Papryka konserwowa
Domowa papryka konserwowa to bardzo prosty przepis na paprykę do słoików na zimę. Papryka marynowana na słodko z idealną octową nutą i lekką nutą tymianku to coś pysznego.
- szybki i sprawdzony przepis
- idealna papryka na kanapki i nie tylko
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 5 słoików po 500 ml
Kaloryczność kcal: 35 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki główne
- 1,5 kg papryk w rożnych kolorach
- mała cebula - do 100 g
- 3 ząbki czosnku - 15 g
- 5 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 25 ziaren czarnego pieprzu
- około 1,5 łyżeczki ziaren goryczy
- 5 gałązek świeżego tymianku
Składniki zalewy
- 1 litr wody - 4 szklanki
- 400 ml octu spirytusowego 10 % - około 1,5 szklanki
- 200 g cukru - około 1 szklanki
- 15 g soli kamiennej - płaska łyżka
Papryka marynowana
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na 1,5 kilograma kolorowych i mięsistych papryk użyłam 5 słoików o pojemności 500 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć tymianek lub dać koper. Zachęcam do przeczytania całości a dopiero potem do zabrania się do pracy.

Papryka marynowana przepis
Na samym początku przygotuj zalewę. W garnku zagotuj litr wody a następnie wlej 400 ml octu spirytusowego 10 % (lub o 100 ml mniej, jeśli wolisz delikatniejszą paprykę) i wsyp 200 gramów zwykłego cukru oraz 15 gramów soli niejodowanej. Całość zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek z zalewą przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez pięć minut. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika i odstaw do przestudzenia. W trakcie studzenia zalewy przygotuj słoiki oraz warzywa.
Przygotuj pięć słoików o pojemności 500 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 2500 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Do każdego słoiczka wsyp po 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy, po pięć ziaren czarnego pieprzu oraz po dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj po jednym, małym listku laurowym, po kilka piórek cebuli (wcześniej obrana i pokrojona), po kilka plasterków obranego i pokrojonego czosnku oraz po jednej gałązce świeżego tymianku, który można zamienić też niewielką ilością baldachy z kopru ogrodowego. Można też użyć tymianku suszonego.. wystarczy szczypta na każdy słoik.

Potrzebujesz około 1,5 kilograma (lub trochę ponad) świeżej papryki. Wybierz te najbardziej jędrne, nieuszkodzone i mięsiste papryki. Możesz użyć wyłącznie papryki czerwonej lub też sięgnąć po inne kolory: pomarańczowa, żółtka, zielona..
Papryki bardzo dokładnie umyj a następnie przekrój na na cztery kawałki i wytnij gniazda nasienne i miękkie wnętrze. Kawałki papryki możesz pokroić na mniejsze kawałki, które będzie Ci wygodniej umieścić w słoikach.
Porada: Aby upchnąć jak najwięcej kawałków papryki do jednego słoika można je lekko zmiękczyć przez zalanie kawałków papryki wrzątkiem. W tym celu kawałki papryki umieść w dowolnym naczyniu (metalowe.. szklane) i zalej wrzącą wodą. Po chwili odlej wodę. Dzięki temu papryki będę elastyczniejsze.

Kawałki kolorowej papryki umieść w słoikach z umieszczonymi wcześniej dodatkami. Postaraj się w każdym słoiku ułożyć jak najwięcej kawałków papryki.

Każdy słoiczek wypełnij przestudzoną zalewą (może być jeszcze lekko ciepła). Zalewy wlej tyle, by całkowicie przykryć papryki, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy kawałkami papryki może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików, zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.
Porada: Gdyby zabrakło Ci zalewy możesz uzupełnić tę odrobinę dolewając do słoika przegotowaną wodę.

Aby można było odstawić słoiczki z papryką marynowaną do piwniczki, należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji.
Pasteryzacja w garnku:
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut.
Pasteryzacja w piekarniku:
Dobrze zakręcone słoiki umieść na kratce lub na cienkiej blaszce w zimnym piekarniku (mniej więcej środkowa półka ) i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni (opcja góra dół). Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika słoiki można zostawić w środku, aż do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać.
Zaraz po pasteryzacji polecam odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść je do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci. Najlepsza jest piwniczka lub ciemny schowek.


Domowa papryka konserwowa jest gotowa do spróbowania najwcześniej po tygodniu. Najlepsza zaś będzie po dwóch tygodniach marynowania. Papryka marynowana świetnie sprawdzi się na kanapki. Wyostrzy i urozmaici smak nawet najzwyklejszej kanapce z szynką i żółtym serem. Jest świetna do wrapów, czy do burgerów.
Papryka konserwowa może stanowić jeden ze składników sałatki np. z tuńczykiem. Zawsze też sprawdza się jako jedna z zakąsek na talerz z zimnymi szynkami oraz jako przekąska podawana obok grzybków marynowanych lub cebulki na świątecznym stole.
Smacznego!
Źródło przepisu: Smaczna Pyza