Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babka drożdżowa wilgotna

Babka drożdżowa wilgotna

Nieziemsko delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Moja babka drożdżowa wilgotna jest lekka niczym chmurka. Do zrobienia tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz miksera i wagi.

Ten przepis na babkę drożdżową jest super prosty ponieważ nie ma potrzeby wyrabiania ciasta. Jeśli lubisz takie ciasta na świeżych drożdżach, to polecam Ci również jagodzianki przepis!

Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 2 x forma o średnicy 22 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek jaj
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła - 100 g
  • dwie garście rodzynek - 100 g

Składniki na lekką kruszonkę

  • pół kostki ziemnego masła - 100 g
  • 3/4 szklanki mąki
  • niecałe pół szklanki drobnego cukru - min. 100 g

Do wypieku użyłam dwóch form na babę średnicy 22 cm każda. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Babka drożdżowa z kruszonką


Babka drożdżowa wilgotna, 1

Masło, jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia a masło zmięknąć. 

Z przepisy wychodzą dwie średnie formy na babkę lub duża prostokątna blacha. Z pozostałych białek jaj polecam upiec tort Pavlovej lub tort bezowy.

Ze składników na ciasto:
W małej misce umieść rodzynki. Wlej szklankę ciepłego mleka i odstaw na czas szykowania zaczynu. 

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:
Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. (Do tej miski dodasz potem resztę składników na babki) Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Może nawet wyglądać jak by się ściął - tak ma być ;-) Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania. 
---
Do miski z buzującym zaczynem dodaj rodzynki ze szklanką mleka, 6 żółtek jaj, pół szklanki cukru oraz 3,5 szklanki mąki pszennej i pół kostki miękkiego masła (mażesz je też wcześniej rozpuścić). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego:
Składniki na kruszonkę umieść na desce lub stolnicy. Tępym nożem siekaj masło umieszczone na górce z mąki i cukru. Na koniec możesz chwilę rozcierać całość placami. Powstanie Ci kruszonka o strukturze mokrego żwirku. 
---
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Ciasto może być lekko lejące i lepkie. Formy na babki wysmaruj od środka resztkami masła oraz lekko obsyp od środka mąką. Podzielone części umieść w formach. Na wierzch wyłóż kruszonkę. Ciasto odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ciasto piecz około 30 minut góra dół (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwi. Po 15 minutach wyjmij babki z piekarnika. Jeśli używasz blachy nie musisz się spieszyć z wyjmowaniem ciasta. Jeśli zaś pieczesz dwie babki ciasto należy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (nie gorące). Potem może być je ciężej wyjąć. 

Babka drożdżowa wilgotna, 2

Jeśli lubisz piec drożdżowe ciasta, to spodoba Ci się też mój mój przepis na babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem. Bez drożdży polecam za to przepis babka Wielkanocna, do zrobienia nie tylko na Wielkanoc :)

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (551 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Wilgotne ciasto drożdżowe

Gorąco polecam mój przepis na prostą babkę drożdżową z kruszonką. Jest to zdecydowanie przepis na ciasto drożdżowe na dużą blachę. Możesz też upiec dwie mniejsze babki lub upiec ciasto drożdżowe w tortownicy o średnicy 28 cm.  Idealna puszysta babka drożdżowa.

Babka drożdżowa z kruszonką

Tę babkę szykuję z samych żółtek jajek. Dlatego też jest to bardzo wilgotna i puszysta babka drożdżowa. Moje ciasto drożdżowe jest niezwykłe. Warto spróbować je upiec. Jeśli lubisz ciasta, to polecam też inne moje przepisy na domowe wypieki na słodko i ciasta