Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chińszczyzna z kurczakiem

Chińszczyzna z kurczakiem

Chińszczyzna ze kurczakiem i szparagami? Czemu nie! Z sezamem i olejem kokosowym, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4-6

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka zielonych szparagów
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu np. klonowego
  • pół łyżeczki chilli
  • 2 x 200 g makaronu ryżowego

Cebulę i marchewkę obierz i pokrój na plasterki i piórka. Łodygę selera i szparagi pokrój w cienkie plasterki. Nagrzej dużą patelnię z olejem kokosowym i dodaj wszystkie warzywa oraz sos sojowy i chili. Przykryj przykrywką i duś na średniej mocy palnika przez 25 minut.

Pierś umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść i pokrój w małą kostkę. Do miski wsyp sezam, słodką paprykę i 3 łyżki sosu sojowego. Kawałki kurczaka wymieszaj z mieszanką.

Odkryj przykrywkę w warzywach i dodaj mięso oraz syrop klonowy. Zwiększ moc palnika i podsmażaj całość do 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Podawaj z makaronem ryżowym :-)

Chińszczyzna z kurczakiem, 1

Jeżeli lubisz szparagi to polecam Ci też mój przepis tarta ze szparagami. Pyszna jest też zupa krem ze szparagów.

Z dań orientalnych zachęcam zobacz mój pomysł na pak choi z kurczakiem oraz koniecznie krewetki przepis.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (164 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania