Masa makowa

Masa makowa

Poznaj koniecznie moją najlepszą masę makową do wielu wypieków. To sprawdzony i niezawodny a przy tym bardzo stary przepis. Masa makowa sprawdzi się idealnie do ciast drożdżowych, kruchych oraz ucieranych. 

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 900 g masy

Kaloryczność kcal: 490 w 100 gramach masy makowej

Składniki:
  • 500 g niebieskiego maku
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • łyżka masła

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 gramów słodkiej masy makowej.

Masa makowa

Jeśli posiadasz mak mielony wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i odstawisz do przestudzenia. Do odciśnięcia nadmiaru wody użyj gazy, nowej pieluchy tetrowej, lub zwykłej bawełnianej ściereczki kuchennej. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub misce i przelać całą masę na środek. Wystarczy połączyć końce ścierki, dobrze zawinąć i porządnie odcisnąć masę nad garnkiem lub zlewem. Mętną wodę wylej.

Jeśli zaś masz mak w całości, wówczas postępuj tak samo, jak w przypadku maku mielonego. Z tą różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwukrotnie zmielić w maszynce.

Do gotowego maku dodaj resztę składników. Pokruszone lub poszatkowane orzechy (mogą być również orzechy pekan), miód i cukier, masło, dowolne rodzynki (większe można pokroić na kawałki) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub też cytronu. Ja czasem mieszam rodzynki z żurawiną (50 g rodzynek i 50 g żurawiny).

Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz też lekko podsmażyć gotową masę na patelni. 

Masa makowa, 1

Gotową masę makową możesz trzymać w szklanym naczyniu w lodówce do 7 dni. Masę makową można też śmiało zamrozić. 

Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Na 500 gramów masy makowej należy użyć piany z 1 do 6 białek (zależy od przepisu). Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Makowiec zawijany będzie z tą masą najlepszy!
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (181 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Masa makowa

Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak. Masa makowa z mielonego maku, takiego gotowego z puszki jest zazwyczaj bardzo mokra. Ma dużo wody i cukru. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. 

Masa makowa przepis

No właśnie.. w masie makowej musi być mak. Obowiązkowo również cukier lub miód. Albo i miód i cukier ;-) Ważne są też bakalie.. rodzynki, orzechy, kandyzowane skórki cytrusów. Fajnie jest na koniec przesmażyć też masę z odrobiną masła. 

Jak sparzyć mak żeby nie był gorzki

Najważniejsze, by po przepłukaniu i sparzeniu maku dobrze odcisnąć go z wody, w której się moczył. Można tylko przelać mak wrzątkiem i odcisnąć. Można zostawić mak na dłużej i potem dobrze odcisnąć. Możesz do moczenia użyć mieszanki wody z mlekiem. Takie mleko również wylewamy. Po moczeniu i odciśnięciu z płynu mak należy dwukrotnie zmielić. Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów. Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową. Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową. Domowa masa makowa świetnie sprawdzi się też przy szykowaniu ciast ucieranych. Zobacz jak zrobić makowiec ucierany na Święta.