Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Niezwykły przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Ten przepis krąży w naszej rodzinie od kilku pokoleń. To bardzo tradycyjne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość. Niezwykłe i pyszne!

Zachęcam do przeczytania kilku ciekawych porad dotyczących prawidłowego wykonania kruszonki do ciast. Uniwersalny przepis na kruszonkę do ciast wykorzystałam do tego własnie ciasta drożdżowego. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia : 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 1700 g ciasta

Kalorie: 330 w 100 gramach

Składniki na zaczyn

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży = 12 g suszonych
  • łyżka cukru

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej - 650 g
  • 5 żółtek jaj
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 g cukru pudru - pół szklanki
  • szczypta soli
  • oraz 700 g rabarbaru - 4 duże łodygi

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Czas wyrastania: 20 minut zaczyn + 60 minut ciasto drożdżowe
Forma na ciasto: blacha 22/34 cm lub tortownica o średnicy 28 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Bardzo lubię piec ciasta drożdżowe. Uwielbiam wyrabiać ciasto.. patrzeć jak rośnie. Zapach ciasta drożdżowego przypomina mi czasy dzieciństwa i prawdziwy piec opalany drewnem. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 1

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:

Zaczyn robisz tak samo niezależnie od tego, czy używasz drożdży świeżych, czy suszonych. W pojemniku/szklance o pojemności minimum 250 ml umieść 2 łyżki mąki pszennej. Najlepsza będzie mąka wrocławska typ. 500. Mąka tortowa też będzie dobra. Dodaj kolejno łyżkę cukru drobnego oraz 4 łyżki ciepłego mleka (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) oraz 40 gramów świeżych drożdży lub niecałe dwie saszetki drożdży suchych - 12 gramów.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 2

Całość rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn po około 10 minutach powinien zacząć rosnąć. Ja zazwyczaj umieszczam szklankę z zaczynem do lekko nagrzanego piekarnika. Wystarczy temperatura do 30 stopni, by zaczyn w 20 minut zamienił się w buzującą pianę.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 3

Jak zrobić ciasto drożdżowe:

W dużej misce umieść cztery szklanki mąki pszennej wrocławskiej lub tortowej - około 650 gramów (nie więcej). Dodaj pół szklanki cukru pudru lub cukru drobnego oraz żółtka z pięciu jajek. Kolejno szklankę lekko ciepłego mleka, buzujący zaczyn, solidną szczyptę soli i bardzo miękkie lub roztopione i przestudzone masło - pół kostki. 

Jeśli nie macie pomysłu na to, co zrobić z białkami jajek - beza będzie najlepszym i najpyszniejszym sposobem na ich użycie. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 4

Ciasto dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto drożdżowe wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj całe 10 minut. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 5

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 6

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.

Wyrośnięte ciasto uderz lekko pięścią, by je odgazować i wyjmij z miski. Przełóż je do formy. Na dno formy wyłóż wcześniej papier do pieczenia. Boki formy wysmaruj lekko masłem. Ja użyłam formy prostokątnej o wysokich rantach i wymiarach: 22/34 cm. Możesz też użyć wysokiej tortownicy o średnicy 28 cm. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do blaszki lub tortownicy i na chwilę odłóż na bok w nieprzewiewne miejsce.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 7

Łodygi rabarbaru umyj. Odetnij końce i dokładnie obierz łodygi z cienkiej skórki. Każdą łodygę pokrój na mniejsze kawałki. Mi po obraniu wyszło około 460 gramów rabarbaru. Kawałki rabarbaru rozłóż na surowym cieście drożdżowym. 
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 8

Na samym końcu, na rabarbar wyłóż domową kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Zobacz dokładny przepis na kruszonkę do ciasta.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 9

Formę z ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wybierz opcję grzania góra/dół. Ciasto piecz maksymalnie około 80 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką rośnie jak szalone.

Ponieważ ciasto dźwiga owoce oraz kruszonkę, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Tylko pod koniec lekko uchyl drzwi pieca, by sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi, by temperatura powoli opadała. Po 15 minutach wyjmij ciasto. 
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 10

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, 11

Po całkowitym przestudzeniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką zawiń w papier i folię/torebkę i trzymaj w chlebaku, czy też na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni. 

Zapraszam też po przepis na proste ciasto z jagodami.. pyszne!


Aby tego było mało mam też przepis na ciasto z owocami, które zawsze wychodzi.
Smacznego. 

Średnia 4.5 / 5 (21 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-05-16 21:40
Aniu, ja też uwielbiam ciasta drożdżowe. Do tego rabarbar i kruszonka....jutro zabieram sie do pieczenia :).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 09:50
Powodzenia Małgosiu! Czekam na wieści. A przy okazji polecam Ci mój przepis na tort czekoladowy z galaretką i truskawkami Jest niesamowity.. super jako codziennie ciasto😍.
2018-05-17 16:39
Właśnie wyjęłam z piekarnika,jeszcE gorące 😋😋😋 Noe mogę zie doczekać,kiedy pokroję.Deczko opadł ,ale i tak jezt wysoki😊 Dziekuje Anusia za przepis👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 16:54
Aniu!!!! Cudowne ciasto! Te lekko opadnięty środek jest jak najbardziej możliwy, ponieważ to jest duże ciasto a owoce i kruszonka je dociążają. Boki się bardziej podpiekły i ciasto drożdżowe utrzymało towar 🙂 Środek nie miał już tej stabilności, ale na 100 procent jest idealnie wyrośnięty i wypieczony. ❤️
2018-05-17 17:46
Właśnie jestem po konsumpcji 😀 Ciasto jest pyszniutkie,pulchniutkie i dobrze wypieczone.Takie jak lubie 👍Przepis super,polecam wszystkim👍.Pozdrawiam Cię Aniu bardzo serdecznie 🌷🌹
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 20:09
Jak miło czytać Aniu! Bardzo się cieszę, że ciasto tak pięknie się udało. Pewnie już robiłaś moje racuchy drożdżowe ? 🙂
2018-05-18 13:24
Ciacho jest cudowne! Porządny, puchaty kawałek do kawy, kakao. Rzeczywiście pięknie rośnie. 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-18 15:06
Wow! Dziękuję Małgosiu, że dodałaś swoje ciasto drożdżowe. Wygląda imponująco! Mam dla Ciebie kochana nowe wyzwanie.. a co powiesz na ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku ? 💐💐
2018-05-18 15:29
I w imponująco szybkim tempie ( mimo rozmiarów ☺) znika, takie jest pyszne 😊. Muszę rzucić okiem na ten przepis z mlekiem w proszku, bo wydaje mi się, że już go robiłam. Pozdrawiam ciepło z deszczowego Krakowa :).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-18 18:23
U nas też ciasta drożdżowe szybko znikają! Trzymaj się ciepło i słonecznie🌼
2018-05-18 16:28
Moje ciasto z przepisu Ani. Jest przepyszne😀
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-18 18:24
Twoje ciasto drożdżowe wygląda cudownie. Użyłaś jagód zamiast rabarbaru? 😍
2018-05-19 10:01
Dzień Dobry Pani Aniu czy zamiast rabarbaru można zrobić to ciasto z truskawkami i budyniem i ciasto nie opadnie, upiecze się ładnie? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-19 10:12
Cześć Kamilo.. na pewno rabarbar możesz zastąpić truskawkami. Jeśli chodzi o budyń na tym cieście drożdżowym, to przyznam, że nie robiłam, więc nie daję gwarancji 🙂
2018-05-19 10:52
Dziękuję za odpowiedź🙂 właśnie rodzinka zażyczyła sobie drożdżowe z budyniem 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego!
2018-05-20 10:49
Mniammmm! Ciasto wyszło pyszne. Moi domownicy lubią połączenie rabarbaru z truskawkami, więc dodałam jeszcze truskawki. Takiego przepisu na drożdżowe dłuuugo szukałam i w końcu znalazłam. Dziękuję za przepis.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-20 11:19
Cudownie czytać! Chętnie zobaczyłabym jeszcze ciasto drożdżowe po upieczeniu.. chyba, że już nie ma? 😜 A jak truskawki, to koniecznie zerknij na przepis na kisiel truskawkowy 🍓🍓
2018-05-22 21:37
Ciasto rośnie, pachnie, nie można się doczekać...
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-23 09:47
Wygląda super! Smacznego życzę🙂 Polecam Ci też przepis na ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku 🙂
2018-05-23 18:15
Czy można to ciasto zrobić z mrożonymi truskawkami? Czy je rozmrażać, czy dać bezpośrednio zamrożone?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-23 18:48
Można Kingo, jednak do ciasta drożdżowego musisz je najpierw rozmrozić i koniecznie odlać rozpuszczoną glazurę. Możesz też je uprażyć w garnku, aż zrobią się dość gęste i po przestudzeniu wyłożyć na ciasto.
2018-05-26 19:28
Wyglada obłędnie 😍 dziś skorzystałam z przepisu i tez zrobiłam 😍❤️
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-27 11:09
Jakie piękne Wiolu! Brawo👏️👏️

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Pyszne, domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką to jeden z lepszych wyborów na ciasto w sezonie na rabarbar. Mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem jest bardzo stary i sprawdzony. To ciasto drożdżowe z rabarbarem pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Polecam też przepis na proste ciasto z rabarbarem, ale już bez drożdży. Przy okazji muszę wspomnieć o cudownym przepisie na syrop z rabarbaru. Robię go każdego roku i dodaję w lato do lemoniady. 

Jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego

Rabarbar zawsze należy umyć i odciąć koniec łodygi, który rośnie od ziemi oraz kawałek łodygi od strony zielonego parasola. Do ciasta rabarbar należy dokładnie obrać ze skórki. U szczytu jednego końca małym i cienki nożykiem złap za skórkę i ciągnij w dół. Każdą łodygę obierz z obu stron, ponieważ skórka lubi urywać się gdzieś pośrodku łodygi. Następnie pokrój łodygę na mniejsze kawałki. Możesz ją pokroić ukośnie jak korytka, lub w cienkie plasterki. Przy ciastach słodkich i z kruszonką nie trzeba rabarbaru obtoczyć w cukrze. Czasem jednak można to zrobić, by złagodzić kwaśny smak rabarbaru. Zobacz też inne moje przepisy na proste ciasta. A z ciast owocowych polecam moje ulubione ciasto z owocami