Masa makowa do wypieków

Masa makowa do wypieków

Super przepis na szybką do zrobienia, tradycyjną masę makową do wypieków.

To mój sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową. Możesz ją użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Koniecznie zobacz też przepis na seromakowiec tradycyjny.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 900 g masy

Składniki:
  • 500 g niebieskiego maku
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • łyżka masła

Jeśli posiadasz  mak mielony wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i odstawisz do przestudzenia. Do odciśnięcia nadmiaru wody użyj gazy, nowej pieluchy tetrowej, lub zwykłej bawełnianej ściereczki kuchennej. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub misce i przelać całą masę na środek. Wystarczy połączyć końce ścierki, dobrze zawinąć i porządnie odcisnąć masę nad garnkiem lub zlewem. Mętną wodę wylej.

Jeśli zaś masz mak w całości, wówczas postępuj tak samo, jak w przypadku maku mielonego. Z tą różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwókrotnie zmielić w maszynce.

Do gotowego maku dodaj resztę składników. Pokruszone lub poszatkowane orzechy (mogą być również orzechy pekan), miód i cukier, masło, dowolne rodzynki (większe można pokroić na kawałki) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub też cytronu. Ja czasem mieszam rodzynki z żurawiną (50 g rodzynek i 50 g żurawiny).

Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz też lekko podsmażyć gotową masę na patelni. 

Masa makowa do wypieków, 1

Gotową masę makową możesz trzymać w szklanym naczyniu w lodówce do 7 dni. Masę makową można mrozić. 

Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę należy wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Na 500 gramów masy makowej należy użyć piany z 5-6 białek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.

Udanych wypieków!

Średnia 4.9 / 5 (23 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-02 16:03
My też używamy tylko własnej roboty masę makową :) Te z puszki są za słodkie i naolejkowane :P
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-02 16:11
Niestety gotowe masy makowe są zazwyczaj bardzo mokre i super słodkie. Przy wypiekach z większą ilością masy.. rozpadają się lub rozmazują.
Jud
2016-12-02 23:30
Taka jest najlepsza! :) Dla mnie wszystkie sklepowe są niejadalne.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-03 11:13
Dziękuję i polecam zrobić na Święta :-)
Jola
2017-12-08 10:33
Maku nie trzeba gotować?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-08 11:35
Jolu, ja zalewam mak wrzątkiem i czekam do przestudzenia. Nie gotuję maku, ale możesz to zrobić. Będzie wówczas bardziej maślany.

Jak zrobić dobry mak do makowca?

Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak. Masa makowa z mielonego maku, takiego gotowego z puszki jest zazwyczaj bardzo mokra. Ma dużo wody i cukru. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. 

Masa makowa skład

No właśnie.. w masie makowej musi być mak. Obowiązkowo również cukier lub miód. Albo i miód i cukier ;-) Ważne są też bakalie.. rodzynki, orzechy, kandyzowane skórki cytrusów. Fajnie jest na koniec przesmażyć też masę z odrobiną masła. 

Jak sparzyć mak żeby nie był gorzki

Najważniejsze, by po przepłukaniu i sparzeniu maku dobrze odcisnąć go z wody, w której się moczył. Można tylko przelać mak wrzątkiem i odcisnąć. Można zostawić mak na dłużej i potem dobrze odcisnąć. Możesz do moczenia użyć mieszanki wody z mlekiem. Takie mleko również wylewamy. Po moczeniu i odciśnięciu z płynu mak należy dwókrotnie zmielić. Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów. Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową. Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową