Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa. Fantastyczna na Świąteczny stół, ale i jako codzienne ciasto do kawy :-)

Polecam bardzo, bardzo :-)

Czas przygotowywania: do 40 minut
Wyrastanie: łącznie 1,5 h
Pieczenie: 170 stopni - 45 minut
Wielkość babki: forma średnicy 22 cm z kominem

Składniki na babkę:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 60 g świeżych drożdży
• 5 żółtek jajek
• 100 g cukru
• szklanka ciepłego mleka - 250 ml
• 100 g masła - pół kostki
• 150 g rodzynek

Składniki na lukier:
• 5 łyżek soku z cytryny
• 6 czubatych łyżek cukru pudru
• skórka otarta z jednej cytryny

Mało oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia np. bezy

Zaczyn
Pół szklanki mleka, całe drożdże oraz łyżkę cukru (uszczkniętą z odważonej już porcji 100 gramów), umieść jednej misce. (Możesz również dodać łyżkę mąki). Rozetrzyj całość i odstaw na całe 30 minut, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

Drugą połowę szklanki mleka wlej do miski z rodzynkami. Niech zmiękną i napęcznieją przez ten czas.

Po tym czasie w dużej misce umieść mąkę, miękkie masło, resztę cukru, rodzynki z mlekiem, żółtka oraz buzujący zaczyn. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut.

Ciasto powinno pięknie wyrosnąć nawet 3 razy. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Przełóż dłońmi ciasto z miski od razu do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią :-). Wyrównaj powierzchnię i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Babkę piecz około 45 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

Jak zrobić lukier?
Sok z cytryny wymieszaj dobrze z cukrem pudrem. Najlepiej wszystko rozcierać kilka minut w naczynku nad rondelkiem z gotującą się wodą. Lukier będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitny i gładki.

Lukier wylewaj na całkowicie przestudzoną babkę. Od razy posyp całość startą skórką z cytryny.

baba-drozdzowa-z-rodzynkami-i-lukrem-1

baba-drozdzowa-z-rodzynkami-i-lukrem-2

baba-drozdzowa-z-rodzynkami-i-lukrem-3

Smacznego :-)

Jud
2017-03-22 22:56
Pięknie Ci wyrosła :) Prawdziwa wielkanocna babka :)
Ania
2017-03-23 09:50
Dziękuję :-)
piotr
2017-03-23 00:48
Bardzo ładnie się prezentuje. W opisie zaczynu brak informacji ze chodzi o cukier :), przy okazji mam kilka pytań. - czy może być mąka luksusowa 550? czy ma znaczenie jaki typ mąki damy do baby? - czy do zaczynu nie dajemy odrobiny mąki? - czy po rośnięciu ciasta a przed włożeniem do formy nie trzeba ciasta lekko przegnieść żeby się odgazowało? - czy wie Pani może jak się robi lukier chyba gotowany, gdzie gotuje się chyba cukier a potem się go uciera, taki jak mają na pączkach w cukierniach, ze nie pęka i nie odpada ale ładnie prześwituje i jest szklisty i mięciutki i nie czuć ziarnistości, jest jak śmietana :).
Ania
2017-03-23 10:00
Piotrze, już poprawiłam opis. Dziękuję za czujność ;-) - mąka pszenna tortowa - typ 450, zaś luksusowa typ. 550, więc śmiało możesz jej również użyć - do zaczynu dodaje się zazwyczaj mąkę, by się lepiej rozcierał z drożdżami i stworzył jednolitą pianę. Nie jest to jednak konieczność. Oczywiście możesz dodać łyżkę mąki. Nie wpłynie to na przepis. - zazwyczaj nie uderzam pięścią w ciasto, by się odgazowało. Podczas przekładania go do formy zazwyczaj wystarczająco się odgazowuje. - lukier gotowany: 50 ml wody + 250 gramów cukru - gotujesz razem w małym rondelku ciągle mieszając (możesz dodać w trakcie wanilię, likier, a na samym końcu odrobinę soku z cytryny). Ja jednak wolę lukier królewski, który robisz rozcierając białko jajka c cukrem pudrem (można w delikatnej kąpieli wodnej).
piotr
2017-03-23 21:26
dziękuje za przepis na lukier :), jak długo gotować taki lukier, czy tylko do rozpuszczenia cukru, czy ucieramy jakoś w trakcie gotowania czy potem, raz robiłem coś takiego i wyszło mi coś gęstego jak miód tylko przezroczyste. Czy ten lukier królewski nie wychodzi coś jak luźna beza?
Ania
2017-03-24 09:34
Lukier powinien wyglądać jak " biały klej wikol:-)" Gotuj go na maleńkiej mocy palnika. Nie za długo. Ma być cały czas biały. Po zdjęciu z palnika dalej ucieraj kilka minut. Lukier królewski będzie podobny do tego gotowanego.. bardziej żelowy/kleisty.. jednolity.
piotr
2017-03-26 18:00
Bardzo dziękuje, będę próbował :)
Ania
2017-03-27 10:23
Daj znać :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-25 21:22
Kiedyś byśmy rodzynki wydłubały ale teraz byśmy jadły ze smakiem :D