Zupa krem z buraków
Bardzo prosta w składzie zupa krem z buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa idealna dla alergików. Delikatna konsystencja i wspaniały smak.
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 kg buraków
- 700 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego
- 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- łyżka cukru (można pominąć)
- sok z jednej cytryny
Ziemniaki i buraki zważone przed obraniem.
Krem z buraków
Buraki obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki (do 5 cm). Zalej 500 ml wody. Gotuj 30 minut pod przykryciem.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem jeszcze godzinę.
Wyłów wszystkie kawałki buraków (nie będą już potrzebne). Do wywaru dodaj oliwę, cukier oraz sok z cytryny.
Zupę gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

Sprawdź też mój przepis na pyszne, idealne buraczki do obiadu na ciepło. Z ciekawych zup polecam w sezonie zupę Krem z zielonych szparagów oraz przepis zupa marchwiowa.
Smacznego!