Strucla serowa

Strucla serowa

Strucla serowa to niesamowicie pyszny i piękny wypiek. Takie ciasto drożdżowe z serem w formie warkocza jest też super proste do zrobienia. Zapraszam po przepis oraz dokładny opis wykonania.

- puszyste i wyrośnięte ciasto
- do upieczenia z drożdży świeżych lub instant
- w treści wiele porad oraz propozycje na dodatki

Czas przygotowania: 40 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia strucli: 40 minut
Liczba porcji: wielka strucla - 1220 g

Kaloryczność kcal: 290 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej tortowej - połowę opakowania o wadze 1 kg
  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka - 250 ml
  • 50 g drobnego cukru - 3 pełne łyżki
  • 50 g prawdziwego masła - 1/4 opakowania o wadze 200 g
  • 4 żółtka średniej wielkości jajek
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 350 g mielonego twarogu
  • 1 żółtko średniej wielkości jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru - do 35 g

Składniki na lukier

  • 18 g soku z cytryny lub wody - około 3 łyżki
  • 120 g cukru pudru - około 10 łyżek

Strucla z serem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: 11 x 34 cm - wymiary wewnętrzne blaszki
Pieczenie: 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 40 minut

Jajka, mleko oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. Domowa rolada bezowa to super pomysł na wykorzystanie białek jajek. Mleko tylko lekko podgrzej, a masło na ciasto roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Możesz też użyć bardzo miękkiego masła. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też polewę z lukru cytrynowego. Przeczytaj najpierw cały przepis, a dopiero potem zabierz się za szykowanie strucli serowej, by wiedzieć co kiedy szykować, oraz jakich składników możesz jeszcze użyć. 

Strucla serowa, 1

Strucla serowa, 2

Strucla serowa, 3

Ciasto drożdżowe z serem

Przygotuj sobie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. Do dużej miski wsyp całe 500 gramów mąki pszennej. Będzie to połowa standardowego opakowania mąki (opakowanie o wadze jednego kilograma). Do strucli serowej polecam Ci mąkę pszenną typ. 550 lub mąkę tortową typ. 450. Do mąki daj szczyptę soli. 

Do szklanki wlej około 250 ml mleka (zawsze zostawiamy około 1 cm wolnej przestrzeni w szklance). Polecam użyć mleko o temperaturze pokojowej lub też bardzo lekko je podgrzać, maksymalnie do 30 stopni. W osobnej miseczce umieść też 50 gramów miękkiego lub lekko podgrzanego masła (może być miękkie, półpłynne lub płynne). Ważne, by masło nie było gorące. W drugiej miseczce umieść cztery żółtka średnich jajek. 

Przygotuj sobie również  około 50 gramów cukru - u mnie drobny. Na koniec jeszcze 40 gramów świeżych drożdży - w osobnej miseczce. 

Mając tak przygotowane składniki na ciasto możesz zrobić rozczyn. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w naczyniu o pojemności około 500 ml (rozczyn mocno wyrasta) umieść 40 gramów drożdży świeżych (lub 10 gramów drożdży instant, z których można również zrobić rozczyn); dwie łyżki mąki zabrane z odmierzonych 500 gramów; łyżkę cukru zabraną z przygotowanej porcji; około 50 ml mleka - również odlanego z przygotowanych wcześniej 250 ml mleka 😊

Strucla serowa, 4

Drożdże rozetrzyj z resztą składników (tak samo postępuj z drożdżami instant). Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Polecam użyć większego naczynia szklanego, ponieważ rozczyn bardzo mocno buzuje i super wyrasta. Rozczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Zaczyny oraz wszelkie ciasta z drożdżami bardzo często umieszczam w piekarniku. Ustawiam minimalną temperaturę i chwilę nagrzewam piekarnik a potem go wyłączam. Temperatura wewnątrz komory nie powinna przekraczać 35 stopni. Blaszka na której stawiasz naczynie z zaczynem nie może być nagrzana, a naczynie za blisko grzałek. Piekarnik warto otworzyć. 

Porada: Drożdże instant nie wymagają szykowania rozczynu. Jeśli jednak na takie właśnie drożdże się decydujesz, to mimo to polecam Ci zrobić z nich rozczyn (tak samo jak z drożdży świeżych). Takie ciasto szybciej wyrasta, strucla będzie jeszcze delikatniejsza. 
Strucla serowa, 5

Gdy rozczyn jest już gotowy, można połączyć go z resztą składników na ciasto. Do dużej miski z pozostałą mąką dodaj buzujący rozczyn oraz resztę składników na ciasto drożdżowe pod struclę serową. Będzie to pozostałe mleko; cztery żółtka jajek; 50 gramów miękkiego lub roztopionego masła oraz reszta cukru. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak nie krócej niż 5 minut. Możesz też wyrobić masę ręcznie.

Porada: Ciasto drożdżowe pod struclę jest mało słodkie, ponieważ potem oblewam je lukrem i jak dla nas jest wtedy idealne. Jeśli zatem wolisz słodsze wypieki, to do ciasta możesz dodać łącznie do 100 gramów cukru. Cukier można też zastąpić tutaj erytrolem. Do ciasta można też dodać drobno posiekaną, kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub z cytryny. 
Strucla serowa, 6

Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak może być lekko lepkie. Będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Nie przejmuj się tym jednak. Ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Po godzinie powinno ładnie urosnąć.

Na zdjęciach poniżej widać ciasto przed i po wyrastaniu. Jeśli Twoje ciasto nie wyrosło tak ładnie, to wydłuż jeszcze czas oczekiwania. 

Strucla serowa, 7

Strucla serowa, 8

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie masę serową. W jednej misce umieść 350 gramów twarogu mielonego. U mnie był to twaróg z kubełka Piątnica. Możesz też samodzielnie zmielić tłusty lub półtłusty twaróg lub też użyć twarogu śmietankowego, kanapkowego (bez dodatków) lub nawet waniliowego. Ważne jest, by twaróg nie był kwaśny i rzadki. 

Do miski ze zmielonym twarogiem dodaj też dwie łyżki cukru drobnego lub cukru pudru (albo domowego cukru waniliowego) oraz jedno żółtko jajka. Jeśli używasz twarogu waniliowego, to nie słodzisz go już cukrem. Jeśli masz w domu esencję lub pastę waniliową to możesz jej użyć (wystarczy odrobina). Wymieszaj masę serową i odstaw na bok, by nabrała temperatury pomieszczenia.

Porada: Do masy serowej można też dodać garść moczonych wcześniej i dobrze odciśniętych rodzynek. (Rodzynki moczysz np. w ciepłym mleku). 
Strucla serowa, 9

Wyrośnięte ciasto drożdżowe pod struclę z serem wyłóż na oprószony mąką blat lub na dużą, drewnianą deskę. Uformuj z niego kulę (ciasto ponownie się kurczy, to normalne). 
Strucla serowa, 10

Rozwałkuj je na kształt wydłużonego jajka. Ciasto po rozwałkowaniu nie powinno być grubsze niż na 1 cm. Gotową (i nie zimną) słodką masę serową wyłóż na placek z ciasta. Rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni. Zostaw tylko trochę wolnej przestrzeni przy końcach placka, a następnie zacznij zwijać ciasto zaczynając od węższej strony. 
Strucla serowa, 11

Rulon ciasta z farszem przetnij ostrożnie na pół tak, jak na zdjęciu poniżej. Ciasto rozcinasz na środku i prawie do końca (prawie na dwie, podłużne połówki). 
Strucla serowa, 12

Następnie skręcamy oba kawałki wokół siebie (zwijasz je aż do końca). Zawiniętą struclę ostrożnie przełóż do podłużnej (najlepiej rozszerzającej się na boki) keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie była to foremka 11 x 34 cm - wymiary wewnętrzne blaszki. Struclę serową przykryj ściereczką bawełnianą i odłóż (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia na minimum 20-30 minut. 
Strucla serowa, 13

Pod koniec wyrastania strucli, zacznij nagrzewać piekarnik do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wyrośniętą struclę można przed pieczeniem posmarować jeszcze odrobiną żółtka wymieszanego z mlekiem. Nie jest to jednak konieczne. 
Strucla serowa, 14

Struclę serową umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz taką półkę w piekarniku, by góra strucli znajdowała się mniej więcej na środku piekarnika. Struclę piekłam równo 40 minut i była od góry idealnie rumiana i pięknie dopieczona. Nie wyjmowałam jej od razu z pieca, tylko lekko uchyliłam drzwiczki. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili wyjmij struclę z pieca i odstaw do przestudzenia.

W trakcie ciasta przygotuj sobie lukier cytrynowy z mojego przepisu. Lukrem polej przestudzone ciasto drożdżowe z serem. 

Strucla serowa, 15

Strucla serowa, 16

Strucla serowa, 17

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (368 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto drożdżowe z serem

Uwielbiam piec to ciasto drozdzowe z serem. Ja ogólnie bardzo lubię wypiekać i smażyć wszystko co ma w składzie drożdże. Przez pizze i chleby, po wszelkie pączki, ciasta i drożdżówki z budyniem. Czy będzie to właśnie ta pyszna strucla z serem, czyli warkocz drożdżowy, czy też inny wypiek na drożdżach, to dla mnie osobiście są to najłatwiejsze wypieki, które bardzo rzadko się nie udają. Chyba tylko wtedy, gdy zawinią same drożdże. Ten warkocz drożdżowy piekłam już wiele razy, ale jakoś do tej pory nie zmobilizowałam się do tego, by pokazać go moim Czytelnikom. Na szczęście lepiej późno, niż wcale, więc oto mam dla Was mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe z serem. Strucla z serem, którą pamiętam z dzieciństwa pojawiała się bardzo, bardzo rzadko i nie jestem pewna kto ją piekł, ale raczej nie moja Mama. Z całą pewnością do masy serowej były dodawane rodzynki i bardzo często masa serowa zastępowana była gęstym budyniem. Ja tym razem pokazałam wersję na to ciasto drożdżowe z serem przepis bez rodzynek i bez budyniu. Nic się jednak nie martwcie, bo jak prawie zawsze, opiszę wszystko dokładnie w przepisie i napiszę kiedy dodawać rodzynki oraz jak zrobić budyń, by wykonać kilka wersji na ten pyszny warkocz drożdżowy z serem. Jeśli lubisz piec ciasta, a nie zawsze masz czas na ich szykowanie, to polecam Ci mój sprawdzony przepis na szybkie ciasto

Strucla serowa

Strucla z twarogiem niewiele różni się od klasycznego ciasta drożdżowego. Ja jednak szykuję ją tak, by miała delikatną i puszystą strukturę. Do tego jeszcze strucla z twarogiem zawijana jest przed pieczeniem w warkocz, który może przypominać zawijas jak w chałce. Przy okazji polecam mój przepis na chałkę pieczoną z kruszonką. Sprawdźcie go koniecznie, bo domowa chałka to cos wspaniałego. Moje ciasto drożdżowe z serem, czy też jak wolisz: strucla serowa, to strucla z serem, ale bez rodzynek. Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami można jednak śmiało zrobić. Polecam wcześniej namoczyć rodzynki w mleku albo też potrzymać je w lodówce, w masie serowej, którą masz zamiar użyć do strucli. Taki domowy warkocz drożdżowy z serem, czyli strucla serowa zawsze robi wielką furorę, gdy podam ja mojej rodzinie. Wiele osób uważa, że strucla serowa jest trudna do zrobienia, ponieważ wygląda na skomplikowaną. Jak się jednak zaraz sami przekonacie, strucla z twarogiem jest niezwykle prosta do upieczenia. Moja strucla serowa zawsze polewana jest lukrem cytrynowym, by wydobyć jeszcze więcej smaku z tej niezwykłej drożdżówki. A tutaj dokładnie ten sam przepis na lukier, jaki użyłam do polania mojej strucli z twarogiem. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego.