Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Poznaj mój idealny i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. To bardzo tradycyjny sposób na najpyszniejsze domowe ogórki konserwowe do słoików. Gorąco zachęcam do szykowania ich razem ze mną! To proste. 

- wykonanie krok po kroku wraz ze zdjęciami
- uniwersalny przepis na ogórki konserwowe
- zawsze się udają i wychodzą idealnie chrupiące

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pasteryzacji: 6 minut
Czas marynowania: 7 dni
Liczba porcji: 6 słoików po 900 ml

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 2 litry wody - 8 szklanek
  • około 3/4 szklanki cukru - 160 g
  • 2 pełne łyżki soli kamiennej - 50 g
  • 2 średnie marchewki - 140 g
  • mała cebula - 100 g
  • 3 ząbki czosnku
  • malutki korzeń chrzanu
  • 3 gałązki kopru z baldachami
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy

Przepis na ogórki konserwowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy małych ogórków gruntowych użyłam sześć słoików o pojemności 900 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 6 dużych słoików pysznych ogórków konserwowych. 

Warto każdego roku uzupełnić zapasy na domowe przetwory. Z doświadczenia wiem, że ogórki konserwowe znikają ze spiżarki jaki jedne z pierwszych. Takie ogórki zajadamy nie tylko na kanapkach. Są świetne jako dodatek do sałatek, domowych past warzywnych lub rybnych. Są najlepsze do tatara oraz past do jajek faszerowanych. 

UWAGA - Jeśli masz większe ogórki, to musisz zrobić też więcej zalewy. 

Ogórki konserwowe, 1

Ogórki konserwowe, 2

W sześciu słoikach o pojemności 900 ml każdy bez problemu zmieścisz dwa kilogramy i tych małych i trochę większych ogórków gruntowych. Oczywiście, jeśli planujesz marynować więcej ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Ogórki powinny być świeżutkie. Ideałem będą takie, którym nie odpadły jeszcze kwiaty z końcówek. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Unikaj przerośniętych ogórków, które są duże. Te szersze ogórki mają już duże pestki i będą w środku puste i miękkie po zawekowaniu, więc takich unikamy. 

Zalewa do ogórków konserwowych

Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej dwa litry wody. Dodaj też 8 liści laurowych, 12 ziaren ziela angielskiego oraz łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach. Jak tylko woda się zagotuje dodaj też 50 gramów soli kamiennej oraz 160 gramów cukru. Po ponownym zagotowaniu gotuj zalewę na małej mocy palnika przez 10 minut pod przykryciem. Zalewę wyłącz i zdejmij z palnika. Po chwili wlej dwie szklanki octu i odstaw garnek z gotową zalewą. Zalewa powinna się całkowicie przestudzić. 

Ogórki konserwowe, 3

Przygotuj sześć słoików o pojemności 900 ml każdy. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i podziel na sześć kawałków. Ząbki czosnku obierz i każdy podziel na pół. Korzeń chrzanu obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na mniejsze kawałki podziel też gałązki kopru. 

Do każdego słoika wsyp po płaskiej łyżeczce ziaren gorczycy. Po równo rozdziel też marchew, cebulę, czosnek, chrzan i koper.

 

Ogórki konserwowe, 4

Następnie zacznij układać ogórki. Wcześniej umyj je dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Ogórki układaj pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Staraj się upchać ciasno tak jak najwięcej ogórków. Te najmniejsze ogórki zostaw na koniec, by ułożyć je płasko przy samym wieczku słoika. W ten sposób wypełnij wszystkie słoiki.
Ogórki konserwowe, 5

Słoiki z ogórkami uzupełnij przestudzoną zalewą. Wlej tyle zalewy, by całkowicie przykryć ogórki. Możesz zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce. Od razu zakręć mocno każdy słoik. 

Aby można było odstawić ogórki konserwowe do piwniczki należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 5-10 minut, ale nie dłużej. 

Pasteryzacja w piekarniku:
 Ponieważ ogórki zalewane były przestudzoną zalewą, to umieść je w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika. Po 5 minutach wieczka powinny być wypukłe (pasteryzację w piekarniku można wydłużyć do 10 minut lub w razie potrzeby - jeśli słoiki są tylko ciepłe po dotknięciu, o kolejnych 5 minut). Oznacza to, że można wyjąć słoiki. Nawet jeśli nie zauważyć wypukłości, to możesz je wyjąć i odwrócić do góry dnem. Po 10 minutach powrót do normalnej pozycji i słoiki powinny też się zassać. 

Zalecam jednak pasteryzację w garnku. 
Ogórki konserwowe, 6

Zaraz po pasteryzacji możesz dodatkowo odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść ogórki konserwowe do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci. 

Ogórki konserwowe można otwierać już po tygodniu marynowania. Polecam jednak poczekać minimum miesiąc, by ogórki osiągnęły idealny smak. 
Ogórki konserwowe, 7

Ogórki konserwowe, 8

Wolicie ogórki konserwowe, czy ogórki kiszone?
PS. Koniecznie zerknijcie też na przepis na ogórki z chili! To jest moc. 
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (7257 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ogórki konserwowe

Super ogorki konserwowe. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach. Ogórki konserwowe sprzedawane są w słoikach. Można wybrać zarówno te łagodne, jak i wersje na ostro z dodatkiem papryczki chilli. Zachęcam jednak gorąco do tego, by samemu zrobić ogórki konserwowe. Mój przepis na ogórki konserwowe jest bardzo prosty i sprawdzony. Ogórki konserwowe wychodzą idealnie chrupiące, pełne w środku a do tego mają bardzo subtelny smak. Mój przepis na ogórki konserwowe jest taki, że ogórki wychodzą idealnie kwaśne i słodkie zarazem. Powinny posmakować zarówno osobom, które lubią łagodne ogórki, jak i tym, którzy szukają ogórków konserwowych z charakterem. Zapraszam też po coś zupełnie innego, ale równie sezonowego i na zimę. Domowa nalewka z wiśni! Zapraszam też po niezawodny przepis na ogórki z curry do słoików na zimę. 

Ogórki konserwowe przepis

Ogórki konserwowe przepis, który znam od lat. Bardzo rzadko dodaję do ogórków konserwowych więcej czosnku, czy też papryczkę chilli. Wolę raczej łagodniejszy smak ogórków konserwowych. Czasem pomijam dodatek cebuli, jednak jeśli tylko mam w domu małą cebulkę, to zawsze dodaję ją do moich ogórków konserwowych. Wbrew pozorom ogórki konserwowe robi się naprawdę super prosto. Otwieranie swoich własnych słoików z ogórkami konserwowymi zimą to sama przyjemność. Super pyszne są też ogórki w musztardzie na zimę. Na kanapki i do sałatek idealna będzie sałatka szwedzka. Ogórki konserwowe mam zawsze w domu. Takie ogórki przydają się na każda możliwą okazję. Podajemy je na stół na każde święta oraz przyjęcia i spotkania rodzinne. Stanowią świetny dodatek do wielu sałatek i podkreślają smak mięsa. 

Przepis na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe można stosować do wielu dań. Ten przepis na ogorki konserwowe jest świetny, ponieważ ogórki konserwowe nie wychodzą ani za słodkie, ani za kwaśne. Zalewa do ogórków konserwowych jest idealna. Oczywiście ogórki otwarte po tygodniu będą łagodniejsze od tych otwartych np. po miesiącu konserwowania. Ogórki konserwowe wykorzystuję na kanapki, do wrapów, do najróżniejszych sałatek. Zawsze warto wyjąć ja na miseczkę na stół świąteczny, czy też na rodzinną imprezę. Ze świeżych ogórków gruntowych możesz też zrobić ogórki kiszone oraz ogórki małosolne, które bardzo gorąco polecam. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe przetwory oraz całą masę wspaniałych przepisów. Mój Blog Kulinarny to świetne, sprawdzone i dokładnie opisane przepisy kulinarne.