Bezy

Bezy

Lubię robić domowe bezy. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Po przestudzeniu zamykam je w woreczku strunowym i mam piękny deser gotowy na niespodziewanych gości. Mini bezy są super dekoracyjne.

Małe bezy idealnie sprawdzają mi się jako dodatkowa ozdoba do tortu bezowego, czy też jako "ciasteczko" do kawy. Bardzo często kruszę beziki nad ciastem lub tortem, by upiększyć dekorację i wzbogacić smak deseru. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 27 bez 7/3 cm

Kaloryczność kcal: 16 w 1 bezie
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 2 białka średnich jajek - do 70 g
  • 1/3 szklanki cukru - 100 g
  • szczypta soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jak zrobić bezy

Jakiego cukru użyć do zrobienia bez:

Do zrobienia mini bezików używam zawsze zwykłego cukru drobnego. Można też użyć cukru pudru. Istnieje jednak ryzyko, że za szybko dodasz porcje cukru i bezy nie będą tak puszyste jak powinny. Dodatkowo podczas pieczenia/suszenia może się zacząć skraplać cukier. Wówczas cukrowa rosa wycieka spod bezików a w środku robią się one ciągnące. Niektórzy lubią takie bezy.

 

Bezy, 1

Bezy przepis

Jajka umyj i osusz. Mogą to być jajka prosto z lodówki, lub przechowywane w temperaturze pokojowej. Ja zazwyczaj wyjmuję wcześniej jajka z lodówki. Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Wodniste białko oznacza, że jajko nie było już świeże. Białko powinno być zwarte, żelowate. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Polecam mój przepis na makowiec tradycyjny. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierze naczynie szklane lub metalowe. Miski plastikowe zazwyczaj trudniej jest dobrze umyć z resztek tłuszczu. 

Z dwóch średniej wielkości białek otrzymasz około 65-70 gramów białka. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. 

Bezy, 2

Bezy, 3

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. Proces ubijania bezy jest dość długi, jednak cierpliwe dodawanie niewielkich porcji cukru zostanie nagrodzone w postaci śnieżnobiałych bezików. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Bezy, 4

Taka ilość bezy powinna się zmieścić na jednej dużej blaszce lub szufladzie piekarnika. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Krem bezowy przełóż łyżką do jednorazowego rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką (odcinaj końcówkę do średnicy 5 mm) lub do rękawa na tylki. Ja użyłam tylki marki Wilton o numerze 70 (to ta z pionowym czubkiem). Beziki formowałam na kształt kwiatka. Możesz też użyć klasycznej, okrągłej tylki nr. 10 (na zdjęciu). Bardzo ładne beziki wychodzą też z tylki nr. 32, której nie umieściłam na zdjęciu.
 
Bezy, 5

Wyciskałam beziki o średnicy około 6 cm i wysokości około 2,5 cm. Zachowałam odległości około 2 cm od każdej bezy. Te beziki niewiele rosną podczas suszenia i nie zmieniają kształtu. Bez obaw można je więc formować. Na zdjęciu poniżej beziki jeszcze przed umieszczeniem w piekarniku.
Bezy, 6

Do mini bez ustawiam temperaturę 100 stopni z pieczeniem góra/dół. Szufladę z bezami umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego. Bezy suszę w ten sposób 90 minut. W trakcie pieczenia/suszenia nie zmieniam temperatury. Bezy wychodzą idealnie białe. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i trzymaj tak beziki do całkowitego wystudzenia piekarnika. Gotowe beziki zdejmuj z papieru do pieczenia i trzymaj kilka minut na kratce.
Bezy, 7

Całkowicie przestudzone bezy są lekkie i idealne kruche. Możesz je zajadać lub przełożyć do woreczka strunowego. Usuń powietrze i zamknij woreczek. W ten sposób przechowuj beziki nawet dwa tygodnie. Po wyjęciu będą tak samo świeże, kruche i chrupiące. 
Bezy, 8

Bezy, 9

Bardzo gorąco zachęcam do zrobienia blatów bezowych pod tort bezowy. Takie blaty bezowe wystarczy przełożyć kremem, zobacz krem do tortu,  wymieszanym z owocami i udekorować mini bezami. 

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (279 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepis na bezy

Małe domowe beziki to fantastyczny i bardzo tani deser. Robi się je niezwykle prosto i szybko. Małe bezy możesz wyciskać na dowolne kształty. Zazwyczaj są to kwiatki oraz rozetki i wydłużone kropelki. Mini bezy idealnie sprawdzają mi się do dekoracji tortów oraz jako samodzielna przekąska do kawy i herbaty. Małe beziki możesz też pokruszyć na dekorację tortu, mazurka czy też do deseru w pucharku. Mini bezy będą też idealne jako deser dla osób na diecie bezglutenowej.

Beziki

Ponieważ krem bezowy jest bardzo gęsty i plastyczny można go wyciskać na dowolne kształty. Mini bezy są najlepsze do dekoracji. Możesz do masy bezowej dodawać dowolny barwnik lub opryskać nim mini bezy przed lub po ususzeniu. Bezy idealnie sprawdzają się też jako deser świąteczny i urodzinowy. Można z nich zrobić nawet kosteczki lub duszki na Halloween. Zobacz też inne moje przepisy na domowe ciasta i torty. Pączki domowe to świetny wybór na wykorzystanie żółtek po mini bezikach.