Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makowiec gwiazda

Makowiec gwiazda

Gwiazda makowa to typowo świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem domowej masy makowej. Jest wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Przepis zawiera dokładny opis oraz zdjecia wykonania gwiazdy krok po kroku.

- pyszny świąteczny makowiec
- ciasto idealne do zabrania w gości
- najlepsze ciasto drożdżowe

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: około 1500 g ciasta

Kaloryczność kcal: 420 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 4 szklanki mąki pszennej - 640 g
  • pełna szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 6 żółtek średnich jajek
  • 2 saszetki suchych drożdży - łącznie 14 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 1/3 szklanki cukru - około 100 g
  • szczypta soli

Składniki na masę makową

  • 250 g niebieskiego maku
  • 50 g drobnych rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g drobnego cukru
  • łyżeczka masła
  • 2 białka jajek

Składniki na lukier cytrynowy

  • 3 łyżki soku z cytryny - 18 g
  • 10 łyżek cukru pudru - 120 g

Makowiec gwiazda

Czas wyrastania ciasta: 60 minut
Forma na ciasto: duża blacha piekarnika oraz papier do pieczenia
Wymiar gwiazdy makowej: średnica około 32 cm

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały razem z lukrem cytrynowym.

Potrzebujesz również: stolnica oraz mąka do podsypywania, wałek, małe jajko do posmarowania gwiazdy makowej przed pieczeniem np. jajko przepiórcze.

Drożdżowa gwiazda z makiem to jedno z ciekawszych ciast, które można upiec na Święta. Gwiazda makowa to nic innego jak najlepsze ciasto drożdżowe oraz pyszna masa makowa. Makowiec zawijany jest dość podobny, jednak proces składania ciasta wygląda już zupełnie inaczej. 

Szykując ciasto drożdżowe wzorowałam się na moim faworycie. Babka drożdżowa wilgotna idealnie nadaje się jako inspiracja do wykonania ciasta drożdżowego pod tę pyszną gwiazdę. Masa makowa to połowa porcji z mojego przepisu na uniwersalną masę makową do wypieków. Jeszcze lukier. Lukier cytrynowy idealnie pasuje do ciasta drożdżowego ze względu na połączenie słodyczy z kwaśnym smakiem soku z cytryny.

Makowiec gwiazda, 1

Makowiec gwiazda

Do dużej miski wsyp cztery szklanki mąki pszennej np. wrocławskiej typ. 500. Maka pszenna tortowa też da radę. Potrzebujesz około 640 gramów mąki. Dodaj szczyptę soli oraz dwie saszetki suszonych drożdży i 1/3 szklanki cukru, czyli około 100 gramów cukru.

Jeśli chcesz użyć drożdży świeżych to potrzebujesz około 50 gramów drożdży. Ze składników na ciasto uszczknij 3 łyżki mąki. Dodaj drożdże oraz łyżeczkę cukru i wlej kilka łyżek ciepłego mleka. Zaczyn rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn po około 10 minutach powinien zacząć rosnąć. Ja zazwyczaj umieszczam naczynie z zaczynem w lekko nagrzanym piekarniku. Wystarczy temperatura do 30 stopni, by zaczyn w 20 minut zamienił się w buzującą pianę. Taki zaczyn połącz z resztą składników na ciasto i szykuj je dalej tak samo, jak z suszonymi drożdżami.

Makowiec gwiazda, 2

Do miski z suchymi składnikami dodaj sześć żółtek średnich jajek. Białka odłóż do zrobienia np. bezy. Bezy też będą super. Dodaj pół kostki, czyli 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła oraz szklankę lekko ciepłego mleka. Ciasto wymieszaj a następnie zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj całe 5 minut. Ciasto będzie trochę klejące. W takiej formie zostawiasz je do wyrośnięcia. 
Makowiec gwiazda, 3

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 30 stopni. Po godzinie ciasto powinno pięknie wyrosnąć.
Makowiec gwiazda, 4

Ciasto wyjmij na czysty blat lub stolnicę obsypaną mąką. Ciasto lekko się klei, więc mąka jest niezbędna. Ciasto podziel dwie równe części. Uformuj dwie kule ciasta. 
Makowiec gwiazda, 5

Papier do pieczenia połóż na formie, na której będzie się piekła gwiazda makowa. W ten sposób nie będzie potrzeby ponownego przenoszenia szerokiego placka ciasta na blaszkę/formę. Jedną kulę rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem.

Masa makowa
Jeśli posiadasz mak mielony wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i odstawisz do przestudzenia. Do odciśnięcia nadmiaru wody użyj gazy, nowej pieluchy tetrowej, lub zwykłej bawełnianej ściereczki kuchennej. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub misce i przelać całą masę na środek. Wystarczy połączyć końce ścierki, dobrze zawinąć i porządnie odcisnąć masę nad garnkiem lub zlewem. Mętną wodę wylej.

Jeśli zaś masz mak w całości, wówczas postępuj tak samo, jak w przypadku maku mielonego. Z tą różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwókrotnie zmielić w maszynce.

Do gotowego maku dodaj resztę składników. Pokruszone lub poszatkowane orzechy (mogą być również orzechy pekan), miód i cukier, masło, dowolne rodzynki (większe można pokroić na kawałki) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub też cytronu. Ja czasem mieszam rodzynki z żurawiną (50 g rodzynek i 50 g żurawiny). Białka ubij na półsztywno ze szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Możesz też użyć gotowej masy makowej z puszki. Polecam jednak zrobić własną masę makową, ponieważ większość gotowych produktów zawiera za dużo wody i cukru. 

Na placku z ciasta drożdżowego rozłóż przygotowaną masę makową. Nie rozkładaj jej na całej powierzchni. Zostaw do 2 cm wolnego ciasta. 

Makowiec gwiazda, 6

Rozwałkuj drugi placek i umieść go na pierwszym placku z masą makową. Lekko dociśnij oba placki do siebie. Możesz dłońmi spróbować poprawić kształt i ułożenie placków.

Na sam środek placka przyłóż na chwilę szklankę lub wykrawaczkę do ciastek, czy pierogów. Zostaw odbity ślad rantów. W ten prosty sposób wyznaczysz sobie środek gwiazdy. 
Makowiec gwiazda, 7

Ostrym nożykiem podziel ciasto "na pół" pomijając ślad po szklance, czyli nie nacinaj ciasta w miejscu wyznaczonym przez szklankę/wykrawaczkę. Wykonaj dwa osobne nacięcia. Następnie wykonaj kolejne nacięcie, by ciasto podzielić równo na 4 części (na krzyż). 

Każdy kawałek dziel znów na pół i jeszcze raz na pół. Otrzymasz wówczas 16 równych odcinków ciasta. Dwa sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta wywiń dwa razy do środka: Jedną dłonią złap za jeden koniec ciasta a druga za drugi koniec. Zakręć oba kawałki dwa razy kierując świderki ciasta do siebie. Tę samą czynność wykonaj po kolei z kolejnymi parami kawałków ciasta. 
Makowiec gwiazda, 8

Gwiazda makowa jest już prawie gotowa do pieczenia. Małe jajko rozbełtaj w miseczce. Wysmaruj nim całą gwiazdę makową. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego. 
Makowiec gwiazda, 9

Zacznij nagrzewać piekarnik do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. W trakcie nagrzewania piekarnika gwiazda makowa jeszcze trochę urośnie na blaszce do pieczenia. Drożdżową gwiazdę makową umieść w piekarniku, na środkowej półce. Ciasto drożdżowe piecz przez około 30.. do 35 minut, do zarumienienia z wierzchu. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika. Po kilku minutach wyjmij formę z upieczoną gwiazdą makową.
Makowiec gwiazda, 10

Po przestudzeniu gwiazdę makową posmaruj lukrem cytrynowym. Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny. Ja zawsze dodatkowo przelewam sok przez drobne sitko, by nie dostała się do miski żadna pestka czy fragment owocu. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Być może taka ilość będzie wystarczająca, ponieważ nabierałaś pełniejsze łyżki cukru. Lukier nie powinien być gęstszy niż ciepły budyń. Pamiętaj o tym, że z czasem lukier będzie gęstniał bardziej i zastygnie całkowicie.

Lukier kładłam na jeszcze lekko ciepłej gwieździe makowej, dlatego na zdjęciu nie zdążył zastygnąć. Moje dzieci strasznie nie mogły się doczekać ciasta :-)
Makowiec gwiazda, 11

Gwiazda makowa jest pyszna i na ciepło i po przestudzeniu, a nawet na 4 dni od upieczenia. Po przestudzeniu zawijam ją w papier i przezroczystszą folię i trzymam w chlebaku. 
Makowiec gwiazda, 12

Makowiec gwiazda, 13

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (1105 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makowiec gwiazda

Gwiazda makowa to połączenie pysznego, maślanego ciasta drożdżowego, które szykuję z prawdziwym masłem i samymi żółtkami jajek i domowej masy makowej. Aby zrobić drożdżową gwiazdę z masą makową należy przygotować sobie wcześniej puszyste ciasto drożdżowe. Ciasto dzieli się na dwie lub nawet trzy części. Placki ciasta drożdżowego należy rozciągnąć na placki, a pomiędzy placki wyłożyć masę makową. Drożdżowa gwiazda z makiem powstaje przez odpowiednie nacinanie i wywijanie fragmentów ciasta.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Wyjątkowo piękny i pyszny rodzaj makowca, który cudownie prezentuje się na świątecznym stole. Gwiazda makowa to ciasto, które polecam zabrać w gości. Z pewnością zrobi wrażenie na każdym domowniku. Ta świąteczna gwiazda drożdżowa z makiem jest też niezwykle pyszna i długo zachowuje świeżość. Z pysznych świątecznych ciast polecam też niezastąpione serniki: sernik klasyczny, sernik wiedeński czy też sernik królewski