Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków

Bardzo prosta w składzie zupa krem z buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa idealna dla alergików. Delikatna konsystencja i wspaniały smak.

Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:

Ziemniaki i buraki zważone przed obraniem.

Krem z buraków

Buraki obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki (do 5 cm). Zalej 500 ml wody. Gotuj 30 minut pod przykryciem.

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem jeszcze godzinę.

Wyłów wszystkie kawałki buraków (nie będą już potrzebne). Do wywaru dodaj oliwę, cukier oraz sok z cytryny.

Zupę gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

Zupa krem z buraków, 1

Sprawdź też mój przepis na pyszne, idealne buraczki do obiadu na ciepło. Z ciekawych zup polecam w sezonie zupę Krem z zielonych szparagów oraz przepis zupa marchwiowa.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (787 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷