Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Niezwykle puszysta i pachnąca puszysta babka drożdżowa Wielkanocna. To jest pyszne ciasto drożdżowe na każdą okazję. Moja najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem cytrynowym jaką można upiec. 

Gorąco polecam również niezwykle popularne na Blogu ciasto drożdżowa chmurka, które skradło Wasze serca. Z babek wielkanocnych polecam zaś super ciasto z majonezem.

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: forma z kominem średnicy 22 cm

Składniki na babkę

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 5 żółtek jajek
  • 100 g cukru
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 100 g masła - pół kostki
  • 150 g rodzynek

Składniki na lukier

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Czas przygotowywania: do 40 minut
Wyrastanie: łącznie 1,5 h
Pieczenie: 170 stopni - 45 minut

Wielkość babki: forma średnicy 22 cm z kominem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem, 1

Mało oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia najlepszych blatów bezowych do tortu

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego

Pół szklanki mleka, całe drożdże oraz łyżkę cukru (uszczkniętą z odważonej już porcji 100 gramów), umieść jednej misce. (Możesz również dodać łyżkę mąki). Rozetrzyj całość i odstaw na całe 30 minut, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

Drugą połowę szklanki mleka wlej do miski z rodzynkami. Niech zmiękną i napęcznieją przez ten czas.

Po tym czasie w dużej misce umieść mąkę, miękkie masło, resztę cukru, rodzynki z mlekiem, żółtka oraz buzujący zaczyn. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut.

Ciasto powinno pięknie wyrosnąć nawet 3 razy. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Przełóż dłońmi ciasto z miski od razu do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią. Wyrównaj powierzchnię i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Babkę piecz około 45 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

Jak zrobić lukier cytrynowy

Sok z cytryny wymieszaj dobrze z cukrem pudrem. Najlepiej wszystko rozcierać kilka minut w naczynku nad rondelkiem z gotującą się wodą. Lukier będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitny i gładki.

Lukier wylewaj na całkowicie przestudzoną babkę. Od razy posyp całość startą skórką z cytryny.

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem, 2

Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem, 3

Koniecznie zobacz też mój przepis: babka drożdżowa z majonezem.
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (46 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-03-22 22:56
Pięknie Ci wyrosła :) Prawdziwa wielkanocna babka :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-23 09:50
Dziękuję :-)
2017-03-23 00:48
Bardzo ładnie się prezentuje. W opisie zaczynu brak informacji ze chodzi o cukier :), przy okazji mam kilka pytań.
- czy może być mąka luksusowa 550? czy ma znaczenie jaki typ mąki damy do baby?
- czy do zaczynu nie dajemy odrobiny mąki?
- czy po rośnięciu ciasta a przed włożeniem do formy nie trzeba ciasta lekko przegnieść żeby się odgazowało?
- czy wie Pani może jak się robi lukier chyba gotowany, gdzie gotuje się chyba cukier a potem się go uciera, taki jak mają na pączkach w cukierniach, ze nie pęka i nie odpada ale ładnie prześwituje i jest szklisty i mięciutki i nie czuć ziarnistości, jest jak śmietana :).
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-23 10:00
Piotrze, już poprawiłam opis. Dziękuję za czujność ;-)

- mąka pszenna tortowa - typ 450, zaś luksusowa typ. 550, więc śmiało możesz jej również użyć
- do zaczynu dodaje się zazwyczaj mąkę, by się lepiej rozcierał z drożdżami i stworzył jednolitą pianę. Nie jest to jednak konieczność. Oczywiście możesz dodać łyżkę mąki. Nie wpłynie to na przepis.
- zazwyczaj nie uderzam pięścią w ciasto, by się odgazowało. Podczas przekładania go do formy zazwyczaj wystarczająco się odgazowuje.
- lukier gotowany: 50 ml wody + 250 gramów cukru - gotujesz razem w małym rondelku ciągle mieszając (możesz dodać w trakcie wanilię, likier, a na samym końcu odrobinę soku z cytryny). Ja jednak wolę lukier królewski, który robisz rozcierając białko jajka c cukrem pudrem (można w delikatnej kąpieli wodnej).
2017-03-23 21:26
dziękuje za przepis na lukier :), jak długo gotować taki lukier, czy tylko do rozpuszczenia cukru, czy ucieramy jakoś w trakcie gotowania czy potem, raz robiłem coś takiego i wyszło mi coś gęstego jak miód tylko przezroczyste. Czy ten lukier królewski nie wychodzi coś jak luźna beza?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-24 09:34
Lukier powinien wyglądać jak " biały klej wikol:-)" Gotuj go na maleńkiej mocy palnika. Nie za długo. Ma być cały czas biały. Po zdjęciu z palnika dalej ucieraj kilka minut. Lukier królewski będzie podobny do tego gotowanego.. bardziej żelowy/kleisty.. jednolity.
2017-03-26 18:00
Bardzo dziękuje, będę próbował :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-27 10:23
Daj znać :-)
Kiedyś byśmy rodzynki wydłubały ale teraz byśmy jadły ze smakiem :D
2018-03-21 18:05
Dzisiaj zrobiłam babę drożdżową z rodzynkami i jest super
zdjecie uzytkownika
Reklama
2018-03-21 18:07
A tak wygląda po przekrojeniu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 19:46
Ooo.. teraz to już widać, że do baba drożdżowa z rodzynkami! Prawie czuję jej zapach😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 19:46
Twoja babka drożdżowa wygląda super smacznie Kamilo!👏️
2018-03-21 20:13
Dziękuję bardzo. Pierwszy raz robilam
2018-04-27 09:29
Trochę późno wstawiam, ale wyszła super, więc się chwalę
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-27 11:05
Piękna babka drożdżowa Marzenko! 😍
2018-10-17 13:35
a co zrobić gdy ma się suche drożdże?
jaki jest wtedy tok postępowania po kolei i łopatologicznie :-))😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-17 16:42
Aniu, najprościej możesz z 14 gramami suchych drożdży zrobić to samo co ze świeżymi. Szykowanie zaczynu opisałam w przepisie. Niektórzy twierdzą, że nie ma to sensu, ale w niczym to nie przeszkadza, a przyspiesza proces łączenia drożdży z resztą składników.
2019-04-20 20:07
Dzień dobry jaka konsystencję powinno mieć ciasto? Mama robi pierwszy raz z przepisu i martwi sie że wyszło zbyt płynne,nie lejące się, ale prawie. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-22 09:50
Aż tak rzadkie być nie powinno, ale trzeba piec. Myślę, że będzie dobrze 👌
2019-05-01 09:00
Babka pyszna w smaku. Bardzo łatwo się nią robi :) pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👏️❤️

Babka drożdżowa Wielkanocna

To jest perfekcyjna babka drożdżowa na Wielkanocny stół. Jest wysoka i przepiękna. Pieczona w falowanej formie z kominem. Tę puszystą babkę drożdżową należy koniecznie polukrować lukrem cytrynowym. Zdecydowanie najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami jaką można sobie wymarzyć. Jeśli więc szukasz wilgotnej babki drożdżowej, to zachęcam do pieczenia.

Babka drożdżowa przepis łatwy

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Piekę ciasta drożdżowe z kruszoną oraz ciasta drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Najważniejsze jest dać wyrosnąć drożdżom, bo ciasta drożdżowe piecze się z sercem. Zawsze używam prawdziwego masła oraz jajek od szczęśliwych kurek. Bardzo lubię też wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie. Jeśli lubisz piec, to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe ciasta