Sałatka z kurczakiem
Kolorowa i super pyszna sałatka z kurczakiem to soczysta, smażona pierś z kurczaka oraz dużo świeżych sałat, szpinaku i pomidorków. Przepis jest świetny i wart zapamiętania.
- idealna na obiad i na kolację
- zdrowa i szybka do zrobienia sałatka
- soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 1200 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 145 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa
Składniki na smażone piersi z kurczka
- 500 g piersi z kurczaka - 1 większa pierś
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka delikatnej oliwy
Składniki na sałatkę z piersią z kurczaka
- 100 g szpinaku świeżego baby
- 100 g ulubionej mieszanki sałat
- 50 g sałaty rukoli
- pół cebuli cukrowej - około 80 g
- 300 g pomidorków cherry
- 100 g twardego sera typu parmezan
- 6 łyżek ulubionej oliwy
- sok z małej cytryny lub z jednej limonki
- świeżo mielony pieprz i sól
- kiełki jarmużu - można pominąć
Sałatka z kurczakiem
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów sałatki z kurczaka.
Przed szykowaniem sałatki z kurczakiem, zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. orzechy włoskie lub oliwki.
Z tej ilości składników powstają cztery, bardzo duże porcje pysznej sałatki, którą możesz podać na obiad lub na kolację. Sałatka ze smażoną piersią z kurczaka świetnie sprawdzi się również jako posiłek do lunchboxa, do pracy lub do szkoły.
Sałatka z kurczaka przepis
Dużą pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń włókna i ewentualne chrząstki. Dodam jeszcze, że mięso warto jest wyjąć wcześniej z lodówki, by miało jednolitą temperaturę. Jeśli mięso będzie w środku zimne, będzie potrzebowało dłuższej obróbki termicznej.
Pierś z kurczaka smażona w całości, oprócz podsmażenia na patelni wymaga dodatkowego pieczenia w piekarniku. Jeśli więc chcesz pominąć ten etap, to proponuję pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach i podsmażyć do zarumienienia i miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy.
Idąc jednak za przepisem.. dwie połówki piersi z kurczaka obtocz dokładnie w soli, pieprzu i słodkiej papryce. Pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i jedna łyżeczka słodkiej papryki.
Nagrzej dobrze patelnię z grubym dnem. Wlej łyżkę oliwy i wyłóż oba kawałki piersi. Smaż je po około trzy minuty z obu stron na średniej mocy palnika, a następnie przenieś do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piersi potrzebują się dopiec w środku. Wystarczy około 8 minut pieczenia na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół.
Porada: Jeśli Twoja patelnia ma zdejmowaną rączkę lub można umieścić patelnię w piekarniku, to skorzystaj z tego udogodnienia. Jeśli nie masz takiej możliwości, to piersi z kurczaka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piersi z kurczaka odstaw do przestudzenia. To dobry moment na zrobienie sałatki.
Przygotuj sobie szeroki półmisek. Zacznij od umycia sałat. Szpinak baby, sałatę rukolę oraz mieszankę sałat przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Sałaty umieść razem na półmisku. Zamiast mieszanki sałat możesz też użyć świeżej roszponki lub siekanej kapusty pekińskiej.
Do sałat dodaj też umyte pomidorki cherry lub pomidorki koktajlowe. Każdą sztukę przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój cienkie piórka.
Na warzywa wylej 3 łyżki delikatnej oliwy oraz wyciśnij sok z małej cytryny lub z limonki. Przed wyłożeniem kurczaka możesz też dodać twardy ser. Ja wybrałam ser włoski Parmigiano Reggiano. Ser starłam w płatki przy pomocy gilotynki do serów i warzyw.
Pierś z kurczaka pokrój w plasterki i wyłóż na sałatkę. Sałatkę z kurczakiem polej resztą oliwy. Będą to trzy łyżki. Jeszcze tylko symboliczne oprószenie świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ja dodałam też trochę kiełków jarmużu. Jeśli jednak nie masz żadnych kiełków, to możesz śmiało pominąć ten składnik.
Porada: Sałatkę można też polać odrobiną octu balsamicznego lub dodać ulubione oliwki.
Porada: W przepisie nie ma dodatku w postaci orzechów lub pestek, ale jeśli lubisz, gdy coś Ci przyjemnie chrupie, to gorąco polecam dodać na koniec prażone pestki słonecznika lub też siekane orzechy włoskie.
Smacznego!