Babka drożdżowa chmurka

Babka drożdżowa chmurka

Nieziemsko delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Babka drożdżowa lekka niczym chmurka.. dosłownie!! :-) 

- bez miksera i wagi
- bez wyrabiania 
- łączysz składniki w jednej misce

Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 12

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek jaj
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła - 100 g
  • dwie garście rodzynek - 100 g

Składniki na lekką kruszonkę

  • pół kostki ziemnego masła - 100 g
  • 3/4 szklanki mąki
  • niecałe pół szklanki drobnego cukru - min. 100 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło, jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia a masło zmięknąć. 
Z przepisy wychodzą dwie średnie formy na babkę lub duża prostokątna blacha.

Z pozostałych białek jaj polecam upiec Bezę Pavlova lub blaty bezowe do tortu :-)

Ze składników na ciasto: w małej misce umieść rodzynki. Wlej szklankę ciepłego mleka i odstaw na czas szykowania zaczynu. 

ZACZYN
Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. (Do tej miski dodasz potem resztę składników na babki) Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Może nawet wyglądać jak by się ściął - tak ma być ;-) Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania. 

CIASTO
Do miski z buzującym zaczynem dodaj rodzynki ze szklanką mleka, 6 żółtek jaj, pół szklanki cukru oraz 3,5 szklanki mąki pszennej i pół kostki miękkiego masła (mażesz je też wcześniej rozpuścić). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. 

KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę umieść na desce lub stolnicy. Tępym nożem siekaj masło umieszczone na górce z mąki i cukru. Na koniec możesz chwilę rozcierać całość placami. Powstanie Ci kruszonka o strukturze mokrego żwirku. 

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Ciasto może być lekko lejące i lepkie. Formy na babki wysmaruj od środka resztkami masła oraz lekko obsyp od środka mąką. Podzielone części umieść w formach. Na wierzch wyłóż kruszonkę. Ciasto odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ciasto piecz około 30 minut góra dół (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwi. Po 15 minutach wyjmij babki z piekarnika. Jeśli używasz blachy nie musisz się spieszyć z wyjmowaniem ciasta. Jeśli zaś pieczesz dwie babki ciasto należy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (nie gorące). Potem może być je ciężej wyjąć. 

babka-drozdzowa-chmurka-1

babka-drozdzowa-chmurka-2
Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
DariaL
2017-08-09 19:41
Ha ha!!! Właśnie się upiekła!! Dałam więcej rodzynek oraz piekłam ciasto w dużej, prostokątnej formie!!! ANIELSKIE!!!!!! Polecam!!!
user pic
Beti
2017-08-09 20:57
A co mozna dac zamiast rodzynek? Jakies inne propozycje? Czy jak dam owoce albo kawalki czekolady to tez moze byc? ;)
user pic
Martyna
2017-08-09 21:05
moze skorka pomaranczowa ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-09 21:08
Pewnie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-09 21:09
Jak najbardziej :-)
user pic
Ewa
2017-08-10 09:15
A ja nie mam swiezych drozdzy tylko such instant to jak to zrobic
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-10 09:48
Ewo, możesz użyć 2 saszetek drożdży, czyli 14 gramów suchych drożdży. Jeśli jednak masz możliwość dokupić świeże drożdże, to jest to najlepsze rozwiązanie.
user pic
Candy Pandas
2017-08-10 15:46
Wygląda jak grzybek :D Extra :D
user pic
Sosna
2017-08-11 05:09
Ale cudowna :)