Kaszotto
Najlepsze kaszotto z kaszy gryczanej palonej lub też nie. To mój ulubiony i sprawdzony przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami. Danie proste, szybkie i jednogarnkowe, które możesz szykować przez cały rok!
- zdrowy i pyszny pomysł na obiad
- wszystko szykujesz w jednym naczyniu
- pełnowartościowy posiłek idealny dla każdego
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1350 g dania
Kaloryczność kcal: 150 w 100 g kaszotto
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej - niecała szklanka kaszy suchej
- 400 g piersi z kurczaka - 1 podwójna średnia pierś
- 1 duża czerwona papryka - 230 g
- 1 duża cebula - 270 g
- 200 g szpinaku baby - 4 garście
- 150 g pieczarek - jedna garść
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła klarowanego
- garść natki pietruszki
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, pół łyżeczki pieprzu
Kaszotto z kurczakiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wychodzą cztery większe lub sześć mniejszych porcji kaszotto.
Kaszotto to wspaniała alternatywa do risotto. W moim przepisie znajdziesz zarówno soczyste kawałki piersi z kurczaka, jak i kolorowe i pyszne warzywa oraz zdrową kaszę gryczaną. Ponieważ kasza gryczana palona i niepalona ugotują się w podobnym czasie, zazwyczaj dodaję do kaszotto obie kasze w proporcji pół na pół. Dla zainteresowanych.. kasza gryczana biała ma trochę mniej kalorii niż ta palona :)
Kaszotto przepis
Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj przyprawy: płaska łyżeczka soli, po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, pół łyżeczki pieprzu czarnego. Całość wymieszaj.
Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem i z wysokimi rantami. Wlej trzy łyżki oliwy i dodaj trzy łyżki masła klarowanego. Po chwili wyłóż całe mięso oblepione przyprawami. Mięso smaż na wysokiej mocy palnika. Już po kilku minutach kawałki kurczaka będą dosmażone. Przewracaj kawałki mięsa w trakcie smażenia.
Gotowe mięso zdejmij przy pomocy szczypiec na talerz (kawałki kurczaka dodasz do kaszotto ponownie pod koniec szykowania dania). Cały tłuszcz zostaw na patelni.
Zmniejsz moc palnika do średniej. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę. Następnie dodaj też oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę oraz pieczarki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj i smaż tak bez przykrywki przez 15 minut.
Do warzyw dodaj kaszę gryczaną i drobno siekaną natkę pietruszki. Wlej też dwie szklanki wody, bulionu warzywnego lub drobiowego. Całość wymieszaj i przykryj przykrywką. Duś kaszotto przez 13-15 minut, do miękkości kaszy.
Pod koniec dodaj jeszcze umyty szpinak baby. Mieszaj kaszotto aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość. Możesz też poddusić szpinak osobno i tylko wymieszać na koniec z kaszotto.
Aby poddusić szpinak wystarczy, że umieścisz go w rondelku z łyżką masła lub oliwy oraz łyżką wody (możesz też dodać szczyptę soli). Po kilku minutach duszenia szpinaku pod przykrywką, będzie gotowy do przełożenia go do kaszotto.
Wymieszaj razem wszystkie składniki kaszotto. Sprawdź smak dania. W razie potrzeby dodaj np. więcej soli lub pieprzu. Polecam podawać kaszotto z pomidorkami koktajlowy.
Jakie jest Twoje ulubione danie z kaszą gryczaną?
Smacznego.