Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z mlekiem w proszku

Ciasto z mlekiem w proszku

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Podoba mi się zapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Drożdżowe ciasto z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku. 

Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 1500 gramów ciasta

Kaloryczność kcal: 380 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej typ. 550 np. luksusowej - 700 g
  • 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 1 szklanka mleka w proszku - 140 g
  • 1 całe jajko i 3 żółtka jaj
  • 3/4 kostki masła - 150 g
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 2 saszetki suchych drożdży -14 g lub 45 gramów drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • garść rodzynek

Czas wyrastania ciasta: 90 minut + 30 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam formy wielkości 20/28 cm

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej a masło rozpuść np. w mikrofalówce na małej mocy.

To ciasto przygotowałam na bazie drożdży suchych. Można też oczywiście zrobić to ciasto na drożdżach świeżych. Odlej wówczas kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanych wcześniej porcji do zrobienia ciasta. Składniki na zaczyn dobrze wymieszaj, by powstał jednolity płyn. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 20 minut.

Możesz miskę z zaczynem umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć. Taki zaczyn dodajesz do dużej miski z resztą składników. 

Ciasto z mlekiem w proszku, 1

Jajka umyj. Jedno jajko wbij całe do dużej miski. Z trzech pozostałych umieść w misce same żółtka. Białko zaś odłóż do innego przepisu. Polecam z białek zrobić domowe mini bezy
Ciasto z mlekiem w proszku, 2

Do miski z żółtkami i jajkiem dodaj resztę składników. Szklanka ciepłego mleka, szklanka mleka w proszku (pełne, nieodtłuszczone), 3/4 szklanki cukru, 3/4 kostki rozpuszczonego masła (uważaj, by nie było za ciepłe), 4 szklanki mąki pszennej oraz dwie saszetki suchych drożdży i szczypta soli. Jeśli masz drożdże świeże, to użyj ich 45 gramów i zrób wcześniej zaczyn. Patrz tekst wyżej.  
Ciasto z mlekiem w proszku, 3

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj 10 minut. Możesz to zrobić ręcznie, jednak jeśli posiadasz mikser z hakiem do ciasta drożdżowego, to polecam go użyć. Całe ciasto powinno odejść od ściany miski i zrobić się gładkie i zwarte.
Ciasto z mlekiem w proszku, 4

Ciasto drożdżowe przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw na 90 minut w nieprzewiewne miejsce lub na około 60 minut do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Ciasto powinno przynajmniej dwókrotnie zwiększyć objętość. Jeśli ciasto wolniej wyrasta, poczekaj jeszcze kilka minut.
Ciasto z mlekiem w proszku, 5

Foremkę o wymiarach minimum 20/28 cm wysmaruj masłem. Uderz pięścią w ciasto i wyjmij z miski. Ciasto drożdżowe wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Ja dodałam do ciasta rodzynki. Nie jest to jednak konieczne.

Użyłam dużych rodzynek Thompson. Wciskałam je pojedynczo, aż na dno formy zachowując odległość około 2 cm. Ciasto wygląda wtedy jak pikowana poduszka. Rodzynki należy bardzo głęboko wcisnąć w ciasto. Ciasto drożdżowe zacznie od razu wypychać je na zewnątrz. Jeszcze w trakcie wyrastania i pieczenia rodzynki uniosą się wyżej. Ciasto odstaw na 30 minut do ostatniego wyrastania. Przed samym pieczeniem możesz je dodatkowo posmarować rozpuszczonym masłem.
Ciasto z mlekiem w proszku, 6

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieść na środkowej półce piekarnika (lub o półkę niżej). Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku i rodzynkami piecz około 45 minut.

Po 40 minutach pieczenia możesz powoli lekko uchylić drzwi piekarnika i drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdzać czy ciasto już się upiekło. Jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, to możesz wyłączyć piekarnik. Uchyl odrobinę drzwi piekarnika (wystarczy niewielka szparka zablokowana np. rękawicą kuchenną). Po 15 minutach otwórz drzwi pieca i po chwili wyjmij ciasto. Formę odłóż na blat kuchennych. Po około 20 minutach możesz wyjąć ciasto z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Ciasto z mlekiem w proszku, 7

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku możesz po przestudzeniu polukrować domowym lukrem cytrynowym, czy też zwykłym lukrem na bezie gorącej wody i cukru pudru. 
Ciasto z mlekiem w proszku, 8
Ciasto z mlekiem w proszku, 9

Bardzo gorąco polecam również równie ciekawe ciasto, które piekłam z dodatkiem serka typu Danio. Zobacz ciasto z serkiem homogenizowanym.
Dla chętnych, przed włożeniem ciasta do pieca, polecam dodać kruszonkę - kruszonka przepis.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (277 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasta z mleka w proszku

Kocham piec ciasta drożdżowe i uwielbiam eksperymentować w kuchni. To niesamowite ciasto drożdżowe z dodatkiem mleka w proszku powstało dość spontanicznie. Lubię grzebać po spiżarce w poszukiwaniu inspiracji. A że miałam ochotę na ciasto drożdżowe a mój wzrok napotkał dodatkowo opakowanie z mlekiem w proszku, to postanowiłam spróbować połączyć ze sobą drożdże i mleko w proszku. Byłam pewna, że wyjdzie pysznie, ponieważ do ciasta drożdżowego i tak zazwyczaj dodaję mleko... tylko w formie płynnej. Polecam też sernik z mlekiem w proszku. Prosty, szybki w przygotowaniu i super pyszny serniczek pieczony bez spodu.

Ciasta z mlekiem w proszku

To bardzo szybkie do przygotowania drożdżowe ciasto z mlekiem w proszku. Jeśli użyjesz drożdży suchych, to wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrastania. Aby było ciekawiej i ciasto bardziej spodobało się wizualnie moim dzieciom, przygotowałam je tak, by wyglądało jak pikowana poduszka. To bardzo fajne ciasto drożdżowe dla dzieci. Jeśli szukasz więcej inspiracji do domowych wypieków, to zapraszam po inne przepisy na domowe ciasta. Polecam też najlepsze ciasto drożdżowe na świecie oraz ta idealna kruszonka