Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Poznaj mój idealny i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. To bardzo tradycyjny sposób na najpyszniejsze domowe ogórki konserwowe do słoików. Gorąco zachęcam do szykowania ich razem ze mną! To proste. 

- wykonanie krok po kroku wraz ze zdjęciami
- uniwersalny przepis na ogórki konserwowe
- zawsze się udają i wychodzą idealnie chrupiące

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pasteryzacji: 6 minut
Czas marynowania: 7 dni
Ilość porcji: 6 słoików po 900 ml

Składniki:
  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • 2 litry wody - 8 szklanek
  • około 3/4 szklanki cukru - 160 g
  • 2 pełne łyżki soli kamiennej - 50 g
  • 2 średnie marchewki - 140 g
  • mała cebula - 100 g
  • 3 ząbki czosnku
  • malutki korzeń chrzanu
  • 3 gałązki kopru z baldachami
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy

Przepis na ogórki konserwowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy małych ogórków gruntowych użyłam sześć słoików o pojemności 900 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 6 dużych słoików pysznych ogórków konserwowych. 

Warto każdego roku uzupełnić zapasy na domowe przetwory. Z doświadczenia wiem, że ogórki konserwowe znikają ze spiżarki jaki jedne z pierwszych. Takie ogórki konserwowe zajadamy nie tylko na kanapkach. Są świetne jako dodatek do sałatek, domowych past warzywnych lub rybnych. Są najlepsze do tatara oraz past do jajek faszerowanych. 

Ogórki konserwowe, 1

Ogórki konserwowe, 2

Ogórki konserwowe przepis

W sześciu słoikach o pojemności 900 ml każdy bez problemu zmieścisz dwa kilogramy i tych małych i trochę większych ogórków gruntowych. Oczywiście, jeśli planujesz marynować więcej ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Ogórki powinny być świeżutkie. Ideałem będą takie, którym nie odpadły jeszcze kwiaty z końcówek. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Unikaj przerośniętych ogórków, które są duże. Te szersze ogórki mają już duże pestki i będą w środku puste i miękkie po zawekowaniu, więc takich unikamy. 

Zalewa do ogórków konserwowych

Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej dwa litry wody. Dodaj też 8 liści laurowych, 12 ziaren ziela angielskiego oraz łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach. Jak tylko woda się zagotuje dodaj też 50 gramów soli kamiennej oraz 160 gramów cukru. Po ponownym zagotowaniu gotuj zalewę na małej mocy palnika przez 10 minut pod przykryciem. Zalewę wyłącz i zdejmij z palnika. Po chwili wlej dwie szklanki octu i odstaw garnek z gotową zalewą. Zalewa powinna się całkowicie przestudzić. 

Ogórki konserwowe, 3

Przygotuj sześć słoików o pojemności 900 ml każdy. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i podziel na sześć kawałków. Ząbki czosnku obierz i każdy podziel na pół. Korzeń chrzanu obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na mniejsze kawałki podziel też gałązki kopru. 

Do każdego słoika wsyp po płaskiej łyżeczce ziaren gorczycy. Po równo rozdziel też marchew, cebulę, czosnek, chrzan i koper. 
Ogórki konserwowe, 4

Następnie zacznij układać ogórki. Wcześniej umyj je dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Ogórki układaj pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Staraj się upchać ciasno tak jak najwięcej ogórków. Te najmniejsze ogórki zostaw na koniec, by ułożyć je płasko przy samym wieczku słoika. W ten sposób wypełnij wszystkie słoiki.
Ogórki konserwowe, 5

Słoiki z ogórkami uzupełnij przestudzoną zalewą. Wlej tyle zalewy, by całkowicie przykryć ogórki. Możesz zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce. Od razu zakręć mocno każdy słoik. 

Aby można było odstawić ogórki konserwowe do piwniczki należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 5-10 minut, ale nie dłużej. 
Ogórki konserwowe, 6

Zaraz po pasteryzacji możesz dodatkowo odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść ogórki konserwowe do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci. 

Ogórki konserwowe można otwierać już po tygodniu marynowania. Polecam jednak poczekać minimum miesiąc, by ogórki osiągnęły idealny smak. 
Ogórki konserwowe, 7

Ogórki konserwowe, 8

Wolicie ogórki konserwowe, czy kiszone?
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (500 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-07-19 11:10
Wolę konserwowe :)
Mam pytanie: czy gdy odwrócimy do góry dnem słoiki po pasteryzacji, ocet z zalewy nie przereaguje z nakrętką i nie zniszczy jej, tym samym wprowadzając drobinki zakrętki do środka? Zawsze obawiam się odwracać "kwaśnych" przetworów, robię tak tylko z dżemami i sokami :)
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-19 11:22
Nic złego w tak krótki czasie nie powinno się wydarzyć. Odwracanie ogórków nie jest konieczne, jeśli ogórki się zapasteryzowały.
2019-07-19 12:17
Wolę ocet jabłkowy. Może być?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-19 12:22
Przyznam szczerze, że nigdy nie dawałam. Z całą pewnością można użyć ocet jabłkowy. Daje się wtedy jednak więcej cukru i ogórki wychodzą dość słodkie a mniej kwaśne.
2019-07-19 12:24
Świetna receptura. Z doświadczenia widzę, że proporcje składników ma Pani super dopracowane. Szykowałam zawsze podobnie, jednak nigdy nie byłam tak na stówę zadowolona ze smaku. Czuję ze tym razem to będzie mój ideał. 🌞
-- Ania z AniaGotuje.pl Napisz potem Krysiu jak smakowały 😀
2019-07-19 12:58
Ja zawsze układam ogórki jasnym końcem do dołu. Czy to ma jakieś znaczenie?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-19 14:29
Nie powinno mieć to większego znaczenia Kasiu 🙂
2019-07-19 13:45
Ocet ilu %?
-- Ania z AniaGotuje.pl Ocet spirytusowy 10 %
2019-07-20 07:38
Właśnie zrobiłam - pierwszy raz w życiu 😉.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aniu!👍👏️
2019-07-22 15:46
właśnie zrobione. pierwszy raz robiłem konserwowe. tu w jednym słoiku z połowy składników. teraz tylko czekać do zimy i zobaczymy jak smakują. dzięki za przepis! 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wyglądają super!🙂👍
2019-07-22 22:57
Cudowne. Muszę zrobić! Ale, mam pytanie - czy można je zapasteryzowa ć w piekarniku ? Pozdrowienia !
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-23 08:54
Można ogórki konserwowe pasteryzować w piekarniku. Ustaw nie więcej niż 100 stopni i do takiej temperatury wstaw słoiki. Po 5 minutach wieczka powinny być wypukłe. Oznacza to, że można wyjąć słoiki. Nawet jeśli nie zauważyć wypukłości, to możesz je wyjąć i odwrócić do góry dnem. Po 10 minutach powrót do normalnej pozycji i słoiki powinny też się zassać.

Ogólnie warto wiedzieć, że pasteryzację można całkowicie pominąć. Jeśli po zakręceniu ogórków, odwróceniu na druga stronę i ponownym położeniu ich zakrętką do góry po naciśnięciu zakrętki ona się zapada (zasysa) i już nie odkształca się, znaczy to, że słoik się zassał i pasteryzacja nie jest nawet potrzeba.
2019-07-31 16:19
Jak to pominąć? Tzn ze ogórki kpnserwowe zalane zimna zalewa nie trzeba pasteryzowac tylko odwrócić do góry dnem??
2019-10-03 14:29
Jak bez pasteryzacji zakrętka może się zassać skoro zalewa ma być wystudzona ?
Zakrętka zasysa się dop wpływem ochładzania się (studzenia) powietrza w słoiku od gorącej zalewy.
Zastanawiam się jaki sens jest studzić zalewę, skoro potem się ją gotuje przy pasteryzacji. W sumie to nie gotuje bo pasteryzacja nie powinna przekroczyć 85C, nie lepiej zalać gorącą zalewą i odwrucić słoiki?
2019-10-17 10:27
Również bardzo chętnie przeczytam odpowiedź na to pytanie, bo nie rozumiem w jakim celu studzimy zalewę:)🌞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-17 11:01
Można tak zrobić.. pewnie. Jest kilka sposobów na to, by zamknąć przetwory. Czasem pasteryzacja jest potrzebna, czasem wszystko idzie tak sprawnie, że nie ma takiej potrzeby.
2019-07-27 21:13
Polecam Ani przepisy 👌❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️❤️
2019-07-29 16:19
Super przepis , już wylądował w moim zeszycie z przepisami , zreszta jak wiele innych Pani przepisów 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-07-29 17:24
Oj zrzynam te Pani przepisy na potęgę! 😀 Nie przepadam za robieniem przetworów ale co zrobić, gdy dostałam od znajomej worek przecudnych, idealnych do przetworzenia ogóreczków? Dokładnie takich jak Pani napisała, z kwiatuszkiem na końcu. Po podziale z sąsiadką mój trud zmieścił się w 8 słoikach 900ml i 6 mniejszych w zalewie słodko kwaśniej (te poplasterkowane). Nie powiem, żebym nie była z siebie dumna mimo, że nadal nie lubię robić przetworów 😜
Pozdrawiam serdecznie!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aga! Podziwiam entuzjazm 😀
2019-07-30 15:45
Właśnie zrobiłem z pani przepisu,już nie mogę się doczekać żeby spróbować - pozdrawiam :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍👍
2019-07-30 17:33
Ania według twojego przepisu 😀 zobaczymy co z tego wyjdzie 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👍
2019-08-01 14:46
Witam, zrobiły mi się pęcherzyki powietrza, tak jakby trochę gazu (nie ma tego dużo). Wszystko to już po pasteryzacji. Jaka może być przyczyna? Czy to wpłynie na jakość ogórków?
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-01 17:19
Z czasem ulecą do góry. Nic nie powinno się wydarzyć.
2019-08-01 19:53
Ogórki są miękkie. Co poszło nie TAK?
2019-08-03 15:33
Aniu ogórki na razie czekają na otwarcie 😉😊😀mam nadzieję, że będą tak samo dobre jak inne potrawy z Twoich przepisów 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂 Wyglądają super!
2019-08-05 07:52
👍 Wspaniałe~ smaczne i chrupiące ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super ogóreczki! 👌
2019-08-06 15:35
Miło mi to słyszeć 😀
... A tak wyglądają po przekrojeniu...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super👍
2019-08-05 13:55
3 ząbki czosnku, 3 gałązki kopru - jak to rozdzielić na 6 słoików? Chyba, że coś źle zrozumiałem :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-05 13:58
Ząbki czosnku można pokroić nożem na mniejsze kawałki a gałązki kopru... np. pociąć nożyczkami 🙂👍
2019-08-05 15:20
Moje właśnie czekają. Lubię pikantne więc pojawiła się też papryczka.
Przepis ten był bazą którą poddałem lekkim modyfikacjom:
- użyłem octu 7,1% z aromatem wina
- cukry trzcinowego, bo taki tylko mam w domu
- miodu, bo lubię słodkie
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow! Super!😀😍
2019-08-05 20:36
Heja jak wlewalam zalewę do słoików to zapomniałam wsadzić do słoików liście ziele i pieprz z zalewy . myślisz że będą później niedobre?????
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie, też wyjdą, tylko mniej aromantyczne.
2019-08-17 23:40
Ja ogórki robię według podobnej receptury tylko do słoików daje ziele, listek, pieprz, gorczyce, koper, marchew, cebulę

i zalewam gotujaca zalewa z cukru, soli, octu i wody. Nie pasteryzuje😁dobrze się trzymają i mam mniej pracy. Ale przepis pani Ani wypróbuje😁pozdrawiam 😘
2019-08-19 19:29
A można pasteryzować w piekarniku? Jeśli tak, to ile czasu? dziękuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-20 09:03
Możesz pasteryzować je w piekarniku. Ustaw 110 stopni na 8-10 minut.
2019-08-22 09:28
Czy liść laurowy może być zielony? Nie używam suszonych i zastanawiam się jak świeży wpłynie na proces konserwacji 🤔🍞
-- Ania z AniaGotuje.pl Może być Beatko👍
2019-08-23 22:10
Pierwszy raz robiłam ogórki konserwowe właśnie się pasteryzują, czytając tyle pozytywnych komentarzy wierzę,że będą super 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-09-03 07:27
Ogórki niestety są zbyt kwaśne i zbyt ostre , jak dla mnie za dużo octu ,a za mało cukru.Brakuje im delikatniej słodyczy. Dla mnie nie są to idealne propozycje do idealnej zalewy.
2019-09-05 17:41
A co zrobić jak słoik nie zassał?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-05 19:51
Słoik odwróć na druga stroną na godzinę. Po tym czasie niech wróci do właściwej pozycji. Jeśli po kolejnej godzinie nakrętka nadal "odbija" (zakładam, że słoik jest po pasteryzacji, jest szczelnie zakręcony a nakrętka i słoik nieuszkodzone) to poddaj słoik ponownej pasteryzacji. Jeśli pasteryzacja odbywała się w garnku, to tym razem niech będzie to piekarnik.
2019-09-27 17:04
update. po kilku miesiącach od zrobienia, (po raz 1 w życiu) własnych konserwowych wg przepisu Ani, wyszły zajedwabiste!!! pyszne, kruche, po prostu idealne! nie było żadnego odwracania słoików czy innego kombinowania tylko robienie wszystkiego wg przepisu. nawet chłop "lewy" w kuchni sobie poradził. dzięki i pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-27 17:38
Super Pawle.. bardzo Ci dziękuję, że pamiętałeś by napisać jak wyszły ogórki.. 👌👍
2019-09-27 18:00
to najmniej co mogłem zrobić. niech Twoja mądrość niesie się po necie i służy innym. amen! 😊👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂👌🌞
2019-10-15 12:37
Zrobiłam wg tego przepisu ale wyszly strasznie kwaśne. Zdecydowanie za duzo octu... Ciężko zjeść i szkoda pracy i czasu....😞
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-15 12:39
Zdecydowanie musiałaś pomylić coś podczas dodawania składników. Z tego przepisu skorzystało już setki jak nie więcej Czytelników. Wątpię, że jest to też kwestia upodobań smakowych, ponieważ ogórki konserwowe nie są w tym przepisie kwaśne.

Ogórki konserwowe

Super ogorki konserwowe. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach. Ogórki konserwowe sprzedawane są w słoikach. Można wybrać zarówno te łagodne, jak i wersje na ostro z dodatkiem papryczki chilli. Zachęcam jednak gorąco do tego, by samemu zrobić ogórki konserwowe. Mój przepis na ogórki konserwowe jest bardzo prosty i sprawdzony. Ogórki konserwowe wychodzą idealnie chrupiące, pełne w środku a do tego mają bardzo subtelny smak. Mój przepis na ogórki konserwowe jest taki, że ogórki wychodzą idealnie kwaśne i słodkie zarazem. Powinny posmakować zarówno osobom, które lubią łagodne ogórki, jak i tym, którzy szukają ogórków konserwowych z charakterem. Zapraszam też po coś zupełnie innego, ale równie sezonowego i na zimę. Domowa nalewka z wiśni

Ogórki konserwowe przepis

Ogórki konserwowe przepis, który znam od lat. Bardzo rzadko dodaję do ogórków konserwowych więcej czosnku, czy też papryczkę chilli. Wolę raczej łagodniejszy smak ogórków konserwowych. Czasem pomijam dodatek cebuli, jednak jeśli tylko mam w domu małą cebulkę, to zawsze dodaję ją do moich ogórków konserwowych. Wbrew pozorom ogórki konserwowe robi się naprawdę super prosto. Otwieranie swoich własnych słoików z ogórkami konserwowymi zimą to sama przyjemność. Super pyszne są też ogórki w musztardzie na zimę. Na kanapki i do sałatek idealna będzie sałatka szwedzka

Przepis na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe można stosować do wielu dań. Ten przepis na ogorki konserwowe jest świetny, ponieważ ogórki konserwowe nie wychodzą ani za słodkie, ani za kwaśne. Zalewa do ogórków konserwowych jest idealna. Oczywiście ogórki otwarte po tygodniu będą łagodniejsze od tych otwartych np. po miesiącu konserwowania. Ogórki konserwowe wykorzystuję na kanapki, do wrapów, do najróżniejszych sałatek. Zawsze warto wyjąć ja na miseczkę na stół świąteczny, czy też na rodzinną imprezę. Ze świeżych ogórków gruntowych możesz też zrobić ogórki kiszone oraz ogórki małosolne, które bardzo gorąco polecam. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe przetwory oraz całą masę wspaniałych przepisów. Mój Blog Kulinarny to świetne, sprawdzone i dokładnie opisane przepisy kulinarne.