Babka drożdżowa chmurka

Babka drożdżowa chmurka

Nieziemsko delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Moja babka drożdżowa z rodzynkami jest lekka niczym chmurka. Do zrobienia tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz miksera i wagi.

Ten przepis na babkę drożdżową jest super prosty ponieważ nie ma potrzeby wyrabiania ciasta. Jeśli lubisz takie ciasta na świeżych drożdżach, to polecam Ci również mój przepis na najlepsze jagodzianki!

Reklama

Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 2 x forma o średnicy 22 cm

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek jaj
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła - 100 g
  • dwie garście rodzynek - 100 g

Składniki na lekką kruszonkę

  • pół kostki ziemnego masła - 100 g
  • 3/4 szklanki mąki
  • niecałe pół szklanki drobnego cukru - min. 100 g

Do wypieku użyłam dwóch form na babę średnicy 22 cm każda. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło, jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia a masło zmięknąć. 
Z przepisy wychodzą dwie średnie formy na babkę lub duża prostokątna blacha. Z pozostałych białek jaj polecam upiec Bezę Pavlova lub blaty bezowe do tortu.

Ze składników na ciasto:
W małej misce umieść rodzynki. Wlej szklankę ciepłego mleka i odstaw na czas szykowania zaczynu. 

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:
Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. (Do tej miski dodasz potem resztę składników na babki) Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Może nawet wyglądać jak by się ściął - tak ma być ;-) Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania. 

---
Do miski z buzującym zaczynem dodaj rodzynki ze szklanką mleka, 6 żółtek jaj, pół szklanki cukru oraz 3,5 szklanki mąki pszennej i pół kostki miękkiego masła (mażesz je też wcześniej rozpuścić). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego:
Składniki na kruszonkę umieść na desce lub stolnicy. Tępym nożem siekaj masło umieszczone na górce z mąki i cukru. Na koniec możesz chwilę rozcierać całość placami. Powstanie Ci kruszonka o strukturze mokrego żwirku. 

---
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Ciasto może być lekko lejące i lepkie. Formy na babki wysmaruj od środka resztkami masła oraz lekko obsyp od środka mąką. Podzielone części umieść w formach. Na wierzch wyłóż kruszonkę. Ciasto odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ciasto piecz około 30 minut góra dół (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwi. Po 15 minutach wyjmij babki z piekarnika. Jeśli używasz blachy nie musisz się spieszyć z wyjmowaniem ciasta. Jeśli zaś pieczesz dwie babki ciasto należy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (nie gorące). Potem może być je ciężej wyjąć. 

Babka drożdżowa chmurka, 1

Babka drożdżowa chmurka, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (21 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

DariaL
2017-08-09 19:41
Ha ha!!! Właśnie się upiekła!! Dałam więcej rodzynek oraz piekłam ciasto w dużej, prostokątnej formie!!!
ANIELSKIE!!!!!! Polecam!!!
Beti
2017-08-09 20:57
A co mozna dac zamiast rodzynek? Jakies inne propozycje? Czy jak dam owoce albo kawalki czekolady to tez moze byc? ;)
Martyna
2017-08-09 21:05
moze skorka pomaranczowa ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-09 21:08
Pewnie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-09 21:09
Jak najbardziej :-)
Ewa
2017-08-10 09:15
A ja nie mam swiezych drozdzy tylko such instant to jak to zrobic
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-10 09:48
Ewo, możesz użyć 2 saszetek drożdży, czyli 14 gramów suchych drożdży. Jeśli jednak masz możliwość dokupić świeże drożdże, to jest to najlepsze rozwiązanie.
Candy Pandas
2017-08-10 15:46
Wygląda jak grzybek :D Extra :D
Sosna
2017-08-11 05:09
Ale cudowna :)
sylwia
2017-11-23 12:44
Moze pani zamiast szklanki podawać przepisy w gramach ?Bardzo prosze.🙁
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-23 14:24
Oczywiście. Postaram się podawać proporcje również w gramach. W wielu przepisach tak właśnie jest.
Sylwia
2017-11-24 12:50
Dziekuje Bardzo😀
anka
2017-11-25 21:31
Hej, dzisiaj udało mi się zrobić te wspaniałe ciasto,wyszło super zrobiłam z połowy produktów ,w foremce babce.Smak rewelacja .
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-26 10:06
Aniu,Twoja babka drożdżowa wygląda ślicznie.. prawie czuję jej zapach!
Anka
2017-11-26 16:37
Wczorajsza babeczka zjedzona w mig, dzisiaj trzeba było zrobić ponownie :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-26 16:51
Wow! Faktycznie musiała Wam smakować ta babka drożdżowa :-)
Magdalena
2018-01-12 10:14
Super przepis 👍.
Moze 5 min za dlugo w piekarniku, ale I tak mialo wziecie ;-)
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️ Ciasto wygląda dla mnie super apetycznie👏️
Magdalena
2018-01-14 23:55
Dzisiaj bylo drugie podejscie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-15 09:56
Magdaleno.. ❤️❤️👏️ Babka wygląda przepięknie!😍
Moja drożdżowa chmurka
2018-01-23 20:57
Wasze są piękne a moje na pewno smaczne hehe a co do wyglądu nie mnie oceniac :-) robiłam już trzeci raz, tym razem pod kruszonką jest mój ulubiony dżem z owoców leśnych :-) Aniu Twoje przepisy są super! :-)👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-24 09:26
Twoja drożdżowa chmurka nie tylko jest piękna.. Ja prawie czuję ten cudny zapach😍😍
erre
2018-01-25 13:14
Tak na przyszłość: dobrze jest podać wymiary form w przepisie.
Mi niestety ciasto wypłynęło (z dużej blachy) i mam cały piekarnik do skrobania.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-25 18:11
Napisałam, że jest to przepis na "dwie małe formy na babę". Zmierzę formy i sprecyzuję opis.
Małgosia
2018-01-28 17:41
Moja dzisiejsza babeczka :)
Bez kruszonki...oj rozpusta 😂
Pyszniutka...już połowy nie ma 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️Przepiękna!!!
jolanda
2018-02-12 22:12
Aniu - świetny przepis. Niejednokrotnie robiłam drożdżowe, wiele, wiele lat temu. Ostatnio wychodziło średnie, a to jest pyszne. Piekę już trzeci raz, w piątek babki z masą makową i lukrem cytrynowym, teraz zwykły prostokątny placek. Dziękuję kochana, ciasto znika, bo jest przepyszne.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-13 09:46
Dziękuję Ci Jolanto. Moja Teściowa od kilku miesięcy piecze ciasto drożdżowe tylko z mojego przepisu 🙂 Jeśli tylko uda Ci się zrobić jakieś zdjecia, to zachęcam do dodawania ich w komentarzu pod przepisem 🌼
jolanda
2018-02-14 19:28
Dzisiaj na Walentynki znów drożdżowe - zwykły placek z kruszonką, baba z makiem, z lukrem cytrynowym oraz z nutellą i też lukrowana. B O S K I E !!!!
Pozdrawiam serdecznie

PS. Aniu, zdjęcia mam dzisiejsze na telefonie, piszę z laptopa :( ale obiecuję, że wkleję przy okazji
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie🌼🌼

Babka drożdżowa przepis łatwy

Gorąco polecam mój przepis na prostą babkę drożdżową z kruszonką. Jest to zdecydowanie przepis na ciasto drożdżowe na dużą blachę. Możesz też upiec dwie mniejsze babki lub upiec ciasto drożdżowe w tortownicy o średnicy 28 cm. 

Babka drożdżowa z rodzynkami

Tę babkę szykuję z samych żółtek jajek. Dlatego też jest to bardzo wilgotna i puszysta babka drożdżowa. Moje ciasto drożdżowe jest niezwykłe. Warto spróbować je upiec. Jeśli lubisz ciasta, to polecam też inne moje przepisy na domowe wypieki na słodko