Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Domowa papryka konserwowa to bardzo prosty przepis na paprykę do słoików na zimę. Papryka marynowana na słodko z idealną octową nutą i lekką nutą tymianku to coś pysznego.

- szybki i sprawdzony przepis
- idealna papryka na kanapki i nie tylko

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 5 słoików po 500 ml

Kaloryczność kcal: 35 w 100 g

Składniki główne

  • 1,5 kg papryk w rożnych kolorach
  • mała cebula - do 100 g
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • około 1,5 łyżeczki ziaren goryczy
  • 5 gałązek świeżego tymianku

Składniki zalewy

  • 1 litr wody - 4 szklanki
  • 400 ml octu spirytusowego 10 % - około 1,5 szklanki
  • 200 g cukru - około 1 szklanki
  • 15 g soli kamiennej - płaska łyżka

Papryka marynowana 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na 1,5 kilograma kolorowych i mięsistych papryk użyłam 5 słoików o pojemności 500 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć tymianek lub dać koper. Zachęcam do przeczytania całości a dopiero potem do zabrania się do pracy. 

Papryka konserwowa, 1

Papryka marynowana przepis

Na samym początku przygotuj zalewę. W garnku zagotuj litr wody a następnie wlej  400 ml octu spirytusowego 10 % i wsyp 200 gramów zwykłego cukru oraz 15 gramów soli niejodowanej. Całość zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek z zalewą przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez pięć minut. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika i odstaw do przestudzenia. W trakcie studzenia zalewy przygotuj słoiki oraz warzywa. 

Przygotuj pięć słoików o pojemności 500 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 2500 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Do każdego słoiczka wsyp po 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy, po pięć ziaren czarnego pieprzu oraz po dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj po jednym, małym listku laurowym, po kilka piórek cebuli (wcześniej obrana i pokrojona), po kilka plasterków obranego i pokrojonego czosnku oraz po jednej gałązce świeżego tymianku, który można zamienić też niewielką ilością baldachy z kopru ogrodowego. Można też użyć tymianku suszonego.. wystarczy szczypta na każdy słoik. 

Papryka konserwowa, 2

Potrzebujesz około 1,5 kilograma (lub trochę ponad) świeżej papryki. Wybierz te najbardziej jędrne, nieuszkodzone i mięsiste papryki. Możesz użyć wyłącznie papryki czerwonej lub też sięgnąć po inne kolory: pomarańczowa, żółtka, zielona..

Papryki bardzo dokładnie umyj a następnie przekrój na na cztery kawałki i wytnij gniazda nasienne i miękkie wnętrze. Kawałki papryki możesz pokroić na mniejsze kawałki, które będzie Ci wygodniej umieścić w słoikach. 

Porada: Aby upchnąć jak najwięcej kawałków papryki do jednego słoika można je lekko zmiękczyć przez zalanie kawałków papryki wrzątkiem. W tym celu kawałki papryki umieść w dowolnym naczyniu (metalowe.. szklane) i zalej wrzącą wodą. Po chwili odlej wodę. Dzięki temu papryki będę elastyczniejsze. 
Papryka konserwowa, 3

Kawałki kolorowej papryki umieść w słoikach z umieszczonymi wcześniej dodatkami. Postaraj się w każdym słoiku ułożyć jak najwięcej kawałków papryki.
Papryka konserwowa, 4

Każdy słoiczek wypełnij przestudzoną zalewą (może być jeszcze lekko ciepła). Zalewy wlej tyle, by całkowicie przykryć papryki, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy kawałkami papryki może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików, zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić. 

Porada: Gdyby zabrakło Ci zalewy możesz uzupełnić tę odrobinę dolewając do słoika przegotowaną wodę. 
Papryka konserwowa, 5

Aby można było odstawić słoiczki z papryką marynowaną do piwniczki, należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut. 

Zaraz po pasteryzacji polecam odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść je do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci. Najlepsza jest piwniczka lub ciemny schowek.

Papryka konserwowa, 6

Papryka konserwowa, 7

Domowa papryka konserwowa jest gotowa do spróbowania najwcześniej po tygodniu. Najlepsza zaś będzie po dwóch tygodniach marynowania. Papryka marynowana świetnie sprawdzi się na kanapki. Wyostrzy i urozmaici smak nawet najzwyklejszej kanapce z szynką i żółtym serem. Jest świetna do wrapów, czy do burgerów.

Papryka konserwowa może stanowić jeden ze składników sałatki np. z tuńczykiem. Zawsze też sprawdza się jako jedna z zakąsek na talerz z zimnymi szynkami oraz jako przekąska podawana obok grzybków marynowanych lub cebulki na świątecznym stole.

Smacznego!

Źródło przepisu: Smaczna Pyza

Średnia 4.7 / 5 (270 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Papryka marynowana

Jeśli chcesz sprawdzić jak smakuje idealna papryka konserwowa na zimę to zapraszam po ten właśnie przepis. Papryka marynowana przepis, który opisuję bardzo dokładnie, aby nawet początkujący w kuchni mogli sobie z nim poradzić. Domowe przetwory są wbrew pozorom prostsze od upieczenia ciasta. Ta papryka marynowana na słodko ma bardzo bogaty bukiet smaków. Wśród składników znajdziesz zarówno cebulkę, jak i czosnek oraz gałązki aromatycznego tymianku. Jest to zatem bardzo smaczna papryka marynowana z czosnkiem. Papryka marynowana na zimę sprawdzi się głównie jako dodatek do sałatek oraz składnik ciekawych past. Najczęściej jednak papryka konserwowa przepis trafia na rozmaite kanapki. Można oczywiście zaszaleć ze składnikami. Bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie np. papryka marynowana z miodem. Ja jednak pozostaję przy tradycyjnej wersji. Są także wersje z użyciem oleju a także papryka marynowana, która wcześniej została upieczona. Tę wersję oferuje nawet kilku polskich producentów. W podobnym okresie zaczynam też nastawiać buraczki na sok z kiszonych buraków

Papryka konserwowa

Papryka marynowana, czyli papryka konserwowa. Można śmiało stosować te nazwy zamiennie. Papryka marynowana przepisy w różnych wersjach, ale którą wybrać? Każdy ma trochę inny gust jeśli chodzi o smak. Może to być papryka konserwowa przepis z dodatkiem marchewki lub też papryka konserwowa z miodem. Ważna jest zalewa. To ona odgrywa najważniejszą rolę podczas szykowania papryki. Papryka konserwowa zalewa to zaledwie kilka składników. Woda, ocet oraz sól i cukier. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje oraz kolejność dodawania składników a przepis na papryka marynowana wyjdzie idealny. Przepis na papryka marynowana to przepis z którym każdy sobie poradzi. A jeśli lubisz szykować przetwory lub chcesz spróbować czegoś innego niż tylko papryka konserwowa przepisy, to zapraszam po przepis na ogórki kanapkowe lub też bardzo sezonowe i super pyszne ogórki małosolne, które osobiście uwielbiam wyjadać prosto ze słoika lub naczynia kamionkowego. Z papryką polecam wypróbować przepis papryka faszerowana mięsem wieprzowym i ryżem.