Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa z bobu

Zupa z bobu

Wiosenna, delikatna, super prosta i niezwykle pyszna zupa z bobu, to prawdziwy rarytas w sezonie na warzywa i owoce. Zapraszam po mój ulubiony, sprawdzony przepis oraz garść porad.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1700 ml zupy

Kaloryczność kcal: 110 w 100 ml zupy [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 500 g świeżego bobu
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 szklanki wody - 750 ml (lub bulionu)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 marchew - około 120 g
  • 1 cebula - około 160 g
  • po dwie łyżki oliwy i masła kalrowanego
  • po garści siekanego koperku i szczypiorku
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Zupa z bobu
Zupa z bobu, 1

Krok 1: Podmaż cebulę i marchew

Do garnka w którym planujesz gotować zupę, wlej dwie łyżki oliwy oraz dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Na nagrzany tłuszcz wyłóż obraną i posiekaną cebulę oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Całość podsmażaj w garnku, bez przykrywki, na niższej mocy palnika przez około 10 minut. 

Porada: Pod koniec podsmażania można też dołożyć 2-3 posiekane ząbki czosnku. 

Podmaż cebulę i marchew

Krok 2: Dodaj ziemniaki i przyprawy

Po tym czasie do garnka dodaj również pół kilograma młodych ziemniaków (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Wsyp płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Wlej też trzy szklanki wody (najlepiej wrzątku z czajnika, by zupa szybciej się zagotowała). Garnek przykryj przykrywką. Zupę gotuj na niższej mocy palnika, do momentu, gdy warzywa zmiękną, czyli około 15 minut. 

Porada: Jeśli masz bulion warzywny lub drobiowy, to możesz go wlać zamiast wody lub też pół na pół z wodą.

Dodaj ziemniaki i przyprawy

Krok 3: Ugotuj i obierz bób

W trakcie gotowana zupy (można wcześniej) ugotuj i obierz pół kilograma bobu (do miękkości w osolonym wrzątku). U mnie po zdjęciu skórek zostało mi 320 gramów bobu. W razie potrzeby tutaj instrukcja: jak ugotować bób

Ugotuj i obierz bób

Krok 4: Wlej wodę. Dodaj składniki

Do garnka z miękkimi warzywami dodaj po sporej garści posiekanego szczypiorku oraz koperku, a także ugotowany i obrany bób. Zamieszaj zupę i tylko doprowadź do wrzenia. 

Porada: Na tym etapie można też dodać pół szklanki zielonego, świeżego groszku. Zupa wychodzi treściwa, z dużą ilością warzyw. Jeśli wolisz, by miała więcej "płynu" to dolej wodę lub bulion warzywny lub drobiowy - do 200 ml. 

Wlej wodę. Dodaj składniki

Krok 5: Na koniec wlej śmietankę

Na samym końcu wlej do zupy dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 100 ml śmietanki kremówki 30 % (temperatura pomieszczenia) lub tyle samo śmietanki do zup i sosów 18 %. Zamieszaj i sprawdź smak zupy. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Zupa z bobu świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem. Na talerze można też wyłożyć kleks kwaśnej śmietany lub serka mascarpone. Doskonale pasuje też ser feta lub ser kozi.

Porada: Śmietankę do zup i sosów można wcześniej zahartować, wlewając do szklanki ze śmietanką chochlę wrzącej zupy.

Na koniec wlej śmietankę

Zupa z bobu, 7

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (23 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa z bobu

Jeśli szukasz czegoś naprawdę wyjątkowego na wiosenno-letni obiad, prosta zupa z bobu to doskonały wybór, który nie tylko dostarczy Ci mnóstwa smakowych wrażeń, ale także zadba o Twoje zdrowie. Sezonowa, delikatna i bezmięsna — to danie to prawdziwa uczta dla podniebienia oraz skarb pełen wartości odżywczych. Domowa zupa z bobem jest niesamowicie prosta w przygotowaniu, ponieważ nie potrzebujesz nawet bulionu. Wyobraź sobie głęboki talerz, na którym królować będą młode ziemniaki, marchewka i cebula w towarzystwie świeżego bobu. Te wiosenno-letnie warzywa to prawdziwy prezent od natury, który zachwyci Cię nie tylko smakiem, ale również kolorami. Zupa bobowa jest delikatna, więc posmakuje tez młodszym domownikom.  Kiedy do tego dodasz aromat świeżego koperku i szczypiorku oraz aksamitną konsystencję dzięki kremowej śmietance, otrzymasz niezwykle harmonijną zupę, która rozpieszcza wszystkie zmysły. Nie ma nic lepszego niż miska pełna zdrowia i smaku, która rozgrzeje Twój żołądek, a zarazem odświeży umysł. Wiele osób uważa, że bób można jeść tylko ugotowany, bez dodatków. Tymczasem zupa z bobu to prawdziwy rarytas, który warto ugotować chociaż raz w sezonie na świeżutki bób. Zupa z bobu to danie, które, choć proste, wymaga odrobinę zaangażowania. Jednak nagrodą za Twoje starania będzie satysfakcja płynąca z samodzielnie ugotowanego, zdrowego i pysznego posiłku. Przygotowując ją, nie tylko zadbasz o swoje zdrowie, ale także o planetę, wybierając bezmięsne składniki. Zachęcam Cię więc do wypróbowania tego przepisu w swojej kuchni. Spraw, aby Twoje obiady stały się nie tylko smaczne, ale i pełne witamin oraz minerałów. Przepisów na zupę z bobu można znaleźć wiele, więc wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada i ciesz się smakiem. Oczywiście ja polecam Ci mój sposób na tę przepyszna zupkę.