Babka drożdżowa chmurka

Babka drożdżowa chmurka

Nieziemsko delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Moja babka drożdżowa z rodzynkami jest lekka niczym chmurka. Do zrobienia tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz miksera i wagi.

Ten przepis na babkę drożdżową jest super prosty ponieważ nie ma potrzeby wyrabiania ciasta. Jeśli lubisz takie ciasta na świeżych drożdżach, to polecam Ci również mój przepis na najlepsze jagodzianki!

Reklama

Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 2 x forma o średnicy 22 cm

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek jaj
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła - 100 g
  • dwie garście rodzynek - 100 g

Składniki na lekką kruszonkę

  • pół kostki ziemnego masła - 100 g
  • 3/4 szklanki mąki
  • niecałe pół szklanki drobnego cukru - min. 100 g

Do wypieku użyłam dwóch form na babę średnicy 22 cm każda. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Babka drożdżowa chmurka, 1

Masło, jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia a masło zmięknąć. 
Z przepisy wychodzą dwie średnie formy na babkę lub duża prostokątna blacha. Z pozostałych białek jaj polecam upiec Bezę Pavlova lub blaty bezowe do tortu.

Ze składników na ciasto:
W małej misce umieść rodzynki. Wlej szklankę ciepłego mleka i odstaw na czas szykowania zaczynu. 

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:
Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. (Do tej miski dodasz potem resztę składników na babki) Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Może nawet wyglądać jak by się ściął - tak ma być ;-) Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania. 
---
Do miski z buzującym zaczynem dodaj rodzynki ze szklanką mleka, 6 żółtek jaj, pół szklanki cukru oraz 3,5 szklanki mąki pszennej i pół kostki miękkiego masła (mażesz je też wcześniej rozpuścić). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego:
Składniki na kruszonkę umieść na desce lub stolnicy. Tępym nożem siekaj masło umieszczone na górce z mąki i cukru. Na koniec możesz chwilę rozcierać całość placami. Powstanie Ci kruszonka o strukturze mokrego żwirku. 
---
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Ciasto może być lekko lejące i lepkie. Formy na babki wysmaruj od środka resztkami masła oraz lekko obsyp od środka mąką. Podzielone części umieść w formach. Na wierzch wyłóż kruszonkę. Ciasto odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ciasto piecz około 30 minut góra dół (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwi. Po 15 minutach wyjmij babki z piekarnika. Jeśli używasz blachy nie musisz się spieszyć z wyjmowaniem ciasta. Jeśli zaś pieczesz dwie babki ciasto należy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (nie gorące). Potem może być je ciężej wyjąć. 
Babka drożdżowa chmurka, 2

Jeśli lubisz piec drożdżowe ciasta, to być może spodoba Ci się też mój przepis na babkę drożdżową z rodzynkami i lukrem.
Babka drożdżowa chmurka, 3

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (32 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-08-09 19:41
Ha ha!!! Właśnie się upiekła!! Dałam więcej rodzynek oraz piekłam ciasto w dużej, prostokątnej formie!!!
ANIELSKIE!!!!!! Polecam!!!
2017-08-09 20:57
A co mozna dac zamiast rodzynek? Jakies inne propozycje? Czy jak dam owoce albo kawalki czekolady to tez moze byc? ;)
2017-08-09 21:05
moze skorka pomaranczowa ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-09 21:08
Pewnie!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-09 21:09
Jak najbardziej :-)
2017-08-10 09:15
A ja nie mam swiezych drozdzy tylko such instant to jak to zrobic
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-10 09:48
Ewo, możesz użyć 2 saszetek drożdży, czyli 14 gramów suchych drożdży. Jeśli jednak masz możliwość dokupić świeże drożdże, to jest to najlepsze rozwiązanie.
2017-08-10 15:46
Wygląda jak grzybek :D Extra :D
2017-08-11 05:09
Ale cudowna :)
2017-11-23 12:44
Moze pani zamiast szklanki podawać przepisy w gramach ?Bardzo prosze.🙁
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-23 14:24
Oczywiście. Postaram się podawać proporcje również w gramach. W wielu przepisach tak właśnie jest.
2017-11-24 12:50
Dziekuje Bardzo😀
2017-11-25 21:31
Hej, dzisiaj udało mi się zrobić te wspaniałe ciasto,wyszło super zrobiłam z połowy produktów ,w foremce babce.Smak rewelacja .
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-26 10:06
Aniu,Twoja babka drożdżowa wygląda ślicznie.. prawie czuję jej zapach!
2017-11-26 16:37
Wczorajsza babeczka zjedzona w mig, dzisiaj trzeba było zrobić ponownie :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-26 16:51
Wow! Faktycznie musiała Wam smakować ta babka drożdżowa :-)
2018-01-12 10:14
Super przepis 👍.
Moze 5 min za dlugo w piekarniku, ale I tak mialo wziecie ;-)
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️ Ciasto wygląda dla mnie super apetycznie👏️
2018-01-14 23:55
Dzisiaj bylo drugie podejscie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-15 09:56
Magdaleno.. ❤️❤️👏️ Babka wygląda przepięknie!😍
2018-01-23 20:57
Wasze są piękne a moje na pewno smaczne hehe a co do wyglądu nie mnie oceniac :-) robiłam już trzeci raz, tym razem pod kruszonką jest mój ulubiony dżem z owoców leśnych :-) Aniu Twoje przepisy są super! :-)👌
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-24 09:26
Twoja drożdżowa chmurka nie tylko jest piękna.. Ja prawie czuję ten cudny zapach😍😍
2018-01-25 13:14
Tak na przyszłość: dobrze jest podać wymiary form w przepisie.
Mi niestety ciasto wypłynęło (z dużej blachy) i mam cały piekarnik do skrobania.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-25 18:11
Napisałam, że jest to przepis na "dwie małe formy na babę". Zmierzę formy i sprecyzuję opis.
2018-01-28 17:41
Moja dzisiejsza babeczka :)
Bez kruszonki...oj rozpusta 😂
Pyszniutka...już połowy nie ma 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️Przepiękna!!!
2018-02-12 22:12
Aniu - świetny przepis. Niejednokrotnie robiłam drożdżowe, wiele, wiele lat temu. Ostatnio wychodziło średnie, a to jest pyszne. Piekę już trzeci raz, w piątek babki z masą makową i lukrem cytrynowym, teraz zwykły prostokątny placek. Dziękuję kochana, ciasto znika, bo jest przepyszne.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-13 09:46
Dziękuję Ci Jolanto. Moja Teściowa od kilku miesięcy piecze ciasto drożdżowe tylko z mojego przepisu 🙂 Jeśli tylko uda Ci się zrobić jakieś zdjecia, to zachęcam do dodawania ich w komentarzu pod przepisem 🌼
2018-02-14 19:28
Dzisiaj na Walentynki znów drożdżowe - zwykły placek z kruszonką, baba z makiem, z lukrem cytrynowym oraz z nutellą i też lukrowana. B O S K I E !!!!
Pozdrawiam serdecznie

PS. Aniu, zdjęcia mam dzisiejsze na telefonie, piszę z laptopa :( ale obiecuję, że wkleję przy okazji
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie🌼🌼
2018-03-21 18:21
witam pani Aniu,
znalazlam wczoraj pani przepisy i jestem ich bardzo ciekawa. Wykorzystam na pewno na te Swieta Wielkiej Nocy , przepis na blaty bezowe i ta leciutka babke drozdzowa. Jestem lepsza w gotowaniu, pieczenie nie jest moja mocna strona , ale mam nadzieje ze udadza mi sie obie rzeczy, ktore uwielbiam. Wszystko jest tak przystepnie wytlumaczone . Mam pytanie, czy zamiast rodzynek mozna dodac do tej babki sliwki suszone albo mrozone, albo inne owoce i jakie. bede wdzieczna za opowiedz.
pozdrawiam, Lidia
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 19:50
Droga Lidio.. bardzo się cieszę, że trafiłaś do mojego bloga kulinarnego. Zarówna babka drożdżowa chmurka jak i przepis na blaty bezowe są świetnym wyborem! Możesz do ciasta drożdżowego użyć też innych ulubionych bakalii. Suszone śliwki czy orzechy lub cytryniec będą pyszne w tym cieście. 👍💐
2018-03-23 01:32
Bardzo dziekuje za odpowiedz, napisze jak wyszly mi oba przepisy
🍓😍👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia i czekam na wieści 🌼
2018-03-27 15:25
Pani Aniu, mam jeszcze jedno pytanie . Przygotowuje pozna kolacje w ta sobote i planowalam upiec najpierw babke a potem blaty bezowe w srode wieczorem i zostawie w piecu na noc. Tort bezowy chcialam przygotowac w piatek wieczorem. Czy taki plan bedzie OK dla tortu jesli przechowam beze w lodowce przykryta folia od czwartku rana do piatku. Widzialam, ze preferuje pani ubicie kremu ze smietany i mascarpone ze wszystkich skladnikow zmieszanych razem, czy dobrze zrozumialam bo zawsze najpierw ubijalam smeitane , a pozniej dodawalam serek. Bede wdzieczna za szybka odpowiedz bo juz jest wtorek czyli jestem gotowa na jutro.
Pozdrawiam, Lidia
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-27 15:55
Lidio, lepie byłoby upiec/ususzyć bezę dzień przed planowanym tortem wieczorem i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Następnego dnia szykować tort i podawać.
Co do kremu, to czasem ubijam wszystko razem i też wychodzi super krem. Jeśli jednak chcę, by krem był bardziej puszysty to ubijam np. część cukru z mascarpone a część ze śmietanką i na koniec wszystko delikatnie mieszam.
2018-03-31 15:46
Babki drożdżowe . Trudny wypiek ale się udało.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super grzybki 🙂
2018-04-11 11:58
Pani Aniu piekłam tego drożdżowca już 4 raz. Po raz czwarty mam zakalec :( Wszystko robię wg przepisu, a i tak nie wychodzi :( może jakaś rada? Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, a przy studzeniu opada.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-11 13:36
To dla mnie zagadka Agnieszko, ponieważ wszystkich wychodzi pięknie... Teraz po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i w szparkę wsadź szmatkę lub rękawicę kuchenną. Ma być tylko mały otworek.. i niech się powoli tak studzi. Czy inne ciasta drożdżowe Ci wychodzą? Może za dużo dajesz drożdży?
2018-05-06 14:00
Mając chwilkę czasu ,dziś wypróbowałam ten przepis, korzystając z foremki babki z kominem .Wyszła bardzo smaczna,super wyrosła i była bardzo delikatna
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-06 18:14
Nino, Twoja babka drożdżowa wygląda idealnie. Smacznego 👌
2018-07-17 07:06
Wîtam. Chce zrobić babkę drożdżowa Ale na suchych drozdzach nas.ilosc droższy suchych. Dziękuję za odpowiedź
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-17 10:57
Daj wówczas dwie saszetki drożdży - 2 x 7 gramów drożdży suchych.
2018-07-19 11:14
Witam mam pytanko czy z tych suchych drożdży też zrobić rozczyn?za odp z góry dziękuję .
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-19 11:18
Oczywiście.. na suchych drożdżach możesz zrobić zaczyn/rozczyn tak samo jak na świeżych.
2018-07-19 11:19
Super dzięki za odp już biorę się do pracy miłego dzionka życzę 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Wzajemnie i trzymam kciuki!
2018-07-19 20:43
Ciasto pyszne zrobiłam sobie ze śliwkami rewelacja przepis godny polecenia 👌👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję!🌼
2018-08-12 13:10
Dwie saszetki drożdży to stanowczo za dużo.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-12 17:27
Decyzja należy do Pani.

Babka drożdżowa przepis łatwy

Gorąco polecam mój przepis na prostą babkę drożdżową z kruszonką. Jest to zdecydowanie przepis na ciasto drożdżowe na dużą blachę. Możesz też upiec dwie mniejsze babki lub upiec ciasto drożdżowe w tortownicy o średnicy 28 cm. 

Babka drożdżowa z rodzynkami

Tę babkę szykuję z samych żółtek jajek. Dlatego też jest to bardzo wilgotna i puszysta babka drożdżowa. Moje ciasto drożdżowe jest niezwykłe. Warto spróbować je upiec. Jeśli lubisz ciasta, to polecam też inne moje przepisy na domowe wypieki na słodko