Zupa z cukinii
Cukinia jest fantastycznym warzywem, z którego można wyczarować wiele dań. Jednym z najlepszych pomysłów na jej wykorzystanie jest zupa z cukinii. Mój przepis na zupę cukiniową jest prosty. Serdecznie zapraszam
- gotowa do jedzenia w niecałą godzinę
- opis wykonania krok po kroku ze zdjęciami
- pyszna, prosta i sprawdzona zupa krem
Jeśli masz więcej dorodnych kabaczków, to bardzo proszę.. mam świetny przepis na leczo warzywne lub pasztet z cukinii - rewelacja!
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1 litr zupy
Kaloryczność kcal: 90 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska
Składniki na zupę z cukinii
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 cukinie - 800 g
- mała cebula cukrowa
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietanki 30 %
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich
- zioła: garść siekanego szczypiorku, oraz natki pietruszki
Składniki na grzanki do zupy
- 2 kromki jasnego pieczywa pszennego
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- łyżeczka ziół prowansalskich
Czas liczony jest bez gotowania bulionu.
Kaloryczność zupy liczona jest bez dodatku grzanek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Zupa z cukinii to zwiastun jesieni, chociaż zajadamy się nią również przez połowę lata. Już sam kolor zupy z cukinii sprawia, że planuje się dokładkę. Słoneczna zieleń. Piękny zapach. Super kremowa konsystencja oraz chrupiące grzanki. Coś wspaniałego.
Zupa z cukinii
Do zrobienia zupy cukiniowej potrzebujesz na start 500 ml dobrego, esencjonalnego bulionu. Może to być bulion warzywny albo rosół drobiowy.
Ja zazwyczaj gotuję rosół na szyi i skrzydle z indyka. Do garnka wlewam dwa litry wody. Dodaję opaloną cebulę, 3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera; kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz płaską łyżkę soli. Czasem dodaję też czosnek i lubczyk. Rosół gotuję przez 1,5 godziny bez zdejmowania przykrywki.
Do zupy z cukinii odlewam 500 ml bulionu. Z reszty zaś robię inną zupę. Świetna jest zupa szparagowa. Z warzyw i mięsa szykuję pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu.
Cukinie myję i odcinam same końce. Jeśli masz twarde kabaczki, to musisz je najpierw obrać. Obierz cebulę oraz ząbki czosnku.
Na patelni roztop dwie łyżki masła. Dodaj siekaną cebulę oraz całe ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem podsmażaj na małej mocy palnika przez około 3 minuty.
Na patelnię dodaj też cukinie pokrojone w kostkę. Warzywa nie muszą być równo pokrojone. Zupa z cukinii będzie blendowana na krem. Warzywa podsmażaj razem około 10 minut, już na średniej mocy palnika. Pod koniec dodaj po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.
Bulion wlej do garnuszka. Dodaj siekaną natkę pietruszki i zagotuj.
Do bulionu dodaj całą zawartość patelni. Zupę z cukinii gotuj na małej mocy palnika przez niecałe 15 minut.
Do zupy możesz dodać śmietankę od razu lub dopiero po zblendowaniu/zmiksowniu zupy na krem. Zupa krem z cukinii powinna wyjść dość gęsta.
Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje podana ze świeżo uprażonymi grzankami. Dwie kromki pieczywa pokrój w kostkę. Nagrzej małą patelnię. Na nagrzaną patelnię wyłóż pokrojone na kawałki pieczywo. Grzanki podsmażaj tak na suchej patelni przez minutę. Co chwilę przewracaj je ostrożnie na drugą stronę.
Dopiero na częściowo podpieczone grzanki wylej cienką strużką dwie łyżki oliwy. Znów chwilę podsmażaj grzanki. Wylej kolejne dwie łyżki oliwy. Na koniec grzanki posyp ziołami. Jeśli zioła dodasz za wcześnie, to niepotrzebnie się przypalą.
Grzanki podawaj do zupy dopiero przed samym jedzeniem. Polecam polać każdą porcję odrobiną śmietanki. Już na talerze zaś dodaj siekany szczypiorek.
Smacznego!