Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Podoba mi się zapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku. 

Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec!

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 1500 gramów ciasta

Kalorie: 380 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej typ. 550 np. luksusowej - 700 g
  • 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 1 szklanka mleka w proszku - 140 g
  • 1 całe jajko i 3 żółtka jaj
  • 3/4 kostki masła - 150 g
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 2 saszetki suchych drożdży -14 g lub 45 gramów drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • garść rodzynek

Czas wyrastania ciasta: 90 minut + 30 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam formy wielkości 20/28 cm

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku:

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej a masło rozpuść np. w mikrofalówce na małej mocy.

To ciasto przygotowałam na bazie drożdży suchych. Można też oczywiście zrobić to ciasto na drożdżach świeżych. Odlej wówczas kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanych wcześniej porcji do zrobienia ciasta. Składniki na zaczyn dobrze wymieszaj, by powstał jednolity płyn. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 20 minut.

Możesz miskę z zaczynem umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć. Taki zaczyn dodajesz do dużej miski z resztą składników. 

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 1

Jajka umyj. Jedno jajko wbij całe do dużej miski. Z trzech pozostałych umieść w misce same żółtka. Białko zaś odłóż do innego przepisu. Polecam z białek zrobić domowe mini bezy
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 2

Do miski z żółtkami i jajkiem dodaj resztę składników. Szklanka ciepłego mleka, szklanka mleka w proszku (pełne, nieodtłuszczone), 3/4 szklanki cukru, 3/4 kostki rozpuszczonego masła (uważaj, by nie było za ciepłe), 4 szklanki mąki pszennej oraz dwie saszetki suchych drożdży i szczypta soli. Jeśli masz drożdże świeże, to użyj ich 45 gramów i zrób wcześniej zaczyn. Patrz tekst wyżej.  
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 3

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj 10 minut. Możesz to zrobić ręcznie, jednak jeśli posiadasz mikser z hakiem do ciasta drożdżowego, to polecam go użyć. Całe ciasto powinno odejść od ściany miski i zrobić się gładkie i zwarte.
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 4

Ciasto drożdżowe przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw na 90 minut w nieprzewiewne miejsce lub na około 60 minut do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Ciasto powinno przynajmniej dwókrotnie zwiększyć objętość. Jeśli ciasto wolniej wyrasta, poczekaj jeszcze kilka minut.
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 5

Foremkę o wymiarach minimum 20/28 cm wysmaruj masłem. Uderz pięścią w ciasto i wyjmij z miski. Ciasto drożdżowe wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Ja dodałam do ciasta rodzynki. Nie jest to jednak konieczne.

Użyłam dużych rodzynek Thompson. Wciskałam je pojedynczo, aż na dno formy zachowując odległość około 2 cm. Ciasto wygląda wtedy jak pikowana poduszka. Rodzynki należy bardzo głęboko wcisnąć w ciasto. Ciasto drożdżowe zacznie od razu wypychać je na zewnątrz. Jeszcze w trakcie wyrastania i pieczenia rodzynki uniosą się wyżej. Ciasto odstaw na 30 minut do ostatniego wyrastania. Przed samym pieczeniem możesz je dodatkowo posmarować rozpuszczonym masłem.
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 6

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieść na środkowej półce piekarnika (lub o półkę niżej). Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku i rodzynkami piecz około 45 minut.

Po 40 minutach pieczenia możesz powoli lekko uchylić drzwi piekarnika i drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdzać czy ciasto już się upiekło. Jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, to możesz wyłączyć piekarnik. Uchyl odrobinę drzwi piekarnika (wystarczy niewielka szparka zablokowana np. rękawicą kuchenną). Po 15 minutach otwórz drzwi pieca i po chwili wyjmij ciasto. Formę odłóż na blat kuchennych. Po około 20 minutach możesz wyjąć ciasto z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 7

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku możesz po przestudzeniu polukrować domowym lukrem cytrynowym, czy też zwykłym lukrem na bezie gorącej wody i cukru pudru. 
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 8

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 9

Bardzo gorąco polecam również równie ciekawe ciasto, które piekłam z dodatkiem serka typu Danio. Zobacz przepis na ciasto z serkiem homogenizowanym pieczone.
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku, 10

Dla chętnych, przed włożeniem ciasta do pieca, polecam dodać kruszonkę. Domowa kruszonka do ciasta smakuje cudownie!
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (35 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/44463
Reklama

Komentarze

2018-03-23 13:12
podoba mi się dodatek mleka w proszku , bo bardzo je lubię. Przepis zapisuję i na pewno skorzystam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-23 13:47
Dziękuję Izo.. ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku ma wyjątkowy smak 🌼
2018-03-25 20:03
Ciacho zrobione. Dzieci zgodnie orzekły, że smakuje jak chałka, którą robimy. Rzeczywiście z masełkiem i kubkiem kakao tak smakuje.
Smak pysznie maślano- drożdżowy.👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-26 11:24
Bardzo się cieszę Małgosiu, że ciasto Wam tak posmakowało. Polecam się na przyszłość 🙂
2018-03-28 15:10
Czy mozna zamiast blachy zużyć formy do babki?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-28 17:35
Oczywiście Aniu. Potrzebujesz jednak bardzo dużą formę do babki.. Najlepiej o średnicy 28 cm.
2018-04-06 19:55
Witam . Jeszcze takiego smacznego ciasta, drożdżowe go nie jadłam. 😊Dziękuję
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję🙂
2018-04-25 21:45
Uwielbiam drożdżowe,, przepis zabieram i działam 😊😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-26 08:51
Bardzo proszę Agnieszko.. takie ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku smakuje inaczej, jest delikatniejsze 🙂
2018-08-04 01:23
Mimo, że żar się z nieba leje upiekłam to ciasto. Jest naprawdę pyszne i jak na ciasto drożdżowe bardzo sycące. Ja upiekłam z niego bułeczki, same, bez nadzienia i polałam prostym lukrem czekoladowym.Pycha. Z tym ciastem można tworzyć różne rzeczy.Bardzo dziękuję za przepis 😋
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-04 10:16
Tym bardziej brawo dla Ciebie.. 40 stopni to temperatura nietypowa nawet w lato! Szkoda, że nie dodałaś zdjecia, bo bułeczki z pewnością były piękne😍

Ciasto drożdżowe z makiem w proszku

Kocham piec ciasta drożdżowe i uwielbiam eksperymentować w kuchni. To niesamowite ciasto drożdżowe z dodatkiem mleka w proszku powstało dość spontanicznie. Lubię grzebać po spiżarce w poszukiwaniu inspiracji. A że miałam ochotę na ciasto drożdżowe a mój wzrok napotkał dodatkowo opakowanie z mlekiem w proszku, to postanowiłam spróbować połączyć ze sobą drożdże i mleko w proszku. Byłam pewna, że wyjdzie pysznie, ponieważ do ciasta drożdżowego i tak zazwyczaj dodaję mleko... tylko w formie płynnej. 

Krótki przepis na ciasto drożdżowe

To bardzo szybkie do przygotowania ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku. Jeśli użyjesz drożdży suchych, to wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrastania. Aby było ciekawiej i ciasto bardziej spodobało się wizualnie moim dzieciom, przygotowałam je tak, by wyglądało jak pikowana poduszka. To bardzo fajne ciasto drożdżowe dla dzieci. Jeśli szukasz więcej inspiracji do domowych wypieków, to zapraszam po inne przepisy an domowe ciasta. A do ciast drożdżowych polecam mój przepis na kruszonkę