęściej podawana z ryżem lub ziemniakami
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 1200 g potrawki
Kaloryczność kcal: 115 w 100 g potrawki
- 400 - 500 g mięsa z kurczaka z rosołu
- 2 marchewki z rosołu - 180 g
- 1 pietruszka z rosołu - 170 g
- niecałe 2,5 szklanki odlanego rosołu
- 100 g mrożonego groszku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżka masła klarowanego
- po szczypcie soli i pieprzu
Potrawka z kurczaka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów potrawki. Jeśli podasz ją np. z ryżem, to będą to cztery duże porcje obiadowe.
W składnikach znajduje się mięso z kurczaka, marchew oraz pietruszka - wyjęte z rosołu. Zawsze szykując potrawkę, najpierw gotuję rosół z kurczaka, a tego samego lub następnego dnia mięso i warzywa wykorzystuję do zrobienia tej właśnie potrawki.

Potrawka
Z gotowego rosołu drobiowego wyjmij całe mięso i warzywa. Z kurczaka zdejmij całe mięso, zaś skóry oraz chrząstki i kości wyrzuć. Po obraniu całego kurczaka otrzymałam około 400-500 gramów samego mięsa.
Do potrawki możesz też wykorzystać jeden, obrany korzeń pietruszki, jednak możesz go pominąć i nie dodawać do potrawki z kurczaka. Warto jednak dodać jak najwięcej marchewki z rosołu. Ja użyłam około 180 gramów gotowanej marchewki. Były to dwie średnie sztuki. Z rosołu odlej tez 2,5 szklanki samego bulionu.
A tutaj przepis na rosół z kury - właśnie na podstawie tego rosołu powstała potrawka.

Na średniej wielkości patelni roztop dwie łyżki masła klarowanego (może być też olej roślinny). Ustaw średnią moc palnika. Gdy masło będzie już dobrze rozgrzane, wsyp też dwie pełne, ale nie czubate łyżki mąki pszennej. Całość energicznie mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Do pieniącej się na patelni mąki wlej dwie i pół szklanki, czyli nie więcej niż 625 ml odlanego z rosołu bulionu. Całość mieszaj delikatnie, aż sos ponownie się zagotuje. Wsyp 100 gramów mrożonego groszku (może być też świeży. Zanim dodam mrożony groszek na patelnię, zawsze najpierw zalewam go przez sitko wodą z kranu. Pozbywam się w ten sposób ewentualnej zamrożonej glazury, która pojawia się na groszku. Sitko trzymam nad zlewem). Groszek gotuje się błyskawicznie. Jest miękki już po 3-4 minutach gotowania w sosie.
Sos przed dodaniem reszty składników lekko gęstnieje, ale może sprawiać wrażenie mało zawiesistego. Nic się nie martw.. po dodaniu marchewki i mięsa będzie miał idealną konsystencję.

Na patelnię, z prawie gotowy sosem, wyłóż też pokrojone na mniejsze kawałki - marchew oraz pietruszkę z rosołu. Mięso kurczaka wyjęte z rosołu podziel w dłoniach na mniejsze kawałki i również dodaj do sosu. Całość zamieszaj i posyp odrobiną soli i pieprzu. Po ponownym zagotowaniu sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy chcesz do niego dodać więcej soli, czy pieprzu.
Porada: Przed wyłączeniem sosu czasem dodaję do niego jeszcze kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz dwie łyżki śmietanki kremówki 30 %.

Dzięki śmietance sos jest bardziej aksamitny i kremowy. Sok z cytryny wyostrza wszystkie inne smaki i sprawia, że potrawka jest bardziej wyrazista. Zawsze polecam też posiekać świeżą natkę pietruszki lub też koperek.

Potrawka z kurczaka świetnie smakuje podana z ryżem. Do potrawki pasują tez ziemniaki oraz kasza pęczak lub wstążki z makaronu ryżowego.

Smacznego!