Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka to jeden z lepszych sposobów na zamknięcie ogórków w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Można ją jeść cały rok!
- sprawdzony, tradycyjny przepis
- super na kanapki do sałatek, burgerów..
- tylko niezbędne składniki i dokładny opis wykonania
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas moczenia plasterków ogórków: 2 godziny
Czas pasteryzacji: 10 minut
Liczba porcji: 6 słoików po 720 ml
Kaloryczność kcal: 45 w 100 g ogórków
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki do przygotowania ogórków
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 litry wody - 8 szklanek
- niecałe pół szklanki soli
Składniki na zalewę
- 2 szklanki octu spirytusowego 10 % - 500 ml
- 875 ml wody - 3,5 szklanki
- 2 szklanki cukru
Pozostałe składniki
- 2 średnie marchewki - 200 g
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 18 ziaren ziela angielskiego
- 18 ziaren czarnego pieprzu
Sałatka szwedzka przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy małych ogórków gruntowych użyłam sześć słoików o pojemności 720 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków. Z doświadczenia wiem bowiem, że niektórzy bardzo się dziwią skąd w przepisie tak dużo wody i aż pół szklanki soli.. Tymczasem w roztworze wody i soli moczymy tylko plasterki ogórków. Zachęcam do przeczytania całości a dopiero potem do zabrania się do pracy :)

Sałatka szwedzka na zimę
W sześciu słoikach o pojemności 720 ml każdy, bez problemu zmieścisz dwa kilogramy i tych małych i trochę większych ogórków gruntowych. Tym bardziej, że ogórki kroimy w plasterki. W słoiku zmieści się ich znacznie więcej niż w przypadku konserwowania warzyw w całości.
Oczywiście, jeśli planujesz zamknąć w słoikach więcej ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Ogórki powinny być świeżutkie. Najlepsze są ogórki zbierane tego samego dnia. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Unikaj przerośniętych ogórków, które są duże. Te szersze ogórki mają już duże pestki i zwyczajnie nie będą tak chrupiące i atrakcyjne, jak te młode.
Ogórki do sałatki szwedzkiej kroimy w plasterki ze skórką. Ogórki umyj zatem bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.

Odetnij końce w ogórkach. Ogórki pokrój w cienkie plasterki. Ja lubię kroić ogórki nożem na plasterki grubości około 1-1,5 mm. Można też użyć do tego robota kuchennego ze specjalną nakładką, gilotyny do warzyw, tarki z ostrzem do krojenia warzyw w plasterki.. Grubość plasterków jet dowolna. Ogórki można pokroić bardzo cienko (aż będą prawie przezroczyste) lub też grubiej, do 2 mm grubości.

Wszystkie ogórki pokrojone w plasterki umieść w dużej misce. Do dwóch litrów zimnej wody wsyp pół szklanki soli (najlepiej kamiennej do przetworów). Mieszaj wodę do rozpuszczenia się soli i przelej do miski z plasterkami ogórków. Przemieszaj całość i odstaw na 1-3 godziny w dowolnym miejscu w kuchni. Nie odkładaj ich do lodówki, ale i nie kładź miski na oknie w słońcu.
Jeśli ogórki pokrojone były gilotyną na niemal przezroczyste plasterki, to wystarczy moczyć je w wodzie z solą przez godzinę. Plasterki o grubości do 1,5 mm moczymy dwie godziny, zaś grubsze do trzech godzin.

Po tym czasie odcedź dokładnie ogórki z wody. Wodę wylej a ogórki odłóż do miski.

Przygotuj sześć słoików o pojemności 720 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 4300 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Rozdziel je do słoików, by w każdym, była podobna ilość marchwi. Do każdego słoiczka wsyp też po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po trzy ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego.

W słoikach umieść też plasterki ogórków. Wypełnij prawie całe słoiki, jednak nie upychaj ich za dużo, by zalewa swobodnie wypełniła przestrzenie między plasterkami ogórków.

Przygotuj sobie zalewę. Do garnka wlej 3,5 szklanki wody. Wsyp dwie szklanki zwykłego cukru. Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Wlej dwie szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadź zalewę so wrzenia a następnie od razu wyłącz. Gorącą jeszcze zalewą wypełnij wszystkie słoiki z sałatką szwedzką.
Nie spiesz się z zakręceniem słoików oraz wylewaniem zalewy, która może zostać po zalaniu ogórków. Pomiędzy plasterkami ogórków jest bardzo dużo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie przemieszać zawartość słoików np. przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków lub do sushi, albo długiej łyżki do koktajli i deserów. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy, by przykryć nią plasterki ogórków.
Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.
Porada: Do słoików można też wlać przestudzoną zalewę. Zalewa nie musi być gorąca. Należy jednak pamiętać o tym przy pasteryzacji i słoiki zalane chłodną zalewą umieścić w garnku z jeszcze zimną wodą, a następnie liczyć czas pasteryzacji od zagotowania wody w garnku.

Aby można było odstawić sałatkę szwedzką do piwniczki, należy ją jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut.


Zaraz po pasteryzacji możesz dodatkowo odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść słoiki z sałatką do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci.
Sałatkę szwedzką można otwierać już po tygodniu od zrobienia.
Smacznego!