Chińszczyzna z kurczakiem
Chińszczyzna ze kurczakiem i szparagami? Czemu nie! Z sezamem i olejem kokosowym, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4-6
Składniki
- pierś z kurczaka
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- kilka zielonych szparagów
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki syropu np. klonowego
- pół łyżeczki chilli
- 2 x 200 g makaronu ryżowego
Cebulę i marchewkę obierz i pokrój na plasterki i piórka. Łodygę selera i szparagi pokrój w cienkie plasterki. Nagrzej dużą patelnię z olejem kokosowym i dodaj wszystkie warzywa oraz sos sojowy i chili. Przykryj przykrywką i duś na średniej mocy palnika przez 25 minut.
Pierś umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść i pokrój w małą kostkę. Do miski wsyp sezam, słodką paprykę i 3 łyżki sosu sojowego. Kawałki kurczaka wymieszaj z mieszanką.
Odkryj przykrywkę w warzywach i dodaj mięso oraz syrop klonowy. Zwiększ moc palnika i podsmażaj całość do 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Podawaj z makaronem ryżowym :-)
Jeżeli lubisz szparagi to polecam Ci też mój przepis tarta ze szparagami. Pyszna jest też zupa krem ze szparagów.
Z dań orientalnych zachęcam zobacz mój pomysł na pak choi z kurczakiem oraz koniecznie krewetki przepis.
Smacznego!