Jak zrobić lukier cytrynowy

Jak zrobić lukier cytrynowy

Domowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony!

Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami. 

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 138 gramów lukru

Kalorie: 130 w 100 gramach

Składniki:
  • 3 łyżki soku z cytryny - 18 g
  • 10 łyżek cukru pudru - 120 g

Domowy lukier cytrynowy jest najlepszy. Szykuje się go bardzo szybko i jest niezwykle prosty do zrobienia. Wystarczy dobrze rozetrzeć ze sobą sok z cytryny i cukier puder.
Jak zrobić lukier cytrynowy, 1

Jak zrobić lukier cytrynowy:

Ilość lukru cytrynowego z mojego przepisu wystarcza do oblania jednej średniej babki, ciasta ze średniej keksówki, czy też sernika o średnicy do 24 cm.

Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny. Ja zawsze dodatkowo przelewam sok przez drobne sitko, by nie dostała się do miski żadna pestka czy fragment owocu. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Być może taka ilość będzie wystarczająca, ponieważ nabierałaś pełniejsze łyżki cukru. Lukier nie powinien być gęstszy niż ciepły budyń. Pamiętaj o tym, że z czasem lukier będzie gęstniał bardziej i zastygnie całkowicie. 

Jak zrobić lukier cytrynowy, 2

W tym momencie możesz zdecydować, czy zostawiasz lukier w kolorze białym.. lekko bananowym, czy też dodasz do niego odrobinę żółtego barwnika. Ja dodałam do lukru pół kropelki żółtego barwnika w żelu. Należy bardzo ostrożnie dodawać barwnik, by kolor nie wyszedł za mocny. Zacznij od "zabrudzenia" lukru barwnikiem. Być może już taka ilość koloru będzie zadowalająca. 
Jak zrobić lukier cytrynowy, 3

Lukier należy mieszać przy pomocy łyżki. Zbierz całość cukru i rozcieraj go z sokiem o brzegi miseczki, aż zrobi się gładki. Jeśli będziesz mieszać lukier odrobinę dłużej, to zrobi się on jeszcze gładszy. Nie wystarczy bowiem wymieszać pudru z sokiem. Cukier puder powinien się również rozpuścić w soku. 

Lukier nie powinien być przezroczysty. Oczywiście są lukry rzadsze, które służą jako glazura. Taki lukier dobrze wygląda na pączkach lub pierniczkach. Bardzo często nakłada się na niego jeszcze gęsty, barwiony lukier i tworzy nim trójwymiarowe ozdoby. 
Jak zrobić lukier cytrynowy, 4

Taki sam lukier, tylko z mniejszą ilością  barwnika użyłam do polukrowania babki cytrynowej piaskowej. Gesty lukier był idealny do stworzenia powierzchni pod zamocowanie cukrowych dropsów oraz jajeczek z czekoladą. 
Jak zrobić lukier cytrynowy, 5

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (23 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Lukier cytrynowy

Domowy lukier cytrynowy to obok lukru królewskiego, czyli białego lukru z białek jajek najlepszy i najczęściej szykowany lukier. Fantastyczny lukier cytrynowy z białkiem polecam do polewania wypieków zimowych. Taki lukier wygląda bosko na makowcu tradycyjnym i białych lub czekoladowych babkach. Lukier cytrynowy do sernika czy też lukier cytrynowy na babkę wielkanocną cytrynową to strzał w dziesiątkę przy wypiekach wiosennych, wielkanocnych. 

Lukier cytrynowy na zimno

Lukier cytrynowy szykowany w kilka minut z soku z cytryny oraz cukru pudru jest najprostszą do zrobienia wersją lukru. Można oczywiście zrobić też lukier cytrynowy ze zwykłego cukru. Należy wówczas znacznie dłużej rozcierać drobny cukier, by rozpuścił się w soku i roztarł na puder. Zapraszam również po inne moje przepisy na domowe ciasta i torty