Babka drożdżowa wilgotna

Babka drożdżowa wilgotna

Nieziemsko delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Moja babka drożdżowa wilgotna jest lekka niczym chmurka. Do zrobienia tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz miksera i wagi.

Ten przepis na babkę drożdżową jest super prosty ponieważ nie ma potrzeby wyrabiania ciasta. Jeśli lubisz takie ciasta na świeżych drożdżach, to polecam Ci również jagodzianki przepis!

Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 2 x forma o średnicy 22 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek jaj
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła - 100 g
  • dwie garście rodzynek - 100 g

Składniki na lekką kruszonkę

  • pół kostki ziemnego masła - 100 g
  • 3/4 szklanki mąki
  • niecałe pół szklanki drobnego cukru - min. 100 g

Do wypieku użyłam dwóch form na babę średnicy 22 cm każda. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Babka drożdżowa z kruszonką


Babka drożdżowa wilgotna, 1

Masło, jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia a masło zmięknąć. 

Z przepisy wychodzą dwie średnie formy na babkę lub duża prostokątna blacha. Z pozostałych białek jaj polecam upiec tort Pavlovej lub tort bezowy.

Ze składników na ciasto:
W małej misce umieść rodzynki. Wlej szklankę ciepłego mleka i odstaw na czas szykowania zaczynu. 

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:
Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. (Do tej miski dodasz potem resztę składników na babki) Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Może nawet wyglądać jak by się ściął - tak ma być ;-) Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania. 
---
Do miski z buzującym zaczynem dodaj rodzynki ze szklanką mleka, 6 żółtek jaj, pół szklanki cukru oraz 3,5 szklanki mąki pszennej i pół kostki miękkiego masła (mażesz je też wcześniej rozpuścić). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego:
Składniki na kruszonkę umieść na desce lub stolnicy. Tępym nożem siekaj masło umieszczone na górce z mąki i cukru. Na koniec możesz chwilę rozcierać całość placami. Powstanie Ci kruszonka o strukturze mokrego żwirku. 
---
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Ciasto może być lekko lejące i lepkie. Formy na babki wysmaruj od środka resztkami masła oraz lekko obsyp od środka mąką. Podzielone części umieść w formach. Na wierzch wyłóż kruszonkę. Ciasto odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ciasto piecz około 30 minut góra dół (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwi. Po 15 minutach wyjmij babki z piekarnika. Jeśli używasz blachy nie musisz się spieszyć z wyjmowaniem ciasta. Jeśli zaś pieczesz dwie babki ciasto należy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (nie gorące). Potem może być je ciężej wyjąć. 

Babka drożdżowa wilgotna, 2

Jeśli lubisz piec drożdżowe ciasta, to spodoba Ci się też mój mój przepis na babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem. Bez drożdży polecam za to przepis babka Wielkanocna, do zrobienia nie tylko na Wielkanoc :)

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (491 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Wilgotne ciasto drożdżowe

Gorąco polecam mój przepis na prostą babkę drożdżową z kruszonką. Jest to zdecydowanie przepis na ciasto drożdżowe na dużą blachę. Możesz też upiec dwie mniejsze babki lub upiec ciasto drożdżowe w tortownicy o średnicy 28 cm.  Idealna puszysta babka drożdżowa.

Babka drożdżowa z kruszonką

Tę babkę szykuję z samych żółtek jajek. Dlatego też jest to bardzo wilgotna i puszysta babka drożdżowa. Moje ciasto drożdżowe jest niezwykłe. Warto spróbować je upiec. Jeśli lubisz ciasta, to polecam też inne moje przepisy na domowe wypieki na słodko i ciasta