Babka drożdżowa wilgotna
Nieziemsko delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Moja babka drożdżowa wilgotna jest lekka niczym chmurka. Do zrobienia tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz miksera i wagi.
Ten przepis na babkę drożdżową jest super prosty ponieważ nie ma potrzeby wyrabiania ciasta. Jeśli lubisz takie ciasta na świeżych drożdżach, to polecam Ci również jagodzianki przepis!
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 2 x forma o średnicy 22 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na zaczyn
- pół szklanki ciepłego mleka
- łyżka cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
Składniki na ciasto
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek jaj
- szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła - 100 g
- dwie garście rodzynek - 100 g
Składniki na lekką kruszonkę
- pół kostki ziemnego masła - 100 g
- 3/4 szklanki mąki
- niecałe pół szklanki drobnego cukru - min. 100 g
Do wypieku użyłam dwóch form na babę średnicy 22 cm każda.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Babka drożdżowa z kruszonką

Masło, jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia a masło zmięknąć.
Z przepisy wychodzą dwie średnie formy na babkę lub duża prostokątna blacha. Z pozostałych białek jaj polecam upiec tort Pavlovej lub tort bezowy.
Ze składników na ciasto:
W małej misce umieść rodzynki. Wlej szklankę ciepłego mleka i odstaw na czas szykowania zaczynu.
Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:
Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. (Do tej miski dodasz potem resztę składników na babki) Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Może nawet wyglądać jak by się ściął - tak ma być ;-) Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.
---
Do miski z buzującym zaczynem dodaj rodzynki ze szklanką mleka, 6 żółtek jaj, pół szklanki cukru oraz 3,5 szklanki mąki pszennej i pół kostki miękkiego masła (mażesz je też wcześniej rozpuścić). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego:
Składniki na kruszonkę umieść na desce lub stolnicy. Tępym nożem siekaj masło umieszczone na górce z mąki i cukru. Na koniec możesz chwilę rozcierać całość placami. Powstanie Ci kruszonka o strukturze mokrego żwirku.
---
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Ciasto może być lekko lejące i lepkie. Formy na babki wysmaruj od środka resztkami masła oraz lekko obsyp od środka mąką. Podzielone części umieść w formach. Na wierzch wyłóż kruszonkę. Ciasto odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ciasto piecz około 30 minut góra dół (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni.
Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwi. Po 15 minutach wyjmij babki z piekarnika. Jeśli używasz blachy nie musisz się spieszyć z wyjmowaniem ciasta. Jeśli zaś pieczesz dwie babki ciasto należy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (nie gorące). Potem może być je ciężej wyjąć.

Jeśli lubisz piec drożdżowe ciasta, to spodoba Ci się też mój mój przepis na babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem. Bez drożdży polecam za to przepis babka Wielkanocna, do zrobienia nie tylko na Wielkanoc :)
Smacznego!