Babka drożdżowa
Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa Wielkanocna, to wspaniałe ciasto na każdą okazję. Z rodzynkami i lukrem cytrynowym wygląda wspaniale. To jeden z lepszych drożdżowych wypieków.
- wysoka i wyrośnięta
- rodzynki można pominąć
- długo zachowuje świeżość
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: forma z kominem średnicy 22 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na babkę
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 60 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
- 5 żółtek średniej wielkości jajek
- 100 g cukru - najlepiej drobnego
- szklanka ciepłego mleka - 250 ml
- 100 g masła - pół kostki
- 150 g rodzynek - około 3 garście
Składniki na lukier
- 5 łyżek soku z cytryny
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
Babka drożdżowa
Czas przygotowywania: do 40 minut
Wyrastanie: łącznie 1,5 h
Pieczenie: 170 stopni - 45 minut
Wielkość babki: forma średnicy 22 cm z kominem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Babka drożdżowa przepis
Masło oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia najlepszych blatów bezowych pod tort bezowy.
Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego
Pół szklanki mleka, całe drożdże oraz łyżkę cukru (uszczknięta z odważonej już porcji 100 gramów), umieść jednej misce. (Możesz również dodać łyżkę mąki). Rozetrzyj całość i odstaw zaczyn na całe 30 minut, (przykryty ściereczką i ciepłe miejsce).
Drugą połowę szklanki mleka wlej do miski z rodzynkami. Niech rodzynki zmiękną i napęcznieją.
Po tym czasie w dużej misce umieść mąkę, miękkie masło, resztę cukru, rodzynki z mlekiem, żółtka oraz buzujący zaczyn. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce Bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia (piekarnik już wyłączony, a drzwiczki uchylone). Tym razem wyrastanie 30 minut.
Ciasto powinno pięknie wyrosnąć. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Ciasto z miski przełóż do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Formę odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Babkę piecz około 45 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".
Jak zrobić lukier cytrynowy
Sok z cytryny wymieszaj dobrze z cukrem pudrem. Najlepiej wszystko rozcierać kilka minut w naczynku, nad rondelkiem z gotującą się wodą. Lukier będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitny i gładki.
Lukier wylewaj na całkowicie przestudzoną babkę. Od razy posyp też całość startą skórką z cytryny.
Smacznego.