Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chlebek naan

Chlebek naan

Super pyszny i bardzo uniwersalny przepis na chlebek naan. To wyjątkowo prosty sposób na szybki, domowy chlebek. Możesz go piec w piekarniku lub też uprażyć na patelni. A do tego to tylko kilka składników!

- chleb naan na jogurcie i drożdżach
- świetny do curry oraz wszelkich past
- fantastyczny zamiennik do chleba

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia chlebków: 8 minut
Liczba porcji: 8 chlebków naan

Kaloryczność kcal: 160 w 1 chlebku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 310 g
  • 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego - 80 g
  • pół szklanki wody - 125 ml
  • łyżeczka suchych drożdży - 5 g
  • łyżka delikatnej oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli

Chleb naan

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. 

Do zrobienia placków naan potrzebujesz: duża patelnia z grubym dnem, piekarnik lub też płyta kuchni kaflowej; wałek i odrobina mąki do podsypywania placków. 
Dodatki do podania: roztopione masło; suszone zioła np. oregano, tymianek, płatki chili; sezam; czosnek; natka pietruszki lub kolendra.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków w postaci masła oraz ziół, których użyłam do posmarowania chlebków po upieczeniu. Z podanej ilości składników wyszło mi osiem sporych chlebków naan.

Chlebek naan, 1

Chlebek naan, 2

Chlebki naan

Ciasto na chlebek naan szykuje się bardzo prosto. Wystarczy umieścić razem wszystkie składniki i wyrobić je na elastyczne i jednolite ciasto.

Zatem w jednej misce umieść razem dwie niepełne szklanki mąki pszennej. Możesz użyć mąki tortowej lub też mąki typ. 00 (Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu). Potrzebujesz około 310 gramów mąki. 

Do mąki dodaj też cztery łyżki gęstego jogurtu np. greckiego. Będzie to łącznie 80 gramów jogurtu. Wlej pół szklanki wody = 125 ml wody. Woda może być lekko ciepła. Wsyp łyżeczkę suchych drożdży. Będzie to nie więcej niż pięć gramów drożdży. Zamiast suchych drożdży możesz też dodać 15 gramów drożdży świeżych. 

Na koniec jeszcze łyżka delikatnej (nie może być gorzka) oliwy oraz płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru. Zamiast oliwy możesz użyć miękkiego masła lub też innego oleju roślinnego np. ryżowego lub z pestek winogron. 

Chlebek naan, 3

Ciasto wymieszaj a następnie wyrabiaj tak długo, aż drobi się idealnie gładkie. Ciasto może być lekko klejące. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw do wyrastania na godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. W upały miskę połóż na blacie kuchennym w cieniu. Zimą możesz też położyć miskę obok kaloryfera.
Chlebek naan, 4

Na zdjęciu poniżej widać idealnie wyrośnięte ciasto. 
Chlebek naan, 5

Wyrośnięte ciasto na chlebki naan przełóż na blat obsypany lekko mąką. Ciasto wyrabiaj chwilę a następnie podziel na dwa równe kawałki. Następnie każdą połówkę ciasta jeszcze na pół. Cztery równe kawałki podziel ostatni raz na pół. Otrzymasz w ten sposób osiem równych kawałków ciasta. Każdy kawałek uformuj w dłoniach na kształt kuli.
Chlebek naan, 6

Przygotowane kulki ciasta rozwałkowuj na placek o średnicy około 15 cm i grubości około 3 mm. Placki kładź obok siebie na desce, blacie lub papierze do pieczenia. Placki przykryj ściereczką bawełnianą.
Chlebek naan, 7

Chlebki naan możesz dokończyć szykować na dwa sposoby. Możesz je upiec w piekarniku lub też uprażyć na suchej patelni. 

Ja naany piekę zazwyczaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ustawienie góra/dół). Na środkowej półce w piekarniku nagrzewam też czystą i suchą blachę z wyposażenia piekarnika. Na taką nagrzaną blachę bardzo ostrożnie przerzucam gotowe do pieczenia chlebki naan. Na jedno pieczenie kładę cztery placki. 

Piszę, że przerzucam placki ciasta, ponieważ tak też robię. Biorę jeden placek na otwartą dłoń i ostrożnie, ale sprawnie przerzucam placek na nagrzaną blachę. Kładę jeden obok drugiego i od razu zamykam z powrotem piekarnik. 

Już po chwili placki zaczynają puchnąć. W większości zamieniają się w puchate poduszki. Po około 8 minutach pieczenia robią się rumiane i są już gotowe do wyjęcia z pieca. Zdejmuję je z blachy i od razu kładę drugą partię placków. Piekę je tak samo, jak pierwsze. 
Chlebek naan, 8

Jak widać na zdjęciu powyżej, chlebek naan pieczony w piecu w wysokiej temperaturze może się zamienić w jadalny balonik. Jeśli chcesz, by naany były mniej puchate to zmniejsz moc palnika i piecz je troszkę krócej. 

Aby uprażyć chlebek naan na patelni wybierz niedużą patelnię z grubym dnem. Patelnię nagrzewaj na średniej mocy palnika. Niczym jej nie smaruj. Na nagrzaną patelnię kładź pojedynczo placki naan. Po około 1,5 do 2 minut zmień stronę i praż chlebek kolejne 1,5 - 2 minuty. Na chlebku najpierw pojawiają się małe pęcherzyki a po chwili rosną i zaczynają się ze sobą łączyć. 

Jeszcze gorące chlebki polecam posmarować roztopionym, gorącym masłem. Posmarowane masłem chlebki możesz posypać do wyboru: prażonym sezamem; siekanymi ziołami - kolendra, tymianek lub pietruszka; ziołami suszonymi np. oregano; płatkami chili; przepuszczonym przez praskę czosnkiem. 
Chlebek naan, 9

Chlebek naan, 10

Z czym podawać chlebki naan:
Gotowy chlebek naan możesz jeść bez żadnych dodatków. Już posmarowany masłem i posypany np. ziołami będzie smakował wspaniale. Chlebki naan sprawdzają się idealnie do zajadania z różnymi pastami. Świetna będzie np. pasta z soczewicy, czy klasyczny hummus. Naany zawsze warto podać z kurczakiem curry, czy też z serami i oliwą. 
Chlebek naan, 11

Lubisz domowe chlebki? Wypróbuj też mój przepis na proziaki. To takie małe chlebki bez proszku do pieczenia, bez drożdży, a wyłącznie na sodzie. Bardzo prosty przepis.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1553 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chlebek naan

Chleb naan to płaski drożdżowy chlebek pieczony na mące pszennej. Chleb naan a raczej samo słowo "naan" pierwszy raz pojawiło się w języku angielskim około 1803 roku w dzienniku podróży Williama Tooke'a. Wedłud Wikipedii Perskie słowo nān „chleb” oznacza w języku środkowo-perskim n'n „chleb, jedzenie”. To słowo pochodzenia irańskiego i jest spokrewnione z Parthian ngn, Kurdish nan, Balochi nagan, Sogdian nγn- i Paszto nəγan ” chleb ”. Naan znajdziemy głownie w kuchni Indyjskiej; Irańskiej; kuchni Azji Zachodniej, Azji Południowej oraz Azji Środkowej; czy też na Karaibach oraz w Birmie. W Persji starożytnej chlebek naan Naan wywodzi się z chleba pieczonego na gorących kamieniach. Przy okazji warto wspomnieć o dość podobnym przepisie na domowy wypiek na drożdżach z niewielkiej ilości składników. Chociaż langosz to nie wypiek, ponieważ placki te smaży my na oleju.. warto spróbować!

Chleb naan

Środkowoazjatyckie chlebki naan piecze się na kształt dużej kropli. Wypieka się je w specjalnie przeznaczonym do tego piecu zwanym tandoor. Placek naan podaje się zazwyczaj z czosnkiem, cebulą, sezamem, warzywami, serem czy też z jagnięciną. Tak więc chlebki naan są bardzo popularne na całym świecie i w każdym kraju wypieka się je trochę inaczej i inaczej też się je podaje. Kurczak curry to jedno z najpopularniejszych u nas dań z jakim podaje się chlebek naan. W kuchni indyjskiej chlebki naan są raczej płaskie. Pojawiają się na nich pęcherzyki, ale nie puchną tak bardzo. Chleb naan można też śmiało zjadać bez większych dodatków. Chlebek naan świetnie smakuje tylko posmarowany gorącym masłem i posypany ziołami, czy też sezamem. Hummus to pasta z którą chlebki naan smakują równie wyśmienicie, co z daniami z curry. 

Chlebki naan przepisy

Moje chlebki naan przepis to chlebki, które pięknie wyrastają i nadymają się jak bańki. Warto wiedzieć czym różnią się naany od pity. Chleb pita nie zawiera w składzie gęstego jogurtu. Jest to najważniejsza i podstawowa różnica między chlebkami naan i pita. Naan jest dzięki jogurtowi miękka i sprężysta. Tak więc mimo, że i chleb naan i pita są płaskimi plackami to różnią się w strukturze. Zapraszam po mój chleb naan przepis. Możesz placki naan piec w piekarniku lub też nawet na suchej patelni. Swój chlebek naan przepis wypiekam zazwyczaj w piekarniku i taki sposób zawsze polecam. Wówczas moje chlebki wyrastają najlepiej. Zapraszam po mój sprawdzony chleb naan przepis. 

Jeżeli dla odmiany wolałabyś / wolał coś na słodko to polecam przepis domowa chałka. Puszyste, plecione jak warkocze ciasto, do tego delikatna skórka i słodka kruszonka. Sprawdź.