Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa Wielkanocna, to wspaniałe ciasto na każdą okazję. Z rodzynkami i lukrem cytrynowym wygląda wspaniale. To jeden z lepszych drożdżowych wypieków. 

- wysoka i wyrośnięta
- rodzynki można pominąć
- długo zachowuje świeżość

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: forma z kominem średnicy 22 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na babkę

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 5 żółtek średniej wielkości jajek
  • 100 g cukru - najlepiej drobnego
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 100 g masła - pół kostki
  • 150 g rodzynek - około 3 garście

Składniki na lukier

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Babka drożdżowa

Czas przygotowywania: do 40 minut
Wyrastanie: łącznie 1,5 h
Pieczenie: 170 stopni - 45 minut

Wielkość babki: forma średnicy 22 cm z kominem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Babka drożdżowa, 1

Babka drożdżowa przepis

Mało oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia najlepszych blatów bezowych pod tort bezowy

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego

Pół szklanki mleka, całe drożdże oraz łyżkę cukru (uszczknięta z odważonej już porcji 100 gramów), umieść jednej misce. (Możesz również dodać łyżkę mąki). Rozetrzyj całość i odstaw zaczyn na całe 30 minut, (przykryty ściereczką i ciepłe miejsce). 

Drugą połowę szklanki mleka wlej do miski z rodzynkami. Niech rodzynki zmiękną i napęcznieją.

Po tym czasie w dużej misce umieść mąkę, miękkie masło, resztę cukru, rodzynki z mlekiem, żółtka oraz buzujący zaczyn. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce Bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia (piekarnik już wyłączony, a drzwiczki uchylone). Tym razem wyrastanie 30 minut.

Ciasto powinno pięknie wyrosnąć. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Ciasto z miski przełóż do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Formę odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Babkę piecz około 45 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

Jak zrobić lukier cytrynowy

Sok z cytryny wymieszaj dobrze z cukrem pudrem. Najlepiej wszystko rozcierać kilka minut w naczynku, nad rondelkiem z gotującą się wodą. Lukier będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitny i gładki.
Lukier wylewaj na całkowicie przestudzoną babkę. Od razy posyp też całość startą skórką z cytryny.

Babka drożdżowa, 2

Babka drożdżowa, 3

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1708 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Babka drożdżowa

To jest perfekcyjna baba drożdżowa na Wielkanocny stół. Jest wysoka i przepiękna. Pieczona w falowanej formie z kominem. Tę puszystą babkę drożdżową należy koniecznie polukrować lukrem cytrynowym. Zdecydowanie najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami jaką można sobie wymarzyć. Jeśli więc szukasz wilgotnej babki drożdżowej, to zachęcam do pieczenia. Zachęcam też do upieczenia czegoś słodkiego do koszyczka wielkanocnego. Sprawdzą się tutaj moje śliczne babeczki wielkanocne na drożdżach.

Babka drożdżowa wielkanocna

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Piekę zarówno ciasto drożdżowe z kruszonką oraz oraz bez. Najważniejsze jest dać wyrosnąć drożdżom, bo ciasta drożdżowe piecze się z sercem. Zawsze używam prawdziwego masła oraz jajek od szczęśliwych kurek. Bardzo lubię też wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie.

Babka drożdżowa przepis łatwy

Jeżeli tylko dasz czas wyrosnąć ciastu i nie będziesz się spieszyć to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Polecam Ci też moje inne pomysły na przepyszne ciasta