Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

Najlepsza i cudownie pyszna zupa szpinakowa, którą polecam gotować szczególnie w sezonie na świeży szpinak. Przepis na tę wiosenną zupę jest wyjątkowo prosty. Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami jest super.

- zupa szpinakowa bez mięsa
- bez potrzeby użycia bulionu
- super z ziemniakami oraz jajkiem na twardo
- możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy: 45 minut
Ilość porcji: około 2 litry zupy

Kalorie: 65 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 g liści szpinaku
  • 2 średnie marchewki - 200 g
  • 1 średnia cebula - 150 g
  • 4 średnie ziemniaki - 400 g
  • 1 mała pietruszka - 100 g
  • 4 szklanki wody - 1 litr
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % - 100 g
  • 2 trójkąty serka topionego - można pominąć
  • po pół garści natki pietruszki i koperku
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, po pół łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej
  • ewentualnie jajka na twardo do podania

Przepis na zupę szpinakową

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy polecam garnek o pojemności minimum 4 litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja śmietanka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około dwóch litrów zupy szpinakowej.  

Zupa szpinakowa to zupa, którą gotuję głównie z myślą o sobie. Mogę jej zjeść bardzo dużo.. to idealnie moje smaki. Wszystkie składniki wręcz uwielbiam. Bardzo lubię też eksperymentować przy samym końcu szykowania tej zupy. Czasem dodaję serek topiony. Innym razem decyduję się na ser pleśniowy lub też fetę. Jajko na twardo dodaję praktycznie zawsze :)

Zupa szpinakowa, 1

Zupa szpinakowa przepis

Zupa szpinakowa od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku zacznij roztapiać trzy łyżki masła klarowanego lub użyj delikatnej oliwy. Obrane: pietruszkę, ziemniaki, marchew i cebulę pokrój na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki i jeszcze na pół, zaś cebulę w piórka lub też dowolnie na małe kawałki. Warzywa wymieszaj i podsmażaj tak bez przykrycia przez 20 minut.

Zupa szpinakowa, 2

Po tym czasie do garnka wlej też dwie szklanki wody. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki cztery ząbki czosnku oraz przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, po pół łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej.
Zupa szpinakowa, 3

Zupę przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Warzywa powinny być już miękkie.
Zupa szpinakowa, 4

Jeśli zupę robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 lub 250 gramów. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą i przełóż do garnka.

Ja użyłam 500 gramów szpinaku. Możesz też śmiało dać go nawet o 150 gramów mniej. Możesz też użyć dobrej jakości szpinaku mrożonego (nie rozdrobnionego). Z początku szpinak wypełni cały garnek, jednak po kilku minutach szpinak "zemdleje" i zmniejszy objętość. Do garnka wlej jeszcze dwie szklanki wody. Dodaj po pół garści natki pietruszki i koperku. Garnek przykryj przykrywką. Zupę gotuj jeszcze 10 minut na małej mocy palnika. 
Zupa szpinakowa, 5

Na samym końcu dodaj też cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny lub limonki, 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % oraz dwa trójkąty śmietankowego serka topionego. Serek topiony nie jest konieczny i możesz go pominąć. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem. 

Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić zupę szpinakową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka. 

Zupę zamieszaj i wyłącz jak tylko ponownie się zagotuje. 
Zupa szpinakowa, 6

Jajka na twardo możesz ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu zupy. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do mojego poradnika. 

Jeśli nie chcesz dodawać do zupy serka topionego, to możesz go pominąć lub zastąpić innym serem. Gorąco polecam ser feta, który dodaję pokrojony w kostkę już na talerzu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że feta jest słona, więc i zupa będzie bardziej słona. Do zupy szpinakowej świetnie pasuje też ser gorgonzola. Można go dodać zarówno pod koniec gotowania zupy (razem z sokiem z cytryny) lub też dopiero na talerzu, tak samo jak fetę. 

Niektórych może dziwić, to że wcześniej nie podsmażam szpinaku na maśle z czosnkiem i cebulą. Można to oczywiście zrobić, jednak nie jest absolutnie konieczne. Zupa będzie równie pyszna.
Zupa szpinakowa, 7

Piszcie z czym podajecie zupę szpinakową i czy wolicie ją w wersji z ziemniakami, czy z makaronem?

Zobacz też inne pomysły na szpinak. Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (185 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa szpinakowa

Moja najlepsza zupa szpinakowa, którą gotuję bez użycia bulionu. Oczywiście możesz użyć do jej ugotowania zarówno zwykłej wody, jak i bulionu. Bardzo dobry będzie mój bulion warzywny, który dodatkowo jeszcze bardziej wzbogaci smak zupy szpinakowej. Zupa szpinakowa pojawia się u mnie najczęściej z początkiem wiosny. Zdarza mi się ostatnio gotować ją nawet zimą, ponieważ w sklepach pojawił się już szpinak baby dostępny w sprzedaży przez cały rok. Zupa szpinakowa jest bardzo prosta do zrobienia. Uwielbiam jej smak tak bardzo, że mogłabym sama zjeść cały garnek i jestem pewna, że smak długo mi się nie znudzi. Przy dwóch litrach zupy zajęłoby mi to zapewne dwa dni, ale dałabym radę :) Ze szpinakiem w roli główniej polecam moje danie bez mięsa, czyli makaron ze szpinakiem

Zupa szpinakowa przepis

Zupa szpinakowa to jedna z pyszniejszych zup z użyciem dużej ilości fantastycznych warzyw. Fakt, że jest to zupa sezonowa i najlepiej jest gotować ją w pełni sezonu na świeży szpinak. Muszę przyznać, że lubię przebierać liście szpinaku i odrywać im ogonki. A jeśli szpinak pochodzi w mojego ogródka, to już jest pełnia szczęścia. Jaka jest u mnie wersja zupy szpinakowej? Moja ulubiona to oczywiście zupa szpinakowa z jajkiem oraz obowiązkowo z ziemniakami. Zatem jest to też zupa szpinakowa z ziemniakami. Polecam gotować ją z młodymi ziemniakami. Wtedy jest super pyszna i bardzo wiosenna. Zupa szpinakowa ma kilka sióstr i braci wiosennych. Cudowna i super pyszna jest też zupa szczawiowa oraz moja ukochana zupa botwinka. Jeśli lubisz szpinak lub też masz go tak dużo i szukasz pomysłów na idealne i pyszne wykorzystanie go, to polecam Ci też kilka innych moich przepisów kulinarnych. Wejdź na tag szpinak i poznaj najlepsze przepisy z użyciem szpinaku. Wiosennie pyszna i prosta do zrobienia jest też moja ulubiona surówka z młodej kapusty