Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Niezwykły przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Ten przepis krąży w naszej rodzinie od kilku pokoleń. To bardzo tradycyjne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość. Niezwykłe i pyszne!

Zachęcam do przeczytania kilku ciekawych porad dotyczących prawidłowego wykonania kruszonki do ciast - kruszonka.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia : 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 1700 g ciasta

Kaloryczność kcal: 330 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki na zaczyn

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży = 12 g suszonych
  • łyżka cukru

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej - 650 g
  • 5 żółtek jaj
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 g cukru pudru - pół szklanki
  • szczypta soli
  • oraz 700 g rabarbaru - 4 duże łodygi

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Czas wyrastania: 20 minut zaczyn + 60 minut ciasto drożdżowe
Forma na ciasto: blacha 22/34 cm lub tortownica o średnicy 28 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Bardzo lubię piec ciasta drożdżowe. Uwielbiam wyrabiać ciasto.. patrzeć jak rośnie. Zapach ciasta drożdżowego przypomina mi czasy dzieciństwa i prawdziwy piec opalany drewnem. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 1

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:

Zaczyn robisz tak samo niezależnie od tego, czy używasz drożdży świeżych, czy suszonych. W pojemniku/szklance o pojemności minimum 250 ml umieść 2 łyżki mąki pszennej. Najlepsza będzie mąka wrocławska typ. 500. Mąka tortowa też będzie dobra. Dodaj kolejno łyżkę cukru drobnego oraz 4 łyżki ciepłego mleka (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) oraz 40 gramów świeżych drożdży lub niecałe dwie saszetki drożdży suchych - 12 gramów.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 2

Całość rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn po około 10 minutach powinien zacząć rosnąć. Ja zazwyczaj umieszczam szklankę z zaczynem do lekko nagrzanego piekarnika. Wystarczy temperatura do 30 stopni, by zaczyn w 20 minut zamienił się w buzującą pianę.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 3

Jak zrobić ciasto drożdżowe:

W dużej misce umieść cztery szklanki mąki pszennej wrocławskiej lub tortowej - około 650 gramów (nie więcej). Dodaj pół szklanki cukru pudru lub cukru drobnego oraz żółtka z pięciu jajek. Kolejno szklankę lekko ciepłego mleka, buzujący zaczyn, solidną szczyptę soli i bardzo miękkie lub roztopione i przestudzone masło - pół kostki. 

Jeśli nie macie pomysłu na to, co zrobić z białkami jajek - beza będzie najlepszym i najpyszniejszym sposobem na ich użycie. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 4

Ciasto dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto drożdżowe wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj całe 10 minut. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 5
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 6

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.

Wyrośnięte ciasto uderz lekko pięścią, by je odgazować i wyjmij z miski. Przełóż je do formy. Na dno formy wyłóż wcześniej papier do pieczenia. Boki formy wysmaruj lekko masłem. Ja użyłam formy prostokątnej o wysokich rantach i wymiarach: 22/34 cm. Możesz też użyć wysokiej tortownicy o średnicy 28 cm. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do blaszki lub tortownicy i na chwilę odłóż na bok w nieprzewiewne miejsce.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 7

Łodygi rabarbaru umyj. Odetnij końce i dokładnie obierz łodygi z cienkiej skórki. Każdą łodygę pokrój na mniejsze kawałki. Mi po obraniu wyszło około 460 gramów rabarbaru. Kawałki rabarbaru rozłóż na surowym cieście drożdżowym.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 8

Na samym końcu, na rabarbar wyłóż domową kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Zobacz dokładny opis jak zrobić kruszonkę.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 9

Formę z ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wybierz opcję grzania góra/dół. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką rośnie jak szalone. Ciasto piecz maksymalnie około 80 minut do tzw. suchego patyczka (już po 50 minutach pieczenia sprawdź, czy jest dobre. Czas pieczenia zależy od foremki, czy nawet tego jak wypieka Twój piekarnik). 

Ponieważ ciasto dźwiga owoce oraz kruszonkę, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Tylko pod koniec lekko uchyl drzwi pieca, by sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi, by temperatura powoli opadała. Po 15 minutach wyjmij ciasto. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 10

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, 11

Po całkowitym przestudzeniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką zawiń w papier i folię/torebkę i trzymaj w chlebaku, czy też na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni. 

Zapraszam też po przepis na proste ciasto z jagodami.. pyszne!

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1996 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pyszne, domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką to jeden z lepszych wyborów na ciasto w sezonie na rabarbar. Mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem jest bardzo stary i sprawdzony. To ciasto drożdżowe z rabarbarem pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Polecam też przepis na proste ciasto z rabarbarem, ale już bez drożdży. Przy okazji muszę wspomnieć o cudownym przepisie na syrop z rabarbaru. Robię go każdego roku i dodaję w lato do lemoniady. 

Placek drożdżowy z rabarbarem

Rabarbar zawsze należy umyć i odciąć koniec łodygi, który rośnie od ziemi oraz kawałek łodygi od strony zielonego parasola. Do ciasta rabarbar należy dokładnie obrać ze skórki. U szczytu jednego końca małym i cienki nożykiem złap za skórkę i ciągnij w dół. Każdą łodygę obierz z obu stron, ponieważ skórka lubi urywać się gdzieś pośrodku łodygi. Następnie pokrój łodygę na mniejsze kawałki. Możesz ją pokroić ukośnie jak korytka, lub w cienkie plasterki. Przy ciastach słodkich i z kruszonką nie trzeba rabarbaru obtoczyć w cukrze. Czasem jednak można to zrobić, by złagodzić kwaśny smak rabarbaru. Zobacz też inne moje przepisy na szybkie ciasta. A z ciast owocowych polecam moje ulubione ciasto z owocami