Zupa buraczkowa krem

Zupa buraczkowa krem

Bardzo prosta w składzie zupa krem z wywaru z buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa idealna dla alergików.

Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:

Ziemniaki i buraki zważone przed obraniem.

Buraki obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki (do 5 cm). Zalej 500 ml wody. Gotuj 30 minut pod przykryciem.

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem jeszcze godzinę.

Wyłów wszystkie kawałki buraków (nie będą już potrzebne). Do wywaru dodaj oliwę, cukier oraz sok z cytryny.

Zupę gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

Zupa buraczkowa krem, 1

Sprawdź też mój przepis na pyszny, idealne buraczki do obiadu na ciepło.

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷