Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Niezwykle puszysta i pachnąca puszysta babka drożdżowa Wielkanocna. To jest pyszne ciasto drożdżowe na każdą okazję. Moja najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem cytrynowym jaką można upiec. 

Gorąco polecam również niezwykle popularne na Blogu ciasto drożdżowa chmurka, które skradło Wasze serca. Z babek wielkanocnych polecam zaś super ciasto z majonezem.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: forma z kominem średnicy 22 cm

Składniki na babkę

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 5 żółtek jajek
  • 100 g cukru
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 100 g masła - pół kostki
  • 150 g rodzynek

Składniki na lukier

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Czas przygotowywania: do 40 minut
Wyrastanie: łącznie 1,5 h
Pieczenie: 170 stopni - 45 minut

Wielkość babki: forma średnicy 22 cm z kominem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem, 1

Mało oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia najlepszych blatów bezowych do tortu

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego:
Pół szklanki mleka, całe drożdże oraz łyżkę cukru (uszczkniętą z odważonej już porcji 100 gramów), umieść jednej misce. (Możesz również dodać łyżkę mąki). Rozetrzyj całość i odstaw na całe 30 minut, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

Drugą połowę szklanki mleka wlej do miski z rodzynkami. Niech zmiękną i napęcznieją przez ten czas.

Po tym czasie w dużej misce umieść mąkę, miękkie masło, resztę cukru, rodzynki z mlekiem, żółtka oraz buzujący zaczyn. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut.

Ciasto powinno pięknie wyrosnąć nawet 3 razy. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Przełóż dłońmi ciasto z miski od razu do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią. Wyrównaj powierzchnię i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Babkę piecz około 45 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

Jak zrobić lukier cytrynowy:
Sok z cytryny wymieszaj dobrze z cukrem pudrem. Najlepiej wszystko rozcierać kilka minut w naczynku nad rondelkiem z gotującą się wodą. Lukier będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitny i gładki.

Lukier wylewaj na całkowicie przestudzoną babkę. Od razy posyp całość startą skórką z cytryny.

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem, 2

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem, 3

Koniecznie zobacz też mój super przepis na babkę drożdżową z majonezem.
Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem, 4

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Jud
2017-03-22 22:56
Pięknie Ci wyrosła :) Prawdziwa wielkanocna babka :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-23 09:50
Dziękuję :-)
piotr
2017-03-23 00:48
Bardzo ładnie się prezentuje. W opisie zaczynu brak informacji ze chodzi o cukier :), przy okazji mam kilka pytań.
- czy może być mąka luksusowa 550? czy ma znaczenie jaki typ mąki damy do baby?
- czy do zaczynu nie dajemy odrobiny mąki?
- czy po rośnięciu ciasta a przed włożeniem do formy nie trzeba ciasta lekko przegnieść żeby się odgazowało?
- czy wie Pani może jak się robi lukier chyba gotowany, gdzie gotuje się chyba cukier a potem się go uciera, taki jak mają na pączkach w cukierniach, ze nie pęka i nie odpada ale ładnie prześwituje i jest szklisty i mięciutki i nie czuć ziarnistości, jest jak śmietana :).
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-23 10:00
Piotrze, już poprawiłam opis. Dziękuję za czujność ;-)

- mąka pszenna tortowa - typ 450, zaś luksusowa typ. 550, więc śmiało możesz jej również użyć
- do zaczynu dodaje się zazwyczaj mąkę, by się lepiej rozcierał z drożdżami i stworzył jednolitą pianę. Nie jest to jednak konieczność. Oczywiście możesz dodać łyżkę mąki. Nie wpłynie to na przepis.
- zazwyczaj nie uderzam pięścią w ciasto, by się odgazowało. Podczas przekładania go do formy zazwyczaj wystarczająco się odgazowuje.
- lukier gotowany: 50 ml wody + 250 gramów cukru - gotujesz razem w małym rondelku ciągle mieszając (możesz dodać w trakcie wanilię, likier, a na samym końcu odrobinę soku z cytryny). Ja jednak wolę lukier królewski, który robisz rozcierając białko jajka c cukrem pudrem (można w delikatnej kąpieli wodnej).
piotr
2017-03-23 21:26
dziękuje za przepis na lukier :), jak długo gotować taki lukier, czy tylko do rozpuszczenia cukru, czy ucieramy jakoś w trakcie gotowania czy potem, raz robiłem coś takiego i wyszło mi coś gęstego jak miód tylko przezroczyste. Czy ten lukier królewski nie wychodzi coś jak luźna beza?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-24 09:34
Lukier powinien wyglądać jak " biały klej wikol:-)" Gotuj go na maleńkiej mocy palnika. Nie za długo. Ma być cały czas biały. Po zdjęciu z palnika dalej ucieraj kilka minut. Lukier królewski będzie podobny do tego gotowanego.. bardziej żelowy/kleisty.. jednolity.
piotr
2017-03-26 18:00
Bardzo dziękuje, będę próbował :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:23
Daj znać :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-25 21:22
Kiedyś byśmy rodzynki wydłubały ale teraz byśmy jadły ze smakiem :D
Reklama
Kamila
2018-03-21 18:05
Dzisiaj zrobiłam babę drożdżową z rodzynkami i jest super
zdjecie uzytkownika
Kamila
2018-03-21 18:07
A tak wygląda po przekrojeniu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-21 19:46
Ooo.. teraz to już widać, że do baba drożdżowa z rodzynkami! Prawie czuję jej zapach😍
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-21 19:46
Twoja babka drożdżowa wygląda super smacznie Kamilo!👏️
Kamila
2018-03-21 20:13
Dziękuję bardzo. Pierwszy raz robilam
Marzena
2018-04-27 09:29
Trochę późno wstawiam, ale wyszła super, więc się chwalę
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-27 11:05
Piękna babka drożdżowa Marzenko! 😍

Babka drożdżowa Wielkanocna

To jest perfekcyjna babka drożdżowa na Wielkanocny stół. Jest wysoka i przepiękna. Pieczona w falowanej formie z kominem. Tę puszystą babkę drożdżową należy koniecznie polukrować lukrem cytrynowym. Zdecydowanie najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami jaką można sobie wymarzyć. Jeśli więc szukasz wilgotnej babki drożdżowej, to zachęcam do pieczenia.

Babka drożdżowa przepis łatwy

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Piekę ciasta drożdżowe z kruszoną oraz ciasta drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Najważniejsze jest dać wyrosnąć drożdżom, bo ciasta drożdżowe piecze się z sercem. Zawsze używam prawdziwego masła oraz jajek od szczęśliwych kurek. Bardzo lubię też wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie. Jeśli lubisz piec, to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe ciasta