Ogórki z curry
Ogórki z curry to świetny pomysł na pyszne przetwory z ogórków. Sam przepis jest niezwykłe prosty i każdy poradzi sobie ze zrobieniem tych pysznych ogóreczków.
- tylko kilka składników
- świetne nie tylko na kanapki
- można je jeść już na drugi dzień
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pasteryzacji: 10 minut
Liczba porcji: 4 x słoiki poj. 800 ml
Kaloryczność kcal: 25 w 100 g ogórków
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 szklanki wody - 750 ml
- 3/4 szklanki drobnego cukru - około 170 g
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 3 płaskie łyżki przyprawy curry
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 16 ziaren pieprzu
- 4 małe listki laurowe
- kawałek baldachy kopru ogrodowego - można pominąć
Ogórki curry
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy średnich lub małych ogórków gruntowych użyłam cztery słoiki o pojemności 800 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać też do każdego słoika po ząbku czosnku lub też szczyptę kurkumy. Zachęcam do przeczytania całości a dopiero potem do zabrania się do pracy :)
Ogórki z curry
W czterech słoikach o pojemności 800 ml każdy, bez problemu zmieścisz dwa kilogramy i tych małych i trochę większych ogórków gruntowych. Tym bardziej, że ogórki wcześniej obieramy i kroimy w słupki. W słoiku zmieści się ich znacznie więcej niż w przypadku konserwowania warzyw w całości.
Oczywiście, jeśli planujesz zamknąć w słoikach więcej ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Ogórki powinny być świeżutkie. Najlepsze są ogórki zbierane tego samego dnia. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Unikaj przerośniętych ogórków, które są duże. Te szersze ogórki mają już duże pestki i zwyczajnie nie będą tak chrupiące i atrakcyjne jak te młode.
Ogórki umyj zatem bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą a następnie odetnij im oba końce i cienko obierz ze skórki. Następnie każdą sztukę przekrój wzdłuż na cztery. W razie potrzeby wykrój ze słupka mokre/przerośnięte gniazdo nasienne.
Porada: Ogórki w curry można też kroić w grubsze talarki albo też w grubsze plasterki (wzdłuż).
Przygotuj cztery słoiki o pojemności 800 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 3200 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Do każdego słoiczka wsyp po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po cztery ziarna czarnego pieprzu. Dodaj po jednym, małym listku laurowym oraz niewielką ilość baldachy z kopru ogrodowego (można pominąć).
Porada: Aby ogórki były trochę ostrzejsze można też dołożyć do każdego słoika po jednym ząbku czosnku (nie musi być obrany) lub też/oraz po kawałku cebuli czosnkowej. Dla podbicia słodyczy lub też dla samego urozmaicenia i dodania koloru można też dołożyć po kawałku marchewki lub papryki. Jeśli dodasz do każdego słoika po ziarenku ziela angielskiego, to również będzie ok :)
Słoiczki przechyl na bok i zacznij układać w nich słupki z ogórków. Pod koniec wciskaj słupki w wolne przestrzenie. Postaraj się wypełnić ciasno słoiki ogórkami. Specjalnie wybieram słoiki o pojemności większej niż 500 ml a mniejszej niż 1000 ml, ponieważ ich wysokość idealnie pasuje do wysokości klasycznego słupka ogórka, który kończy się na około 2 cm przed rantem. Wówczas bez problemu przykryję całego ogórka zalewą i zostanie mi jeszcze 1 cm wolnej przestrzeni.
Przygotuj sobie zalewę. Do garnka wlej 3 szklanki wody. Wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru, co odpowiada około 170 gramom cukru. Wsyp jedną, płaską łyżkę soli kamiennej do przetworów oraz trzy płaskie łyżki przyprawy curry w proszku. Zagotuj wodę z dodatkami. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Kolejno wlej 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia a następnie od razu wyłącz. Zamieszaj zalewę i od razu przelewaj do słoików, by przyprawa nie zdążyła opaść na dno garnka. Zalewy wlej tyle, by całkowicie przykryć ogórki, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.
Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy słupkami ogórków może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików, zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy, by przykryć nią wystające ogórki.
Porada 1: Do szykowania zalewy użyj starego garnka, ponieważ np. kolorowe, emaliowane garnki zabarwią się od przypraw i potem ciężko je domyć. Oprócz przyprawy curry można też dołożyć pół płaskiej łyżeczki kurkumy. Gdyby zabrakło Ci zalewy, możesz śmiało uzupełnić jej brak przegotowaną wodą.
Porada 2: Do słoików można też wlać przestudzoną zalewę. Zalewa nie musi być gorąca. Należy jednak pamiętać o tym przy pasteryzacji i słoiki zalane chłodną zalewą umieścić w garnku z jeszcze zimną wodą, a następnie liczyć czas pasteryzacji od zagotowania wody w garnku.
Tak więc, aby można było odstawić ogórki z curry do piwniczki, należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieść w garnku z już gorącą wodą.
Zaraz po pasteryzacji możesz dodatkowo odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść słoiki z ogórkami curry do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci.
Porada: Słoiki z ogórkami można też pasteryzować w piekarniku. Jeśli ogórki zalewane były gorącą zalewą, to dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Jeśli ogórki curry zalewane były przestudzoną zalewą, to umieść je w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika.
Ogórki curry można otwierać już na drugi dzień od zrobienia.
Jakie są Twoje ulubione przetwory z ogórków?
Smacznego!